Kuva, joka pilasi hetken

Tickle Your Fancy

Kauniiden hetkien ikuistaminen on ihanaa ja mielekästä. Aina välillä. Kauniita hetkiä pystyy nimittäin myös pilaamaan kameran esiin kaivamisella ja valokuvaamisen aloittamisella. Mutta missä menee raja?

Välillä elän valokuvien kautta ja toisinaan se ihan ärsyttää. Joskus olen havahtunut siihen, miten kauniita kuvia olen onnistunut ottamaan, mutten muista tilanteesta juuri mitään. Olin ulkopuolella yksin kamerani kanssa. En nauttinut nopeasti ohi menevästä hetkestä, vaan sen ikuistamisesta. Se itse nautinto tulee kun olen saanut kuvan ladattua koneelleni ja muokattua sen valmiiksi. Se hetken nautinto, jossa en edes elänyt. Kuinka surullista?

Mietin liian usein sitä, miten upea kuva kauniista maisemasta tulisi sen sijaan, että ihailisin itse maisemaa. Lähdenkö soutelemaan auringonlaskun värjäämälle lahdelle saadakseni upean instagram-kuvan vai lähdenkö siksi, että saisin itselleni uuden elämyksen? Vai lähdenkö molemmista syistä? Onko se edes mahdollista? Instagramin nykyään pursuessa toinen toistaan upeampia kuvia olen pohtinut tätä useasti. Onko hienon kuvan saaminen tärkeintä? Eletäänkö me nykypäivänä vain kuvien kautta?

Myönnän olevani Instagram-koukussa. Etenkin sellaisina päivinä kun ympärillä on kaikkea kaunista. Samanlainen fiilis kuin herkkusuu karkkikaupassa. Bloggaajan kohdalla Instagramin päivittäminen on muuten mielenkiintoinen käsite. Siinä sekottuu arki ja työ. Koukuttuneisuus ja velvollisuus. Tavallaan nämä edellä mainitut toimivat perusteluina toinen toisilleen. Tuplakoukku.

Valokuvaus on harrastukseni ja työni. Välillä se ärsyttää. Harvassa on viiden vuoden aikana ne kerrat kun lähden kotiovesta ilman kameraa, mutta nykyään olen alkanut tekemään sitä ihan tarkoituksella.

Nykyään teen usein blogilta ja somelta salaa jotain kivaa ja kaunista. Jotain, mistä en kerro sen kummemmin eteenpäin. En ota kuvan kuvaa, vaikka olisi kuinka kaunis auringonlasku tai miten herkullinen jäätelöannos tahansa. Aina se ei ole tämmöselle valokuva-addiktille helppoakaan, mutta tavallaan se on äärettömän kivaa - kuin olisin lomalla kaikesta. Ainoa muistoksi jäävä kuva on se mikä jää mieleeni, ja sitä pystyn muistelemaan niin kauan kun se mielessä sattuu pysymään. Ja mikäli se häviää, se tuskin oli niin huikea. Ja tiedättekö mitä, tää on ihan okei.

Välillä on ok pohtia X Pro II:n ja Valencia filtterin välillä, mutta välillä on osattava pelkästään elää niitä hetkiä.

 

T.Sara

Kommentit

Anne (Ei varmistettu) http://justsayinghianne.blogspot.fi/

Tässä oli sisältöä! Hienoa, että oikeasti uskalsit tuoda tämän asian esille, nykyään todella tuntuu, että asioita tehdään ja ostetaan, jotta niistä saataisiin hienoja kuvia. Olen itse myös ahkera instan käyttäjä ja samaistun täysin puheisiisi. Hyvä Sara! :)

http://justsayinghianne.blogspot.fi/

saratickle
Tickle Your Fancy

Kiitos kovasti. Nää on tärkeitä tän päivän maailman juttuja. Kukaan ei tiedä mihin suuntaan ollaan menossa, voimistuuko vai hiljeneekö. Mun mielestä jokaisen on tärkeetä pysähtyä miettimään näitä itekseen aina välillä :)

Ja kuten sanoin, mä itekin syyllistyn tohon, mutta pikkuhiljaa yrittäny päästä eroon.

Laurahooo (Ei varmistettu) http://themomentsoflaura.blogspot.com

amen !! mekin oltiin eilen järvellä ja mietin monesti "saispa kivoja kuvia kun pojat vesihiihtää" jne mutta tyydyin nappaamaan yhden kuvan veneen perästä ja nautin veneen kannella tuulesta hiuksissa, järveen hyppäämisestä, epätoivoisista hiihtoyrityksistä ja kesästä. oli muuten siistiä!

saratickle
Tickle Your Fancy

Oi vitsi kuulostaa hyvältä :) Monesti se hetki vaan menee ohi kun käy metsästämään sitä täydellistä valokuvaa, jonka voi jakaa muille? Miksi helkkarissa? Sama homma kaikilla keikoilla, mitä se jengi kelaa, jotka kuvaa puhelimeen videolle koko keikan. Oisko riittäny kattoa vaan live-esitys netistä tms?? :D

TInkeri (Ei varmistettu)

Joo, tuo keikkakuvaaminen on niin totta: Ihmeellinen tapa, koko keikka menee ihan ohi.

saratickle
Tickle Your Fancy

meikäläisen ymmärrys ei vaan riitä!

