Oma liikuntataustani

Tickle Your Fancy

Ajattelin aloittaa tänään starttaavan hyvinvointikuun oman liikuntahistoriani jakamisella. Miten itse olen tähän pisteeseen ajautunut?

Liikunta on ollut elämässäni läsnä ihan sieltä nappula-ajoilta alkaen. Varhain ennen kouluikää vedettiin jo hippokisoja, tanssittiin satubaletissa ja hiihdettiin Lahden Tapanilassa puuduttavaa kilometrin suoraa :D Yleisurheilun taisin aloittaa 7-vuotiaana. Lajeinani oli juoksu ja pituushyppy. Muutto Lahdesta Kotkaan ala-asteen lopulla söi harrastusintoani. Lajit eivät enää uudessa kaupungissa kiinnostaneetkaan samalla tavalla.

Pienestä asti olen ollut liikunnan suhteen kaikkiruokainen. En ole malttanut sitoutua vain yhteen lajiin vaan halunnut kokeilla vähän kaikkea, ja pärjännytkin niissä ihan hyvin! Yläasteen alku oli aikaa nimeltä "harrastukset on dorkille". Ainoa harrastuksemme Jannin kanssa olikin lähinnä Hesessä istuminen ja Sokkarin edessä hengaaminen (ja pilapuheluiden soittelu!) :D Ysiluokalla aloitettiin ryhmäliikuntatunneilla käyminen.

Lukio oli Les Mills aikaa. Kävin spinningin ohella ahkerasti Pumpissa, Attackissa, Combatissa ja mitähän näitä vielä oli? Juoksin myös paljon. Sama jatkui lukion jälkeisenä välivuotenakin.

Välivuoden jälkeen opiskelin liikunnanohjaajaksi Kisakalliossa. Tässä vaiheessa tiesin, että haluan tehdä töitä liikunnan parissa ja Kisakallion loputtua vuodenvaihteessa siirryinkin suoraan opiskelemaan fysioterapiaa Lappeenrantaan. Lenkkeily ja ryhmäliikunta olivat harrastukseni. En voi juuri sanoa käyneeni salilla, koska "saliharrastukseni" = crosstrainer + vatsalihasliikkeet... Opiskelin fysioterapiaa vuoden, kunnes tajusin, että tämä ei olekaan yhtään sitä mitä haluan tehdä.

Muutin Helsinkiin, kirjoitin blogia ja tein freelancerina töitä lehteen. Alettiin kuvailemaan treenivideoita ja juoksukouluja. Ajauduin myös yhteistöihin Niken kanssa. Tajusin, että liikunnan parissa työskentely voi olla paljon muutakin kuin ryhmäliikunnan vetäjä tai fyssari. Aloitin kesän jälkeen opinnot Kulttuurituottajana, erityisesti liikuntatapahtumien tuottaminen kiinnosti.

Salitreenaamisen aloitin kunnolla näihin aikoihin. Myös ensimmäinen maratonini ajoittui koulun alkupuoliskoon. Treenattiin salilla alkuun ihan perusjuttuja. Circuit-treenit olivat myös tyypillisiä!

Vuonna 2014 aloin kiinnostumaan ruokavalion merkityksestä hyvinvoinnissa. Terveyskäsitykseni olivat tähän asti olleet hukassa. En syönyt kunnon ruokaa vaan lusikoin illalliseksi rahkaa ja tonnikalaa. Kasvikset olivat minulle yhtä kuin salaatti, kurkku ja tomaatti. Ruokailu oli tuohon aikaan todella epäsäännöllistä.

