Hyvä tausta, Parempi valokuva

Exlibris

Olen pistänyt merkille, että kuvauskohteen tausta ja ympäristö vaikuttavat eniten kuvien laatuun. Järjen mukaanhan sen pitäisi mennä toisinpäin? Kuitenkin ottaessani kuvia huomaan, että ympäristö tekee kuvasta sen mitä se on. Ulkosäähän ei voi vaikuttaa, mutta talon siisteydelle ja väreille voi. Jos ihmisiä kuvaa, niin sama ihminen voi olla täysin eri näköinen, kun taustaa vaihtaa. Tumma supistaa ja valkoinen laajentaa. Ei ole tuulesta heitetty, että ihminen näyttää hoikemmalta mustassa ja pyöreämmältä valkoisessa. Kaikille ei edes sovi ylleen nämä värit ja taustakangaskin tulisi miettiä sen mukaan, kuvaako ihmistä vai muuta. Värit vaikuttavat enemmän kuin moni arvaakaan. Hyvään kuvaan ei tarvita aina asennon vaihtoa tai meikin korjausta, vaan pelkästään paikan vaihto. Vanhoja kuvia ei tulisi katsoa ja vertailla, sillä ihmiset ja asiat muuttuvat vanhemmiten. Allaolevassa kuvassa olen kymmenen vuotta sitten ja toisessa kuvassa nykyään (Nenä on kasvanut ja iho on kalpea). Mutta kuvattavan tausta, se nimittäin on mielenkiintoinen asia. (Laitoin kuvat mustavalkoisiksi, koska puhutaan efekteistä).

Ensimmäisessä kuvassa vihertävä betoniseinä ja tumma sohvanoja takana tuovat tummuuden esille naamassa ja olin siinä yhtä kuin tausta. Toisessa kuvassa taas punainen verhokangas laittaa kasvot loistamaan. Ilmeisesti punainen väri tuo jollain ihmisillä värin kasvoille, joten ihon kalpeudesta huolimatta kuvasta ei välity valju vaan vahva reaktio. Näin siis näissä omakuvissa eli selfieissä.

Sama asia tulee vastaan, kun otetaan kuvia metsässä luonnosta tai kuvia muista ihmisistä. Jos tausta on liian valoisa, niin joudutaan itse siirtymään kameran kanssa pimeämpään kohtaan ettei kuvista tule valottuneita tai hailakoita. Vastaavasti kesäpäivänä joutuu ottamaan kuvia maatasolla, ettei oma varjo peitä kuvattavaa kohdetta. Tällöin säädän resoluutiota ja nostan kameran hieman yläviistoon taivasta kohti. Ammattilaisten neuvo on usein päinvastainen, jolloin kuvia tulisi ottaa korkeammalta kuin missä kuvattava kohde sijaitsee. Kuvattavasta kohteesta tulee kauniimpi, kun leikittelee valolla ja varjolla. Jos halutaan saada todella sädehtivä ulkokuva, niin kuva täytyy ottaa auringonpaisteessa ja kohteen tulee olla lähellä kiviä (metalli heijastuu). Jos taas halutaan saada synkkä ja pimeä tunnelma, niin ulkokuva tulisi ottaa sadeilmalla. Kun tausta on kohdillaan, niin silloin ei tarvitse käyttää "kaunistusohjelmia". Tunnelmaa kuviin voi luoda teknisesti, mutta harjaantunut silmä kyllä erottaa mikä on tehty ja mikä oikea. Arvostatko itse feikkiä vai aitoa? Sitä minäkin.
Valitse siis hyvä tausta, kun otat kuvia. Mieti värejä tai säätä ulkona ja kuvaa sen mukaan, minkä tunteen haluat kuvilla välittää. Taustavärit ovat ne, mitkä ratkaisevat kuvan laadun.

P.S. Tämä oivallus on valokuvausta harrastavan bloggaajan tulkinta, eikä todellakaan ammattilaisen näkemys.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.