Ladataan...
Tickle Your Fancy

 

Puolitoista päivää Ho Chi Minh Cityssä takana. Mitä ensimmäinen vierailu kaupungissa jätti mieleen?

 

Liikenne. Sitä on vaikea ymmärtää. Täällä on varmaan satamiljoonaa skootteria ja on suorastaan ihme jos suojatielle sattuu liikennevalot. Yleensä mennään mututuntumalla niin, että edestä ja takaa suhaa skoottereita ja autoja. Pysähtyä ei kannata, eikä vauhtia muuttaa, vaan koko ajan kävellä tasaisesti -näin meille opetettiin. 

Kahvilat ja ravintolat. Ho Chi Minh City eli Saigon on pullollaan ihania kahviloita ja ravintoloita, joista ikävä kyllä kovin monet ovat olleet uuden vuoden juhlahumussa kiinni. Ruoka on niin tavattoman maukasta, etten halua enää ikinä syödä mitään muuta kuin tätä! Tänään syötiin hullun hyvää pho-keittoa Pho Hoa:ssa. Ja eiliset riisipapaerirullat ja passionhedelmädrinkit Propagandassa veivät kielen mennessään!

Kävely. Ollaan kävelty ympäri ämpäri kaupunkia varmaan 50 km. Miellyttävä kävelyilmasto ja tapahtumarikas kaupunkimiljöö ovat säästäneet taksikuluilta!

Uusi vuosi. Vuosi vaihtui perjantaina ja juhlat jatkuvat vielä tänäänkin. Kaikki ovat iltaisin liikkeellä. On lauluesityksiä, karnevaaleja ja miljoona skootteria :D Lapset on puettu mitä suloisempiin asuihin, katuja överikoristeltu ja joka kulmalla on kaupataan saippukuplakoneita, hattaroita ja ilmapalloja.

Ihmiset. Pääosin hyvin mukavia ja ystävällisiä. Vaikka ei olla Juuson kanssa suurkaupungin ainoat vaaleat turistit, meitä salakuvataan ja osoitellaan joka kadulla :D Päiväunet otetan aina kun mahdollista ja mitä ihmeellisimmissä paikoissa. Perhe on kaikki kaikessa. Piknikillä ollaan koko suvun voimin ja isovanhempia talutetaan molemmista käsistä. Iltaisin kaivetaan esiin pienen pienet muovituolit ja istahdetaan ystävien ja perheen kesken kadulle. Englantia paikalliset puhuvat vain parilla sanalla, mutta sepä ei menoa haittaa!

Sotamuseo. Vietnamin sodasta kertova museo sai meikäläisen kyynelkanavat tänään hetkeksi auki. Koskettava ja ahdistava museovierailu jätti mieleen monta kysymystä. 

Selfiet. Niitä otetaan koko ajan ja kaikkialla. Selfietikut on mukana päiväkävelyllä ja ruokakaupassa. Onnistunein kuva on sellainen, johon mahtuu eniten porukkaa!

Ilmasto. Ihanan lämmintä, muttei ollenkaan liian kuuma. Hiki ei ole valunut kertaakaan, vaikka lämpömittari on näyttänyt molempina päivinä 32. Tällaista sen pitäisi aina olla!

 

 

 

// Ho Chi Minh City photo diary!

 

xx Sara

Ladataan...
Tickle Your Fancy

*Kaupallinen yhteistyö: Fazer

 

Teini-iässä ne alkoivat, äkilliset vatsan turpoamiset. Keskivartalo saattoi paisua jalkapallon kokoiseksi ihan yhtäkkiä, ja mitä kummallisemmissa tilanteissa. Kipu saattoi äityä sietämättömäksi. Oli pakko kävellä kaksinkerroin. 

Opin lopulta, mitkä ruoka-aineet eivät sovi minulle. Välttelemällä tiettyjä raaka-aineita (tai nauttimalla niitä kohtuudella), syömällä mahdollisimman säännöllisesti, juomalla tarpeeksi vettä ja harrastamalla säännöllistä liikuntaa, sain pidettyä oireet kurissa.

Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS), epäili lääkäri, kun muutama vuosi takaperin tilitin ohimennen vatsaongelmistani terveystarkastuksen yhteydessä. Hän tulosti minulle FODMAP-ruokavaliosta kertovat lappusen, jossa oli kiellettyjen ja sallittujen ruoka-aineiden lista. FODMAP-hiilihydraatteja eli huonosti imeytyviä, suolistossa fermentoituvia, vatsakipuja sekä turvotusta aiheuttavia hiilihydraatteja sisältäviä ruoka-aineita tulisi jatkossa siis välttää, tai ainakin vähentää.