Kiinnostuin ruoanlaitosta sekä monipuolisesta ja säännöllisestä ravinnosta. Innostuin erikoisemmista smoothieista ja ruokavalioni muuttui vihreämmäksi. Yhtäkkiä aloin saamaan tuloksia salilla, kehityin ja jaksoin paljon paremmin. Tuntuu, että muutuin jo pelkästään ihmisenäkin, en pelkästään ulkoisesti. Liikunnastakin sai ihan hurjan paljon enemmän irti! (Vertaa vuonna 2013 ja vuonna 2014)

Liityin TFW-salille ja käsitykseni liikunnasta ja hyvästä olosta muuttuivat entisestään. Istuin mielenkiintoisilla luennoilla ja aloitin kirjoittamaan hyvinvoinnista enemmän blogiinkin. Oivalsin mitä hyvinvointi minulle tarkoittaa ja miten sitä haluan pitää yllä. Treenasin ajallisesti huomattavasti vähemmän kuin koskaan aikaisemmin, mutta treenaaminen oli tehokasta. Saavutin parhaan kuntoni.

Vuonna 2015 kevät treenattiin maratonille yhdessä valmentajan kanssa. Juoksuvauhti oli koko kevään äärimmäisen rauhallinen, niin rauhallinen, että ihan ketutti. Peruskuntoni kaipasi valmentajan mukaan vahvistusta, ja kevään aikana se kohenikin. Tulokset näkyivät ennätyksenä maratonajassa.

top Gina Tricot // pants Nike // watch Suunto

 

Ja tässä sitä ollaan edelleen. Koen olevani tänäpäivänä energinen ja hyvinvoiva. Nautin elämästä täysillä. Liikun noin viisi kertaa viikossa: neljä treeniä salilla ja yksi lenkki. 

 

Pictures: Ella Elers

xx Sara

Kommentit

EricaK
EricaK

Olipa kiva lukea tällainen postaus! Hyvä muistutus itsellekin siitä, miten kiitollinen saa olla elämänmittaisesta urheilullisesta taustasta. :)

saratickle
Tickle Your Fancy

Tosi kiva kuulla! :) Taustasta on kyllä hyötyä, mutta jossain tapauksissa siitä voi olla haittaakin. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa liikuntaa!

roosa ahlq (Ei varmistettu)

Tosi kiva postaus! Mun oli pakko nyt tarttua tuohon Kisakallio-osioon. Hain tänä keväänä myös itse juuri tuohon liikunnanohjaajan opintoihin ja kieltämättä jännittää tulevat pääsykokeet ja mahdolliset opinnot… Olisko sulla antaa jotain vinkkiä siitä, miten valmistautua tulevaan? :) Samaan syssyyn täytyy sanoa että sun blogi on ihan yksi parhaimmista, aiheet on kiinnostavia ja kuvat upeita! :) Ihanaa kevättä!

saratickle
Tickle Your Fancy

Oiii! Kisis oli yks mun elämän mieleenpainuvimmista syksyistä! Tutustuin ihan huikeisiin tyyppeihin. Koulusta sen sijaan ei jäänyt ihan hirveesti mieleen, muuta kun että hauskaa oli :D Mä olin itse sellasella puolen vuoden maksullisella kurssilla, jonka pääsykokeet oli melko läpihuutojuttu. Tää itse useamman vuoden koulu (jos sinne oot hakemassa?) nin siitä en osaa kyllä sanoa oikeen mitään. Uskoisin että paljon lajeja testaavat ja monipuolisuutta arvostetaan :)

Ihanaa kevättä ja kiitos sinulle!

rr (Ei varmistettu)

Oot siis käynyt Kisiksessä LOPin, eli liikunnan ohjauksen peruskurssin. Liikunnanohjaajaksi valmistuu ammattikorkeakoulusta (pieni asiavirhe, mutta merkittävä niille, ketkä on tuon ammattinimikkeen hankkineet) ja liikuntaneuvojaksi urheiluopistosta.

Liikuntaneuvojien pääsykokeissa (itselläni, tosin eri urheiluopistossa) oli aikanaan uinti, palloilu, rytmiikka/tanssi, telinevoimistelu, ohjausharjoitus sekä haastattelut. Kannattaa tutustua hakukohteen pääsykoevaatimuksiin kunnolla ja harjoitella ahkerasti - jokaisesta osiosta olisi hyvä saada pisteitä, sillä rajat on korkeat. Tsemppiä pääsykokeisiin, urheiluopistoelämä oli ikimuistoista aikaa, kuten Sara mainitsi :)

