Palautusjuomista

Tickle Your Fancy

Ravintolisiä on tänäpäivänä markkinoilla enemmän kun tarpeeksi. Purkkia jos toista on tarjolla niin paljon, että vähemmästäkin sekoaa. Välillä tuntuu, että pitäisi vähintään olla joku ravintotieteidenmaisteri, että pysyisi perässä ja tietäisi mitä pitäisi milloinkin syödä. Mitä saa tarpeeksi ruoasta ja mitä pitäisi syödä purkista? Kun tähän vielä yhdistää treenaamisen tulee kaksataa kysymystä lisää. Koko alue alkaa olla niin tuntematonta, että pelkät perusjututkin tuntuvat jo vaikeilta ymmärtää.

Mä kuulun tähän joukkoon, joka on tarjolla olevien pussien ja purkkien sisällöstä melko ulapalla (uudenvuodenlupaus: opiskele lisää aiheesta). Koska alue ei ainakaan vielä ole täydessä hallussa, pyrin käyttämään maalaisjärkeä ja säilyttämään sen kuuluisan kohtuullisuuden: vitamiineja, omega 3:sta, magnesiumia ja treenin jälkeen palautusjuoma. Keeping it simple.

Vaikka oon käynyt salilla jo monta vuotta, oon juonut palautusjuomia vasta kaksi vuotta. Kun aikoinaan aloitin tavoitteellisemman salilla treenaamisen, en jaksanut enkä kehittynyt. Miksi? Ehkä seuraavat väittämät avaavat tilannetta. Väittämät tulevat  nimittäin omasta suustani n. 3v sitten, vastaukset niihin sen sijaan nyt.

Palautusjuomissa on paljon kaloreita ja kalorit lihottaa

Ja kalorit olivatkin tasan se mitä ravintosisällössä katsoin… Kevyen treenin jälkeen en tarvitse palautusjuomaa, mutta kunnon salitreenin tai pitkän lenkin ohessa se on nykyään jo välttämätöntä. Saan lihaksille nopeasti ja ennenkaikkea edullisesti hyvälaatuista proteiinia ja energiaa sopivassa suhteessa. Lihakset palautuvat nopeammin ja palautusjuoma n. 30min kuluessa treenin lopettelusta auttaa niitä kehittymään, niin ettei tarvitse kyykätä samalla painolla neljää vuotta. Palautusjuoma ei kuitenkaan korvaa ateriaa, vaan treenin ja palautusjuoman jälkeen on saatava kunnon ateria. 

Syön salitreenin jälkeen mielummin omenan, se ei lihota

Siinähän syöt. Omena sisältää hiilihydraatteja, tarvitset muutakin palautumiseen. Omenassa on vähän energiaa, eli se toimii  energianlähteenä kevyen treenin jälkeen, mutta rasittavan suorituksen jälkeen omenalla ei pitkälle pötkitä. Palautusjuoma ei siis ole mitään taikajuomaa, vaan sisältää aivan samoja asioita kuin normaali ruokakin. Ainoastaan helpompi vaihtoehto sille, että pakkaisit salille mukaan kanaa, riisiä ja vihanneksia.

En halua mitään isoja muskeleita, en siis halua juoda palautusjuomia

Usko minua, siitä ei ole pelkoa. Tää taitaa olla aika yleinen pelko naisilla, tosin se on ehkä viime vuosien aikana vähän hävinnyt. Monet havittelevat nykyään nimittäin lihaksikkaampaa kroppaa. Noh, ikävä kyllä niitä isoja lihaksia ei yhdessä yössä kasvateta, eikä vahingossa, eikä pelkällä palautusjuomalla. Isot lihakset kasvavat isoilla painoilla eli eiköhän siihen viimeistään liikkeessä havahdu kun kyykkytangossa onkin sata kiloa sen kolmenkymmenen sijaan. Geeneillä saattaa olla vaikutusta siihen, että kehon toiset lihakset kasvavat helpommin kuin toiset, mutta turha muskelipelko on syytä unohtaa. 

Kuntosalitreenauksen/elämänmuutoksen aloittavan mielessä pyörii varmasti seuraavia ajatuksia: Treenaanko oikein? Syönkö oikein? Mitä palautusjuomia/ravintolisiä tarvitsen?Voiko mikään olla turhauttavampaa kun se, että treenaat ahkerasti ja kulutat paljon aikaa liikunnan parissa, mutta minkäänlaista kehitystä ei näy? Tämä on varmasti se yleisin pelonaihe, eikä syyttä.

