VIIKKO 6 | TAVALLINEN ARKI ON NYT ALKANUT

Ruudun toisella puolen istuu kuluneeseen viikkoon erittäin tyytyväinen opiskelija. Viikolla on saatu paljon aikaan; keretty lukea vähimmäismäärä, käyty töissä ja valmisteltu somejuttuja ihan kohtuullisen hyvin. Tavallinen arki on astunut asuntoon ja asettunut taloksi. Työpisteelle on löydetty yhä useammin ja pitemmiksi ajoiksi, päivät ovat rutinoituneet. Tällä viikolla sain kasaan 16h, kirittyä kiinni matematiikassa aiheet (ja sain jopa nostettua mafyssa tavoitetta!) sekä muutoinkin hoidettua fysiikka nelosen ja äikkä kutosen pakettiin. Fiilikset ovat siis aika korkealla, etenkin matematiikan suhteen.

 

Fysiikka

Fysiikassa etenin normaaliin tahtiin ja kävin läpi loput fysiikka nelosen kappaleet sekä tein kertaustehtävät. Kertaustehtävissä huomasi kehitystä lukioaikoihin, sillä osasin jopa ratkaista pythagoraan lausetta sekä sini-, kosini- ja tangenttifunktioita hyödyntäen voimia. Ymmärrän mistä mitkäkin voimat aiheutuvat ja miksi ne ovat juuri sellaisia, kuin ovat, suuruudeltaan ja suunnaltaan. Osaan jopa hieman soveltaa Newtonin lakeja sekä löytää voimakaaviosta olennaisia juttuja tehtävän ratkaisuun. Vaikeammat tehtävät vaativat rivakkaa aivotyöskentelyä, eikä sekään välttämättä riitä ratkaisuun. Tähän ei tosin ole muuta ratkaisua, kuin laskea vaan, ja paljon.

Äidinkieli

Äidinkielessä kävin Jukola 6 -kirjan läpi ja perehdyin hieman kirjallisuuden lähihistoriaan sekä nykyhetkeen. Nappasin jokaiselta vuosikymmeneltä kirjaehdotuksen ja aloinkin etsiä niitä Nextorysta kuunteluun. Nyt lähipäivinä käyn myös lähikirjastosta hakemassa kirjastokortin, niin saan kirjat suoraan tuohon viereen. Työn alla ovat mm. Väinö Linnan ”Tuntematon sotilas”, Margaret Atwoodin ”Orjattaresi” sekä Yuval Noah Hararin ”Sapiens: Ihmisen lyhyt historia”. Lukulistalla on mm. Emmi Itärannan ”Teemestarin kirja”, Anna-Leena Härkösen kirjoja, Risto Isomäen tuotantoa ja niin edelleen.

Matematiikka

Matematiikassa Mafyn yo-materiaalilla olen edennyt tällä viikolla poikkeuksellisen hyvin, jopa niin hyvin, että sain välikatsauksessa nostaa tavoitettani! Tämä tarkoittaa siis sitä, että olen laskenut oman tavoitteeni (alin taso, M-L) ylittäviä tehtäviä oikein riittävästi, joten voin Mafyn materiaalilla siirtää tason E-L. En toisaalta usko omien kykyjen riittävän E:hen, mutta aika näyttää, sillä koskaan ei tiedä, millainen esimerkiksi koe ja itse koepäivän fiilis on. Sitäkään en voi tietää, josko vaikeat tavoitetehtävätkin aukeaisivat minulle jollakin ihmeen kaupalla aivan uudella tavalla. Kävin Mafyssa läpi aiheet analyyttinen geometria ja trigonometria, sekä liudan kertaukseen menneitä tehtäviä.

Työtunteja viikolle kertyi vain 12,5h, tein ensimmäiset vuorot uudessa työpaikassani. Työpaikkani ehdottoman hyviä puolia ovat mahdollisuus tehdä töitä käytännössä niin paljon tai vähän, kuin tahtoo. Tiedän lisäksi vuoroni jo 1.8 asti (ja olen tiennyt jo yli viikon), vaikka työ on keikkaluontoista. Tähän asti keikkatyöntekijänä olen saanut kokea vain positiivisia kokemuksia tästä järjestelystä. Uskon tämän sopivan minulle hyvin yo- ja kirjoitusluvun rinnalle. Ainoana miinuksena voisin sanoa työpaikkojen vaihtelevuuden, sillä kohde voi olla joskus 2km päästä kotoa ja toisinaan taas 15km päässä kotoa, ja liikkumiset joutuu paikan päälle järjestelemään.

 

 

Tulevalla viikolla ajattelin käydä 2-3 aihetta matematiikkaa, fysiikka vitosesta puolet sekä äidinkielessä Jukola 7:n, ensimmäisen syventävän kurssin. Lisäksi ajattelin työmatkoilla ja treeneissä kuunnella äänikirjoja äidinkielen tukena, ja ehkä jopa lainata ensimmäisen kirjaston kirjan!

 

puheenaiheet opiskelu
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *