Kehity valokuvauksessa

Tickle Your Fancy

Kaupallinen yhteistyö: Rajala Pro Shop

 

Aihe, jonka kuullessani suupielet vääntyvät väkisinkin hymyyn ja ääni päässä huutaa "kerro lisää!!!". Viimeaikaisten kommenttienne perusteella en ole ainoa! Nyt puhutaan valokuvauksesta ja siinä kehittymisestä! Ja psssst. postauksen lopusta löytyy siis aivan älytön kilpailu, jossa yksi onnekas voittaa Rajala Ambassador -tittelin, kuvausmatkan Amsterdamiin sekä 3000 euron arvoisen kuvauskaluston. Nyt kuulolla!

Kun blogi pistettiin 6,5 vuotta sitten liveksi ei kukaan lähipiiristä juuri valokuvannut. Siinä missä nykyään pokkaritasoiset kamerat löytyvät jokaisen taskusta, oli vuonna 2009 kamerapuhelimen tuotokset sellaista pikselimössöä, ettei niitä kukaan edes harrastanut. Satunnaisia ii2 (:D) ja Irc-galleria kuvia lukuunottamatta liikkeelle lähdettiin siis todella nollista.

Asukuvaussessiot olivat kuusi vuotta takaperin toteutukseltaan astetta iisimpiä: hennesin sovituskoppi ja Canon Ixus pokkari. Varmaan 70% blogiin päätyneistä kuvista oli otettu peilin kautta, ja usein vieläpä hyvin likaisen sellaisen :D Tuohon aikaan kuvausvillityksenä olivat ne etukenot sekä ylhäältä otetut kuvat, jolloin jalat näyttivät mahdollisimman hoikilta.... I love it.

Vaikka itseäni en ammattilaisena pidäkkään, niin myönnettävä se on, kehitystä on vuosien varrella tapahtunut. Valokuvaus- ja kuvankäsittelykoulutuksissa on ravattu, ja kuvausta harrastettu lähes poikkeuksetta päivittäin. Kuvauskalusto on päivittynyt useaan otteeseen ja valokuvauksessa sekä editoinnissa näkyy intohimon lisäksi nykyään myös se oma tunnistettava kädenjälki. 

 

Päätin rustata ylös muutamia tärkeitä asioita, joita valokuvauksessa kehittyminen mielestäni vaatii. Millaisia asioita kannattaa ottaa huomioon?

 

1) Halu kehittyä

Kaikki lähtee halusta kehittyä. Seuraa valokuvaajien töitä, selaa lehtiä, käy näyttelyissä, inspiroidu blogeissa. Mikä tekee juuri tästä otoksesta mielenkiintoisen? Millaisa valoja niissä käytetään, entä kuvakulmia? Nappaa ideoita rekvisiitasta ja miljööstä. Ime vaikutteita ympäriltä ja hyödynnä niitä omalla tyylillä omassa tekemisessäsi.

 

2) Löydä oma tyylisi

Inspiroituminen ja vinkkien keräily on suositeltavaa, mutta suoraan kopioiminen ei toimi. Millainen valokuvaaja sinä haluat olla? Mikä on sinun tyylisi valokuvata tai editoida kuvia? Yritä löytää omannäköinen tapasi, josta sinut tunnistetaan!

 

3) Kuvakulmat

Suoraan edestä vai sittekin alhaalta ja sivulta? Tai pystysuoraa ylhäältä. Ehkäpä takaapäin? Kuviin saa huomattavasti enemmän mielenkiintoa kun vaihtelee kuvakulmia! Kokeile hulluimpiakin ideoita!

 

4) Valo

Oletko kokeillut kuvaamista aamu-auringossa tai katuvalon loisteessa? Oletko testannut myötävalon lisäksi vastavaloa tai sivuvaloa? Miltä eri kuvakulmat näyttävät valon osalta ja miten valon muutokset vaikuttavat kuvan tunnelmaan? Muista että hyvällä valolla saa upeita kuvia vaikka se kallis kamerakalusto uupuisikin! 

 

 

5) Miljöö

Vaihtele kuvauspaikkoja aina heinäpelloilta lastauslaitureille. Kun ympäristö on mielenkiintoinen, on kuvan onnistumisprosentti huomattavasti korkeammalla! Ympäristön muutos vaikuttaa kuvan tunnelmaan isosti, myös motivaatio pysyy yllä kun kuvausympäristöt pitää monipuolisina. Huom! Kävellessäsi kaupungilla tai ollessasi iltalenkillä, bongaile hyviä kuvauspaikkoja! Ne löytyvät yleensä silloin kun niitä vähiten etsii!

