Mene oikeisiin töihin

Tickle Your Fancy

Mene oikeisiin töihin on lause, jota olen (kiitos IS:n provosoivan "referaatin") saanut muutaman vuorokauden aikana kuulla enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Ei sillä ettenkö olisi tästä jo aikaisemminkin kuullut... Viime päivien kymmenet meilit ja ahdistavat facebook yhteydenotot ovat saaneet minut pohtimaan "oikean työn" määritelmää. Oikea työhän on varsin mielenkiintoinen käsite. Mitä se oikeastaan tarkoittaa ja miten se eroaa "valetyöstä"? 

Mikäli sekä "oikeaan työhön" että "valetyöhön" liittyy molempiin palkan saaminen ja verojen maksaminen, niin mikä ne erottaa toisistaan?

Viime viikolla julkaisemastani Bloggaajan työviikko jutusta tosiaan tehtiin pieni artikkeli iltapäivälehteen. Juttu oli kuvitettu varjossa istuvalla "ahdistunut bloggaaja" -henkisellä kuvalla, ja koko kirjoitus oli käytännössä kaikkea muuta mitä itse blogiini olin kirjoittanut. Siinä missä painotin sitä, että välillä hommaa on enemmän, mutta se ei haittaa sillä rakastan työtäni yli kaiken oli artikkeli rakennettu idealla päivät ovat pitkiä, olen uupunut, enkä pysty nauttimaan mistään. 

Vaikka tällainen toiminta ei mielestäni ole hyväksyttävää, osasin artikkelille kuitenkin nauraa. Sen sijaan ihmisten (joista suurin osa tuskin oli vaivautunut lukemaan alkuperäistä kirjoitusta) kommentteja ja minulle lähettämiä viestejä lukiessani tulin vähintäänkin surulliseksi. En ota näitä itseeni, sillä tiedän tasan tarkkaan mitä teen/miksi teen, ja viihdyn omassa työssäni paremmin kuin hyvin, mutta näin ei selvästikään ole kaikilla. Liian moni ymmärtää työn raastavana ja ahdistavana taakkana, jota tehdään joka päivä puhtaasti syystä, että saadaan laskut maksettua. Tuntuu ihan kamalalta.

 

"Menisit oikeisiin töihin niin näkisi mitä se on. Jotkut joutuu heräilemään jo ihan viideltäkin työnsä takia"

"Toiset herää aamuvarhain tekemään oikeita töitä kun toiset ne vaan näprää puhelimiaan ja surffailee netissä kaiket päivät"

"Noin helppoa hommaa ei voi sanoa työksi"

"Kyllä haiskahtaa pieneltä liioittelulta kuin vaikkapa moto kuski joutuu korjaamaan tunteja motoa ilman käsineitä 30 asteen pakkasessa"

"Vähemmän töitä kuin monella bussikuskilla. Eikä tarttee mihinkään raahautua 4.45"  

"Mene hyvä tyttö johonkin oikeaan työhön. Esimerkiksi siivojista on pulaa!"

"Nyt herätys nainen tähän päivään! Sinunlaisia tyhjäntoimittajia on Suomen rajojen sisällä liikaa. Tee palvelus itsellesi ja muille suomalaisille, mene oikeisiin töihin!"

"Vaihdettaisiin töitä viikoksi niin näkisit mitä on oikea työ!!"

 

 

Oikea työ? Mitä ihmettä se tarkoittaa? Kommenttien perusteella siihen liittyy a) epämielekkyys b) ruumiillisuus c) aikaisin herääminen. Esimerkiksi alat, joita voi myös harrastaa, eivät mitä ilmeisemmin kuulu oikean työn piiriin. Ja sitten se kaikkien valetöiden kuningas: sosiaalinen media. Varsiainen kirosana.

Kuten joku jo tuolla kommentoikin, vapaa-aikaa vietetään netissä surffaten ja puhelimia näpräten. Eikö tässä vaiheessa pitäisi hälytyskellojen soida? Kyseessä on alusta, jossa vietetään paljon aikaa = uusi ala, joka mahdollistaa valtavan määrän työpaikkoja. Sosiaalisessa mediassa työskentely ei ole ehkä ruumiillista eikä välttämättä velvoita heräämään 4.30 (eikä siihen liity -30c pakkanen ilman hanskoja....), mutta siinä missä mikä tahansa muukin työ, myös tämä voi silloin tällöin olla rankkaa. 

Elämä on täynnä valintoja ja meillä jokaisella on mahdollisuus suuntautua juuri sille alalle mihin paloa löytyy. Jokainen tehköön omat päätöksensä, mutta pienenä vinkkinä suosittelen valitsemaan sellaisen ammatin, jossa työskentely on mielekästä. 40 vuotta on pitkä aika kurjassa työssä sinnittelyyn. 

 

 

xx Sara

Kommentit

Helmi K
sivulauseita

Ymmärrän sun pointin mutta aika iso osa on näinä päivinä niitä jotka eivät voi valita vaan tekevät sitä työtä minkä saavat. Toki tähän voi vaikuttaa alusta alkaen omilla valinnoilla mutta aina niistäkään ei ole apua jos niitä itseään kiinnostavia ja mielekkäitä töitä ei vaan ole tarjolla. Jokainen ei aina ole oman onnensa seppä.

Mutta, ymmärrän myös mitä tarkoitat. Ja olen itsekin aika usein kuullut kommentin "antakaa vaan niitä apurahoja niin kyllä mäkin kirjan kirjoitan". Toisin sanoen, ehkä kannattais kokeilla itse ensin kun alkaa huudella.

