Parhaat vinkit pitkälle lennolle

Tickle Your Fancy

*Kaupallinen yhteistyö: Belizia

 

Terkkuja välilaskulta Dohasta! Edessä muutama tunti kentällä ennen jatkolennon lähtöä Balille (woho!). Ajatuksissa ei pyöri juuri muu kuin matkustaminen ja lentäminen (ja ehkä vähän viereisen kahvilan cappuccino), sitä kun on tänään tullut tehtyä ihan mukavasti. Ja vielä olisi lisää luvassa. 

En ole muuten niin kovin järjestelmällinen ihminen, mutta lentopäivinä, ja erityisesti pitkinä sellaisina, minulla on tietyt tarkat rutiinit, jotka ajattelin paljastaa teille muuten juuri nyt! 

 

Mitä päälle pitkälle lennolle?

Löysät culottes-housut on klassikkoni niin pitkillä kuin lyhyilläkin lennoilla. Jalkoja voi taivutella helposti kaikkiin ilmansuuntiin, eikä niihin tule lainkaan painautumia. Ja etenkin jos matkustaminen jatkuu vielä kohteessa, on näissä mukava viilettää korkeissakin celsius asteissa.

Lentosukat. Ilman näitä en lähde pitkille lennoille. Mukavat erityisesti niiden löysien culottes-housujen kanssa!

Yläosaan ainakin kaksi kerrosta! Löysä neule tai huppari, jossa on miellyttävä matkustaa, ja jonka saa tarvittaessa riisuttua pois. Lisäksi lentolaukkuun helposti saataville vielä ylimääräinen yläosa, jonka voi tarvittaessa pukea päälle. Lentokoneista kun ei koskaan tiedä tuleeko siellä tuskaisen kuuma vai onko kone kauttaaltaan turboilmastoitu.

Jalkaan lenkkarit tai tennarit. Ei todellakaan korkoja tai liian tiukkoja kenkiä, johon koneessa turvonneet jalat eivät pahimmillaan enää mahdu (been there). Matkustamiseen liittyy istumisen lisäksi myös usein kävelyä ja seisomista, etenkin jos tiedossa on välilaskuja. Mukavat kengät siis jalkaan!

Jos matkalaukkusi on jo täynnä, älä sullo hattua sinne. Pistä se päähän ja säilytä lennon ajan hattuhyllyllä!

 

 

Mukana lennolla

Pitkillä lennoilla mukanani on yleensä käsilaukku, jossa säilytät jatkuvasti tarvittavia tavaroita: passi, puhelin, rahat, kuulokkeet, kosteusvoide, huulirasva, silmätipat, kasvosuihke, eväät ja vesipullot.

Lentolaukkuun sen sijaan sijoitan suuremmat ja arvokkaimmat tavarat, jotka saattaisivat vaurioitua ruumassa (ja jotka vievät kiloja matkalaukultani, hähähä). Lentolaukkuun kannattaa myös varata muutama kohteeseen sopiva vaate siltä varalta, että matkalaukku hukkuisi: hammasharja, puhtaat alushousut, uikkarit, sortsit, t-paita, läppäri, kamera, laturit, objektiivit ja matkakaiutin.

Valkoinen on lempivärini, vaikka joku ei sitä ehkä väriksi laskisikaan... Rakastan valkoisia matkalaukkuja yli kaiken, mutta ne saattavat olla huonoja investointeja värjäytymiä ja kolhuja ajatellen. Etenkin tällä meikäläisen tuurilla... Bongattuani Samsoniten mallistosta valkoisen lentolaukun (täällä), olin myyty. Lentolaukkuhan voisi aivan hyvin olla valkoinen. Tämä kaveri kun säästyy heittelyltä!

Tilava ja niin järjettömän kevyt nelipyöräinen lentolaukku on mahtavaa matkaseuraa. Rakastan yli kaiken myös punaisia ja mustia yksityiskohtia, ja no, sitä valkoista väriä. 

 

 

Vinkit pitkälle lennolle

Hikitreeni ennen lentoa. Hikitreeni tai esim juoksulenkki edellisiltana ennen aamulentoa tai aamulla ennen iltalentoa voi helpottaa myös lentokoneturvotukseen! Ainakin itse olen huomannut tästä olevan hyötyä. Kroppa tuntuu palautuvan matkasta nopeammin!

Offline-listat. Pidä huoli, että äänikirjat ja soittolistat on ladattu offline-tilaan. Blogggaajakollegoiltani saamien vinkkien ansiosta olen myös oppinut avaamaan ja lataamaan läppärin sivulehdille valmiiksi ison kasan suosikkiblogeja, joita voi näppärästi lukea ilman wifiä!

