MIKÄ MULLA ON?

Tickle Your Fancy

Meillä kaikilla on joskus vaikeaa ja kaikki me ollaan välillä vähän sekasin

 

Olen mukana #sekasin -hyväntekeväisyyskampanjassa, joka pyrkii muistuttamaan, että mielenterveyden haasteet on aika normaali juttu ja niistä pitäisi pystyä puhumaan avoimemmin. Halusin kirjoittaa ajatuksiani aiheesta ja jakaa oman tarinani teille.

Ahdistus, paniikki, masennus. Toisilla vahvempia, toisilla taas lievempiä tuntemuksia, joita kuitenkin jokainen meistä varmasti ainakin jossain vaiheessa elämäämme koetaan. Näin minä ainakin uskon. On siis ihan normaalia olla sekasin, mutta sen sijaan jostain syystä ei ole normaalia puhua siitä ääneen. Tilastot sanovat, että peräti 70% mielenterveyden haasteita kohtaavista nuorista vaikenee asiasta. Salaa tuntemuksensa, eikä avaudu kenellekään.

Ajatteleppa tämä toisinpäin. Jos ystäväsi tai tuttavasi kamppailisi mielenterveytensä kanssa, haluaisitko hänen kertovan asiasta sinulle? Yrittäisitö helpottaa hänen oloaan ja auttaa häntä?

Tietysti. Miksi me sitten vaietaan?

Jos mielenterveyden haasteet ovat suunnilleen yhtä yleisiä kuin pisamien ilmestyminen, niin mitä ihmettä me oikein hävetään? Ihminen on monimutkainen olento. Me ajatellaan, tulkitaan, pohditaan, koetaan kriisejä, stressataan, ikävöidään ja rakastetaan. Olisi suorastaan ihmeellistä, jos tässä koko elämän mittaisessa, kallon sisäisessä liikenteessä ei tapahtuisi yhtäkään kolaria.

Ahdistus, paniikki tai masennus voi iskeä ihan kelle tahansa. Sille päälle päin tasapainoiselta näyttävälle hyvinvoivalle tyypille tai sosiaalisessa mediassa suositulle bloggaajalle, jonka elämä näyttää ulkopuolelta katsottuna täydelliseltä. Oireet saattavat olla näkymättömiä.

Meidän jokaisen vastuulla on pitää huolta ympärillä olevista ihmisistä. Se ei ole maailman helpoin tehtävä, mutta sitä voi treenata. Tervehtiä naapuria, hymyillä bussipysäkillä, kysellä läheisiltä ja tuttavilta mitä heille oikeasti kuuluu. Jutella ja tarjota apua.

 Olenko minä sitten ollut joskus sekasin? Olen. On ollut elämäntilanteita kun on tuntunut, että taivas kaatuu päälle. Kausia kun en ole innostunut asioista normaalilla saramaisella tavallani. En ole kiinnostunut oikein mistään enkä ole halunnut tavata ketään. On ollut kausia kun kauniit kesäpäivät ovat ärsyttäneet ja olen halunnut eristäytyä ulkomaailmasta. Maannut kotisohvalla paksut verhot ikkunoiden edessä ja vältellyt puhelintani. Jossain vaiheessa pyrin tasapainottamaan sekavalta tuntuvaa elämääni ja epäselvää tulevaisuuttani kontrolloimalla syömisiäni ja välttelemällä kaikkea kaloripitoista. Tästä selvittiin puhumalla.

Suun avaaminen ja asian myöntäminen vaatii rohkeutta, mutta mitään menetettävää ei oikeastaan ole. Kun ongelmat kertoo ääneen jollekin luotettavalle tyypille, se helpottaa. Omalla kohdallani tämä henkilö on ollut välillä perheenjäsen, välillä ystävä ja välillä taas poikaystävä. Välillä on tullut tilitettyä ongelmista meidän Tikru-kissallekin, ja tuntuu, että sekin on helpottanut pahinta oloa.

Kun kelaan ajassa taaksepäin yläasteelle ja lukioon, nousee mieleeni koulukuvista muutama ihminen, jotka eivät osanneet pyytää apua tarpeeksi ajoissa, ja joiden hätää ei huomattu. Yksi hyppäsi kalliolta, toinen kerrostalona viidennestä kerroksesta, kolmas ampui haulikolla päähän ja neljäs astui sillan kaiteelta. Muutama haki ahdistukseensa apua vahvoista päihteistä ja jäi sille tielle.

Mitä me voidaan tehdä? Toimia niin kuin toivoisimme ystävämme toimivan samassa tilanteessa. Tunsimmepa sitten ahdistusta, pidempiaikaista masennusta tai itsetuhoisia ajatusia, puhutaan ääneen. Lopetetaan häpeäminen, koska tässä asiassa ei ole mitään hävettävää. Mikäli läheiselle puhuminen tuntuu liian vaikealta käänny ammattilaisen apuun: esimerkiksi terveydenhoitajan, terapeutin tai psykologin. Sekasin 24/7 kampanjan auttava chat on tämän viikon auki kellon ympäri: ei jonoja, ei kirjautumista, vaan suora kontakti mielenterveyden ammattilaiseen. Chatti löytyy täältä: http://sekasin247.fi

Ja mikäli taas henkilö sattuu olemaan joku muu kuin sinä itse, ja huomaat, että jotain on ehkä meneillään, lupaa, että tarjoat apua ja kysyt onko kaikki hyvin. Vaikket välttämättä tuntisikaan henkilöä niin hyvin.

Ei me pärjätä yksin. Me ihmiset tarvitaan toisiamme.

 

Facebook: https://www.facebook.com/sekasin/

Insta: @sekasin247

Kampanjasivut ja 24/7 chatti: http://sekasin247.fi

Sekasin-sarja Areenassa: http://areena.yle.fi/1-3284218

 

xx Sara

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Tärkeä ja hyvä kamppis. Hienoo että oot mukana!

saratickle
Tickle Your Fancy

Iso kiitos! Tämä on varmasti arvokkain kampanja jossa oon mukana!

EricaK
EricaK

Tosi tärkeä aihe, hienoa että tuot tällaisia juttuja esiin. Tämä kun ovat monelle arkipäivää <3

saratickle
Tickle Your Fancy

Kiitos Erica <3

Ellaelers (Ei varmistettu) http://ellaelers.indiedays.com

&lt;3

saratickle
Tickle Your Fancy

SYDÄN!

Kate_ (Ei varmistettu)

Ihan mahtavaa että oot tällasessa kamppiksessa mukana, tärkeä asia :)

Kommentoi