TREENISTÄ JA LISÄRAVINTEISTA

Tickle Your Fancy

*Kaupallinen yhteistyö FAST & Indiedays

Uusi vuosi on alkanut suht vauhdikkaasti. Okei myönnetään, ettei välttämättä heti ihan ekasta viikosta, mutta nyt on jo pari viikkoa menty ihan hyvillä treenimäärillä.

Liuta kysymyksiä, joihin olen törmännyt viimeaikoina kommenttiboksissa: Miksi treenaan? Miten treenaan? Kuinka paljon? Onko minulla tavoitteita? Pitääkö tavoitteita ylipäätään olla? Käytänkö lisäravinteita? Millaisia?

shirt Adidas Originals, Stadium / pants + shoes Nike (gifted)

Millainen treeni sopii minulle? 

Sääntö numero 1: Tee sitä mistä nautit. Tärkeintä on harrastaa sitä mistä oikeasti pitää. Liikunnan tarkoituksena on antaa sinulle energiaa, ei olla puuduttavaa, hallita elämääsi tai viedä kaikkia voimiasi. Lajeja on aivan mieletön määrä, se perinteinen salitreenaus ei välttämättä sovi jokaiselle. Itse huomasin sen kokeilemalla nykyistä TFW-saliani. Pari vuotta treenasin yksin pommisuojassa ja havahduin lopulta siihen kuinka oikein ärsytti mennä sinne. Näppäilin puhelinta, vaihtelin biisejä, jumitin sarjojen välissä ja kuuntelin hiljaisuudessa humisevia putkia. Edellisellä kuntosalilla taas sai jonottaa laitteisiin ja pahimmillaan osa mimmeistä jopa meikkasi ennen salille siirtymistä. Kokeiltuani jotain aivan uutta, tajusin olevani sosiaalinen treenaaja. Tarvitsen kannustamista ja tsemppihenkeä, en ulkonäköpaineita tai erakkopunttitreenejä. Välillä on kiva treenata kotona yksin tai juosta lenkkiä yksin, mutta se on välillä.

 

Miltä treeniviikkoni nykyään näyttää? 

Se sisältää tällä hetkellä 2 x voimatreeniä (ala + yläkroppa) 2 x kokonaisvaltaista hurrikaani circuit-treeniä sekä 1-2 juoksulenkkiä. Treenikertoja tulee viikossa keskimäärin viisi. Nyt mennään näillä. Kuukauden päästä lisätään ehkä lenkkejä.

 

Pitääkö tavoitteita asettaa, eikö voisi vain nauttia liikunnasta?

Olen itse sitä mieltä, että tavoitteet on hyvä juttu. Niiden asettaminen ei ole helppoa, ei tosiaankaan. Asettamalla konkreettisen tavoitteen, pistät itsesi likoon. Sinulla on mahdollisuus epäonnistua, tai vaihtoehtoisesti onnistua, rokata ihan täysillä sekä saada rutkasti itseluottamusta ja motivaatiota. Tavoitteiden epäonnistuminen on myös arkipäivää eikä se tarkoita maailmanloppua. Itse olen epäonnistunut lukuisia kertoja, mutta totean, että niistä epäonnistumisista saa kuulkaas aivan omanlaista virtaa tas jatkoon :)

Eli väitän, että nautit tekemisestäsi entistä enemmän ja motivoidut koko touhuun aivan uudenlaisella tavalla mikäli tiedät mihin olet menossa. Tavoitteiden ei tarvitse olla mitään hillittömiä, ihan pienetkin askelmat toimivat mainiosti! Tärkeintä kaikista: konkretia. Omat tavoitteeni olen ensi kesälle jo asettanut: 15 leukaa ja maraton alle 4h. Niiden eteen on tehtävä työtä, mutta onnistumisen palkinto on sen arvoista.

Heraproteiinia sisältävät palautusjuomat sivuilla, Pro Carbs Vitargo keskellä

 

Miksi palautusjuoma? 

Treeni ja palautuminen kulkevat käsi kädessä. Lihashuollon, levon ja riittävän unen lisäksi on syytä kiinnittää huomiota todella tärkeään seikkaan: ravintoon. Kun lähden treenaamaan, otan mukaan kaksi juomapulloa. Toista käytän ihan tavallisena juomapullona ja toiseen annostelen 2rkl palautusjauhetta. Treenin jälkeen lisään pulloon veden ja hörpin samantien. Salin ja palautusjuoman jälkeen syön heti kotona.