Mun ohjeeni alottelijoille tulevat tässä. Unirytmi ja monipuolinen ruokavalio kuntoon, näillä pärjää alkuun. Kun kuntosalilla treenaaminen lähtee tavoitteellisemmaksi nappaa palautusjuomat käyttöön. Hyvä palautusjuoma omalla kohdallani on n 25-30g proteiinia, 10-15g hiilihydraattia ja gramma pari rasvaa. Ja ainiin, yksi juttu, jonka oon kantapään kautta oppinut: älä mene nälkäisenä treenaamaan. Välipala ennen salia on ehdoton, näin saat treenistä kaiken irti.

Saan Fitnesstukulta joka kuu paketin, jonka sisältö vaihtelee! Tässä kuussa sain mm. proteiinipatukoita, vitamiineja, omega3:sta ja palautusjauheita :) Niinkuin aikaisemmin jo mainitsin, on ravintolisien saralla paljon tuotteita joiden olemassaolostakaan en ole edes tietoinen. Näiden pakettien avulla pääsen itse testaamaan uutuustuotteita ja kokeilemaan mitkä toimivat omalla kohdallani.

Onko alla olevat proteiinijauhot tuttuja teille? En ole itse koskaan testannut, mutta nyt lähtevät armottomaan testiin!

 

T.Sara

Kommentit

Petra (Ei varmistettu)

Eo hitto sara luitko mun ajatuksia kun oon näitä palautusjuomajuttuja miettinyt jo pitkään oman pään sisässä, mutten niistä mitään oo ymmärtänyt :D oon miettinyt et tollanen säkki ja sheikkerit alkaa mennä jo aika hc osastolle ja vaikka treenata tykkään nii ei ne vaa tunnu silti oikeelta mun kouraan :D onks ne vslion pro feel maitojuomat (tulee siin pillimehumuodossa) mitenkään sama asia?

saratickle
Tickle Your Fancy

Oikeesti?! Kuinka hyvä! :D Kiitos! Mä suosittelen kyllä että säkki ja sheikkerit it is. Edullisin ja tehokkain versio, no doubt about it. Pro feelit on ihan hyviä välipaloja, tosin niissä on paljon sokeria, eikä niin sopivassa suhteessa ravintoa. Tommonen jauhe veteen sekotettuna on terveellisempi ja toimivampi vaihtoehto palautukseen. Vaikka jykevä säkki vähän pelottavalta näyttääki niin, ei oikeesti oo niin hc :) Kysy vaikka apua myyjältä jos haluut varmistua!

Nippelitietoa (Ei varmistettu)

Pienenä infona nyt kaikille tekstin lukeneille.
Ensinnäkin proteiinin tarvittava päivittäis annos määräytyy täysin painosi ja liikuntasi mukaan, usein lasketaan n. 1.5 - 2.5g vaa'an näyttämää jokaista painokiloa kohden. Tuosta sitten voi alkaa laskemaan paljon roheiinia pitäisi saada yhdestä ruokailusta, n.20g imeytyy kerrallaan mikäli hyvälaatuisia eikä jatkettuja. Kuitenkin tulee muistaa tuon liikaproteiinin aiheuttavan kovaa rasvaa = läski. Keho tarvitsee aminohappoja tuottaakseen proteiinia, näitä happoja se kuitenkin osaa 12kpl valmistaa itse ja 20 tulisi lounaista/palkkareista löytää. Mikäli kuitenkin päätät juoda palkkarista hieman lisää näitä sinun kehon omatuottoisia aminoja niin tuon kohdalla keho rauhoittaa niiden valmistamista ja pitkän tankkailun jälkeen kehon omat tuotokset ovat lähes olemattomat. Ennen salia (n.1½h) EHDOTTOMASTI nopeita hiilareita...elimistö lähtee välittömästi rakentamaan lihaksia ja mikäli siellä ei ole hiilareita, ottaa se polttoainetta proteiineista jolloin palautuminen jää olemattomiin ja se suurin rakennus vaihe. Toiv tuli uutta tietoa, hyvä blogi!

saratickle
Tickle Your Fancy

Kiitos tästä! Erittäin tervetullutta tietoa, tässä oppii itsekin :) Lukekaahan muutkin!

mixu (Ei varmistettu)

