Syy kummallisiin kohtauksiin löytyi

Tickle Your Fancy

 

Avauduin teille kesällä Kun kaikki ei olekaan ok -postauksessa kummallisista vaivoistani, joihin ei millään meinannut löytyä järkevää selitystä. Syy ikäviin kohtauksiini lopulta kuitenkin löydettiin, ja nyt haluan jakaa tarinani, sillä tästä voi olla hyötyä jollekin teistä.

Kohtauksia tuli alkukesällä muutama. Tyypillisimmin selinmakuulta noustessani. Yhtäkkiä maailma alkoi pyörimään ja se yltyi yltymistään. Ihan kuin olisin katsellut edessä avautuvaa näkymää huvipuiston kieputuslaitteesta käsin. Kun yritin kävellä eteenpäin, lensin vasemmalle. Kirjaimellisesti lensin. Lensin kerran jopa niin kovaa, että satutin seinään osuessa kylkeni. Noin minuutin pyörityksen jälkeen aloin hetken päästä oksentaa. Huonoa oloa kesti kohtauksen jälkeen aina pari päivää.

Tapasin ensin kahta eri lääkäriä. Ravasin kuvauksissa ja verikokeissa, mutta mitään ei löytynyt. Lääkärit painottivat, että huimaus harvemmin liittyy kasvaimiin, ja että huimaukset ovat yleensä harmittomia. Totta kai tieto helpotti, mutta saadessasi kohtauksen keskellä Aleksanterin katua, yksin ollessasi, harmittomuudella ei ollut enää mitään merkitystä. En todellakaan voinut tai halunnut elää tällaisen "harmittoman huimauksen" kanssa. Lääkärit olivat sitä mieltä, että minulla on paniikkihäiriö ja että pelkäsin yleisiä paikkoja. Totta helkkarissa aloin pelkäämään yleisiä paikkoja, jos tällaisia kohtauksia siellä iskee, mutta ei tämä ollut paniikkihäiriötä. Ei tällä ollut mitään tekemistä sen kanssa, kyllä minä itseni tunnen.

 

 

Vaikka en yleensä peukutakaan oiregoogletteluja, päätin tällä kertaa kokeilla. Diagnoositulvasta erottui yksi, jonka kuvaus osui täydellisesti omiini. Vaivan nimi oli hyvänlaatuinen asentohuimaus. Se on yleisin huimausta aiheuttava sairaus. Sen oireena on kiertävä, voimakas, muutamia kymmeniä sekunteja kestävä huimaus, joka liittyy asennon muutoksiin. Oireen aiheuttaa sisäkorvan kaarikäytävään kulkeutunut sakka, joka liikkuessaan antaa herkille sisäkorvan aistinsoluille väärää informaatiota pään liikkeistä. Syytä sakan kertymiselle ei varmuudella tiedetä. Lääkehoitoa ei tarvita, hoidoksi riittää sakan poistaminen kaarikäytävästä asentohoidolla.

Varasin ajan korvalääkärille, joka antoi minulle lähetteen fysioterapiaan. Fysioterapeutti teki minulle testejä, joilla selvitettiin, kumpi korva on kyseessä. Tämän jälkeen kävimme läpi asentohoito-ohjeet, jotka sain kotiin. Asentohoidon liikesarjat poistavat korvakäytävät sakasta. Tein viikon verran kahdesti päivässä liikesarjaa, eikä huimauskohtauksia sen jälkeen ole enää ilmestynyt. Sekä korvalääkäri, että fysioterapeutti muistuttivat, että sairaus voi uusiutua. Se on kuulemma jopa todennäköistä, mutta mitä todennäköisemmin hoidettavissa jälleen asentohoidolla.

Mikäli hyvänlaatuista asentohuimausta ei hoideta, kestää vaiva noin kymmenen viikkoa. Oireet ovat yksilöllisiä: jollain kevyempiä, toisilla taas rajuja. Mutta mikäli ikinä epäilette tätä, pyytäkää asentohoito-ohjeet lääkäriltä tai fysioterapeutilta. Kenenkään ei pitäisi kärsiä näin helposti hoidettavissa olevasta sairaudesta 10 viikkoa!