Ajattelen sen usein niin, että ilman palautumisjuomaa, en olisi kondiksessa seuraavissa treeneissä enkä pystyisi pistämään kaikkea peliin seuraavana päivänä salilla tai lenkkipolulla. Ja se ajatushan ei tulisi kuuloonkaan, koska löysästi ja heikolla asenteella vedetty treeni maistuu kuralta. Eli ajatus yhteenvetona: mikäli en palaudu, en myöskään kehity.

 

Miten käytän palautusjuomaa?

Ihan iiseimpien treenien tai kevyiden lenkkien jälkeen en koe tarvitsevani palautusjuomaa, mutta jos kroppaa ja mieltä on haastettu on palautusjuoma ehdoton. Miksi? Koska keho tarvitsee palautuakseen 30 minuutin sisällä treenin lopettamisesta hiilihydraatteja ja proteiineja. Kyseessä siis ei ole mikään hifistely taikajuoma, vaan oikeassa suhteessa hyvälaatuisia proteiineja ja hiilihydraatteja sisältävä ravinnelisä. Eli käytännössä tämä on se helpompi (ja edullisempi) vaihtoehto sille, että pakkaisit salille mukaan kanaa, riisiä ja vihanneksia.

Haluan vielä lisätä, että puhutaan tosiaankin ravinnelisästä ja siinä se on myös pidettävä. Palautusjuomat toimivat treenin jälkeen ja vaikkapa välipaloina, mutta ne eivät korvaa ruokavaliotasi. Ne ovat nimensä mukaan lisänä sen päällä. Eli juotuani salilla palautusjuoman tulen kotiin aina kokkailemaan ateriaa! :)

 

Tarviiko jokaisen nauttia palautusjuomaa?

Ei. Unirytmi ja monipuolinen ruokavalio kuntoon, näillä pärjää alkuun. Kun treenaaminen lähtee tavoitteellisemmaksi nappaa palautusjuomat käyttöön. Kaiken a ja o on se, että oma ruokavalio on kunnossa. Se, mitä syöt päivän mittaan on ehdottomasti tärkeämpää kuin se, juotko palautusjuomasi vai et. Esim oma proteiinintarve on ihan fiksua tiedostaa ja tsekata (liikuntaa harrastava tarvitsee proteiinia 1,2-1,8g/painokiloa kohden/vrk riippuen rasituksen määrästä).

 

Vastaanotin FASTilta Champ’s Coice tuotteita sisältävän paketin, jonka sisältä paljastui seuraavaa:

2 x Heraproteiinia sisältävä palautusjuoma

1 x Pro Carbs Vitargo (hiilihydraattijauhe)

1 x Workout Shock latausjuoma (ennen treeniä juotava)

2 x Workout Intra  (treenin aikana juotava) 

Workout Intra  (treenin aikana juotava) + Workout Shock latausjuoma (ennen treeniä juotava) 

Heraproteiinipalautusjuomat ovat tuttua tavaraa, näitä käytän tavallisestikin treenin jälkeen. Joskus pidemmän ja haastavamman lenkin jälkeen saatan lisätä juomaan vielä hiilihydraattijauhetta. Eli nämä ensimmäisessä kuvassa näkyvät tuotteet ovat olleet kovassa käytössä alkuvuodesta.

Ja mitä tulee näihin treenin aikana juotaviin ravinnelisiin. Täysin tuntemattomia meikäläiselle. Jos palautusjuomia olen käyttänyt jo useamman vuoden, niin kertaakaan en ole vielä nauttinut treenin aikana muuta kuin vettä. Siis ihan rehellisesti näihin treenin aikana juotaviin ravinnelisiin liittyen syntyy heti stereotypinen mielikuva kaljuista kerrostalon kokoisista kaveruksista vaimareissaan nostelemassa jotain 400kg:n käsipainoja hieltä haisevassa pommisuojasalissa, jonka sisustus ja välineet ovat pysyneet vakioina vuodesta 81.

Eli ei, en ole kokeillut näitä jälkimmäisiä vielä, en edes purkkeja avannut :D Ja kyllä, vastaanotan erittäin mielelläni vinkkejä/käyttökokemuksia liittyen treenin aikana juotaviin lisäravinteisiin. Tavoitteena on nimittäin karkoittaa tuo edellä mainittu mielikuva mielestäni :D Lupaan napata nämä käyttöön ensi viikolla ja raportoida tilannekatsauksen fiiliksistä! Jaiks!

 

T. Sara

Kommentit

HenriikkaV (Ei varmistettu)

Yleensä treenin aikana juotavat drinksut on ihan vaan aminohappoja = ravintoa lihaksille. Oon itse käyttänyt BCAA:ta treenin aikana nyt vajaan vuoden. Treenilatureita tulee taas hörputtyä, jos tarvii mennä esim ennen aamupalaa (tai pitkän työpäivän jälkeen) salille. Saman asian toki ajaa muutkin kofeiinipitoiset juomat :)

saratickle
Tickle Your Fancy

Jees! Kuulostaa tosi kätevältä. Miten sä oot itse kokenu noiden vaikuttavan? Huomaako eron siis ihan selvästi?