Tarza (Ei varmistettu)

Oon samaa mieltä! :) tää on yks syy miksen oo mukana koko instassa, FB riittää :D

saratickle
Tickle Your Fancy

Ymmärrän hyvin päätöksesi :) Mä nautin ig-kuvien selailusta, mutta nykyään teen sitä ihan tietoisesti harvemmin.

Laura (Ei varmistettu) http://withlovelauraliam.blogspot.com

Super hyvä postaus! oon itse miettiny aivan samaa asiaa, ja siitäkin syystä mulle iski kamala blogi ahdistus, joten päätin ottaa lomaa valokuvaamisesta ja bloggaamisesta ja on tuntunut tosi hyvältä vaan olla hetkessä ilman sitä kameraa tai ajatuksia millaisen postausksen siitä hetkestä ja kuvista tekee...

saratickle
Tickle Your Fancy

Hyvä, että huomasit ja toimit :) Tauko tekee välillä ihan hyvää ja ilman kameraa oleminen myös!

Hannaep (Ei varmistettu)

Aamen! Tätä oon alkanu viime aikoina pohtimaan enemmän itekin. Oon oikeen joutunu pakottamaan itteni pitämään sen puhelimen taskussa kauniin hetken aikana, sillä niin surullista kun se onkin, oon huomannut, miten aattelen aina kaiken kuvien kautta ja instagrammin kautta, enkä tilanteen oikean kauneuden kautta... Parhaimmat hetket ovat ne, kun et edes muista ottaa puhelinta esiin ja kuvata tilannetta.

saratickle
Tickle Your Fancy

Ihanan aito kommentti. Samoja fiiliksiä täälläkin! Hyvä että ollaan herätty :)

Mari (Ei varmistettu) http://maribeibe.blogspot.fi

Ärsytti ihan sikana eilen Turusta Seinäjoelle ajellessa, kun oli niin paljon herkullisia tienpientareita kuvaajansa odottamassa ja tiesmitä muuta maisemaa. Siinä vaiheessa, kun katselin pelloilla lojuvia pyöröpaaleja vähän turhankin pää kallellaan ja melkein ajauduin vastaantulevien kaistalle, päätin unohtaa valokuvausajattelun ja keskittyä ihan vaan ajamaan.

saratickle
Tickle Your Fancy

Huh, joo tosiaan. Voisin kuvitella itteni sun tilalle ihan helposti!

Riikka (Ei varmistettu) http://kaksiyhdenhinnalla.com

Hyvä postaus, samaistun kyllä moneen kohtaan! Mä tykkään kuvata ja olen koukussa instagramiin, mutta en nykyään kuvaa enää läheskään kaikkea. Varsinkin kavereiden ja sukulaisten kanssa ollessa on kiva vaan jättää jotkut hetket ihan vaan sen porukan välisiksi ja keskittyä ihan vaan siihen hetkeen, ei kuvaamiseen. Ja sillonkin kun kuvaan, niin usein tärkeintä on saada nopeasti kuvattua se hetki ja fiilis, ei se että kaikki asetukset on just kohdallaan ja kuva on kaikinpuolin täydellinen.

saratickle
Tickle Your Fancy

Kiitos! :) Joo sen hifistelyn voi suosiolla jättää sitte niihin erillisiin kuvauskertoihin!

Milla K (Ei varmistettu) http://lackofcolour-millak.blogspot.fi/

Siis aivan mahtava postaus! Just samoja asioita oon ittekki viime aikoina miettiny. Eniten itsessä ärsyttää se kun pahoittaa mielen kun missaa jonkin asian kuvaamisen. Ei siitä pitäis mielipahaa tulla kun on itse hetkessä kiinni eikä linssin takana tarkentamassa!! Instagram on suuri rakkauteni ja sana siitä niin paljon ihania asoita ja inspiraatiota irti! <3 Siksi haluan tiedostaa omaa some- käyttäytymistä ja pitää sen sellaisena :)

saratickle
Tickle Your Fancy

Mahtava kommentti! Mä tunnistan myös ton mielensä pahoittamisen, niin typerää! Ja hyvin sanottu toi loppu!