 

6) Ajoitus

Pysy kuvaustilanteessa valppaana ja tarkkaile hetkeä. Nappaa kuva silloin kun tapahtuu jotain mielenkiintoista! Se voi olla hiussuortuvan heilahdus tuulessa, liike, katse, nopea hymy, lintu taivaalla tai mitä tahansa! Tämä on yksi niistä asioista, missä huomaan itse kehittyneeni hurjasti! 

 

 

7) Rajaus

Kohde keskellä kuvaa? Kokeile jotain uutta! Nappaa superlähäreitä tai kuvaa kohde niin kaukaa, että iso tehdashalli näkyy kokonaisena taustalla! Jätä puolet päästä pois tai keskity jalkoihin. Tunnelma luodaan myös rajauksilla!

 

8) Kalusto ja säädöt

Omiin tarpeisiin sopiva kalusto on valokuvauksen kannalta hyvinkin olennaista. Tosin sopivaa kalustoakin olennaisempaa on osata käyttää sitä. Tekninen puoli vaatii työtä, mutta sen oppiminen palkitsee. Ilmottaudu kurssille tai itseopi opaskirjan/youtuben avulla! Runkoon ja objektiiviin liittyvissä kysymyksissä suosittelen kääntymistä asiantuntevan kameramyyjän puoleen!

 

 

9) Harjoitus tekee mestarin

Tämä toimii kaikessa, myös valokuvauksessa. Kukaan ei ole valmis valokuvaaja syntyessään. Siispä kuvaa, kuvaa ja kuvaa!

 

 

Ja NYT siihen skabaan!

Rajala Ambassador 2016 on tosiaan kilpailu, jossa osallistujien monipuolisuus kuvaajina ja sisällöntuottajina ratkaisee. Kisaan voi osallistua valokuvaaja, videokuvaaja, bloggaaja tai vloggaaja, jolla on oma osa-alueensa jo jotenkin hallussa, mutta jolla riittää halukkuutta kokeilla ja oppia uuttakin! Ammattilainen ei siis tarvitse vielä olla, mutta heittäytymistä ja haasteeseen sitoutumista valintoja tehtäessä arvostetaan!

Rajala Ambassadoreiksi valitaan ryhmä innokkaita tekijöitä, jotka saavat käyttöönsä monipuolisen kuvauskaluston, kuvausmatkoja ja -koulutusta. Siis ihan täydellinen mahdollisuus päästä verkostoitumaan ja kokemaan uutta! Tehtävistä suoriutumista arvioi Rajalan keräämä tuomaristo sekä yleisö. Haku Rajala Ambassador 2016 –kisaan on käynnissä aina 30.11.2015 asti! Jos vähääkään kiinnostaa niin TOIMI!!!

 

Hae mukaan Rajala Ambassadoriksi 2016 !

 

 

xx Sara

Kommentit

annam_
anna k.

Mielestäni toit tässä esille juurikin ne tärkeimmät pointit! Ja on hyvä muistaa tuo, että vaikka kalusto ei olisi se paras, niin kun valo, oma luovuus ja olosuhteet osuvat kohdilleen niin lopputulos voi olla todella hieno. Samoin taas huippukalustollakin voi saada "huonoja" kuvia. Tärkeintä on osata käyttää kameraansa, oli se sitten taskupokkari tai kallis järkkäri. Ja kehittymisessä ei voi koskaan tulla valmiiksi, mikä on oikeastaan tässä touhussa parasta. Aina on jotain opittavaa. :)

saratickle
Tickle Your Fancy

Iso iso kiitos kommentistasi! :) Ja näinhän se on, ikinä ei voi tulla valmiiksi! Vitsi valokuvaaminen on kyllä niin mainio laji!!

Q (Ei varmistettu) http://mymindwithme.blogspot.fi

Toi kisa on ihan huikee, huomasin just maanantaina sen kalenteristani, kun laitoin saman tien kun asiasta joskus kuukaus sitte luin! Aika makee palkinto!!!

saratickle
Tickle Your Fancy

Oon täysin samaa mieltä! Eihän tälläsiä mahdollisuuksia siis ole!!!!!

Voitko sinä neuvoa minulle, mikä olisi helppo kuvan käsittely ohjelma? Lähinnä kuvien pikseleiden pienentämiseen. Minulla on Canonin järkkäri. Olen aloitteleva tässä kuvien käsittelyssä.

                 Minna

saratickle
Tickle Your Fancy

Suunnittelin tekeväni tähän postaukseen kakkososan kuvankäsittelystä, siitäkin kysellään kovasti! :) Kuvakokoa voi pienentää oikeastaan ihan kaikilla ohjelmilla. Yksi tosi yksinkertainen ilmaisversio on esim PhotoScape X, jolla voi tehdä mm kollaaseja sekä editoida hieman kuviakin :)

Täytyy alkaa treenailee, eihän sitä muuten opi! Kilpailu kuulostaa ihan huikeelta!! 

Kommentoi