Proteiinivälipaloja arkeen

Tickle Your Fancy

*Kaupallinen yhteistyö: Siipikarjaliitto ry

 

Puolukka-minttu smoothie

1 banaani (jätä pieni pala koristeluun)

100g puolukoita

tuoretta minttua

2 luomumunaa

koristeluun kourallinen granolaa/mysliä

proteiini: 22g // hiilihydraatti: 31g // rasva: 25g // kcal: 490

 

Proteiinista tuli varsinainen hitti muutama vuosi sitten eikä loppua näy. On hyvä, että proteiinista puhutaan, se on tärkeä osa jokaisen meidän ruokavaliota, mutta paljonko proteiinia kannattaa syödä? Oletko tietoinen siitä paljonko oma päivittäinen proteiinin tarpeesi on?

Paljon puhutaan proteiinin tärkeydestä, mutta se konkreettinen tarve jää usein huomioimatta. Kevyesti liikkuvan proteiinin tarve on n. 1g painokiloa kohden. Aktiiviliikkuja sen sijaan tarvitsee enemmän. Lihaskuntoa ja kestävyysharjoittelua aktiivisesti harrastava tarvitsee proteiinia n. 1,4g - 1,8g painokiloa kohden. Minulle tämä tarkoittaa n. 70-80g proteiinia päivässä.

Tästä ei ole kauaa kun aloin kiinnittämään omaan proteiinin saantiini tarkemmin huomiota. Siihen mennessä en oikeastaan osannut sanoa paljonko proteiinia päivän aikana elimistööni edes kerääntyi. Lusikoin rahkaa kaksin käsin ja söin lihaa, mutta proteiinigrammoista ei ollut aavistustakaan. En edes tiennyt paljonko minun ylipäätään tulisi proteiinia syödä!

Proteiinivajaus ja sitä vastoin proteiinin liika syönti voivat olla jarruttavia tekijöitä niin treenaamisessa kuin painonhallinnassakin. Vajaa proteiinin saanti hidastaa lihasten kehitysta ja ylimääräinen proteiini taas muuttuu kehossa rasvaksi. Myös proteiinin lähteillä on väliä. Sain jossain vaiheessa proteiinia lähteistä, jotka eivät isoissa määrin minulle sovi (esim maitotuotteet). Kroppa protestoi vastaan turpoamalla ja voimalla huonosti, ja päädyinkin vaihtamaan proteiinin lähteitäni. Lihan ja kalan rinnalle suurimmaksi proteiininlähteeksi nousivat kananmunat.

 

Minulle on tärkeää saada ravinto mahdollisimman luonnonmukaisista lähteistä. En syö valmisruokia/-välipaloja, vaan valmistan ruokani mieluiten itse. Kananmunia kulutan enimmäkseen raakana välipaloissa, ja tässä yksi syy siihen miksi jääkaapistani löytyy aina luomumunia.

Kuulun ruokailijoihin, jotka suosivat välipaloja ja syövät pieniä aterioita pitkin päivää. Huom. pieniä, mutta ravintorikkaita. Aamupalasmoothieni tai esim treenin jälkeinen palautusjuomasmoothieni onkin melko energiapitoinen koostuen hyvistä proteiinin, rasvojen ja hiilarien lähteistä.

Kevyen näköiseen välipala-annokseenkin saa siis upetettua paljon ravintoa ja iso kiitos siitä kuuluu munille. Proteiinia löytyy yhdestä kananmunasta peräti 7g ja rasvaa 5g. Terveyspommi!

 

 

Kookos-Ananas smoothie

2 luomumunaa

tuoretta basilikaa

pala tuoretta ananasta

loraus kookosriisijuomaa

 

proteiini: 18g / hiilihydraatti: 23g / rasva: 11g / kcal: 410

 

 

Ps. Lisää munasmoothie-reseptejä löydät täältä ja avokadomunien + herkullisen omeletin ohjeen täältä

Pps. Ravintola Juuren lahjakorttiarvonta on suoritettu ja voittajaan (inamaria) otettu yhteyttä! :) Kiitos kaikille osallistumisesta.

 

 

xx Sara

Kommentit

Liiisa (Ei varmistettu)

Hei Sara!

Kiitti kivasta postauksesta ja muutenkin mahtavasta blogista! Pakko kuitenkin korjata, että yhdestä kananmunasta ei aivan 12,5g proteiinia saa, sillä se on proteiinin määrä 100 grammaa kohden. Yhdestä munasta saa siis n. 6-7 grammaa protskua :)

saratickle
Tickle Your Fancy

aaaah tänään on ollut just tällänen päivä! Iso kiitos korjauksesta :) Mä tosiaan käytän aina kahta kananmunaa resepteissäni ja nämä ravintoarvot tuli taas suoraan alitajunnasta. 

Maijuli (Ei varmistettu)

Oi kun kuulostaa hyvältä, pitääkin testata noita reseptejä! Korvaan kyllä kananmunat Proegg valkuaisella, kivaa vaihtelua kun syön jo muutenkin paljon kananmunia. Tuo valkuainen on helppo kuin mikä käyttää.

Ellaaar (Ei varmistettu)

Nam toi puolukkasmoothie!!

Kommentoi