Kai (Ei varmistettu)

En ole kiinnostunut olemaan puolesta enkä vastaan näitä bloggaajien työkohuja - mutta yksi asia tekstissäsi pisti silmään ja tunsin tarvetta kommentoida asiaa, ja komppaan ylläolevan henkilön kommenttia.

Hyvin suurella osalla työssäkäyvistä ihmisistä, varsinkin vähän kypsemmällä ikäluokalla ei ole yksinkertaisesti mahdollisuuksia valita työtänsä. Ei ole varaa olla nirso ja valikoiva työn suhteen, ja pahimmassa tapauksessa työtä ei edes ole! Kuka ei haluaisi ihanaa ja täydellistä työtä josta nauttisi? Niinpä, jos sen toteuttaminen olisi oikeasti teoriassa niin helppoa ja mahdollista niin kuka jäisi venyttämään henkistä hyvinvointiansa.
Uskon, että tässä asiassa ihmiset määrittävät työnkuvan sillä fyysisellä työllä, joka vaatii oman kropan rankan panoksen työn puolesta. Uskon myös, että varmasti ymmärrät, ja että se ei tule sinulle uutena asiana että monet ihmiset oikeasti joutuvat olemaan töissä jotta selviävät laskujen maksamisesta - että ihmiset raatavat itsensä puhki jotta saavat leivän pöytään. Kaikilla ei ole mahdollisuuksia.
Voin sanoa, että ei ole mukavaa seurata omalle tärkeän ja läheisen ihmisen raatamista raskaassa fyysisessä työssä, kuluttamalla itsensä jokapäivä aivan nollaan, vain siksi että meillä voi olla katto pään päällä.
Muistuttaen vielä, minulla ei ole mitään sinun työtä vastaan, mutta ehkä ymmärrät nyt miksi ihmiset saattavat ajatella bloggauksen irti termistä työ.. Koska se on vapaa-aikaa muille, ja työnkuva eroaa roimasti fyysisen työn varjolla.
Olen edelleen sitä mieltä että jokainen tehköön elääkseen mitä tekee, olen iloinen sinun puolesta kun sulla on mieleinen työ blogin parissa :-) Tämä on niin tulenherkkä aihe, että saattaa paisua vähän turhan suurille mittakaavoille.

Kai (Ei varmistettu)

Lisätäkseni vielä, miksi luulet ihmisten käyvän töissä? Ellei puhdas syy todenmukaisesti olisi laskujen maksaminen, ei kukaan kävisi töissä.

paulahelena
ALUAP

Mulla on aina ollu periaate etten tee rahasta mitään mitä en vois ilmasekskin tehdä. Kyllä mä taatusti tekisin töitä, vaikka ei oiskaan laskuja maksettavana. Työ on niin iso osa elämää, että mä haluan sen olevan myös mielekästä. Toki jollekin muulle voi sopia se että raataa rahan takia ja keskittyy sit nauttimaan elämästä vapaa-ajalla. Toivoisin kuitenkin että jokainen vois olla ylpeä työstään, ei munkaan kesätyöpaikat oo välttämättä niin hohdokkaita ollu mutta jokainen on antanu huomattavasti enemmän kuin sen palkan.

Ehei (Ei varmistettu)

Laskut pitää maksaa, mutta kyllä minä teen töitä siksi että nautin niistä. Tekisin niitä siis myös harrastuksena. Olenkin kai aika onnekas.

Toisaalta, jokainen voi tavoitella työtä, josta nauttii.

nanettte (Ei varmistettu)

Ihan super naurettavaa että kukaan ei muka tekisi töitä, jos ei olisi pakko. Mä rakastan sitä mitä mä teen. Valitsin sellaisen opiskelupaikan ja sellaiset harrastukset ja sellaiset muut toiminnat jotka mahdollistivat pääsyni sellaiselle alalle jota oikeasti rakastan. Mua ei haittaa jos joudun heräämään 4:45 tai olemaan -30 asteen pakkasessa, silloin kun teen sitä mistä mä oikeesti tykkään niin älyttömän paljon. Se ei tunnu työltä, se tuntuu siltä että mä teen jotain millä on oikeasti merkitystä.

Hyvää työtä (Ei varmistettu)

Käsittämätön keskustelu. Jos työn määre on palkan saanti ja verojen maksaminen niin bloggaus on työtä siinä missä fyysinen työkin. Jos ainoastaan fyysinen työ on työtä niin meillä on aika paljon ihmisiä valetöissä. Kukahan kertoisi kansanedustajille, ministereille, toimittajille ja asianajajille, että he ovat valetöissä. Ehdotan siis, että kaikki työkseen blogia kirjoittavat kutsuvat itseään tästä lähtien toimittajiksi jotta kaikille on selvää, että myös blogin kirjoittajan työstä on mahdollista ansaita palkkaa.

I May Say (Ei varmistettu)

"Jokainen ei ole oman onnensa seppä." Väittäisin vastaan. Jokainen on tavalla tai toisella tullut valituksi omaan työhönsä. Vaihtoehtoja muutokseen ei ehkä nykyisellään ole monia. Jokaisen pitää olla oman onnensa seppä, kuka muukaan olisi?
Toisekseen, miten omassa työssään viihtyvän bloggaajana onni on keneltäkään pois.
Suomalaiset ovat niin kateellista ja katkeraa kansaa. Ihan kuin toisen onni olisi joltain pois.. Ajatuksena ei mahdu omaan päähäni.
Tärkeintä mielestäni on, että on töitä (plussaa mielekkyydestä; tulee kansantaloudellisesti edullisemmaksi) ja että maksaa veroja.
Keep Up The Good WORK, Ms Sara!