Oookkei. Sieltä tulikin sitten aimoannos bro-sciencia... Kroppahan ei sen 20g (se on kyl muuten 30g) jälkeen laita mitään proteiinilukkoa päälle, keho ei lopeta aminohappojen tuottamista ja treenata voit vaikka paastotilassa. Tärkeintä on saada se n. 2-2,5g/rasvaton massa proteiinia vuorokaudessa ja hiilari-proteiinikombo treenin jälkeen. Kandee myös vetää pelkkiä aminohappoja treenin aikana niin ei iskeydy se pelätty katabolia päälle :D

matildanna (Ei varmistettu) http://matildannas.blogspot.com/

Kiitos tästä, meinaan ihan mahtava postaus! Mieki oon vasta tässä vuoden sisällä tajunnut miten kannattaa treenata, ja vielä paremminkin miten kannattaa syödä:D Musta näistä sun treenipostauksista huokuu aina semmonen ihanan järjevä ja terve fiilis, en osaa selittää sitä kovin hyvin..hmm, no sulla vaan vaikuttaa olevan mahtava asenne treeniä ja elämää kohtaan! Tykkään <:

http://matildannas.blogspot.com/

saratickle
Tickle Your Fancy

Hei niin kiva kuulla, että tommonen kuva välittyy, kiitos tästä kommentista! :) Mäkin tohon samaan oon heränny vasta tässä parin vuoden aikana, hyvä niin! :)

DOM (Ei varmistettu)

Palautusjuomat ovat käytännössä maitoa, joihin on lisätty hiilareita antamaan makeutta. Ja hintalappuun nolla perään.

Siis maitopurkki völjyyn...

saratickle
Tickle Your Fancy

nyt täytyy vähän olla erimieltä tämän väitteen kanssa :D Riippuu vähän mistä palautusjuomasta puhut, ei mun kaapista ainakaan tommosta löydy

DOM (Ei varmistettu)

Hesarissa oli juttu palautusjuomista. Lainaan ravitsemustieteen professoria Mikael Fogeholmia: "Mikael Fogelholmin mielestä palautusjuomana voisi aivan yhtä hyvin olla tavallinen maito, joka sekin sisältää riittävästi proteiinia."

Et silleen. Bloggari vastaan professori.

saratickle
Tickle Your Fancy

Jees no se riippuu aivan siitä miten treenaat, minkä kokoinen olet ja kuinka paljon proteiinia tarvitset. Maito toimii varmasti esim lenkin jälkeen palauttavana juomana, muttei sisällä niin paljon proteiinia mitä palautusjuomat. Toki jos kittaat sitä enemmän. Niinkuin postauksessa sanoin, palautusjuomat koostuvat ihan niistä samoista hiilareista ja protskuista ja rasvoista mistä tavallinen ruoka ja esim maitokin. Mittasuhteet ovat otollisemmat tavoitteelliselle salitreenaajalle. Maidossa on paljon muitakin aineita, joita et treenin jälkeen välttämättä tarvitse, palkkarissa sen sijaan juuri se mitä lihaksesi salitreenin jälkeen tarvitsevat.

Mixu (Ei varmistettu)

Sori mut se hesarin juttu oli ihan BS:ää

M (Ei varmistettu)

Pakko osallistua tähän maitokeskusteluun kun nyt eksyin lukemaan tän blogipostauksen ja kommentit, eikä unta meinaa tulla viellä tähänkään aikaan. Tavallisessa meijerimaidossa on 3,3g proteiinia per 100g/1dl ja se on koostumukseltaan noin 80% kaseiinia ja loput heraproteiinia. Kaseiini sakkautuu vatsalaukussa mahahappojen vaikutuksessa, joten se imeytyy huomattavasti heraa hitaammin ja pidemmällä aikavälillä elimistön ja lihasten hyötykäyttöön. Palautusjuoman tärkein idea on saada just rasittuneille lihaksille tärkeät ravinteet mahdollisimman nopeasti, joten nopeesti imeytyvä hera on tässä tapauksessa paljon parempi vaihtoehto täyttää tän tarpeen kun/jos on kyse tuloksellisesta harjottelusta. Monipuolinen ruoka sit mielellään tunnin sisällä treenistä. Muutenki litra maitoa heti treenin jälkeen salin pukkarissa vois varmasti tuntua monelle aika haasteelliselle suoritukselle. Juustojen ja rahkojen proteiini on lähes täysin kaseiinia(myydään myös lisäravinnejauheena), joten niitä kannattaa suosii etenki välipaloilla ja iltapalalla yöproteiinina, kun seuraavaan ateriaan tai aamupalaan on monia tunteja aikaa. Maitoa kannattaa siis juoda, mut palkkariks siitä ei kyllä pidemmän päälle mun mielestä ole nimenomaan sen proteiinikoostumuksen takia.

