BIG THINGS COMING

Suuri kivi on vierähtänyt sydämeltä ja olen viimein valmis jättämään lukion taakse. Minusta on tullut ylioppilas. Arvosanani ovat seuraavat: psykologia L, biologia L, kemia M, englanti C, pitkä matematiikka B ja äidinkieli B. Olen pettynyt omaan suoritukseen tämän kevään kirjoituksissa, vaikka kuulunkin vain siihen 4% luokkaan, joka valmistui tänä keväänä kahden laudaturin kera. Aikeissa minulla oli jo aiemmin korottaa arvosanojani, mutten uskonut, että minun tulisi tietyissä aineissa korottaa arvosanojani saatika sitä, että niitä on korotettava paljon. Kirjaimellisesti pilasin itse omat ylioppilaskirjoitukseni kirjoittamalla liian monta ainetta samalla kerralla: viisi ainetta, kuutena päivänä. Lisäksi kävin töissä 15-20h viikossa. Kerkesin lukea kyllä mainiosti, jopa 40 viikkotuntia. Liian monta ainetta kuitenkin sekoittivat toisensa: matikka ja kemia alkoivat mennä sekaisin, äidinkieli ja englanti alkoivat karsia toinen toistaan. Biologia oli ainut helppo sekä järkevä veto tässä vaiheessa. 

Lopulta kävi niin, ettei ajatus enää kulkenut. Muutama viikko ennen kirjoituksia aloin olla niin jumissa sekä henkisesti että fyysisesti ja jatkoin vain lukemalla reilut 35h viikossa. Luin kahdeksan ja kymmenen tuntisia päiviä huoletta, ajattelematta omaa jaksamista. Jos urheilussa voi mennä ylikuntoon, niin voi opiskellessakin näköjään… Käsitykseni omasta kykeneväisyydestä oli virheellinen ja se rokotti melko rajusti: ainakin kaksi numeroa huonompi äidinkielen arvosana sekä täysi alisuoriutuminen matematiikassa ja kemiassa. Odotin alustavia arviointeja innolla, mutta nähtyäni ne, olin jokaiseen pettyneempi kuin koskaan. Itkuhan siinä aluksi tuli, mutta lopulta vain enää nauratti: kuinka voikaan tällaisella valmistautumisella mennä kaikki näin huonosti.

Tämä oli erittäin hyvä oppitunti minulle. Haukkasin liian ison palan purtavaksi enkä kyennyt sitä nielemään kokonaan. Olen tyytyväinen siihen, että kävin töissä, sillä sain tämän kautta muutakin ajateltavaa. Jos en olisi käynyt töissä, olisin jäänyt vain kotiin varmistelemaan osaamistani ja epäillyt sekä aliarvioinut itseäni kaiken aikaa ja täten uuvuttanut itseni entistäkin pahemmin lukemalla enemmän. Tein typerän jaon lukemistaktiikassa ja painotin liikaa toisia aineita ja taas toisia luin liian vähän, kuten esimerkiksi matematiikkaa. Ensi lukukaudelle olen suunnitellut huomattavasti fiksumman suunnitelman: luen rajallisesti mutta tehokkaasti ja vähennän työmäärän minimiin.

Lukio antoi ja otti paljon. Se oli täysin uusi maailma, joka alussa herätti minussa hieman kauhun tunteita. Viimeiset kolme vuotta, joista puolitoista olen opiskellut etänä kotoa käsin, ovat olleet erityisen raskaat. Olen saanut uusia ystäviä, joiden toivon pysyvän elämässäni, ja taas menettänyt useamman pitkäaikaisen ystävän. Lukion aikana olen kasvanut teinistä aikuiseksi, saanut ajokortin, valmistautunut itsenäiseen elämään sekä eritoten kasvanut henkisesti. Lukio on tehnyt minusta tavoitteellisen, organisointikykyisen sekä unelmoivan nuoren ja antanut uusia näkökulmia elämään. Se on muovannut yhden osan minusta. Tulen muistamaan nämä kolme erittäin nopeasti vierähtänyttä vuotta loppuelämäni.