Nata - White Trash Disease

HAHAH HYVÄ SÄ!!! bro fist.

onkohan mun päivätyö oikeaa työtä? tänään päivitin koko päivän asiakkaiden somekanavia, mutta istuin toimistossa (istun edelleen klo 19:58). jos tekisin samaa kotoa käsin yrittäjänä, niin olisin turhakebloggaaja? ;D eiku venaas, mähä oon myös sitä. heh.

Miru Lehtinen (Ei varmistettu) http://mirulehtinen.blogspot.fi

Itse tein 4,5 vuotta keittiöalan hommia, kunnes tuli mun aika lähteä opiskelemaan uusi ammatti, enkä voisi olla tyytyväisempi päätökseeni! Aluksi homma oli mielekästä ja uutta juuri valmistuneelle kokille, mutta vuosien työ oikeasti epämiellekkäässä työssä saa miettimään, onko tää sen arvosta. Se, että paahdan itseni loppuun kolmivuorotyöllä, jonka vuorot alkaa pahimmillaan 3 yöllä? Haluaisinkin vaan sanoa kaikille niille, jotka tekee työtä vaan sen takia, että maksaa laskut: ota järki käteen ja mieti mitä elämältäsi haluat. Sä Sara teet just sitä mitä sä haluat ja susta se tuntuu hyvältä ja se vasta on ihailtavaa! Jatka samaan malliin! :)

Ps. Toi IS:n juttu oli kyllä överi... :D

Vilmaaaaa (Ei varmistettu)

Ai vitsi mua alko naurattaa noi kommentit:-D jos ei neljältä aamuyöllä herää nii eihän se oo työtä ollenkaa! Joidenkin täytyis herätä tähän päivään... (ironist koska yks kommentoija käskee SUN herätä tähän päivää:-D)
En muuten tiiä oonko koskaa ennen kommentoinu vaiks oon lukenu jo pidempää!

Ei-moto-kuski (Ei varmistettu)

Mua jäi vaivaamaan, että miksi motokuskilla ei ole hanskoja. Unohtuiko ne kotiin?

Sappe (Ei varmistettu)

Ei sitä konetta oikein pysty tumput kädessä korjaamaan, mutta ohuet työhanskat ehkä. Voi verrata ompelevansa tumput kädessä. Eipä tosin sitä tartte -30 pakkasessa korjatakaan, koska ei niitä ajeta niin kylmällä (hydrauliikka ei toimi kunnolla). Ihan oli se alkuperäinen palaute asiassa kiinni :)

Herkku (Ei varmistettu)

No jopas on... Sillä ei kai ole merkitystä, oletko ammatiltasi mikä tahansa niin aina on joku, joka kyseenalaistaa työn tarpeellisuuden, arvon ja tärkeyden. Mun mielestä tässä yhteiskunnassa on just hienointa se, että on erilaisia ammatteja ja työtehtäviä ja jokaisella on mahdollisuus löytää se oma juttunsa. Yhtäkään ammattia väheksymättä.
Sitä väheksyntää on itsekin saanut kokea, jo silloin kun ilmoitin lähipiirilleni että lähden opiskelemaan kotitalousopettajaksi. "Mitä siihen mitään koulua tarvitsee, eikö riitä että osaa kokata ja pitää kakarat kurissa?" Siis mitä?!? Opettajankoulutukselle ei kait joka puolella anneta samanlaista arvostusta, kun kyse on näemmä vaan "kakaroiden kurinpidosta ja epämääräisestä hääräilystä keittiössä".
Tsemppiä, täällä toinen kohtalontoveri, joka ei "tee oikeita töitä" ja vielä haaveilee varsinaisesta "humpuukimaakarin työstä" eli tutkijan työurasta.

Ehkä parempi olla sitten humpuukimaakari, mutta hyvin onnellinen sellainen! :D

Taina – Maaginen realismi

Haters gonna hate.

Työt ovat erilailla raskaita. Olen tehnyt monenlaisia hommia, ja olisi vähän hassua sanoa, että nykyiset toimistohommani olisivat kevyämpiä kuin fyysiset työt. Toki ne ovat kropalle kevyempiä mutta henkisesti toisinaan raskaampia. Kuormitus riippuu aika monista eri tekijöistä, eikä ulkopuolinen voi niitä järjestykseen laittaa.

Kiti

Nuo roskalehtien lööpit on kyllä niin turhauttavia.. Ne on aina jostain todella ahtaasta vinkkelistä kirjoitettu.

Ja huoh, mitä kommentteja! Ihmiset vois keskittyä enemmän tekemään omasta työstään ja elämästään antoisampaa, ja vähemmän toisten kyttäämiseen, analysoimiseen ja kadehtimiseen.