M (Ei varmistettu)

Yleisesti lisäravinteista sen verran, että markkinat on pullollaan monella nimikkeellä varustettuja jauhoja ja tabletteja, mut perustreenaajalla kannattaa mun mielestä unohtaa turha hifistely ja pitää homma mahdollisimman yksinkertasena. Eli palautusjuomana hera(+halutessa maltoa eli hiilareita sekaan) heti treenin jälkeen (myös aamulla pitkän yön jälkeen heti herättyä), muuten terveellinen proteiinirikas ruokavalio päivittäin jossa on hiilareita, vitamiinit ja hyviä rasvoja oikeessa suhteessa, niin pääsee jo pitkälle. Tarvittavat aminohapot saa pitkälti monipuolisesta ruokavaliosta, mutta halutessaan voi tankata aminohappojuomaa ennen treeniä/ treenin aikana ehkäsee katabolian salitreenin aikanakin.
Ja viellä tuosta harhaluulosta, että salilla käydessä naisista kasvaa suunnattomia lihaskönttejä: naisilla luontaiset testosteronitasot on huomattavasti alhasemmat kun miehillä, joten jos nyt ei laittomiin lääkkeisiin sorru, niin on turha pelätä nostella niillä isommillakin painoilla salilla. :)
Ekaa kertaa blogiin eksyneenä voin sanoa, että kauttaaltaan hyvää ja asiallista tekstiä, joten jatka samaan malliin! Hyviä treenejä!

Marja-- (Ei varmistettu)

Hei. Mitä suosittelisit laihduttajalle?meinaan minkä palautusjuoman kannattaisi ostaa ja onko jotain tiettyä syytä välttää jne?:D kiitos jo etukäteen kun vastasit=)

saratickle
Tickle Your Fancy

Mä en nää oikeestaan eroa siinä onko laihduttaja vai perus salillakävijä. Palautusjuomissa on energiaa ja päivän aikana saamasi ylimääräinen energia muuttuu rasvaksi, myös proteiini, näin se on kaikilla! :) Eli treenin haastavuuden mukaan palautusjuomia ja terveellinen, monipuolinen ruokavalio siihen kylkeen. Luulisi kilot ropisevan :) Tsemppiä sulle!

Tuulia (Ei varmistettu)

Oon yhdessä nettivalmennuksessa mukana, ja tuli just tilattua viikko sitten just tota star nutritionin palkkaria cookies and cream-maussa ;) Oon tosi epäsäännöllisesti juonu palkkaria treenin päälle, koska se maku on niin kaamee :D Mutta nyt jotenkin oon sitten tykästynyt tuohon, hyvä niin. Oon niin samaa mieltä sun kanssa tosta, että lisäravinteet voi pitää kohtuullisena, mulla on nyt käytössä vitamiinit, omega3 ja palkkari, ja hyvin pärjää näillä! :) Vitsit et tykkään näistä sun sporttipostauksista.

saratickle
Tickle Your Fancy

Oi nyt kuulostaa aika hyvältä toi sun tilaus!! Uskoisin että on hyvää! ;) Joo kohtuullisuus lisäravinteissa, hyvä tulee. Kiitos sulle, ihana kuulla että pidät näistä :)

Emmi (Ei varmistettu)

Heippa!
Mulla on sellanen ongelma, että olen aina ollut todella vähäruokainen. Siis meinaan ihan oikeasti aina, ihan pienestä pitäen. Olen ollut enemmäkin sellainen, että syön vähän kerrallaan monesti päivässä kuin että syön paljon kerrallaan ja pari kertaa päivässä (siis meinaan lämmintä ruokaa). Tahtoisin saada lihasta itselleni, mutta olen ollut aikalailla aina tälläinen tikku (ja siis olen 16 vuotias, 170cm pitkä ja painan n. 57kg) Olen ottanut nyt käyttöön minttusuklaa hera-juoman, mutta aina kun juon sen treenin jälkeen, tuntuu että olen niin täynnä ettei ruoka maistu! Olen kyllä yrittänyt parhaani mukaan syödä, mutta tuntuu vain että oksennan jos pakotan itseni syömään. Mikä tähän avuksi???