HenriikkaV (Ei varmistettu)

Treenilaturit virkistää (koska kofeiini), mutta oon huomannut että ei ne enää toimi samalla tavalla, jos niitä juo joka päivä. Siksi mulla vain harvemmin käytössä.

Aminohappojen ansiosta tuntuu, että jaksaa treenata täysillä loppuun asti, eikä tule sellaista väsähdystä (kuin sitten vasta kotona). Voihan se olla toki placeboakin :D Pitäisi kokeilla pitkästä aikaa, miten treenit sujuu ilman aminohappoja niinnosaisi vertailla paremmin :)

saratickle
Tickle Your Fancy

hyvä hyvä! Kiitos! Näitä testataan :)

hilja (Ei varmistettu)

oon tän jutun kanssa hyvin kahden vaiheilla. kysyisin sun ja vaikka muidenkin mielipidettä; onko 15-v ihan ookoo käyttää palautusjuomaa? :-)

saratickle
Tickle Your Fancy

Mun mielestä se riippuu ihan täysin siitä mitä treenaat, millä tasolla ja missä kehityksen vaiheessa olet. En osaa kyllä sanoa. Mä siirtyisin itse näihin ehkä vasta ehkäpä parin vuoden päästä :)

Niina (Ei varmistettu)

Tää oli tosi hyödyllinen postaus. Ei mitään ihmekieltä niin vähän tyhmempiki tajus :D vaikka eihän treenaaminen mitään avaruustiedettä ookaan, mutta välillä tuntuu että näitä tuotteita alkaa olla jo niin paljon... Tsemppiä treeneihin! :)

saratickle
Tickle Your Fancy

I feel you!! :) kiva jos tykkäsit!

Laura (Ei varmistettu)

treenin aikana erilaiset aminohapot estää katabolian syntymistä, eli sitä että lihas "kuluu". Yksinkertasesti selitettynä kaikki lihaskuntoharjoittelu on lihasta kuluttavaa, eli aiheuttaa vaurioita lihakseen. Aminohapot kuuluu protskuihin, ja on siis konkreettista lihaksen rakennusainetta. Kun hörpit aminoja tasasesti treenin aikana, ei kataboliaa pääse syntymään, vaan ollaan koko ajan anabolisessa, eli rakentavassa tilassa. Aminoja on erilaisia, bcaa, eaa ja glutamiini niistä varmaan tunnetuimmat. Mä käytän ite 5g glutamiinia ennen treeniä, treenin aikana ja palautusjuomassa. Bcaa:ta menee 15g ennen treeniä ja 15 treenin aikana. Ennen treeniä tarkoitetuissa latausjuomissa on yleensä aminohappojen lisäks piristäviä juttuja, esim kofeiini, tauriini, vihree tee jne. Niiden tarkotus on antaa extra boostia treeniin.
Omasta mielestä perustreenaaja (esim 3x viikko) ei näitä tarvitse. Mut siinä vaiheessa kun treeni määrä kasvaa ja sen vuoksi palautuminen pitää olla nopeaa, on nää hyvä ottaa käyttöön. :)

saratickle
Tickle Your Fancy

kiitos tästä!! homma avautui ihan uudella tavalla :)

Rouva Perunapää (Ei varmistettu)

Ainaki todella houkuttelevan näkösiä noi tonkat, kunnon bulkkiäijävibat :D

saratickle
Tickle Your Fancy

älä! :D rokki vaan soimaan!

Roosa (Ei varmistettu)

Moi! Hei kuinka pitkään sun yks treeni noin suunnilleen kestäää, alkulämpöineen ja kaikkine rullailuineen? Entä mikä on se varsinainen treeniaika? :)

saratickle
Tickle Your Fancy

Tunnin verran jos TFW-treenistä puhutaan. Itse treeniosuus kestää n. 30minuuttia

Noora (Ei varmistettu)

Itse käyttäisin mielelläni jotain treenibuusteria, mutta monissa on kreatiinia ja sehän on aika tunnettu aknen aiheuttaja. Muistaakseni monissa Fastin tuotteissakin on sitä, joten jää hyllylle. Itselläni on aika reagoiva iho ja kun kerran rohkaistuin kokeilemaan kreatiinia, naama räjähti kolmessa päivässä ihan järkyttäväksi. Höh.

Kommentoi