Nannaiin
Yksiö

Toi muutos on kyllä huikea noiden kuvien välis ! Mukava postaus muutenkin. Itsellä ei oo kovin urheilupainoitteinen tausta eikä kotona hirveesti oo opetettu liikkumaan vaan enemmän just leikkejä. Oon harrastanut kuitenkin jonkin verran ratsastusta ja telinejumppaa. Sitten oon kokeillut kerhoja ja pianonsoittoa mutta nyt ajatellen ois ollu iso plussa harrastaa jotain urheilua koska vanhempana on hankala kun joutuu kaikki alottaa nollasta. Nyt käyn salilla ja aloitin käymään jumpissa uuden salin myötä, lenkillekkin tulee kelien parantuessa lähettyä useammin että ehkä se tästä pikkuhiljaa jää arkeen ilman suurempia suunnitelmia. Sun blogi on yks harvoista joita pitää joka välissä käydä tsekkaa ja josta saa niin paljon irti! 

saratickle
Tickle Your Fancy

Kuulostaa ihan mahtavalta suunnalta :) Jes!

Kiitos hurjasti <3 Aivan ihana kuulla :)

elisa_annamari

Se sun soittolista viime viikolta oli just hyvä. Olin eilen salilla eikä oma biisilista oikein innostanut, aloin selaamaan sun listaa ja voi että mulle tuli hyvä mieli. Vanhoja hittibiisejä (taidetaan olla samanikäisiä) ja tarkistin kyllä että kukaan ei nähny ku sheikkasin parit moovsit :D

Kiitos taas kerran kivasta blogista, sun kautta olen todellakin innostunut urheilusta (ja treenivaatteista) ihan uudemman kerran!

saratickle
Tickle Your Fancy

aaaaa eikä!! PARAS!! Tiedän ton fiiliksen, mulle tuli se tänään :D

hehe kiitos ihan hurjasti <3

Vierailija (Ei varmistettu)

Heippa!

Oot varmaan jossakin tähän kysymykseen jo vastannu, mutta käytätkö jotain palautusjuomaa tai lisäproteiinia treenien jälkeen? :)

saratickle
Tickle Your Fancy

Voimatreenin jälkeen kyllä! Ihan perusjauheita, wheytä, soijapohjaista, herneproteiinia. Milloin mitäkin! :) Veteen sekoitettuna 2 rkl on aika perus :)

ansquuuuu (Ei varmistettu)

Ota hei joskus itelles haasteeks venyvyys, esim. joogan avulla! Olis kiinnostavaa seurata:) Kauniin sillan/spagun treenaminen yms. Kuitenkin iso puoli hyvinvoinnissa, tai varmaan sitä kohti olitkin menossa.

saratickle
Tickle Your Fancy

Joogailua tulee harrasteltua viikottain! :) Siihen ei ole kyllä vielä mitään tavoitteita aseteltu, mutta saa nähdä!

Emmi / Me Time (Ei varmistettu) http://www.metimeemmi.com

Hitsi, kuinka samanlainen tausta meillä onkaan - ihan yleisurheilua, les milssejä, liikuntaurahaaveita ja TFW-treenejä myöten :D juoksu sen sijaan ei oo oikein mun juttu, mutta kiinnostaisi juurikin kehittää tuota "hidasta peruskuntoa". Millaisia lenkkejä suosittelisit TFW-treenien lisäksi? :) oot tosi inspiroiva!

saratickle
Tickle Your Fancy

Eikä!! hahaa! Mulla riippuu tosi paljon viikosta. Hitaasti juoksemista tulee nykyään harrasteltua melko vähän, sillä juoksussa ei ole tällä hetkellä mitään sen kummempia tavotteita! Käyn kyllä viikottain tosi kevyillä 3-4km iiseillä aamulenkeillä (joita en juuri liikunnaksi edes laske :D), joilla vauhti on tosi hidas. Saatan myös kävellä reippaasti! 

Mikäli treenaat sen neljä kertaa TFW:llä niin siihen kylkeen esim joku 5-10km perushöntsä ei oo yhtään hullumpi idea! :)

Kommentoi