Ps. Lisää hyvänlaatuisesta asentohuimauksesta voit lukea täältä

 

Pictures: Elisa Lepistö

xx Sara

Kommentit

Millie's
Randomilla

Itsekin kärsin aikoinaan kyseisestä vaivasta, joka löytyi toisella lääkärillä käydessäni. Eipä enää onneksi ole uusiutunut, ainakaan noin voimakkaana. Tuli kieltämättä itselläkin jokin kasvain mieleen, kun kävelee pitkin seiniä. Myös silmien hajataitto huimasi, mikä korjaantui laseilla.

saratickle
Tickle Your Fancy

huh, joo. Todella nihkeä vaiva! Oireet pelästytti mut pahemman kerran, onneksi itse hoitokeino oli noinkin iisi! Mukava kuulla, ettei siellä ole uusiutunut :)

Eva L (Ei varmistettu) http://www.evalindman.com

Hui kamala! Onneks löyty vastaus. Tollaisesta pelästyy varmaan ihan hirveesti :S

saratickle
Tickle Your Fancy

Pelästyin ihan todella pahasti kyllä! Onneksi löytyi :)

kattungar
Kattungar

Mulla on huimauskohtauksia ollut jo vuosia, ja itsekin googlettanut kyseisen asian. Saman tuloksen löysin, mutta mun oireet ei ole noin voimakkaita, ja tulevat välillä takaisin kausina, ja välillä niitä ei kovinkaan paljon ole, joten olen epäillyt että onkohan mulla mikään sairaus tai muu sittenkään. Asialle ei ole siis koskaan tehty mitään, paitsi epäilty kireitä niskoja yms. Varsinkin iltaisin, jos käännän kylkeä rajusti vasemmalle, saattaa huone alkaa pyörimään. En koe kärsiväni näistä, koska olen "vain kerran" lentänyt lattialle, mutta ehkä pitäisi nyt tutkia tarkemmin tämän postauksen jälkeen :) Todella ihanaa, kun asia selvisi, ja kiitos kun jaoit tämän! :)

saratickle
Tickle Your Fancy

Testauta ihmeessä! Et menetä mitään :)

Kiitos tsempeistä! Pidän peukkuja, että sinun vaivasi selviää <3

Linnea_h (Ei varmistettu)

Kiertävä/pyörittävä huimaus aiheutuu lähinnä korvaperäisistä syistä. Kireät niskat sen sijaan aiheuttavat ennemminkin tunnetta, kuin kävelisi heiluvan laivan kannella tai voi tulla esim. yhtäkkinen huippauskohtaus, jossa saattaa horjahtaa. Sinun vaivasi kuulostaa asentohuimaukselta. Lääkärin vastaanotolla voidaan provosoida oiretta kääntämällä sinut juurikin nopeasti vasemmalle kyljelle, jolloin voidaan havaita mahdollinen nystagmus (silmänvärve). Voit myös itse helpottaa kotona oireitasi kääntymällä tuolle vasemmalle kyljelle (aiheuttaa oireita sillä hetkellä mutta helpottaa jälkikäteen tilannetta). Kaikilla oireet ei ole yhtä voimakkaita, eikä kaikki oksenna.

kattungar
Kattungar

Hei kiitos! Mä taidankin nyt ensitöikseni käydä lääkärillä :) 

Tarus (Ei varmistettu)

Erikoista että kesti noin kauan saada diagnoosi. Itse kärsin samasta ja menin ensimmäisen kohtauksen aikana lääkäriin ja hän vain totesi että asentohuimaushan se. Ikävä "tauti" mutta päätä heiluttelemalla selviää :p

saratickle
Tickle Your Fancy

jooh, olisipa mulla ollut yhtä helppoa...

Sini M (Ei varmistettu) http://bluehiraeth.blogspot.fi

HAH, eli hyvänlaatuinen asentohuimaus ei ole sairaus. Mikäli vaivasta kärsii tekee se elämästä hyvinkin vaikeaa mikäli oireet ovat voimakkaat mutta mitään vakavaa ei onneksi ole kyseessä. Pään "sisäiset" sisäkorvan ongelmat ovat yleensä sellaisia koska niitä ei nää ja ne vaikuttavat toimintakykyyn voimakkaastikin voi helposti ajatella että kyseessä on jotain vakavaa. Itsekin olen kärsinyt vaivasta, joka helposti hoituu asentohoidolla, mutta omassa tapauksessani vaiva valitettavasti uusiutuu jatkuvasti. Mikäli on kyseessä lyhytkestoinen minuutteja kestävä kiertohuimaus, johon ei liity tinnitusta tai kuulon alenemista ei onneksi ole syytä huoleen. Uskon kyllä kokemuksen syvällä rintaäänellä että tuntemus sillä hetkellä on muuta kuin "hyvänlaatuinen", joten helpottaa saada tietää mitä oire aiheuttaa. Mukava kuulla että asia selvisi.

Fysioterapeuttiopiskelija ja HAH konkari kuittaa.

http://bluehiraeth.blogspot.fi

saratickle
Tickle Your Fancy

Tosi harmi kuulla, että sulla on oireilu ollut jatkuvaa! Jep, tuntemus on kyllä hyvin kaukana hyvänlaatuisesta... 

saratickle
Tickle Your Fancy

Tosi harmi kuulla, että sulla on oireilu ollut jatkuvaa! Jep, tuntemus on kyllä hyvin kaukana hyvänlaatuisesta... 