Marianne / STAY FRESH (Ei varmistettu) http://m-stay-fresh.blogspot.fi/

Jes kiitos! Jotenkin vaan ärsyttää, kun ihmisten päähän ei mahdu se, että töitä on erilaisia ja erilailla raskaita tai vähemmän raskaita. Miksi niitä edes pitää verrata toisiinsa? Miksi työn ylipäätään pitäis olla tosi raskasta ja ikävää, jos se kerran voi olla jotain sellasta josta tosiaan nauttii? Kirjoitin just hiljattain omaan blogiin myös samaisesta aiheesta ja tulihan sinnekin niitä ''mene tyttöhyvä oikeisiin töihin'' -kommentteja :D

Suvi K.
Sisunainen

Noi kuulostaa tyypillisiltä vanhemman ikäpolven heikosti koulutettujen ihmisten kommenteilta. Työ ei nykymaailmassa vaan yksinkertaisesti ole eikä pysty olemaan pelkkää fyysisten hyödykkeiden tuottamista, joten perinteinen "oikeiden töiden" käsite ei enää päde. On olemassa kokonaisia aloja (esim. huippumuoti, elokuva- ja musiikkiteollisuus, kaikki muu viihdetuotanto, kilpaurheilu jne.) joista ei ole mitään "hyötyä" ainakaan ihmisten eloonjäämisen kannalta. Silti niihin syydetään tajuttomia määriä rahaa. Nykyajan työmarkkinoissa kyse on taitojen, tietojen ja ajan vaihdosta, jossa mikä tahansa, mistä joku on valmis maksamaan, on työtä.

Jotenkin noista negatiivista kommenteista tulee olo, että työn täytyy olla rankkaa, uuvuttavaa, inhottavaa ja epämiellyttävää... selvästikään ei osata olla iloisia toisen puolesta, että oma unelmaduuni on löytynyt! Työnteon ei pitäisi olla tuollaista kilpailua, että mitataan toisen työn aitoutta sillä, kuinka raskasta se on. Varsinkin bloggaajan tapauksessa se isoin osa työstä jää vähän piiloon, ja lukija näkee ne valmiit postaukset. Elinkeinovapaus=saa muuten tehdä just sitä, mitä haluaa työkseen. 

Sara, sä oot oikeesti hirmuinen päivänpiristäjä ja motivaattori. Sun blogi on mun suosikki!! :-) 

nonnaaaa (Ei varmistettu)

Naurettavaa, että erilaisia ammatteja ees laitetaan mihinkään arvojärjestykseen. Jokainen työ on ihan yhtä arvokasta. Esim. kirurgit parantaa fyysisesti ihmisiä, mutta bloggaajat inspiroi ja antaa ajattelemisen aihetta, edistää psyykkistä hyvinvointia. Ja niinkuin sanoit, kurjaa, jos joillekin työ on vaa laskujen maksamista ja siihen ei oo mitään intohimoa..siinähän menee monta vuotta hukkaan?
Mutta sun työnjälkeäs Sara on ilo katsoa, jatka samaan malliin! <3

Vilpu (Ei varmistettu)

Uskon ihmisten tarkoittavan työllä selvästi yhteiskuntahyödyllisiä tekoja. Kuten kaupankäyntiä, teiden ja rakennusten kunnostamista, terveydpalveluja yms.
sellaista mistä mahdollisimman moni kanssaihminen hyötyy.

Itse en miellä bloggaamista työksi, vaikka se kovin työlästä onkin. Kutsuisin sitä palkalliseksi harrastukseksi.

Siiii (Ei varmistettu)

Mehän lukijat tässä hyödytään;))

Markkinointimirmeli (Ei varmistettu)

Yhteiskuntahyödyllisyyden määritelmä voi kyllä sisältää aivan hyvin bloggaamistyönkin. Blogithan ovat oleellinen osa nykypäivän mediakenttää, jota hyödyntävät monet muut kaupallisen alan toimijat markkinointitarkoituksissa. Bloggaaja siis tuottaa hyödykettä (=sisältöä) kohdeyleisölle, ja sen kyljessä muut toimijat voivat tarjota tuotteitaan ja palveluitaan samalle yleisölle. En näe tässä eroa esim. televisiokanaviin, uutis- ja aikakauslehtiin tai radioon.

Aivan toinen asia on toki se, mitä kukakin yhteiskuntahyödyllisenä pitää. Onko esim. Frendien esittäminen teeveessä vuodesta toiseen mahdollisimman monia kanssaihmisiä hyödyttävää? Joidenkin mielestä kyllä, toisten mielestä taas ei. Ei työn määritelmä voi perustua yksittäisten henkilöiden hyötykäsityksiin. Muutoinhan samalla logiikalla esimerkiksi vannoutunut yksityisautoilija voisi pitää bussikuskin ammattia palkallisena harrastuksena: siellä vain ajelee huvikseen ympäriinsä aamuneljältä, vaikkei juuri ketään ole edes kyydissä. Eihän homma silloin voi olla yhteiskunnalle hyödyksi, eli siis oikeaa työtä, eihän?

Silti itse mediakanavan subjektiivisesta määrittelystä huolimatta voidaan varmaan kaikki olla yhtä mieltä siitä, että valtaosa verotuloja tuottavasta tekemisestä on yhteiskuntahyödyllistä. Ja jos bloggaaja saa tekemisestään korvauksen, hän työllistää itsensä ja maksaa tuloistaan veroja. Samalla kun bloggaaja työllistää itsensä, saa joku toinenkin työtä, kun bloggaaja ei ole hakijana työvoimamarkkinoilla. Joku toinen taas saa bloggaajan maksamien verotulojen turvin esim. äitiyspäivärahaa tai kunnan kustantaman lääkärikäynnin. Win-win, eikö?

Vierailija (Ei varmistettu)

Mun mielestä ihan kaikkien olisi hyvä miettiä, tuoko tekemisillään maailmaan enemmän hyvää vai pahaa, on ne tekemiset sitten työtä tai harrastuksia. Koen, että suuri osa perinteisestä ja nykyisestä työnteosta on itse asiassa enimmäkseen haitallista ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta. Sitten se palkka vielä kulutetaan lentomatkailuun ja lapsityövoimalla tuotettuihin tavaroihin.

Satya

Sen kuvan perusteella minkä kommentoijat antavat "oikeista töistä", ei kenenkään niitä kannattaisi tehdä. Pysy valetyössäsi.

Terveisin,

Väsynyt ja turhautunut duunari

Roosaa (Ei varmistettu)

Heippa Sara!

Mä oon lukenut sun blogia siitä asti, kun perustitte labels or loven Jannin kanssa! Mun mielestä on uskomattoman hienoa, miten tää alanon kehittynyt ja oot saanu bloggaamisesta itselles kokopäivätyön ja tehny töitä sen eteen, että saat päivittäin tehdä semmosta mistä nautit :) etenkään, kun muistaakseni sun sen aikanen toimistohomma ei tainnu olla mieluisimmasta päästä ;) :Dd mut pointtina tässä on siis se, että mä tsemppaan sua jatkamaan tätä OIKEETA työtä jonka eteen oot tehny valtavasti hommaa ja vieny kokonaisvaltasesti tätä alaa eteenpäin! Go Sara! :)

Ellamaria (Ei varmistettu)

Siis oon ihan järkyttynyt noista kommenteista! En vaan tuu ikinä ymmärtämään minkä takia kukaan näkee asiakseen kommentoida toisten asioita tolla tavalla. Kuten joku sanoikin, luultavasti kommentoijat ovat vanhempaa sukupolvea, voisin hyvin kuvitella että omalta työpaikaltakin muutama voisi jotain ton tyylistä laukoa.. Ylipäätänsäkin muiden töistä valittaminen ihmetyttää, kun Suomessa on kuitenki aika hyvät mahdollisuudet kouluttautua mihin alalle vaan, joten kyllä se vähä on itestäki kiinni mihin sitä töihin päätyy.

Loppuun vielä kiitos laadukkaasta blogista, oot ehdottomasti yks lempparibloggaajista! Vaikka postaat usein niin kaikissa postauksissa on aina mielenkiintoista sisältöä, vaikutat todella aidolta tyypiltä :)

Elli-p (Ei varmistettu)

Näin ne työmarkkinat muuttuu, kuntosalibisnes työllistää nykyään enemmän kuin sellutehtaat ja vakiduunin sijaan tehdään enemmän freelancena tai silpputöitä.

Mutta tää blogi on kyllä paras, se kohta päivästä kun haluan heittää vapaalle ja lukea jotain vain itteelleni.

Jeje (Ei varmistettu)

Aika naurettavaa. :( Uskon kyllä että monien mielestä bloggaus ei ole oikea ammatti, ja olen itsekin tätä joskus pohtinut. Onhan paljon muitakin töitä joihin ei tarvitse herätä aikaisin ja esim. opettajat saavat pitkät lomat ja palkkaa lomaltakin. Jokaisessa ammatissa on varmasti hyviä ja huonoja puolia. Useimmiten lähtökohtaisesti jokainen tekee itse valintojaan, jotka alkavat jo peruskoulusta esim. kouluun panostamisella.
Itsestäni ei bloggaajaksi olisi. En jaksaisi. En halua että lähes kaiken vapaa-ajan kannan kameraa mukanani, kuvaan kaiken, muokkaan kuvat, kirjoitan tekstin, seuraan ajankohtaisia asioita, yhteistyöt yms yms. Bloggaamiseen ei tarvi edes koulutusta (varmasti kursseja kyllä löytyy valokuvauksesta yms. jos haluaa), niin siitä vaan, eikun alkaa bloggaamaan ja katsoo miten sillä itsenä elättää ja miten paljon vaatii että itsenä bloggamisella pystyy elättämään. :D:D

Seidi (Ei varmistettu)

Keskustelu tän aiheen ympärillä on milteipä yhtä tasokasta, kun jatkuva keskustelu maahanmuutto- ja pakolaispolitiikasta.
Tsemppiä Sara! Koita jättää omaan arvoonsa noi älämölöilijät, ne on varmaan samaa sakkia niiden kanssa, jotka toivoo "suvakkien joutuvan raiskatuksi".
Hankkisvat ite vähän laajemman linssin, jonka läpi katsoa maailmaa.

Ja jos joku nyt tästä kommentista vetäs herneenpalon sieraimeen, niin viesti teille: ei paljon kiinnosta.

-Sade

Miiapuron (Ei varmistettu)

Itse en näe bloggaamista työnä. Mutta sehän onkin vain oma mielipiteeni. Niinkuin joku ylempänä sanoikin on se palkallinen harrastus ja näin ajattelen itsekkin. Ymmärrän kyllä että päiväsi tuntuvat välillä raskailta mutta onhan se aika naurettavaa että jaksat siitä valittaa kun työpäivääsi on kuulunut kahvittelu ja somen päivitys :D hyvä että maksat kuitenkin veroja ettei ihan naurettavaksi mene :)

Annnn (Ei varmistettu)

Miksi et näe työnä? Jos työstä maksetaan ja sillä on tavoitteet, miksi se ei ole työtä? Minunkin työpäivääni kuuluu somen päivittäminen, vaikka en ole bloggaaja. Aika harva kuitenkaan (kai) kyseenalaistaa, onko työni tiedottajana työtä.

hheidii (Ei varmistettu)

Miiapuron, määrittele minulle käsite "työ". Sinun luulisi pystyvän sen tekemään, jos kykenet myöskin erottelemaan jonkin asian 'eityöksi'.

ronjaa (Ei varmistettu)

Kun ei vaan kaikki tajua... :D Mitä ilmeisemmin työn tosiaan kuuluu olla epämiellyttävää ollakseen työtä.
On harmillista, ettei bloggaajien työtä arvosteta. Kuinka moni on tullut ajatelleeksi, että moni bloggaaja työllistää itse itsensä ja tämän lisäksi vielä muita. Ymmärtääkseni joillakin bloggaajilla on omat palkatut valokuvaajat, blogin ulkoasuja saatetaan ostaa suunnittelijoilta jne. Yrittäminen ja työpaikkojen luominen tähän maahan on vain hieno asia, jota pitäisi arvostaa enemmän.

