Totuus munasta

Tickle Your Fancy

*Kaupallinen yhteistyö: Siipikarjaliitto

Kananmunien suurkuluttaja ilmoittautuu. Vedin niitä hillittömiä määriä jo skidinä (etenkin isovanhelmmillani vieraillessa), vaikka ravintosisältöä tuolloin rankasti arvosteltiinkin. Vaari oli nimittäin sitä mieltä, että kananmunia saa syödä niin paljon kuin napa vaan vetää. Vaari oli aivan oikeassa.

100g kananmunaa = 12,5g proteiinia. Kiistämättä siis yksi ruoka-aineiden kuninkaista, etenkin luomuna.

 

Avokado kananmunat

 • 2 avocadoa
 • 4 luomumunaa
 • ruohosipulia
 • suolaa
 • pippuria

Halkaise avokadot ja kaiva kiven jättämää kuoppaa vielä pari lusikallista. Asettele avokadot paistoastiaan. Riko kullekin yksi kananmuna ja paista uunissa 225c 15-20min. Mausta ruohosipulilla, suolalla ja pippurilla.

 

 

Mitä on luomu?

Puhutaan luomusta, mutta mitä se ylipäätään tarkoittaa? Päädyttiin pari viikkoa takaperin keskustelemaan aiheesta ja jouduin myöntämään, että vaikka luomutuotteita paljon ostankin, en ihan rehellisesti edes kunnolla tiedä mitä luomu tarkoittaa. Miten luomu eli luonnonmukainen tuotanto siis eroaa tavallisesta tuotannosta? 

Luomutuotannossa tavoitellaan tosiaan korkealaatuisten tuotteiden ja elintarvikkeiden tuottamista, jota EU:n luomuvalvonta seuraa. Eläinten hyvinvointi sekä niiden lajinmukaiset käyttäytymistarpeet pyritään ottamaan huomioon muun muassa ruokinnassa ja tuotantoympäristössä valinnassa. Tuotteiden valmistusmenetelmät eivät saa olla haitallisia ympäristölle, ihmisille eikä eläimille (lista kielletyistä kemikaaleista). Luomutuotannossa ei siis käytetä lisäaineita eikä geenimuunneltuja raaka-aineita. 

 

Miten luomukanalat eroavat taviksista?

Turvallisen tuotantoympäristön ja monipuolisen ruokinnan lisäksi luomukanaloiden kanoilla olot on paremmat: liikkumatilaa on enemmän niin sisällä kuin ulkonakin. Kun kana voi hyvin, myös muna voi hyvin. Luomumunat ihan oikeasti maistuvat paremmilta ja keltuainen on todistetusti kirkkaamman värinen. Puhtaita luomumunia voi myös huoletta syödä raakanakin!

 

 

Omeletti

 • 4 luomumunaa
 • kourallinen kirsikkatomaatteja
 • kevätsipulia
 • muutama oliivi
 • suolaa
 • pippuria
 • parmesaania
 • rucolaa

Pilko kevätsipuli, kirsikkatomaatit, paprika ja oliivi. Paista niitä hetki pannulla. Riko kananmunat astiaan, sekoita haarukalla ja mausta suolalla + pippurilla. Kaada kananmunaseos myös pannulle ja paista pienellä lämmöllä kypsäksi. Varo ylikypsentämistä! Taita kaksinkerroin, raasta päälle parmesaania ja tarjoile rucolan kanssa.

 

 

xx Sara

Kommentit

Hanna Maria
Hanna Maria

Jes, luomua vedetään täälläkin! :)

La-ura
tuska onni elämä

Rakastan helppoa ja nopeaa ruokaa, joka vielä maistuukin hyvälle. Etenkin nälkäisenä ja väsyneenä.

Kananmunathan edustavat juuri sitä, miksi oi miksi en siis syö niitä enemmän?

Ehkä pakko alkaa kokeilla erilaisia munakasohjeita!

saratickle
Tickle Your Fancy

Sanos muuta! Munakkaat on ihan loistavia lounaitakin! Ja niistä saa oikeasti tehtyä tosi monipuolisia :)

Mariaaaa (Ei varmistettu)

Mitä mieltä olet siitä, että vuoden 2014 suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan kananmunia saisi syödä 2-3 viikossa, wtf?! mulla menee toi määrä päivässä

Jusu (Ei varmistettu)

http://www.livescience.com/50834-eggs-nutrition-facts.html

Esimerkiksi sieltä voit lukea. Mun vinkki kaikelle on, että aina kannattaa tutkia ite ja kyseenalaistaa. Eikä uskoa heti ensimmäistä :)

saratickle
Tickle Your Fancy

Tässä kuten kaikessa muussakin on toki fiksua muistaa kohtuus. En lähtisi vetämään 10 munaa päivässä, mutta kolme munaa päviässä ei ole vaikuttanut ainakaan omiin terveysarvoihin muuten kun positiivisesti.

 

 

 

Mariaaaa (Ei varmistettu)
saratickle
Tickle Your Fancy

öööh what?! Niin mullaki :D

Suvi55

Avokadokananmunat. ♥

Pitäisikin taas pitkästä aikaa tehdä, kiitos muistutuksesta. :)

saratickle
Tickle Your Fancy

heh ole hyvä ;)

Carla

Täällä kans yksi kananmunien suurkuluttaja! Juuri vähän aikaa sitten leivoin jotakin, johon jouduin ottamaan pari munaa ei-luomu -kennosta ja olin kyllä todella hämmentynyt miten suuri ero keltuaisten värissä olikaan!

Luomu on pop täälläkin ja itsekin olen siitä nyt hakenut enemmän tietoa, jotta osaisin paremmin perustella valintani itselleni ja muille. Mulle tuli aikoinaan yllätyksenä, että luomumerkkejä on oikeasti viisi erilasta. Aina oppii uutta!

Terhika (Ei varmistettu) http://www.karisalmenluomutila.fi

Moikka Sara! Täällä sinun innokas lukijasi ja samalla luomuviljelijä :) Kerron aina toisaalla tilamme kotisivuilla ja facebookissa luomusta. Käy kurkkimassa jos kiinnostaa :) ps. sinulla on valtavan positiivinen blogi

Kommentoi