Rimpula (Ei varmistettu)

Hienoa, että kohtauksiisi löytyi syy!

Itse olen kärsinyt samasta vaivasta edellisessä työpaikassani ja oireille löytyi heti syy parin testin avulla, joten olen hämmentynyt siitä miten sinulla kesti niin kauan saada oireillesi diagnoosi :ooo

Minun tapauksessani erikoista on se,että edellissä työpaikassani sisäilman kanssa oli ongelmia ja asentohuimaus alkoi juuri kyseisessä työpaikassa ja siellä lopettuani en ole kärsinyt vaivasta kertakaan...

Tsemppiä syksyyn Sara! :)

saratickle
Tickle Your Fancy

No samaa ihmettelen minäkin. Korvalääkäri sanoi, ettei tämä ollut suinkaan ensimmäinen kerta kun tämän diagnoosin kanssa on kestänyt. Ilmeisesti ei ole tuttu kaikille yleislääkäreille...

Mukavaa syksyä!

laura.k.a

Jännä kuulla, että kyseinen diagnoosi ei niin kovin tuttu yleislääkäreille ainakaan Suomessa ole. Itse olisin noiden oireiden perusteella heti ehdottanut juuri tuota diagnoosia vaikka vasta kolmatta vuotta lääkiksessä olenkin, toki ehkä täällä Ruotsissa ollaan asiasta yleisesti paremmin perillä. Onneksi kuitenkin nyt sait diagnoosin oireille ja vaikka ne ovatkin kurjia niin kyseessä ei onneksi ole mitään sen vaarallisempaa. Toivotaan ettei sitten vain uusiudu nyt kun olet juuri päässyt siitä eroon! :) 

saratickle
Tickle Your Fancy

Kumma juttu! Ja puhutaan kuitenkin melko yleisestä vaivasta. Kiitti tsempeistä! :)

Sofia.K (Ei varmistettu)

Hyvä, että sait lopulta selvyyden tilanteeseen eikä kyseessä ollut sen vakavampi juttu. Mulla todettiin myös muutama vuosi sitten hyvälaatuinen asentohuimaus, mutta mulla kävi asian selvittäminen muistaakseni nopeammin - onneksi. Epätietoisuus syistä oman terveydentilan äkillisiin heikkenemisiin on ahdistavaa, varsinkin kyseessäolevien oireiden kaltaisissa tilanteissa. Huimaus ei ole mulla nyt pariin vuoteen pidempinä kausittaisina kohtauksina uusinut, mutta n. pari viikkoa sitten tavallisesti kadulla kävellessäni, päätä äkillisesti kääntäessä tunsin hetken pyörimistä ja mielessä kävi jo, alkaako taas tulla kohtauksia, mutta vielä ei ainakaan ole tullut lisää :)
Mukavaa syksyä sulle!

saratickle
Tickle Your Fancy

Jotenkin tosi helpottavaa huomata, kuinka monella muullakin täällä on kokemuksia samasta vaivasta. I'm not alone! Mahtavaa, että apu ja diagnoosi löytyivät tapauksessasi, ja vielä nopeasti :)

Mukavaa syksyä!

XYXY (Ei varmistettu)

Mäkin olen kärsinyt tästä vaivasta, se tuntuu ihan hirveältä! Itselläni kohtaukset iskivät jostain syystä aina makuulla, esim. herätessä kylkeä kääntämällä. Ihana fiilis herätä siihen, että huone tuntuu pyörivän kuin pesukone. Ja se jälkeenpäin iskevä kuvotus, hrrrrr.... Määrättiinkö sulle Epseyn liike avuksi? Eli siis se, missä pitää kääntää päätä ja mennä makuulle jne. Se oikeasti auttaa vaikka tuntuukin aika spedeltä aluksi!

saratickle
Tickle Your Fancy

Shit! Mulla oli kolme erilaista liikesarjaa, jotka toistin putkeen. Ne helpottivat siis ihan samantien! Aivan hullua, etä mokomalla kääntelyllä voi olla noin iso vaikutus tällaisiin oireisiin!