saratickle
Tickle Your Fancy

Pienet määrät useasti päivässä toimii sunkaltaisille tosi hyvin. Mäki ntuun palkkarista täyteen, joten juon sitä ehkä vähän vähemmän ja syön ruoan vasta tunnin puolentoista päästä! Lihas vaatii kasvaakseen ravintoa, joten syödä pitää mikäli sellaisia haluaa :)

niina (Ei varmistettu)

Hei tää menee nyt vähän aiheen vierestä, mutta sulla ja sun kamulla näkynyt päällä korispaitoja. Mistähän olette ne hommanneet? Olisin enemmän kuin happy jos vastaisit, kiitos!!

saratickle
Tickle Your Fancy

Mä oon ostanu yhden bik bokista ja yhden Kreikasta. Julia taisi voittaa omansa jostain Adidaksen skabasta :) Urheiluliikkeistä löytyy ainakin kasapäin :)

Emmmi (Ei varmistettu)

Mistä olet ostanut kuvissa näkyvän topin?
Kiitos jo etukäteen (:

saratickle
Tickle Your Fancy

Alustoppi on nikestoresta ja päällimmäisen oon hankkinu kolme vuotta sitten Selectediltä!

Iitu (Ei varmistettu)

Hei syksyllä kerroit syönees sellasta ravintolisää hiuksille? Kuinka monta pakettia söit vai vaan yhen? Sun hiukset näyttää ihan mielettömän hyväkuntosilta tällä hetkellä! :)
Ootko muuten ikinä maistanu syntha-6 palautusjuomaa? Sisältää melko paljon hiilareita,mutta on ehkä parhaimman makusta palkkaria ikinä!!ihan ku pirtelöä :D

saratickle
Tickle Your Fancy

Oikein! Mä söin kaks tablettia kolmen kuukauden ajan, eli olisko menny pari pakettia? En oo hei maistanut, kuulostaa hyvältä!! Ehkä pitäisi? :D

VLMA (Ei varmistettu)

Monesti ainakin Fastin palkkareissa on ohjeena 3 annosta (1 dl/annos eli 27g protskua yhdessä annoksessa) päivässa. Itse tyydyn yhteen, mutta kiinnostaisi tietää juotko itse useamman kerran päivän palautusjuomia ja juotko niitä myös välipäivinä eli silloin kun et treenaa olleenkaan tai liikut vain kevyesti?

Iida (Ei varmistettu)

Mä oon syönyt pari pussia tota fit&smart proteiinijauhetta suklaan makuisena. Se on itse asiassa ensimmäinen proteiinijauhe, jota oon ostanut!

On kyllä erittäin hyvänmakuinen suklaaprode, vieläkin muistelen lämmöllä... Tai sitten se aika vaan kultaa muistot. :D

Jonna1983 (Ei varmistettu)

Palautusjuoma on kyllä ihan ehdoton jos mielii kehitystä salilla. Oman kokemukseni mukaan palkkari kannattaa tehdä itse sen sijaan että ostaa valmiita litkuja. Itse tekemällä saa laadukkaampaa ja pitkässä juoksussa säästää rahaa! 30g heraisolaattia ja yksi iso banaani (tai 20-30g maltoa) toimii vallan mainiosti. Lisäravinnetietoisemmat lisää esim leiriin ja gluteeniton vielä sekaan :)

Jonna1983.fitfashion.fi

tiia (Ei varmistettu)

pakko varottaa et toi fit&smart proteiinijauhe on uskomattoman pahaa! jotenki niin väärän makusta et makuhermoilla on hyväksikäytetty olo. olisi luullut että naisille suunnattu jauhe olis jo melkee herkkua mutta ei. tottakai jokasella on omat makumieltymyksensä mutta toivottavasti sun pussukka ei koe samaa kohtaloa mitä omani eli parin kokeilun jälkeen roskakoriin!

ps. ihana blogi sulla, jatka samaan malliin :-)

helmika (Ei varmistettu)

Hei tosi hyvä postaus, kun tosiaan tällaset asiat enemmänkin ja väkisinkin esillä ja mielessä. Juuri itsekkin olen asennoitunut päässäni noille kolmelle väitteelle, jotka sinulla aikaisemmin oli ja jotka kumosit nyt :D apua, mun täytyy ehkä sittenkin lähtee palautusaineidenostoksille!

hukassa (Ei varmistettu)

mistä noita palautusjuomia kannattaa ostaa tai miten se tehdään tai jotain? :)

Aloittelija (Ei varmistettu)

Moi, kyselisin, miten tuolta Fitnesstukulta saa tommosen kokeilupakettitilauksen tehtyä? Itseäkin kiinnostaisi!

Kommentoi