Akut täynnä. Varmista, että läppärin/tabletin/puhelimen akut on ladattu täyteen! Muista pakata laturit myös lentolaukkuun! Akkujen lataus koskee muuten myös omiasi. Sulje Netflix jo hyvissä ajoin ja nuku lentoa edeltävänä yönä kunnon unet.

Tankkaa vettä. Yläilmoissa ilma on kuivaa ja pitkillä lennoilla veden juominen saattaa unohtua. Pakkaan usein mukaan kaksi vesipulloa, toinen tyhjä, toinen täynnä. Juon matkalla kentälle aina toisen pullon. Kentällä sitten täytän molemmat pullot ja koneessa vielä uudestaan pariinkin kertaan! 

Check-in kotona. Varmista hyvä paikka koneessa tekemällä check-in kotona, 24h ennen lennon lähtöä!

Eväät mukaan. On haastavaa kun et tiedä milloin ruokaa on luvassa. Kotoa lähtemisestäkin ehtii vierähtää pitkä tovi ennen itse lentokoneen nousua. Varaankin koneeseen aina eväitä. Ostan kentältä yleensä hedelmiä, mehua, smoothieta, pähkinöitä jne!

Venyttele ja liiku. Askelkyykkyjä, vartalontaivutuksia ja lonkankoukistajan venytyksiä tyhjällä käytävällä on meikäläisen tyypillisin. Välillä venyttelen jalkoja paikallanikin. Vessajonoon on hyvä mennä välillä jalottelemaan!

 

Pictures: Julia Toivola

 

Mikäli hakusessa on uusi tyylikäs matkalaukku, niin käyppä kurkkaamassa Samsoniten aivan ihana valikoima täällä ja hyödynnä samalla alennus! :)

 

xx Sara

Kommentit

Katarina Kirvesmäki (Ei varmistettu) http://keepongrowing-kk.blogspot.com

Hei kiitos tästä! Avaan tämän postauksen uudestaan kuukauden päästä ennen thaikkulandian reissua :)

saratickle
Tickle Your Fancy

Huippua! :)

Pauliiiina (Ei varmistettu)

Ymmärsinkö oikein, mutta täytätkö siis juomapulloasi lentokentillä ja lentokoneessa hanavedellä? :o Hui oonko liian pelkuri kun en uskaltaisi Pohjoismaiden (tai varsinkaan Euroopan) ulkopuolella juoda kraanavettä :D Enkä varsinkaan lentokoneessa (vai onko se jopa kiellettyä?)!

saarah
visual diary

Mä ainakin teen tota: tyhjä pullo mukaan ja lentokentän vessasta siihen vettä. (Koneessahan vettä saa ihan pyytämällä, ei kannata vessasta juoda). Kun lähtee Suomesta, tietää et vesi on juomakelpoista ja yleensä kohdemaasta lähtiessäkin on jo selvinnyt voiko vettä siellä juoda. Ei siis ongelmia :)

saratickle
Tickle Your Fancy

Siiis, puhun Suomen päädystä nyt. Helsinki-Vantaalta löytyy ihan erillisiä pullontäyttö pisteitäkin. Ja toki harrastan samaa niissä maissa, missä hanavedestä juominen on meille suomalaisille suotavaa.

odet (Ei varmistettu)

Monella kentällä on myös ihan vesihana oman pullon täyttöä varten, jos ei vessasta tahdo vettään ottaan. Monissa vessoissa automaattiset vesihanat on säädetty lämpimiksi, mutta lastenhoitohuoneissa/invavessoissa on monesti normaalit hanat, joista saa kylmää vettä. Itse otan aina vessavedet mukaan koneeseen, henkilökunta ei ehdi kantamaan vettä samaa tahtia mitä mä juon :)

Myös paluulennolle kannattaa ottaa vaihtovaatetta ja hammasharja käsimatkatavaroihin, varsinkin jos ei lennä suoralla lennolla. Itse olen pari kertaa jäänyt vaihtokentälle jumiin ja mukana on ollut vain ne päällä olevat vaatteet. Samoin kotiavaimia ei kannata pakata ruumalaukkuun.

saratickle
Tickle Your Fancy

Just näin!! :) Mä oo nmyös bongannut invavessojen lämpösäädöt :D Tosin nykyään naisten vessoissa on ainakin yksi hana, jolla pystyy tekemään saman!

Hyvä pointti!

DOM (Ei varmistettu)

Jos vetää mukanaan noin suurta (kaupallinen yhteistyö) lentolaukkua, ei jonnekin Kaakkois-Aasiaan tarvitse varsinaista matkalaukkua ollenkaan. Olen kiertänyt suunnan Kiina-Laos-Kamputsea-Burma-Thaimaa-Indonesia-Nepal-Intia (useammassa osassa) semmoisen 32 litraisen repun kanssa, vaikka mukana oli kohtalaisen iso kamerakin. Kaikki mahtui, pieni lähettilaukku mukaanlukien, mainittuu reppuun lentojen ajaksi = yksi käsimatkatavara. Huoletonta ja kätevää. Aasia opettaa.

saratickle
Tickle Your Fancy

En ymmärrä teitä!! :D Mä tarvitsen näihin kosteusasteisiin monta vaihtopaitaa. Hikisiä toppeja ja t-paitoja pitää koko ajan olla pesemässä! 

