Ladataan...
Tickle Your Fancy

Kyselitte täällä paljon työstäni ja toivoipa joku 7 viimeisintä työpaikkaani -haastettakin. Päätin napata kaksi kärpästä samalla iskulla. Luvassa on siis meikäläisen työhistoria ja lopuksi vielä tarkemmin siitä mitä työni on tänäpäivänä!

Työ on ollut aktiivisesti läsnä elämässäni jo melko nuoresta iästä asti. Olen aina ollut kovin itsenäinen tässä asiassa. Haluan tienata omat rahani ja olen myös valmis tekemään hommia niiden eteen. 

 

1. Siivous

Ensimmäinen "oikea työpaikkani" oli yläasteikäisenä Kotkan kaupungilla, ammattikoulun siivoojana. Neljän viikon pestiin kuului kaikkea aina ikkunanpesusta lattioiden vahaukseen. Muistan vieläkin työtiimini ja sen kuinka useita tupakkataukoja noihin heinäkuisiin työpäiviin kuului. Minua ei saanut jättää yksin, vaikka useaan kertaan vakuutin, että voin hyvin pestä ikkunoita sen aikaa kun 100%:sti ketjupolttajista muodostunut työtiimini sauhutteli kerran tunnissa keskellä koulun pihaa. En voi sietää tupakansavua.

Erityisesti muistan koulun huoltomiehen Hemmon, joka vieraili aina röökitauoillamme. Hemmolla oli pitkä parta ja hän oli pukeutunut aina kaulasta varpaisiin farkkuun. Hän nauratti meitä hauskoilla jutuillaan ja puhui siitä, kuinka hänen takkinsa kuuluisi farkkutakkien hautausmaalle, mutta jostain tuntemattomasta syystä ei siellä kuitenkaan vielä ollut... Palkka oli 500 euroa ja veroprosentti nolla. Oi niitä aikoja.

2. Siivous pt. 2

Siivousurani ei suinkaan jäänyt tähän. Kasilla aloitin siivoamaan toimistotiloja. Vierailin ystäväni kanssa Kotka Control nimisessä yrityksessä kahdesti viikossa. Parasta oli, että meidät otettiin sielllä aina kaiken maailman vuosijuhliin ja pikkujouluihin mukaan. Saatiin kesä- ja joululahjat siinä missä kuka tahansa muukin työntekijä ja YO-kirjoitusten jälkeen meille oli kiikutettu 50 euroa kirjekuorissa siivouskärryihimme. Muistan, kun toimistolla oli aina eskimojädejä ja pussikaakaota.

Tämän lisäksi kävin kerran viikossa siivoamassa isän asianajotoimistolla sekä perhetutuillamme. Palkkaa kuussa kerääntyi 150 eurosta 200 euroon, joka oli yläaste-lukioikäiselle aika kiva käyttöraha. Muistelin juuri, kuinka minulla oli tuohon aikaan ecuadorilainen kummilapsi, jolle lähetin 40 euroa kuussa. 25 % palkasta ja vielä murrosiässä!?

3. Sihteeri

Kun olin saanut siivoamisesta tarpeekseni, siirryin lukion jälkeen kesätöihin it-alan firmaan sihteeriksi. Loppujen lopuksi jatkoin pestiäni vielä välivuoden. Vastailin puhelimeen, lähetin värikasetteja ympäri kaupunkia, huolehdin kokousten varauksesta ja niiden kestityksestä. Tein laskutusta ja kirjanpitoa. Muistan kuinka termi toimistopukeutuminen ei ollut tavoittanut minua, vaan saavuin mestoille milloin missäkin muotiluomuksissa, mm. revityissä minifarkkusortseissa, joiden alle oli puettu pyöräilysortsit :D Olin 18-vuotiaana yrityksen nuorin tyyppi, mutta tulin erittäin hyvin toimeen jopa tuplasti minua vanhempien kanssa. Vietettiin aikaa työpaikan ulkopuolellakin! Palkka taisi olla 1400 euroa. Muistan vielä kuinka yritin sinnikkäästi neuvotella itselleni parempaa diiliä, siinä kuitenkaan onnistumatta.

4. Bloggaaja/Suosikki

20-vuotiaana se sitten tapahtui. Puoli vuotta aikaisemmin perustetusta blogista oltiin valmiita maksamaan rahaa. Siirryttiin molemmat, minä ja Janni Suosikki-lehden alle hommiin. Ihan parasta aikaa! Blogin lisäksi meillä oli vakkariaukeama Suosikki-lehdessä. Haastattelin myös julkisuuden henkilöitä liikuntaharrastuksistaan vielä omalle Treeni-palstalleni. Aloitettiin tähän aikaan kotitreenivideoiden kuvaukset. Videoita tuli ulos aina kerran kuussa. Näiden lisäksi starttasivat Muotikiertueet (kuka muistaa?! :D), jolloin kierrettiin ympäri Suomea Onlyn liikkeissä stailaamassa. Kaupallisia sisältöyhteistöitä ei tähän aikaan blogeissa juuri tunnettu, vaan raha tuli puhtaasti bannerimainoksista. Lehtihommista, videoista ja stailauksista maksettiin erikseen. Tällä kokonaisuudella tienasi kuussa suunnilleen saman verran kun sihteerin hommissa. Parhaimmillaan yli parikin tonnia!

5. Vaatekaupan myyjä

Lopetettuani fysioterapeutin opinnot Lappeenrannassa, ja muutettuani Helsinkiin, en tuntenut täältä juuri ketään. Halusin tutustua uusiin ihmisiin ja hainkin blogin ja lehtihommien rinnalle töitä. Pääsin Vilaan kesätöihin, jotka tosin venyivät pariinkin vuoteen. Vaatekaupassa työskentely oli muodista kiinnostuneelle unelmien täyttymys. Sain todella hyvää asiakaspalvelukokemusta ja rohkaistuin parissa vuodessa ihan hurjasti. Tutustuin täällä myös ihan mahtaviin tyyppeihin, joista osa on elämässäni tiiviisti edelleen. Vilassa parasta oli kun pidettiin VIP-shoppailuiltoja kanta-asiakkaille. Jotain tämän tyylistä olisi kiva tehdä jatkossakin, mietin silloin. Vaatekauppa, blogi (+ sen ympärillä olevat hommat) sekä nykyinen kouluni olivat vaan vähän turhan paljon yhdelle tyypille. Joku näistä kolmesta joutui aina kärsimään, kunnes lopulta tajusin lopettaa vaatekaupassa. Täyspäiväisesti vaatekaupassa tienasi n. 1500 euroa, välillä enemmänkin. Opiskelujen ohella ilta- ja viikonloppuvuoroina 500 eurosta tuhanteen euroon.

6. Bloggaaja/Indiedays

Suosikki-lehden loputtua pysyin vielä Otavamedialla jonkun aikaa, kunnes vuonna 2013 siirryin uuteen blogiportaaliin. Blogimaailma oli tässä vaiheessa kehittynyt jo huimasti. Lehtien seuraajakunnat siirtyivät verkkoon ja sosiaalisen median applikaatiot aloittivat viimeistään räjähdysmäisen kasvunsa. Mainostajat ja yhteistyökumppanit olivat kiinnostuneita nousevasta alasta ja myös sisällöt alkoivat pikkuhiljaa kehittyä. Viihdyin Indiedaysilla hyvin ja tein firmaan harjoittelunkin. Palkkioni ovat näiltä ajoilta vielä salaisia, mutta niitä voi parhaillaan verrata esimerkiksi toimittajien palkkoihin.

7. Oma yritys & Lily

Oman yrityksen perustamisesta tuli juuri kaksi vuotta. Hullua kuinka nopeasti aika menee! Lilyyn siirryin yrittäjänä 1,5 vuotta sitten ja ra-kas-tan näitä tsemppaavia tyyppejä, joiden kanssa teen töitä omalta toimistoltani käsin. Parempia myyjiä, tuottajia ja pomoa saa hakea!! 

Tällä hetkellä työhöni kuuluu blogin lisäksi paljon muutakin. Myyn ja suunnittelen sosiaalisen median kampanjoita, teen yrityksille some-suunnitelmia, tuotan heidän sosiaalista mediaa, järjestän koulutuksia ja myös luennoin aiheesta. Näiden lisäksi mukaan on tullut tapahtumien järjestämistä ja pian toivon mukaan kuvauskurssejakin! :)

Siinä missä blogipostauksia kuvattiin ennen bussipysäkillä tai hennesin sovituskopissa, tuotetaan nykyään sisältöä varsin suunnitelmallisesti. Päivästäni kuluukin paljon aikaa suunnitelmien tekemiseen: mitä, missä, miten ja milloin. Esimerkiksi tavallisen mainoskampanjan toteutuksen jaan kuvauksen ja julkaisun osalta aina seuraaviin osiin: kuvauspaikan varaaminen, vision toteuttavan valokuvaajan lukkoon lyöminen, referenssikuvien etsiminen, teknisen toteutuksen suunnittelu, stailaustarvikkeiden hankkiminen, kuvauspäivä, valokuvien editointi, blogipostauksen kirjoittaminen, projektin julkaisu, sosiaalisen median päivittäminen ja raportointi.