Bongasin FODMAP-listalta monta vanhaa tuttua, joiden vuoksi on taputeltu mahaa usempaan otteeseen: sipuli, valkosipuli, pavut, kaali, maitotuotteet ja ruis... 

 

 

Vaikka tiedän tismalleen mitä aineita kannattaisi välttää, arvatkaa vaan kaksi kertaa noudatanko näitä suosituksia orjallisesti. Olen huomannut, että kehoni sietää FODMAP-hiilihydraatteja tiettyyn pisteeseen asti. Kohtuus kaikessa on siis hyvä sääntö tässäkin tilanteessa, mutta kyllä te tiedätte, välillä ruoka on vaan liian hyvää...

Ja leipä. Voisin suunnilleen elää leivällä, etenkin ruisleivällä. Kehoni sen sijaan on toista mieltä. Ruisleipä kun on yksi suurimpia FODMAP-hiilihydraattien lähteitä eikä siksi sovellu herkkävatsaisille.

 

 

Fazer on kehittänyt uuden ruisleivän leivontamenetelmän, jolla FODMAPien määrää on pystytty pienentämään. Menetelmän ansiosta Vatsaystävällinen Ruis -leivästä on vähennetty FODMAP-hiilihydraatteja (1-2g/100g -> 0,4g/100g), ja se sopii erinomaisesti nyt myös herkkävatsaisille ja FODMAP-ruokavaliota noudattaville.

Vatsaystävällinen Ruis on leivottu kotimaisesta täysjyvärukiista. Mukana on myös runsaasti hyvää tekeviä jyviä ja siemeniä. Leipä on vähäsuolainen, täysin lisäaineeton, eikä siihen ole lisätty lainkaan sokeria. Vatsaystävällinen Ruis on runsaskuituinen ja sisältää vatsan normaalia toimintaa edistävää kalsiumia, joka on saatu leipään leivonnassa käytetystä merileväjauheesta. 

Fazer Vatsaystävällinen -tuoteperheeseen kuuluu kolme erilaista vatsaa hellivää, terveellistä leipää.Vatsaystävällinen Ruis -leivän lisäksi leipäperheestä löytyy vähäsuolainen ja runsaskuituinen  Vatsaystävällinen Kaura sekä täysin gluteeniton ja sokeriton Vatsaystävällinen Gluteeniton. Molemmat leivät sisältävät herkullisisa siemeniä!

 

Pictures: Kaisa Turunen

 

Lupasin itselleni (ja vatsalleni), että keskityn tänä vuonna entistä enemmän hyvään oloon. Pyrin parhaani mukaan välttelemään FODMAP-hiilihydraatteja, tai syömään niitä vain pieniä määriäFazer Vatsaystävällinen -tuoteperheen leivät ovat olleet minulla nyt reilu parisen viikkoa lähes päivittäisessä ruokavaliossa ilman vatsan oireilua. Hyvä olo on pysynyt vuoden alusta ja tulee myös pysymään pitkään!

 

xx Sara

Ladataan...
Tickle Your Fancy

 

Ensimmäiset reissupäivät ovat parhaita. Kolme neljä päivää menee ihmetellessä ja uuteen ympäristöön totutellessa. Yleensä kun on hauskaa, aika kuluu nopeasti, mutta reissun ensimmäisillä päivillä aika matelee. Kotiinpaluuseen tuntuu olevan ikuisuus, ja se ei ole ollenkaan hullumpi fiilis se ;)

Ehkä siistein juttu mitä tullaan Vietnamissa tekemään on neljän vuorokauden moottoripyöräreissu yhdessä kahden paikallisen kuskin kanssa (sekä minulla, että poikaystävälläni on siis oma kuski). Ajetaan vuoristossa, vieraillaan eri kylissä, käydään matkan varrella paikallisten luona kylässä ja nukutaan milloin kenenkin nurkissa :D 

Isäni ja äitini tekivät samaisen retken (tosin tuplasti pidemmän) pari vuotta takaperin ja ovat kertoneet sen olleen yksi parhaista matkaelämyksistä koskaan. En malta odottaa meidän seikkailua! 

Luettelinkin jo täällä meidän reissusuunnitelmia, ja hei mikäli teillä on heittää näihin kohteisiin vinkkejä, niin niitä otetaan enemmän kuin mielllämme vastaan! <3

 

Pictures: Annika Ollila

xx Sara

Pages