Teet Sara todella hyvää työtä blogin suhteen. Teksti on hauskaa ja hyödyllistä, kuvat upeita ja inspiroivia, aiheet ajankohtaisia ja laadukkaita (samaa ei todellakaan voi sanoa IS:n jutusta). Blogiasi on yksinkertaisesti kiva lukea :)

katskuu (Ei varmistettu) http://keepongrowing-kk.blogspot.com

Siis ei jumalauta. Mä niin kiehun ihan sun ja kaikkien muidenkin ammattibloggaajien puolesta - siis mitähän helvettiä taas?!?! Noista kaikista kommenteista mitä oot listannu paistaa läpi suomalaisille ah, niin ominainen, katkeruus ja tyytymättömyys omaan asemaan. Mitähän se niiden housuja hiertää jos joku (tässä tapauksessa sinä) on löytänyt tavan tehdä töitä, josta aidosti nauttii ja vieläpä tienaa rahaa sillä. Ymmärrän, että ihmiset jotka eivät ole ollenkaan perehtyneet tähän some -maailmaan tai esim. blogeihin ja niihin liittyvään työhön, voivat helposti kuvitella sen olevan pelkkää netissä surffailua ja sen sellaista. Mutta lyön vetoa, että jok'ikinen näistä valittajista vaihtaisi paikkoja 4.45. heräämisen vs. omien työaikojen päättämisen kanssa mikäli se olisi niin helppoa kuin luulevat.. Ai että, tää meni tunteisiin, en oo edes lukenut sitä iltalehden artikkelia mutta en tiedä kannattaako mun edes :--D

En tosiaan tiedä miten itse jaksaisin suhtautua kypsästi tällaiseen jos olisin sun asemassa, haha! Tsemii sulle. <3

jennajohannasi
Pirtti

Voi hyvää päivääääää! Esimerkiksi älyvapaata palkkaa nostavia yrityspomoja ei syytetä siitä, että he työskentelevät tietokoneella ja nauttivat kahviloissa aamiaisensa, vaikkei lie heidänkään työnsä erityisen ruumiillista. Suomalaiset suhtautuvat työhön todella oudosti; sen pitää olla rankkaa ja vittumaista, ja sinne raahaudutaan joka aamu kello 4.45 marttyyriasenteella varustettuna ja sukset jalassa, vaikka kyseessä olisikin iltavuoro kesäkuussa. 

Itse irtisanouduin vakityöstä (lähihoitaja) ja aloin tehdä pelkästään lyhyitä sijaisuuksia, koska tahdoin päättää itse työvuoroni, ja pitää lomaa anomatta silloin kun haluan. Yllättävän paljon olen saanut kuulla siitäkin; olen lusmu työnvieroksuja, vaikka ikinä en ole opintotukea lukuunottamatta mitään avustuksia nostanut.

Hemuli1 (Ei varmistettu)

IS:n jutusta paistaa aika räikeästi läpi toimittajan oma suhtautuminen bloggaamiseen. Kuten joku jo aiemmin mainitsi, toimittaja on nyt tarttunut pelkästään blogitekstin hiemankaan negatiivissävytteisiin ilmauksiin ja nostanut ne jutun pääpointiksi. Ymmärrän, että pelkän IS:n jutun lukemalla joku voi närkästyä. Jos itsekin lukisin pelkästään sen, tulisi fiilis, että no onpas rankkaa hohhoijjaa. Mutta heti kun lukee alkuperäisen blogitekstin, jossa kerrotaan mitä päiviin todella kuuluu & kerrotaan työn hyvät puolet, tulee koko hommasta ihan toisenlainen fiilis. Tällä kertaa toimittaja vaan käytti valtaansa hieman ikävällä tavalla, mikä koitui nyt sitten Sara sinun tappioksesi. Toimittaja selvästi itse suhtautuu bloggaamiseen työnä melkoisen vähätellen ja nosti nyt aika epäeettisesti oman suhtautumisensa jutun pääpointiksi. Joku muu toimittaja olisi varmasti tehnyt erilaisen jutun ja kommentitkin olisivat olleet ihan toista maata. Mutta näin se kielen ja median valta vaan toimii. Toki jokainen vähänkään kriittinen lukija osaa napauttaa auki alkuperäisen jutun ja tarkistaa, menikö ne hommat nyt ihan niin miten IS ne esitti. Valitettavasti aika monelta, varsinkin iltapäivälehtiä pääasiallisesti plärääviltä ihmisiltä, tuntuu tuo kyky kriittisyyteen puuttuvan ja sitten tulee näitä höpöhöpö-kommentteja.

Iisaa (Ei varmistettu)

Amen.

