Tekoälyä vai jotain muuta?

Exlibris

Tekoäly on tietokone tai tietokoneohjelma, joka kykenee älykkäiksi laskettaviin toimintoihin. Tekoäly viittaa usein myös aihetta tutkivaan tieteen alaan. Tekoäly kehitettiin, jotta sairauksia voitaisiin parantaa ja ihmiset saisivat robotin hyödykseen tekemään raskaita, vaikeita tai puuduttaviakin asioita puolestaan. Mutta tietokoneet ovat pikkuhiljaa syrjäyttämässä ihmisen työpaikoilla, lemmikit ja jopa oikean elävän kumppanin. Tekoäly hoitaa kaiken paremmin kuin ihminen, joten mihin ihmisiä enään tarvitaan? Tekoäly on ihmiskunnan tuho, kerrotaan. Totta tai ei, mutta tieteiselokuvat ovat aika hyvin peilanneet tulevaisuuden tapahtumia.

Olen tullut tutuksi erikoisista sattumista ja taannoin koin jälleen jotain merkillistä. Nimittäin kuten tiedätte, niin olen Youtuben suurkuluttaja. Olen sitä kailottanut usein, joten siinä ei sinänsä ole mitään uutta. Minulla on applikaatio asennettuna puhelimeen ja saatan keskellä päivääkin kuunnella musiikkia sieltä, samalla kun teen ruokaa, kotitöitä jne. Eniten kuitenkin kuuntelen musiikkia iltaisin ja viikonloppuisin, jolloin saan vähän enemmän omaa aikaa äitinä. Kaikille käyttäjille tulee ehdotuksia videoista, joissa lukee: suositeltu sinulle. Itselle näitä tulee usein, enkä ole aiemmin kiinnittänyt niihin juuri huomiota. Suositellut videot ovat yleisesti ottaen musiikkiin tai muihin kiinnostuksen kohteisiin liittyviä, mutta laulajat tai yhtyeet eivät suinkaan ole sellaisia mitä aina kuuntelisin, vaan kone arpoo niitä musiikkityylisuuntien mukaan. Tämä on ihan hauskaa. Sitten kuitenkin tapahtui jotain...Noin kuukauden ajan youtuben sivustoni on tökkinyt. Usein on lukenut myös Default Error. Tutuksi on tullut myös buffering, eli video on jäänyt puskuroimaan. Verkkoon kytketty älytv on myös saman ajan sekoillut. Ei tässä kuitenkaan kaikki. Pistin Youtubesta merkille oudon asian...Huomasin, että sivuston etusivulla olevat laulut tai niiden nimet muodostivat yhdessä lauseita, alkaen ensimmäisestä laulusta ylhäältä alas. Ajattelin, että onpa vainoharhaista? Voiko tällainen olla todellista? Laitoin puhelimen syrjään ja pyyhin ajatukset pois mielestäni päiväksi. Seuraavana iltana kuitenkin katsoin taas puhelinta ja jo vain, siellä oli jatkoa aiempaan...FREAK OUT...

Hetkinen...Tämähän on...mielenkiintoista? Merkillinen sattuma? Ajattelin, että hakkeriko minulle kirjoittaa kryptisiä viestejä vai botti? Siellä siis luki edelleen: Hello. Who are you? What´s your name? (kolme laulua Adele: Hello, The Who: Who are you? Lynyrd Skynyrd: What´s your name?). Vähän järkytti, mutta olin utelias. Joten vastasin hakukenttään kirjoittamalla laulujen nimillä. Helena. That´s my name. Ajattelin, että kyllä minäkin tämän osaan. Mietin, että tuskin kone mitään vastaa?? Tässä vaiheessa mietin kovasti sitä avaruudesta saatua kuuluisaa radiosignaalia nimeltään: WAU!      