Työpäivät ovat erilaisia, mutta ne koostuvat monesti näistä: kampanjasuunnittelu, viikkosuunnitelma, sähköposti, asiakkaiden kontaktointi, asiakkaiden tapaaminen, valokuvaus, kuvien editointi, moodboardien väsäily, tapahtumat, palaverit, showroom-vierailut, kuvauspaikkojen etsiminen, somen päivittäminen, kommentteihin vastaaminen, aikataulujen sopiminen, kirjanpito, laskutus ja raportointi. 

Palkkani riippuu tänäpäivänä hyvin pitkälti siitä kuinka paljon töitä olen valmis tekemään. Oma aktiivisuus on kaikki kaikessa!

 

xx Sara

Ladataan...
Tickle Your Fancy

 

Rakastan dekkareita ja rikossarjoja. Luen ja katson niitä mielummin kuin mitään muuta, etenkin näin pimenevinä syysiltoina!

Vietettiin eilen pitkästä aikaa kunnon himasunnuntaita, noutoruokineen ja saunoineen. Saatuamme tarpeeksi tietovisailuista (kahoot, best!), päätettiin kokeilla uutta rikossarjaa. Pienten googlettelujen jälkeen päädyttiin aloittamaan sarja nimeltä How To Get Away With Murded.

Kuten arvata saattaa, vei sarja mukanaan. Vei itseasiassa niin pahasti, että inspiroiduin kirjoittamaan postauksen rikossarjasuosikeistani, johon uusi tulokas pääsi mukaan. Tässä tulee siis kahdeksan suosikkiani.

 

 

HOW TO GET AWAY WITH MURDER

Menestyvä puolustusasianajaja Annalise Keating vetää Middletonin yliopistolla rikosoikeuden perusteiden kurssia ja ottaa viisi menestyneintä opiskelijaa töihin yritykseensä. Opiskelijat – Wes, Connor, Michaela, Asher ja Laurel – avustavat häntä etsimään todisteita yrityksensä asiakkaiden syyttömyydestä. Todellinen soppa syntyy, kun yliopistokampukselta löytyy kadonneen opiskelijatytön Lila Stangardin ruumis. Mielenkiintoisesti kuvattu jenkkisarja yllätti todella!

THE KILLING

Rikosdraamasarjan The Killingin (Jälkiä Jättämättä) tapahtumat sijoittuvat tunnelmalliseen Seattleen. Päähenkilöinä toimivat poliisikaksikko Sarah Linden ja Stephen Holder, joita molempia piinaa synkkä menneisyys. Nuoren Rousie Larsenin murhatutkimuksen tapahtumat tuntuvat ajoittan todella aidoilta ja ahdistavilta. Jos joku, niin tämä sarja on ennalta-arvaamaton. Tarinaa kerrotaan aina yhtä aikaa kolmesta vastakkaisesta näkökulmasta, jotka kaikki ovat kytköksissä murhaan. Yksi parhaista rikossarjoista!

SILTA

Koukuttava, jo legendaksi muodostunut pohjoismaalainen rikossarja alkaa kun Juutinrauman sillalta löytyy ruumis, joka on aseteltu Ruotsin ja Tanskan rajalle millimetrin tarkasti. Käynnistyy sarja murhia, joiden taustalla näyttää olevan yhteiskunnallisia vaikuttimia. Rikoksia tutkivat Aspergerin oireyhtymästästä kärsivä ruotsalainen lääninrikospoliisi Saga Norén ja tanskalainen rikospoliisi Martin Rohde. Sarja on menestyshitti, eikä syyttä!

ARNE DAHL

Ruotsalainen rikossarja, jonka keskiössä toimii seitsemästä rikostutkijasta koostettu A-ryhmä. Kuten arvata saattaa, A-ryhmä saa tutkittavakseen ne kaikista haastavimmat tapaukset. Mukaansatempaavat keissit ja kiinnostavat henkilöhahmot (myös suomalaiset on edustettuina!) saavat sinut ahmimaan jaksoja kaksinkäsin. Yksi tarina koostuu aina kahdesta 1,5 h:n jaksosta.

TWIN PEAKS

David Lynchin ja Mark Frostin kulttisarja on juuri niin outo kuin olit kuvitellutkin. Outo, mutta nerokas. Tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen Twin Peaksin kaupunkiin, jossa FBI-agentti Dale Cooperin yrittää selvittää nuoren Laura Palmerin raakaa murhaa. Sarjassa päästään seuraamaan pikkukaupungin asukkaiden elämää ja kaupunkiin liittyviä yliluonnollisia tapahtumia.

NOUSUVESI

Poliisikorkeakoulussa opiskeleva nuori Olivia Rönning kiinnostuu 25 vuotta vanhasta ja julmasta murhamysteeristä, jossa raskaana olevan naisen ruumis löytyi Ruotsin länsirannikolta. Tapaus jäi taannoin ratkaisematta useista silminnäkijähavainnoista huolimatta. Pian Olivia tajuaa, että murhan tutkintaa ei aikoinaan hoidettu kunnolla, ja jotkut yhä haluavat pitää tapauksen selvittämättömänä. Kymmenenosainen sarja on kerännyt Rutsissa mmiljoonayleisön ja sitä verrattu jopa Siltaan.