Sain huutonaurut lukiessani artikkelin kommentteja. Enpä itsekään taida tehdä oikeaa työtä, kun ei ole työaikoja ja teen työtä kotoa, koneeltä käsin. En itse bloggaa, mutta pidän sitä ammattina samalla lailla kuin muutakin. Voisin verrata blogia aikakausilehteen - sisältö on oikestaan melko samanlaista, sen eteen tehdään työtä (valokuvataan, kirjoitetaan, tehdään kenties taustatutkimusta...) Silti moni taitaa pitää toimittajan ammattia "oikeana" työnä toisin kuin bloggaamista.

Vaikuttaa siltä, että kommenttien kirjoittajat ovat vain kyllästyneitä työhönsä, koska eivät ole löytäneet oikeaa alaa ja purkavat kateuttaan ;)

ElinaNi (Ei varmistettu)

Luin IS:n jutun melko pian sen jälkeen kun olin lukenut blogipostauksesi. Tiedän että uutisjuttuja välillä liioitellaan, mutta pisti oikein ärsyttämään kun näin miten blogitekstistäsi oli irrotettu lauseita kontekstista ja saatu juttu ihan erilaiseksi kuin se todellisuudessa on. Pisti taas miettimään että miten monessa muussakin asiassa lukijaa saatetaan huiputtaa. Medialukutaidot ainakin pääsi taas testiin!

Mitä tulee siihen, onko bloggaaminen oikeaa työtä, niin tottakai se on. Toimittajat kirjoittavat lehtiin, bloggaajat kirjoittavat blogiinsa - eroja on tottakai, mutta periaate sama. En ymmärrä. Ja vielä se pointti, että maassa on tällä hetkellä hurja työpaikkapula, joten jos joku pystyy työllistämään itsensä blogia kirjoittamalla niin eikö se ole kaikille vain positiivinen asia?

Hattumuija
Hattumuija

Täyttä asiaa, ihan törkeen hyvä teksti! Iso peukku sulle! 

Hannaaaaaa (Ei varmistettu)

Huvittavaa luettavaa oikeastaan. Etenkin noi aamuherätyksiin viittaukset.. joo mäkin teen siivojan töitä koulun ohella, heräilen viikonloppuisin 4:30 että ehdin töihin, joskus sama herätys kouluaamuina kun on kohteita tehtävä ennen koulua. Ei, en nauti, mutta teen jotta pääsen toteuttamaan unelmaani: opiskelemaan oikeustieteitä yliopistoon. Unelmien eteen pitää uurastaa, välillä tehdä epämiellyttäviäkin juttuja, jotta saavuttaa sen mitä haluaa. Jokaisella on mahdollisuus valita. Voi jäädä vihaamaansa työhön ja nurista, tai voi katsoa vaihtoehtonsa uudestaan, ottaa riskin ja muuttaa elämäänsä. Pelottavaa, mutta mahdollista.
Sitä en älyä, miksi monet viittaa "oikeisiin töihin" juurikin noilla sun mainitsemilla adjektiiveilla; epämiellyttävä, ruumiillinen. Oma asenne kantaa pitkälle ja jos ei työstään tykkää niin tehkää asialle jotain! Vaikka ei työpaikkaa pystyisi vaihtamaan niin omaa asennetta voi aina muuttaa ja tehdä pieniä muutoksia, jotka piristää työtä. Ja se että tämä sun blogi on muille vapaa-aikaa ja siksi vaikea mieltää oikeaksi työksi.. Mitkäköhän muut asiat tässä elämässä on monelle vapaa-aikaa, mutta jollekulle se "oikea" työ? Ravintolaillat, kirjat, puistoissa oleilu, shoppailu, kosmetologi... Samalla tavalla mä ainakin miellän blogien lukemisen: saan nauttia toisen työn tuloksesta.
Tykkään tosi paljon blogistasi, minusta on hienoa että uusia työmuotoja syntyy ja jotkut jaksavat olla luovia ja raivata tietään näinkin uudella ja ailahteluherkällä alueella. :)

juliaa (Ei varmistettu)

entäs sitten esimerkiksi vloggaajat tai vaikka ryhmäliikunnanohjaajat, onko sekään sitten "oikeaa työtä"? hekin taitavat vaan elättää itseään "harrastuksellaan"? :-D Saman tapaista työtä lehteen kirjoittavat toimittajat tekevät bloggareiden kanssa, eikä heidän työtään kyseenalaisteta. Eiköhän kaikki työt ovat yhtä oikeita, mistä vaan saa palkan ja verot maksetaan.

Arizona (Ei varmistettu)

Tykkään lukea blogeja ja arvostan kyllä bloggaajia jotka selvästi nauttii kirjoittamisesta ja kuvaamisesta. Harmi vaan, että suurin osa teidän blogiteksteistä ja somepäivityksistä luo niin utopisen kuvan tosta hommasta. Snapchatit ja instagramit täynnä kuvia siitä kun käytiin taas kahvilla/brunssilla/syömässä... Mietin että olisipa mullakin aikaa käydä kahvilla joka päivä mutta opiskelujen, töiden ja muiden velvollisuuksien ohella se on melko harvinaista. Jos te haluatte että ihmiset mieltää blogin kirjoittamisen työnä: kertokaa siitä! Itse ymmärrän täysin sen, mutta osa (varsinkin tosi nuoret ja etenkin vanhemmat ihmiset) näkee vaan ne asukuvat ja matkustelut ja joka paikasta tulevat "ilmaiset sponssitavarat", mistä olen kuullut esimerkiksi pikkusiskoni (12v) puhuvan ystäviensä kanssa. Te olette tosiaan luomassa uutta alustaa ja työpaikkoja ja kaiken huipuksi vielä nautitte siitä, joten mikäs sen parempaa. Sen takia on tärkeää myös kertoa miksi tämä on teille työtä siinä missä muille on siivous tai raksahommat, eikä vaan ihmetellä sitä että ihmiset ei ymmärrä.

Cherrymarja (Ei varmistettu) http://cherrymarja.wordpress.com

Tässä kommentissa oli ehkä koko jutun ydin, hyvin tiivistettynä. Se on varmaan ihan totta, että kun blogeissa elämä on niin silotellun näköistä ja tosiaan näyttää siltä, että istutaan Fazerin kahvilassa syömässä brunssia ja käydään pressitilaisuuksissa hypistelemässä kauden uutuuksia, sitten välillä matkustellaan ynnä muuta ihanaa, niin väkisinkin ihmiset ajattelevat että miten tuo muka on työtä. Kuitenkin kautta linjan bloggaajat kokevat, että heidän työmääräänsä ei arvosteta tarpeeksi, mutta ehkä tässä on vastaus.

Eli esim. jos katsot realistista Syke-sarjaa telkkarista ja näet mitä sairaanhoitajat tekevät työkseen, niin kukaan ei kyseenalaista etteikö se olisi raskasta ja vaativaa työtä. Mutta jos sarja olisi kuvattu vain (harvoista) rauhallisista kahvihetkistä, ihanan syntyneen vauvan kutittelusta tai ajan kanssa tehdystä verenpaineen mittailusta niin tulisi siitäkin mielikuva, että miten tuo nyt on niin vaativaa.

En tarkoita lainkaan että bloggaajan ja sairaanhoitajan työtä olisi tarvetta rinnastaa, mutta näin esimerkin kautta katsoen ylläolevan kommentoijan sanoissa on kyllä pointtia.

Eveli (Ei varmistettu)

Toi täysin asian vierestä menevä "uutinen" ärsytti ihan suunnattomasti! Kommentoijina oli urpoja jotka ovat vain tyytymättömiä omaan työhönsä.. Kirsikkana kakun päällä Ilta-Sanomat ei julkaissut kommenttia, jonka jätin, jossa kritisoin uutista vääristellyistä kommenteista. Nice !

Veera Bianca (Ei varmistettu) http://veerabianca.com

Hyvä postaus! Voin vain kuvitella noita viestejä sen IL-jutun jälkeen, huh huh! On kyllä hassua miten ihmiset ei jotenkin pidä sosiaalista mediaa tai bloggaamista oikeana työnä. Kyllä tämäkin voi olla raskasta ja stressaavaa- vaikka varmasti eri tavalla mitä pakkasessa ilman hanskoja pelleileminen.

En ymmärrä miten niin monen käsitys tosiaan on, että työ on työtä ainoastaan jos se on tuskallista, rankkaa ja vaatii heräämisen ennen auringonnousua? :D

Soffia (Ei varmistettu)

Artikkelia en ole lukenut, ja kyseisen lehden tuntien voin kuvitella sen olevan kärjistävä. Kuitenkin kommentit mieleiseen / kevyempään / parempi palkkaisempaan työhön vaihtamisesta ovat vähän naiveja. Suomessa tarvitaan myös syrjäseudulla pienipalkkaisia työntekijöitä kuten lähihoitajia, siivojia etc. Jonkun on nämä ei niin hehkeät työtkin tehtävä. Myöskään ei voi olettaa, vaikka hyvin toimivassa hyvinvointivaltiossa elämme, että esimerkiksi alkoholistiperheen lapsilla on sama mahdollisuus tulla lääkäreiksi kuin lääkäriperheen lapsilla.
Bloggausta sekä sosiaalista mediaa pidän oikeana ammattina, mutta toivoisin, että suuren yleisön saavuttavat bloggaajat pohtisivat asioita myös toisista näkökulmista. Tsemppiä!

Muumipeikko (Ei varmistettu)

Kyllä mun tavote elämässä on päästä sellasii valetöihin et ei tarvii räplätä yhtään mitää 30 asteen pakkasessa! Onhan toi kurjaa, mutta varmaa jonkinlainen kiinnostus näihin motoihin on kyseisen henkilön kuitenki vieny alalle. Ihan samalla tavoin ku sunki kiinnostuksen kohteet on vieny sut tälle alalle! Tää oikeen työn myytti on kyllä ihmeellinen. Eihän täst tulis yhtään mitään jos meillä ei olis niitä bussikuskeja, mut tarvitaan me silti ihan yhtä lailla vaikka virkamiehiä vai mikä nyt ois joku sellanen oikee valetyö. On se myös ihan kiva tulla raskaan (oikeen) työpäivän jälkee kotii ja katella vaikka elokuvaa, jossa valetyötä tekevät näyttelijät esiintyy. Tai sit lukee sitä hyvää blogii minkä eteen joku tekee oikeesti tosi paljon valetöitä! Ihmiset osaa kyllä olla tosi katkeria :D No mut sitä vaan siis, että tsemppiä sinne!

Vierailija (Ei varmistettu)

Voisitko silti vaan mennä oikeisiin töihin? Eihän siitä oo mitään väittelyäkään, että omista kivoista jutuista kirjoittelu olisi oikea työ. Kolumnistikaan ei ole oikea ammatti. Uniikki lumihiutale on vahva tässä - syystäkin

Sarppa (Ei varmistettu)

"Eikä siihen liity -30c pakkanen ilman hanskoja" Liittyypäs! Asukuvat talvella! :--D

Pages

Kommentoi