Ensimmäinen ajatus heti kirjoituksien jälkeen pettymyksen lisäksi oli, että mitäs nyt. Mitä seuraavaksi? Vaikka tiesin ja tiedän, minne aion lukion jälkeen ja suunnitelmani ovat erittäin selvät, tuli tyhjä olo. Aivan kuin olisin nyt tuuliajolla ja vailla suuntaa. Pari päivää meni totutella ajatukseen, ettei enää tarvitse lukea, ainakaan hetkeen. Lopulta kirjoitusväsymyksestä toivuttuani sekä oman nimen lehdessä nähtyäni, aloin viimein olla tyytyväinen lopputulokseen enkä enää pelännyt jatkoa.

Valmistumisen jälkeen isoja juttuja, joita alkava lukukausi pitää sisällään, on muun muassa muutto omaan kotiin 700km päähän sekä minulle tärkeä yhteistyö Mafynetin kanssa. Olen odottanut muuttoa pitkään ja valmistellut sitä ostamalla tarvittavia kamppeita kotiin, ihan tiskiharjasta huonekaluihin asti. Nyt ollaan Valtterin kanssa vuokrasopimus allekirjoitettu maailman ihanimmasta kämpästä josta teemme meille kodin. Sovittiin tuosta kämpästä kuukautta ennen näyttö (jossa myös sopimus allekirjoitettiin lopulta) ja odotin tuon koko kuukauden kuin kuuta nousevaa, että näen sen paikan päältä! Nyt meillä on Tampereen Hakametsästä 49 neliön luhtitaloasunto omalla saunalla ja terassilla enkä voisi enempää odottaa muuttoa.

Toinen suuri odottamani asia on jo edellä mainittu yhteistyö Mafynetin kanssa. Sain heiltä käyttööni Lääkis-etäkurssin, joka sisältää jo kattavien materiaalien lisäksi 7 harjoituskoetta koesalissa sekä opiskeluvalmennuksen.Tämä yhteistyö on minulle tärkeä siksi, että aidosti arvostan Mafyn materiaalien tehokkuutta opiskelussa. Totesin tämän itse, kun nostin kemian arvosanaani kahdella yksiköllä yhden kuukauden aikana Mafyn avulla – tästä lisää myöhemmin. Odotan innolla yo-juhlien jälkeistä päivää, jolloin pääsen aloittamaan lukemisen kohti kirjoituksia. Käytän Mafya aluksi fysiikkaan ja pitkään matematiikkaan sekä myöhemmin syyskuussa varsinaisen pääsykoeluvun alettua alan lukea kyseisellä materiaalilla myös kemiaa ja biologiaa. Tuleva vuosi tulee siis sisältämään hyvin paljon Mafynettiä myös blogin puolella, sillä se on minun pääopiskelumateriaalini!

Osan postauksista olen ajatellut myös kirjoittamisen sijaan kuvata videolle. Olen tehnyt Youtubeen jo tilin, ja tutkaillut sekä harjoitellut käyttämään videoeditointiohjelmia. Kameran kaveriksi olen hankkinut mikrofonin. Minulle on tärkeää, että tuottamani sisältö on laadukasta ja oikeasti kiinnostavaa; eli mikäli koet, että haluaisit videolla nähdä jotain erityistä, voi minuun ottaa yhteyttä Instagramin DM:ssä (@tiiasstudies) tai sähköpostilla tiiahirvaskoski@gmail.com. Olen ajatellut alkuun tekeväni blogiin viikkokatsauksen joka viikko sekä yhden tai kaksi muuta postausta liittyen muihin aiheisiin. Seuraavassa postauksessa palataan takaisin lukusuunnitelmien pariin: on aika kertoa omat askelmerkit ensi vuoden opiskeluissa.

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *