MITÄ ON TERVEELLINEN RUOKA?

Tickle Your Fancy

Olen blogissa kertonutkin pienestä ulkoisesta muodonmuutoksesta (postaus täällä) tai oikeastaan voidaan puhua pikemminkin sisäisestä muodonmuutoksesta, joka vuoden aikana on hiljalleen, ajoittain jopa vahingossa tapahtunut. Treenannut olen aina, aiemmin ehkä jopa enemmän kuin nykyään. Mistä ihmeestä siis johtui se vuoden takainen turvotus ja pöhötys, etenkin kasvoissa?

kuvat kesältä 2013

Ei turhaan puhuta, että kehon hyvinvoinnissa ravinnon määrä on 80% ja treenin 20%. Aiemmin en juuri syönyt kunnon ruokaa. Paljon rahkaa, raejuustoa, ruokana lähes aina salaattia, purkkitonnikalaa jne. Suuret määrät maitotuotteita ja hyvien ravintoaineiden puuttuminen. Siihen kylkeen epäsäännölliset ateriarytmit, joita taas seurasi liikaa kerralla syöminen ja jatkuva napostelu. Näitä pidän suurena syynä muutosten johtumiseen.

kuvat kesältä 2014

Olin ennen se tyyppi joka naureskeli niille, joiden oli pakko saada lounas tiettyyn aikaan ja koko päivä suunniteltiin ateriarytmien mukaan. No, nyt minä olen yksi heistä, ja todellakin onnellinen siitä.

Miten te tulkitsette lauseen: "katsoo mitä suuhunsa laittaa"? Minä suomensin ennen, että ei syö suklaata eikä sipsejä sekä välttää mikroruokia. Nykyään tuo lause on saanut uuden merkityksen. Olen oivaltanut, että se ei tarkoita pelkästään "huonon ruoan" pois jättämistä (mihin lause tavallaan itsessään viittaa), vaan lisäksi myös ravintorikkaiden ruoka-aineiden lisäämistä. Lisäämistä paljon.

Erot ruoka-aineissa. No eipä ollut tätäkään aikaisemmin tullut mietittyä. Istuin taannoin meidän Cocovi-haasteeseen kuuluvalla Jaakko Halmetojan luennolla, jossa puhuttiin ruoka-aineiden ravintoarvoista. Ei siis kaloreista, vaan vitamiineista, raudasta, kalsiumista, magnesiumista, kaliumista jne. Aikaisemmin olen skippaillut tällaisia taulukoita tyylillä ketä kiinnostaa, ihan sama, turhaa hifistelyä. Tällä kertaa selkeästi esitetty juttu kolahti kovaa. Päivittäisiä asioita, joita ei sen suuremmin tule mietittyäkään. Yleisestihän ajatellaan salaatin olevan se terveellisyyden perikuva. Kevyt ja terveellinen salaatti. Jotain vihreää lautasella = pala lehtisalaattia. Kevyt kyllä, mutta terveellinen, ööh ei? Taulukko paljasti salaatin onnettomat ravintoarvot. Samoin kurkun. Pysähdyin miettimään. Salattia, kurkkua + tonnikalaa minä olen pari vuotta takaperin mutustellut varmaan jokaisella ateriallani ja kuvitellut eläväni sitä terveellistä elämää. Tuo minun silloinen ravintorikas ruokani on ollut kaukana todellisuudesta.

Mitä ylipäätään terveellisellä ruoalla tarkoitetaan? Ennen koin, että terveellinen=rasvaton, vähäkalorinen ja salaatit. Nykyään ajatusmaailma on muuttunut. Terveellinen ruoka=ravintorikkaita ruoka-aineita. Rehellisesti en edes osaa sanoa tänä päivänä saamista kalorimääristä yhtään mitään. Ne saattavat paukkua ylärimoissa, mutta kalorit ovat peräisin hyvistä lähteistä.

Myönnän perääntyneeni taka-alalle siinä vaiheessa kun superfoodit astuivat kuvioihin muutama vuosi sitten. Ihan outoja ruoka-aineita, marjoja, sieniä ties mitä, joista en ollut aiemmin kuullutkaan. Mitä ne oikein sisältävät? Kuulemma hyviä juttuja? Mistä tiedän mitä minun pitäisi syödä? Ollaan melkoisessa viidakossa, jossa meikäläinen, maalaisjärjen nimeen vannova tallaaja ei tunne olevansa omalla maaperällä.

Olen käyttänyt Chia-siemeniä ja jonkin aikaa myös Maca jauhetta. Silti suurin peukku nousee kotimaisille sekä tavallisista ruokakauposta löytyville ruoka-aineille, joiden ravintoarvot ovat kohdillaan: metsämustikka, puolukka, lehtikaali, parsakaali, hapankaali, avocado, porkkana, pavut, inkivääri, omena, punajuuri, lanttu jne.

Halmetoja nosti hyvän pointin esiin. Mitä vahvempi väri ja maku, yleensä myös sitä enemmän ravintoaineita. Asia jota en ole sen kummemmin ajatellutkaan. Taas nousi mieleeni lehtisalaatin haalean vihreä väri ja mauton maku. Sama kun tiputtaisi kaksi euroa viemäriin. Ei enää lehtisalaattiruukkua kauppakoriin!!

Smoothiet ovat aina olleet hyviä, ja vuoden aikana niitä olen lisännyt roimasti. Olen kokeillut erilaisia reseptejä ja heittänyt blenderiin välillä oudoiltakin tuntuvia ruoka-aineita, sen tarkemmin asiaan perehtymättä. Todellinen syy smoothieiden  terveellisyyteen on avautunut vasta viime aikoina, tarkalleen ottaen samaisella Halmetojan luennolla. Smoothien terveyssyy on yksinkertainen: ruoka-aineen rakenteen rikkoutuessa ja hienontuessa imeytyvät ravinto-aineet elimistöön huomattavasti tehokkaammin. Ihmiskehomme kun ei kuulu niihin parhaimpiin ravintoaineiden imeyttäjiin. Halmetoja sen luennollaan osuvasti sanoikin: "ei olet mitä syöt, vaan olet mitä imeytät"

Kalorien "tarkkailusta" olen siirtynyt ravinoarvojen "tarkkailuun". Nykyään teen ns. tietoisia valintoja siinä mitä ruokalautaselleni tai smoothieeni laitan. Suosin vihanneksia ja marjoja. Käytän mausteina tuoreita raaka-aineita kuten valkosipulia, chiliä, inkivääriä, korianteria ja limeä. Suosin kotiruokaa, jolloin olen tietoinen sen sisällöstä. Mikäli kuinka terveellistä olisi, en suostu syömään ruoka-aineita, joiden mausta en yksinkertaisesti pidä. Tumma suklaa on edelleen pahaa, suurinosa vihersmoothieista maistuu oksennukselta ja pitsapohjana toimii todellakin tavallinen vehnäjauhopohja, ei kananmuna.

Maitotuotteita olen vähentänyt, kalsiumin lähteenä toimii pääosin lehtikaali. Vehnäjauhoja syön äärettömän harvoin. Näiden huomaan vaikuttavan vatsani ja ihoni hyvinvointiin. Mehua ei osteta kuin viikonloppuisin aamupalapöytään. Suositaan keittoruokia ja isoja tuoreista raaka-aineista valmistettuja wokkeja, joita voi syödä helposti monta päivä putkeen (nytkin minua odottaa jääkaapissa lohikeitto!). En napostele enää aterioiden väleillä, annoskoot ovat pienentyneet, mutta ruoka on täyttävää ja ravintorikasta.

Kohtuus on koko homman juju tässäkin asiassa. Kun pääsääntöisesti syö hyviä juttuja voi yhtenä päivänä viikossa vähän herkutellakin! Myös ravintoaine asioissa on fiksua pitää kohtuus mielessä. Jos alkaa liikaa ajattelemaan ruokaa pelkkänä polttoaineena ja kehoa kemiallisena koneistona, hajoaa pää ja koko asiasta saattaa pahimmillaan tulla pakkomielle. Monipuolinen ja terveellinen, ravintorikas ruoka tuo kehoon hyvän olon, joka näkyy myös ulkopuolelle. Se välittyy harmaimmassakin arjessa jaksamisena ja tuo parhaimmillaan lisää elinvuosia. Ja tässä jos jossain on mielestäni koko terveellisen ruoan juju.

 

T. Sara

Kommentit

Katsku (Ei varmistettu) http://Www.keepongrowing-kk.blogspot.com

Hieno kirjoitus, kaikki täyttä asiaa! Oon ite lähiaikoina myös huomannut miten ruuan sisältö oikeesti vaikuttaa omaan hyvinvointiin. Vaikka ei ehtis liikkumaan ollenkaan, niin silti on hyvä ja vahva olo kun on syönyt ravintorikasta ruokaa! Nykyään ei edes tee pahemmin mieli syödä mitään pee askaa kun tietää miten huono olo siitä tulee, tästä kirjotin juuri omassa blogissakin:) Täytyykin hakea sitä lehtikaalia kotiin lähipäivinä..

saratickle
Tickle Your Fancy

Samoja huomioita täälläkin! Mahtavaa, että tästä keskustellaan! :)

armi (Ei varmistettu)

olipa herättävä teksti! mä aloin miettiä juurikin omaa aamupalaani tässä samalla syödessä et mitä se todella sisältää: kaurapuuro, jossa kanelia, muutama manteli rouhittuna, valkuainen, 1 dl rasvatonta maitoa. seassa mustaherukoita ja mustikoita, sekä vähäkalorista mansikkasoppaa ja raejuustoa.
oon aiemmin miettinyt ainoastaan näiden kaloreita ja makroja. nyt aloin oikeasti miettimään ravintoarvoja. saanko paljon vitamiineja? hyvät rasvat, kuidut? entä kalsium? mitä jää uupumaan, mitä voisin lisätä?
ruokapäiväkirjapostaus olisi ihan mieletön! ois hienoa kuulla enemmän ja tarkemmin mitä päivällä syöt. :)

saratickle
Tickle Your Fancy

Mä oon päättänyt, että ruoan pitää olla maistuvaa, ravinteikasta ja monipuolista. Kaikki epämääräinen on suosiolla häipynyt ruokavaliostani. En ole syönyt light tuotteita (paitsi kokista silloin tällöin, tosi mielummin normia) pitkiin aikoihin. Mitä tuoreempaa, sen parempi :)

Emmi (Ei varmistettu)

Tosi hyvä postaus, tykkäsin! Olisin kans kiinnostunu lukemaan ruokapäiväkirjapostauksesta. Oot muutenkin superhyvä ja innostava bloggaaja, hyvä Sara! :)

saratickle
Tickle Your Fancy

Voi kiitos! :)

Ines (Ei varmistettu) http://myrunwayoflife.blogspot.com

Huippu kirjoitus ja todellakin täyttä asiaa! Sai itsekin taas uutta intoa ja puhtia noitten ruoka-asioiden miettimiseen ja smoothieiden kehittelyyn! :)

saratickle
Tickle Your Fancy

Niin mukava kuulla!! :)

MariannaElina (Ei varmistettu) http://www.youtube.com/user/MariannaElinan

Vau, tosi tosi hyvä ja raikas teksti tän kaiken hössötyksen keskellä, missä yleensä keskitytään jonkun tietyn ruoka-aineen pois jättämisestä keskustelemiseen. Jos kaikki muistais tän ja keskittyis siihen hyvään oloon niin hyvin menis :)

saratickle
Tickle Your Fancy

Mä oon myös kyllästynyt kaikkeen totaalikieltämiseen laihdutussyistä. Se ei ole ratkaisu, ei ainakaan lopullinen. Mulla on monia tuttuja, jotka hiilaridieetin aikana ovat karistaneet monta kiloa, ja dieetin jälkeen saaneet takaisin samantien. Tai sitten niitä, jotka syövät samaa ruokaa päivästä toiseen koska tietävät sen ravintomäärät ja kalorit. Eeh.

Karoliina (Ei varmistettu) http://www.candyontherun.blogspot.fi

Tosi hyvä kirjoitus, Sara! :) Ja oon niin iloinen, että just sä kirjotit tän tekstin, koska sun blogia lukee niin monet nuoret tytöt! Saavat kaikki varmasti tästä tekstistä hyvää tietoa, ja toivottavasti itselleen palan samaa ajatusmaailmaa. Oon sun kanssa samoilla linjoilla näissä jutuissa, ja itsekin löytänyt sen hyvän balanssin syömisten suhteen, en laske kaloreita ja pyrin vaan syömään mahdollisimman paljon kropalle hyviä raaka-aineita, ja homma toimii aika kivasti. No stress. Kivaa viikkoa! :)

saratickle
Tickle Your Fancy

Iso kiitos sinulle! Arvostan todella sanojasi :) Ihanaa viikkoa <3

eem (Ei varmistettu)

Hei Sara! Olen lukenut blogiasi ihan alkumetreiltä asti joten muista kyllä viime vuonna kun ihmettelin sitä, miten oudolta näytit yhtäkkiä, vaikka urheilet jatkuvasti ja syöt terveellisesti.. Ajattelin, että johtuuko se lihaksien kasvusta vai mistä :D Kiva että nyt muutos on ollut positiivista ja olet onnellinen, sen huomaa :) Mukavaa syksyä!

saratickle
Tickle Your Fancy

Mä veikkaan että tämä on ollut isona syynä. Kroppa kapinoi minua vastaan! No nykyään ollaan ihan hyvää pataa :)

Kiitos sulle!

eem (Ei varmistettu)

Niin juuri :) Ja en suinkaan tarkoittanut mitenkään pahalla aikaisemmassa kommentissani kun sanoin, että ''oudolta näytit yhtäkkiä'', pahoittelut jos kuulosti ''törkeältä'' :) Olet aina ollut minusta niin kaunis!

Nora (Ei varmistettu)

Tosi hyvin kirjoitettu teksti! Täyttä asiaa alusta loppuun. Olen huomannut, että minulla sekä useilla ystävillänikin on ongelmia kehittää ravintorikkaita välipaloja itsellemme. Avaisitko hieman itse minkälaisia omasi ovat? :))

saratickle
Tickle Your Fancy

Mä lupaan pistää omia vinkkejäni blogiin kaamoksen keskellä! :) Mukava kuulla, että postaus upposi!!

Weera (Ei varmistettu) http://weerabettina.fitfashion.fi

Tosi hyvin kirjoitettu ja inspiroiva teksti! Usein terveellinen ruoka mielletään nimenomaan mahdollisimman kevyeksi ja vähärasvaiseksi, vaikka kannattaisi kiinnittää huomiota ruuan ravintorikkauteen.

saratickle
Tickle Your Fancy

amen! :)

Neiti Punahilkka (Ei varmistettu) http://neitipunahilkka.blogspot.fi/

Kiitti Sara tästä, tää oli ihan superi kirjoitus ja hyvä kannustusspiikki itselleni, oon nimittäin ensi vuoden alusta päättänyt muuttaa ruokatottumuksia aika reippaasti terveydellisistä syistä ja just tämmöset kirjoitukset antaa siihen lisäpotkua :) Näytät niin terveeltä ja onnelliselta, että se mitä teet, ei tosiaankaan voi olla väärin. Toivottavasti meikäläinen saa aikaan samanlaisia tuloksia :) PS. Join äsken puolukka-banaani smoothieta, oli ihan hirmu hyvää!

- M (Ei varmistettu)

Miksi odottaa ensivuoteen kun muutoksen voit aloittaa jo tänään? ;)

kannustusta lisää. (Ei varmistettu)

Hei,

Miksi et alottaisi heti. Muutos tapahtuu asenteella nyt ei huomenna :) Suosittelen!

saratickle
Tickle Your Fancy

Kiitos valtavasti! Mä kyllä komppaan täällä myös paria muuta tsemppaajaa, mikset alottaisi heti? :) Kyse on vaan ruokavalinnoista tavallisena arkena, sen pystyy aloittamaan vaikka tältä istumalta :)

Smoothie kuulostaa hyvältä :)

Neiti Punahilkka (Ei varmistettu) http://neitipunahilkka.blogspot.fi/

Totta puhutte! Jotenkin sitä aattelee että uusi vuosi, uusi minä jne. ja se tuntuu helpolta ajankohdalta muuttaa jotakin, mutta niinhän on oikeastaan joka ikinen päivä. Kiitti kauheesti teidän tsempeistä :)

T (Ei varmistettu)

Juu ehdottomasti vaan heti tänään! Tsemppiä terveellisempiin elämäntapoihin! :)

saratickle
Tickle Your Fancy

Jess. oikein!! :)

vee (Ei varmistettu)

tosi hyvä teksti! muaki kiinnostais ruokapäiväkirja tyyppinen postaus :)

saratickle
Tickle Your Fancy

Pistetään mietintään :) kiitos!

- M (Ei varmistettu)

Taannoin mulla oli menossa eräänlainen elämäntapamuutos, ja sen myötä kun oppi katsomaan mitä suuhunsa laittaa, niin oikeesti oli niin siistiä huomata myös mikä muutos makuaistissa tapahtuu.. Alkoi arvostamaan ja nauttimaan puhtaista mauista, kana on ihan älyttömän hyvää, ei se marinaadi. Myös esim uunilohi pelkistettynä on parasta, ei se kermakastike. Miten onnilliseksi ihminen tulikaan uusista perunoista ja grillatusta kanasta :D Ja miten hyvää on itse, hyviin rasvoihin, tehty salaatinkastike <3 tosiaankin liputan tän postauksen asioille, oot niin oikeilla jäljillä!

saratickle
Tickle Your Fancy

VAU KYLLÄ! Tää on ihan totta. Oon huomannu ihan samaa. Ihan tavalliset kasvikset, joita en juuri ikinä ruokavaliossani käyttänyt maistuvat nykyään herkullisilta. Oon oppinut arvostamaan vahvoja makuja ja uskaltautunut käyttämään uusia yrttejä yms mausteina.

kettu (Ei varmistettu)

Hei! Loistava postaus! Olisin kiinnostunut lukemaan ruokapäiväkirjaa esim kolmen, neljän päivän ajalta. olisiko mahdollista saada parin arkipäivän ruokailuistasi postausta? :-)

saratickle
Tickle Your Fancy

Katsotaan! :)

Annalotta (Ei varmistettu) http://annalottaj.blogspot.com

Tä oli jälleen tosi hyvä postaus, paljon asiaa, hyvin kirjoitettu! Paljon kiitoksia tästä 'herätyksestä', nyt tuntuu ravintoasiat taas hieman selvemmiltä mun päässä, kun tähtään terveelliseen elämään & hoikistumiseen !
Seuraavalla kauppakerralla aion kyllä poimia paljon näitä sun vinkkejä ja toteuttaa niitä mun seuraavina kuukausina, toivottavasti myös tästä syntyy tapa loppuelämäksi!
Hyvä sara!!

saratickle
Tickle Your Fancy

Niin mahtavaa kuulla, loistava juttu! :)

jenna-a (Ei varmistettu)

Tosi kiva! Kyllähän tän tiesin olevan totta, mut ei tämmöstä vaan tuu ajatelleeksi. Et tosiaan haluais enemmän kertoa, että mitä oikeen syöt? Niinku esimerkkejä esim. tosta lehtikaalin käytöstö, ku se alko kiinnostaa :-) Voisin melkeempä itekkin alkaa syömään enemmän ravintopitosemmin, mutta en vaan tiiä että mitä ruokia laittaa.

saratickle
Tickle Your Fancy

Reseptejä yms perusjuttuja lupaan laittaa blogiin! Lehtikaali on mielestäni ihan parasta smoothiessa. Smoothieita/mehuja juonkin suunnilleen kolme isoa mukia päivässä :)

Tossa luettelinkin hyviä ruoka-aineita. Niillä pääsee loistavaan alkuun! :)

Noora (Ei varmistettu)

Hei! Hyvää ajattelua. Olet kuitenkin laihtunut aika roimasti. Eihän painon pudottaminen kuitenkaan ole ollut kaiken taustalla? Ravinnerikkaus on tärkeää, mutta olen huomannut monen jättävän pois ruoka-aineita laihuus mielessään. Mukavaa syksyä!

saratickle
Tickle Your Fancy

Poisjättäminen ei kuulu meikäläisen tapoihin.

Tavoitteena on ollut hyvä olo, ja nyt ollaan vahvasti menossa siihen suuntaan :)

huom painotan, että välillä irtokarkkipussi toimii myös hyvinvoinnin edistäjänä, ellei fyysisen niin henkisen. Vannon kohtuuden nimiin, sopivissa määrin herkutkin on ok :)

Mari (Ei varmistettu)

Oot kyllä niin huippu! :) vastaat kommentteihin ja toteutat lukijoidesi postaustoiveita. Itselläni kävi aika pitkälti vuosi takaperin samanmoinen muodonmuutos kuin sinulla, turposin kuin pullataikina vaikka kävin salilla monen monta kertaa viikossa ja söin "terveellisesti". Totuus ruokavaliostani oli rahkaa, raejuustoa, ja paljon lihaa että "saa sitten sitä proteiinia ja lihakset kasvaa". Jossain vaiheessa huomasin sitten itsekin oman ulkoisen olemukseni (joka ei todellakaan hivellyt silmiäni) ja kaiken kruunasi jatkuva huono olo niin suolistossa kuin kokonaisvaltaisesti koko kropassa. Nyt olen kohta vuoden ollut lähes kokonaan maidoton ja gluteeniton ja muutenkin kuunnellut kroppaani ja pyrkinyt syömään mahdollisimman puhtaasti ja olo on mahtava :) oho, tulipas pitkä tarina :DD pointti oli yksinkertaisuudessaan että oot mahtava ja niin motivoiva ja hyvä esikuva että oksat pois!! Kiitos

saratickle
Tickle Your Fancy

Voi kiitos kun jaoit tarinasi. Proteiini nähdään niin terveyden perikuvana ja muutenkin hehkutettuna, että ihmiset eivät juuri ymmärrä senkin sisältävän energiaa. Isot määrät rahkoja, prodepatukoita, raejuustoja, pähkinöitä jne ei tosiaankaan ole hyväksi. KOHTUUS tässäkin asiassa, ja toki riippuu jokaisen omasta kulutuksesta minkä verran proteiinia päivän aikana tarvitsee. Mahtava kuulla että sulla on asiat hyvässä järjestyksessä ja oot oppinut kuuntelemaan kroppaasi :)

Jättimäiset kiitokset kauniista sanoistasi <3

Milla (Ei varmistettu)

Kiitos paljon tästä kirjoituksesta! Pitää alkaa miettimään omia ruokatottumuksia uudella tavalla :)

saratickle
Tickle Your Fancy

Mukava jos herätteli! :) Kiitos!

Sanna (Ei varmistettu) http://valokuvaajantytar.blogspot.fi

Loistavaa, näinhän se menee! Musta on hienoa, että porukka alkaa enemmän kiinnittämään huomiota ruokailutapoihinsa ja ns kyseenalaistamaan niitä perinteisiä oppeja. Tarkoitan sillä just sitä, että ei se aina ole kalori kuin kalori vaan sen kalorin lähde myös ratkaisee. Ennen ajateltiin, että syömällä pelkkää salaattia syö terveellisesti ja laihtuu kun lisäks liikkuu hulluna, mutta eihän se nyt täysin mene niin. Itse hullaannuin aikanaan raakasuklaasta ja sitä kautta tutustuin myös muihin superfoodeihin, mutta vielä olisi itselläkin paljon petraamista ruokatapojen suhteen. Välillä meinaa se säännöllisyys unohtua.

saratickle
Tickle Your Fancy

Mahtava meininki! Samoja ajatuksia pyörii mullakin päässä. Ja tosiaan, samaan kastiin kuuluin minäkin. Kaikki muu kuin salaatti oli "epäterveellistä". Säännöllisyydessä ei kai ikinä voi olla ihan täydellinen, täällä myös lisää petraamista siinä asiassa! :)

Tuta o kör (Ei varmistettu) http://tutaokor.blogspot.fi/

Hyvä kirjoitus! Juuri kun olen itsekkin heräillyt terveellisen ruoan perään vai onko se marraskuu, joka herättelee :) ? Oli pakko jakaa!

saratickle
Tickle Your Fancy

Mahtavaa, iso kiitos! Tärkeitä juttuja :)

Ellen (Ei varmistettu)

Toi alla olevan linkin kirja on älyttömän hyvä! Vinkkauksena vain :) Sisältää herkullisia reseptejä ja saa hyviä ideoita ravintorikkaaseen ruokaan! Jälkkärireseptit myös mahtavia!

http://readme.fi/product.php?isbn=9789522207852

Näytät hyvinvoivalta ja upealta! :)

saratickle
Tickle Your Fancy

Kiitti vinkistä ja kauniista sanoista! :)

Mimi (Ei varmistettu)

Hyvä kirjoitus ja vaikuttaa tosi hyvältä sun ruokailutottumukset! Aika samoilla linjoilla sun kanssa haluaisin itsekin mennä ruuan suhteen, eikä se kovin kaukana olekaan (mulla herkuttelu tapahtuu useampana päivänä viikossa, se kerta viikkoon olis ihanteellinen!) Myös maitotuotteita syön aika reippaasti, mutta kun ne mun elimistölle sopii niin mikäs siinä :)

Tuli tosta sun kirjoituksesta myös mieleen huomio minkä olen itse tehnyt: kun suosii sunkin mainitsemia kotimaisia "superfoodeja" kuten suomalaisia marjoja ja kauden kasviksia niin pysyy sen ostoskorin hintakin maltillisena :) Usein ajatellaan että terveellinen syöminen tulee älyttömän kalliiksi mutta ei se kyllä tule! Ruokahifistelyä en millään tavalla "tuomitse" mutta nuo ns. trendikkäät ja usein vähän kalliimmat superfoodit joudun jättämään usein rahasyistä kaupan hyllylle :)

Hyvää marraskuun jatkoa sinulle ja kiitos mielenkiintoisista blogiikirjoituksista! Tykkään todella kun sulla on niin terve suhtautuminen elämään, olet tosi hyvä esikuva varsinkin nuoremmille lukijoille ja miksei vähän vanhemmillekin :)

Riina (Ei varmistettu)

Loistavaa tekstiä :) Edellisessä kommentissa mainittiin "kalliimmat superfoodit" ja siitä tuli mieleen Chia- siemenet. Vertasin joskus pussinkylkiä Prismassa hampunsiemen ja chia -siemen paketeista, enkä ravintosisällöistä löytänyt hintaan suhteutettuna merkittävää eroa(hampunsiemenet noin 2-3e/ 500g, chia-siemenet reilu 10e/350g ). Onko mitään hajua, mikä näiden siementen merkittävin ero keskenään on? :)

Pages

Kommentoi