Ehkä bloggaajana tätä pakkauspuolta vielä katselee vähän eri kulmalta. Kuvista tulee liian samanlaisia jos kaikkialla on samat kamat päällä!

DOM (Ei varmistettu)

Ihan validi pointti siinä. Toisaalta kyllä sitä jaksaisi katsella sellaisiakin kuvia, joissa ei olisi vaatteita päällä.

(pääsinpäs aasinsillalla sanomaan…)

Sanniiiiii (Ei varmistettu)

Mulle ainakin toi kraanavesi on ulkomailla ehdoton no-no. Yhdesti oon noron sairastanut ulkomailla sairaalassa, kun vähän lipsuin pullovedestä. Nykyään pestään hampaatkin ulkomailla pulloveden kanssa. Lisäisin vielä, että joillain lentoyhtiöillä lähtöselvitys voi alkaa jo 48 h ennen lentoa, joten tässä kannattaa olla tarkkana! Huippua reissua :)

saratickle
Tickle Your Fancy

Mä puhuin tässä kotoa lähtemisestä eli tarkoitan Suomen päätyä! :) Toki jossain euroopan maissa hanasta juominen on ihan ok. Olen kyllä myös melko tarkkana tämän kanssa ja selvittelen näitä hana-asioita etukäteen, haha.

Oikeesti?! Tätä en tiennytkään! :) Kiitti!

Anne; (Ei varmistettu)

Upea laukku, itsellä on juurikin uusi lentolaukku ostoslistalla ja kyselenkin mietitkö lainkaan pehmeäpintaisia laukkua jotka käsittääkseni olisivat hieman kovia keveämpiä eli käsimatkatavaroihin saisi pakattua enemmän kamaa. Entä noi renkaat, uskaltaisko tota laukkua laittaa ruumaan vai hajoaisko renkaat? Kuulisin mielelläni vertailuja pehmeän vs kovan lentolaukun käytännöllisyydestä sekä kannattaako miettiä kaksipyöräistä vai neljäpyöräistä mallia.

siiri_ (Ei varmistettu)

Oletko tilannut ihan omaan jalkaan sopivat lentosukat? Netistä selatessa sitä suositellaan. Lentosukat tulisi pukea heti aamulla noustua, tai mikäli on ehtinyt muutaman askeleen ottaa niin jalat tulisi nostaa noin 30min ajaksi ylös. Sukat pitäisi pukea jo sängyssä aamulla.
Itsellä helmikuussa pitkä lento edessä ja mietin, että jos lento lähtee illalla ja joudun pukemaan sukat jo aamulla töihin, niin kiva olla samoilla sukilla yli vuorokausi. Lentosukat ovat siis vain vaaralliset, jos niitä ei käytä oikein. Tämä vähän jännittää :D Pitikin mennä netistä lukemaan ohjeita, nyt vaan pelottaa niiden käyttö. Viimeksi pitkällä lennolla jalat olivat todella turvonneet, joten olisi kiva niitä kyllä kokeilla.

Ihanaa reissua, nauti myös siitä tuskaisen hikisestä säästä :D Täällä Suomessa jäädytään :)

Ei kai lentosukat nyt sentään vaaralliset ole?! Mistä näin luit siiri_?

Mutta aamulla ne tosiaan hyvä on pukea! Ilmeisesti nää Saran kuvat oli kuvituskuvia, kun ollaan ilman lentosukkia kentällä?

Osa käyttää lennoilla urheilussa käytettäviä kompressiosäärystimiä, kuulemma ihan toimivat nekin!

siiri_ (Ei varmistettu)

Tossa on vähän jotain: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=jal00164
En nyt löytänyt sitä toista linkkiä. Jep ei ne nyt ehkä ole vaaralliset. Mutta väärin käytettynä enemmän haittaa kun hyötyä.
Ehkä uskallan ne pukea :)

ehdottomasti näin (Ei varmistettu)

Mä suosittelen lentämään bisneksessä pidemmät (ja miksei lyhyemmätkin) lennot. Parempaa ruokaa ja juomaa ja pääsee kunnolla nukkumaankin.

HennaB (Ei varmistettu)

Olen itsekkin katsellut tätä Hki-Doha-Denpasar yhteyttä. Oliko millaiset koneet? Esim. ruoka, elokuvatarjonta, millaiset näytöt, palvelu, yms.?

Kommentoi