Travojago
Travojago

Kohtalotoveri myöskin. :( 
Itselläni olen huomannut, että lentäminen ja sukeltaminen eli tilanteet jossa korvanpaine vaihtelee rajusti vaikuttavat sakkaan ja saattavat aiheuttaa huimausta. Esimerkiksi sukeltaessa kerron siitä aina etukäteen opettajalle. Inhan tuntuistahan se on mutta ei kuoleman vakavaa. (Eikä tarpeeksi inhoittavaa, että lopettaisin sukaltamisen :D ) 

saratickle
Tickle Your Fancy

Hienoa, ettei sun ole tarvinut luopua rakkaasta harrastuksesta! :) Mä en ole huomannut mitään kummallista kyllä lennoilla. Mutta yli 3h lentoja ei ole sen jälkeen tullut kyllä tehtyä. Saa nähdä miten käy :S

hanie (Ei varmistettu)

Tuttu juttu täälläkin. Ja toi ettet saanut heti diagnoosia. Mulle iski asentohuimaus ekan kerran töissä. Menin kirjaimellisesti kans päin seiniä ja työterveydessä terveydenhoitajat mun ympärillä vaa hoki et "Ootko nyt ihan varma ettet oo raskaana???" :D
Kyllähän se sitten selvis kun pääsin loppujenlopuks korvalääkärille. Muutaman kerran tullut sen jälkeen oireet pahana. Joskus poikaystävä sai oikeesti kammeta mut sängystä pois aamulla, kun lävähdin vaan aina vasemmalle kyljelle enkä yksinkertasesti päässyt ylös sängystä xD

Harmittaa vaan pirusti, et noiden jälkeen en oo kestänyt enää yhtään mitään huvipuistolaitteita :D Heti alkaa päässä vippaan ja oksettaan, vaikka ennen mikään ei tuntunut missään. Nyt meen katkokävelyä jonkun ihan lällynkin laitteen jälkeen buu!

saratickle
Tickle Your Fancy

Ah, nihkeetä! :D Mä tiedän, toi fiilis on sama kun ois ihan jäätävässä kaatokännissä (tosin niin pahassa, etten ole vastaavassa koskaan ollut), mutta tajuat kaiken. Pelästyi kyllä toden teolla. Mokomat sakat, voitteko mennä paikoillenne!! :D

Tajusin muuten, että sain viime viikonloppuna ihan jäätävän huonon olon yhdestä melko kesystä tivolilaitteesta!! 

eeemu (Ei varmistettu)

Meidän isälle tuli sama pari vuotta sitten yökyläilessä meillä. Aamulla löysin sen lattialta makaamasta ja kävely näytti todella humalaisen hoipertamiselta. Terveyskeskuksessa palevelu oli ihan älyttömän alaluokkaista. Jos en olisi lähtenyt mukaan niin en tiedä miten isä olisi pärjännyt sillä kävellessään hänen piti nojata seinään ja edetä seinän tuen mukana. KUKAAN sairaanhoitajista tai lääkäreistä ei auttanut. Vaan menivät kiirellä edestä tai käskivät mennä sinne ja sinne paikkaan ottamaan näytteet. Ja pyörätuoli terveyskeskuksen sokkeloisissa käytävissä oli kovan työn takana saatavana ja sekin pyynnöstä. Meidän isällä kesti se asentohuimaus varmaan 3päivää ja jäi siksi aikaa meille, koska autolla ajaminen ei tullut kysymykseenkään. Mutta siellä sängyssä se just teki hassunnäköisiä harjoitteita.

Tsemppiä sinne!

saratickle
Tickle Your Fancy

Hyi olkoon! :( Tämmösistä huonoista kokemuksista jää kyllä nihkeä fiilis.

Mutta awws, voin kuvitella näyn, kun iskä tekee sängynpohjalla hassunnäköisiä harjoitteita!!

S - beauty of life (Ei varmistettu) http://www.beautyoflife.fi

Huh! Onneksi ei kuitenkaan mitään vakavempaa &lt;3

Hannma (Ei varmistettu)

Mua vaivasi tämä kans , iski ihan puskista. Konsuilsoin lääkäriä puhelimessa, sanottiin heti että asentohuimaus. Katsoin YouTubesta ton pään pyörittelyvideon ja meni ohi sillä. Hyvä että kirjoitat tästä, ikävä mutta harmiton vaiva!

Nainen38 (Ei varmistettu)

Tsemppiä. Itse soitin itselleni ambulanssin ensimmäisen kohtauksen aikana eli hurjaa kyytiä voi olla. Ja hyvin pelottava kokemus.

Oranssinen

Minä sain tuon vaivan useammaksi viikoksi putkeen aivotärähdyksen ja päävamman seurauksena. Meno oli kyllä mieletöntä ja ekat päivät liikuin suurinpiirtein konttaamalla, mutta sitten aloin jo havaita vaivan huvittavuudenkin. Varsinkin huimauskohtauksen iskiessä tapahtuva konkreettinen "silmien pyöriminen" sai aikaan naurunpurskahduksia vaikka tunne olikin inhottava.

Onneksi noilla korjausliikkeillä sakka asettui kohdilleen. Ihan vain ennaltaehkäisyksi teen "jumpan" edelleen kerran viikossa.

Kommentoi