@bambilara_ (Ei varmistettu) http://neverontime1.blogspot.fi

Hyvin oot saanut ajatukset sanoiksi! Teksti sai itsenikin miettimään omaa valokuvauskäyttäytymistäni ja totesin juurikin sun mainitseman asian toistuvan itsellänikin usein jotain kaunista katsellessa: alkaa pohtia kuinka kauniin kuvan siitä saisi. Jos sillä hetkellä ei ole kameraa tai kännykkää saatavilla tai kännykällä yksinkertaisesti vaan ei saa niin hyvää kuvaa kuin kameralla saisi, tulee turhautunut olo. Miksi? Miksei tosiaan voisi sitä kuvaa kopioida sinne omille verkkokalvoille vaan täytyy ärsyyntyä siitä, ettei saa konkreettista kuvaa tallennettua? Toisaalta on aivan ihanaa, että elämme tällähetkellä aikaa, jolloin toinen toistaan kauniimpia kuvia pursuaa kaikkialta: facebookissa, blogeissa, instagramissa - valokuvienrakastajan unelma!

saratickle
Tickle Your Fancy

Kiitos paljon! Hienoja ajatuksia! :) Tässä kuvausilmiössä on paljon hyvää, mutta toisaalta vähän huonoakin. Ehkä just sen kultaisen keskitien löytäminen on koko homman juju

Sarianna (Ei varmistettu) http://moveslikeananimal.blogspot.com

Hyvä postaus! Itse olen miettinyt tätä paljonkin viime aikoina, erityisesti siksi, että olen tällä hetkellä Briteissä, yhteensä kuukauden verran työharjoittelussa. Aikaisemmilla matkoilla yms. kuvien määrä on aina ollut valtaisa, mutta nyt haluan pikemminkin tallentaa muistoja mieleeni juuri siksi, että kuvat ovat kuitenkin "vain kuvia". Niitä on ihana katsella, mutta en tarvitse sataa kuvaa yhdestä hetkestä tai välttämättä edes yhtäkään, vaan tuntuu tärkeämmältä oikeasti olla läsnä ja ottaa kaikki irti sillä tavalla, sekä oikeasti muistaa ne tärkeät hetket. :)

saratickle
Tickle Your Fancy

Mahtava kommentti! :) Ihana asenne! Kiitos sinulle <3 Nauti Briteistä!

Nora (Ei varmistettu)

Tätä mä mietin usein ulkomaan matkoilla ja muilla reissuilla (tänäänkin). Kuitenkin vaan siltä kannalta, et oon yleensä se ainoo, joka ei tutustu paikkoihin ja maisemiin kameran linssin läpi ja siks oonkin miettiny oonko outo :-D
Mä ymmärrän kuvaamisen tilanteessa kuin tilanteessa, jos se on työ tai edes osa työtä ja tottakai ymmärrän myös, et jotain halutaan ikuistaa ihan muuten vaan. Kameran/puhelimen ottaminen ei vaan tuu mulle yhtään luonnostaan ja siks mulla on tosi vähän omia kuvia esim just matkoilta. Toki mäkin otan kuvia (ja pähkäilen ig filttereiden välillä), mut jotenki vaan oon ajatellut sen niin, et nautin jokaisesta hetkestä ja kaikki hyvät ja tärkeet muistot pysyy mun päässä. Jos ne joskus unohtuu niin todennäköisesti ne on "tyhjiä muistoja" myös siinä kuvassa minkä olisin voinut ottaa.

Hauska muuten bongailla tuttuja kasvoja noist kuvista, hehe ;-D

saratickle
Tickle Your Fancy

Tänäpäivänä tuntuu, että suurin osa tutustuu just kameran linssin läpi. Mä suorastaan jopa arvostan suuresti niitä, jotka eivät kuvaa kaikkea lomamatkoilla.

Hehe :)

October (Ei varmistettu)

Olipa hyvä että kirjoitit aiheesta, koska itse olen kokenut asiasta huonoa omaatuntoa päinvastaiseilla tavalla. Olen itse se, joka harvemmin kuvia muistaa ottaa, ja nautiskelen vain tilanteista itselleni. Sitten muiden instagram tilejä seuratessa mietin, että apua, enkö minä koe tuollaisia ihania hetkiä elämässäni hienoin värein ja täydellisine taustoineen. Jotenkin ihan hullua, ihan niinkuin muistojen hienous olisi instan kuvien perusteella mitattua.

Facebook ja instagram on siitä niin pirullisia, miten ne herättää kateutta! Välillä tuntuu, että pitäisi nyt edes yksi hieno kuva ottaa, että voisi tutuille näyttää, että kyllä minullakin on ihania muistoja.. Huh kiitos tästä postauksesta, jatketaan nautiskelua!

saratickle
Tickle Your Fancy

Toi kateus juttu on ollu paljon pinnalla nykyään.