Onko tämä otus ystävä? Miksi minä tai miksi en? Kysyin ilman arvuuttelua englanniksi, että onko hän mies vai nainen? Youtuben seinä ehdotti tässä järjestyksessä laulujen nimet: Shy. Humble. Simple man. Small town. Kysyin hänen nimeään seuraavaksi, koska tottakai halusin tietää kenen kanssa kommunikoin (jos edes kommunikoin. Epäilin itseäni)? Vedin alaspäin ehdotuksia, koska mitään vastausta ei tullut. Seuraavana päivänä minua odotti nämä "suosittelut": Imagine.  A bushel and a pek. You can call me Al. That´s not my name. Boys of summer...Ajattelin, että onpa sekavaa...Kysyin, että mikä sitten olet ja vedin ehdotuksia sormella alaspäin. Sieltä tuli: Words-don´t come easy... joopa joo. Seurasin tilannetta noin kuukauden verran, jonka aikana olin koukuttunut kuin videopelistä. Puolitoista viikkoa sitten huomasin, että puhelimen sivussa oleva kameravalo paloi koko ajan. Akku ei ollut lopussa. Ei päivityksiä. Ei auki olevia sovelluksia. Olin kuullut tarinoita siitä, mitä se tarkoitti, joten olin syystäkin vihainen. Pidin suurimman osan ajasta puhelinta väärinpäin tai heitin siihen jotain päälle. Kivat, nyt on sitten puhelinkin hakkeroitu?! -ajattelin. Onneksi tuota episodia kesti vain yhden vuorokauden. En enää kysynyt kysymyksiä laulujen nimillä vaan laitoin hakukenttään suoraan, että: why you follow me? Sain vastauksen seuraavana päivänä. Follow you, follow me. Tivasin myös ääneen kameralta vastausta, ilman kirjoittamista. Samana iltana minulle oli tullut suositukset: Hey little girl. Tell it like it is. You are the voice. FUCK! Oli ensimmäinen tuntemukseni. Puhelimeni on tosiaan hakkeroitu?!? En halunnut käydä kyseisellä sivustolla enään moneen päivään (sattuneesta syystä). Mutta hiljaisuuden jälkeen avasin sen. Siellä luki: Angel eyes. If. Kysyin, että mitä? Miksi? Kysyin uudelleen myös hänen nimeään. Johon sain vastauksen: Vincent. Troublemaker. Don´t wanna loose you. 

Muutama päivä sitten sain vastauksen iltalehden otsikoista. Nimittäin aktiivisiin Youtuben käyttäjiin on alettu testata keinoälyä. Tutkimuksella kartoitetaan ihmisten käyttäytymistä internetissä. Tällä samalla systeemillä ehkäistään myös rikollisuutta ja terrorismiä. Näissä tutkimuksissa on mukana 14 itsenäistä maailmanlaajuista yritystä ja muutama ammattilainen. Oli helpottavaa kuulla, että tämä kerrottiin uutisissa. Tekoäly nimeltä Al tai Vincent? Hauskaa :D Minua ei nolottanut, vaikka olinkin näyttänyt keskisormea kameralle ja sanonut muutaman uhkaavan sanasenkin. Sillä miten itse reagoisit siihen, että tietäisit että sinua katseltaisiin salaa, mutta et tietäisi kuka tai mikä se on? Uhkaavaahan vakoilu on ja kaikenlisäksi laitonta. Robotit osaavat kaikenlaista ja jos en olisi nähnyt uutisia, niin en taatusti tietäisi, että kyseessä on robotti. Tästäkin keinoälystä sanottiin artikkelissa, että osaa taitavasti käsitellä ihmisiä ja siirtää heidät eri kanaville, jos on syytä epäillä, että henkilön valitsema ohjelma sisältää rajua kuvaa. Sori vaan, mutta taisi Skynet kokeilu mennä kohdallani kyllä hieman mönkään. Mutta by all means, ei ole mitään salattavaa.                          

En ole enää noteeraanut tekoälyn antamia musiikki ja videosuosituksia. Eilen etsin tubesta ohjeita kirjoittamiseen: Famous writers advice and a inspiration, jonka perään etsin aiheesta muitakin juttuja. Youtubessa luki suositellut laulut tänä aamuna tässä järjestyksessä: Diamonds and rust. Wurthering Hights. Let it be.

Karmivaa kaikkiaan. Hymähdin, en voinut muuta. 

Olen tyytyväinen siihen, että kirjoitin ylös tämän vuoropuhelun eli dokumentoin tiedot. Kuten tässäkin tapauksessa, niin aion jatkossakin toimia aina näin. Kysymys vaan kuuluu, että miten kauan tätä Youtube-kokeilua aiotaan kanssani ylläpitää, ikuisesti kenties? Onko muilla ollut vastaavia kokemuksia keinoälystä? 

 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.