STRANGER THINGS

Stranger Things sijoittuu periamerikkalaiseen pikkukaupunkiin vuonna 1983. Sen keskiössä on neljän Dungeons & Dragons -roolipelejä rakastavan 12-vuotiaan pojan kaveriporukka, josta yksi, Will, katoaa ensimmäisessä jaksossa jäljettömiin. Pian alkaa tapahtumaan sarjan nimessäkin luvattuja outoja asioita. Todella outoja asioita. Netflix-sarjan ensimmäinen kausi ilmestyi viime kesänä.

SORJONEN

Perhe, Kari ja Pauliina sekä heidän teini-ikäinen tyttärensä Janina, päättää muuttaa Pauliinan lapsuuden maisemiin Itä-Suomeen, Lappeenrantaan. Sorjonen ottaa vastaan pestin paikallispoliisin Vakavien rikosten erikoisyksikössä, jotta perhe saisi uuden alun, enemmän aikaa yhdessä, ja Kari mukavampia rikoksia ratkaistavakseen. Mutta idyllisen rajaseudun rikokset ovat koskettavampia ja tulevat lähemmäksi kuin mikään aiemmin.

 

 

Ps. en malta odottaa, että pääsen illalla käpertymään sohvannurkkaan uuden jakson kera!!

 

xx Sara

Ladataan...
Tickle Your Fancy

 

Sain viime viikon voimatreeneissä salituttavaltani Lindalta hänen uuden inspiroivan kirjansa Vegeä, liikkujan kasvisruokaa. Olin kuullut tästä herkullisia ja helppoja kasvisreseptejä sisältävästä kirjasta jo aikaisemmin, ja innoissani selasinkin sitä jo matkalla treeneistä kotiin. Kirjasta löytyi niin aamupaloja, välipaloja, pääruokia kuin terveellisiä jälkkäreitäkin.

Linda on itse kotitalouden opettaja, ravintovalmentaja, liikunnanohjaaja ja pitkän linjan vegetaristi. Omien kokemuksiensa kautta hän oivalsi ravinnon merkityksen treenaamisessa ja innostuikin tekemään reseptikirjan kasvisruokaa suosiville aktiiviliikkujille. Reseptit on kasattu niin, että niissä on runsaasti energiaa ja monipuolisesti eri ravintoaineita. Jokaisen reseptin perästä löytyy myös annoksien ravintoarvot.

Kirjassa on oma osio, jossa käydään läpi aterioiden suunnittelua ja eri ruoka-aineiden ravintoarvoja. Osiosta löytyy mm. vinkkejä ruokapäiväkirjoihin ja aterioiden koostamiseen. Siinä käsitellään myös miten kasvattaa lihasta kasvisruokavaliolla ja miten taas koostaa kasvisruokavalio kiinteytyjälle.

Ehkä yksi kirjaan parhaista jutuista on se, että tarvikkeet lähes kaikkiin resepteihin on saatavilla lähi-alepasta. Raaka-aineita ei siis tarvitse lähteä metsästämään spessuliikkeistä. Kaikki on tosi simppeleitä!

 

PORKKANA-KVINOASALAATTI

 

2,5 dl kvinoaa

4 dl vettä

1/2 tl suolaa

1 tl kuminaa

1 tl korianteria jauheena

1 tl kardemummaa

1 tl kanelia

1/2 tl chilirouhetta

5 porkkanaa

3 rkl oliiviöljyä

1 appelsiinin mehu

1/2 rkl hunajaa

2 rkl rusinoita

100 g kalamata-oliiveja

2 keitettyä kananmunaa

kourallinen lehtipersiljaa

kourallinen tuoretta korianteria

 

Tee porkkanoista suikaleita kuorimaveitsen avulla. Laita suikaleet kulhoon ja marinoi ne appelsiinin mehulla, hunajalla ja oliiviöljyllä. Anna vetäytyä jääkaapissa n. 2h. Psst. parhaan marinadin saat, kun annat niiden tekeytyä jääkaapissa yön yli!

Huuhtele kvinoa, ja laita mausteiden kanssa kattilaan. Keitä n. 15 min ja anna vetäytyä tämän jälkeen vielä kannen alla 5 min. Jäähdytä.

Sekoita astiassa kvinoa, porkkanasuikaleet, oliivit, rusinat, tuoreet yrtit ja puolitetut kananmunat.

 

 

Jättikiitos Lindalle tätä kirjasta! <3

 

xx Sara

Pages