Onko tärkeämpää, että elämä näyttää hienolta ja mielekkäältä bai oikeasti on sitä?

October (Ei varmistettu)

Olipa hyvä että kirjoitit aiheesta, koska itse olen kokenut asiasta huonoa omaatuntoa päinvastaiseilla tavalla. Olen itse se, joka harvemmin kuvia muistaa ottaa, ja nautiskelen vain tilanteista itselleni. Sitten muiden instagram tilejä seuratessa mietin, että apua, enkö minä koe tuollaisia ihania hetkiä elämässäni hienoin värein ja täydellisine taustoineen. Jotenkin ihan hullua,ihan niinkuin muistojen hienous olisi instan kuvien perusteella mitattua.

Facebook ja instagram on siitä niin pirullisia, miten ne herättää kateutta! Välillä tuntuu, että pitäisi nyt edes yksi hieno kuva ottaa, että voisi tutuille näyttää, että kyllä minullakin on ihania muistoja.. Huh kiitos tästä postauksesta, jatketaan nautiskelua!

Neiti Punahilkka (Ei varmistettu) http://neitipunahilkka.blogspot.fi/

Hassuintahan tässä on myös se, että loppujen lopuksi ne digitaaliset kuvat eivät tallennu yhtään minnekään, jos sattuisi jonkin sortin tapahtuma (sähköt pois pitkän aikaa, tietoliikenneverkot tuhoutuu tms muuta melko epätodennäköistä mutta kuitenkin mahdollista). Mä harrastan kans välillä ihan liikaa tuota hetken tallentamista ja toisinaan tuntuu, että hyvän kuvan ottaminen tekee siitä hetkestä paremman, kuin se oikeasti onkaan. Vähän itsensä huijaamista, myöhemmin kun katsoo kuvia niin kuva voi antaa väärän kuvan muistosta. U know :D

Mutta siis tosi loistava postaus ja pisti kyllä miettimään!

saratickle
Tickle Your Fancy

Hyviä pointteja! :) Mukava jos postaus herätti ajatuksia!

Laura (Ei varmistettu)

olen myös pohtinut asiaa muutamaan otteeseen ja olen päätynyt aivan samoille linjoille kanssasi! ja tämähän on täyttä asiaa. vaikka itsekkin olen suuri instagram:n käyttäjä ja rakastan ottaa kuvia ja teenkin sitä usein, on kuitenkin muistettava, että elämä eletään tekemisien, päätöksien, muistojen yms. kautta, ei kuvien. :)(vaikka tuovathan kuvatkin osaksi muiston, heh!)

saratickle
Tickle Your Fancy

Amen! :) Kuvat ovat sopivassa määrin ihanaa arjen piristettä, mutta kuten moni muukin asia, myös tämä voi lähteä käsistä, jollon koko hommasta häviää hohto. Nautitaan ja kuvaillaan siis sopivassa suhteessa :)

Monna (Ei varmistettu) http://monnatreenaa.fitfashion.fi

Tosi hyviä pointteja ja paljon näitä itsekin nyt pohtinut. Ja voin kyllä täysin allekirjoittaa tuon, että bloggaajalla instan käytössä sekottuu arki ja työ. Koukuttuneisuus ja velvollisuus.

Maija (Ei varmistettu)

Hyvä postaus Sara! Muakin on paljon viime aikoina mietityttäny samat asiat ja tietoisesti oon välillä koittanu pitää sitä kännykkää taskussa ja nauttinu hetkestä vaikka ois tehny mieli ottaa kuva. Matkustin aikasemmin kesällä mun kaverin kanssa ja oli tosi hermostuttavaa kun välillä tuntu siltä että kuvat instagramissa ja näyttäminen muille että "kuinka kivaa on koko ajan" oli kaverille tärkeämpää kun lomasta nauttiminen. Kiitos siitä että toit aihetta esiin :)

Elisa (Ei varmistettu) http://tartu-hetkeen.blogspot.fi/

Todella hyvä postaus! Itse olen aina rakastanut valokuvausta ja varsinkin reissuilla tullut monia tuhansia valokuvia räpsittyä. Rakastan sitä ja silti välillä ahdistaa juurikin nämä seikat mitä tässä kirjoitit. Ihanaa että muillakin on saman tyyppisiä ajatuksia. Pitäisi kyllä pitää taukoa ja olla kuvaamatta ihan kaikkea blogiin. Reissuillakin voisi koittaa panostaa enemmän laatuun kun määrään. Muutama kymmenen kivaa kuvaa ja sitten kamera pois. Voisi vaikka kokeilla seuraavalla reissulla ;)
Instaan minulla ei ole niinkään riippuvuutta, saatan sillon tällöin lisäillä yhden kuvan, en muuta.
Mutta kiva että joku tuo esiin asian jota varmasti moni bloggaaja miettii.

Kommentoi