3 helppoa tapaa kokeilla vegaanista elämää

maito.jpg

Harkitsetko vegaanihaasteeseen osallistumista, mutta täysvegaanius tuntuu liian isolta askeleelta? Löydä oma tapasi kokeilla näistä kolmesta.

1. Kotivegaani

Kotivegaani ostaa ruokakaappiinsa lihan sijaan linssejä. Kasvisten suosiminen lihan asemesta on hyväksi ympäristölle, ja lisäksi se on terveysteko: tutkimusten mukaan punainen liha kasvattaa riskiä sairastua syöpään, ja sitä kannattaisikin syödä korkeintaan kolmella aterialla viikossa. Sen sijaan kasviksia pitäisi syödä puoli kiloa – päivässä. Vaikka kotivegaanina voi edelleen syödä pihvin ravintolassa, yhteensä tulee todennäköisesti syötyä vähemmän punaista lihaa kuin sekasyöjänä.
 

2. Kahvimaitovegaani

Kahvimaitovegaani lorauttaa kuppiin kasvimaitoa lehmänmaidon sijasta. Pieni valinta, isot vaikutukset: kasvimaitoja, kuten soija-, kaura- tai mantelimaitoa, käyttämällä ei osallistu toisiinsa kytköksissä olevien maito- ja lihateollisuuden pyörittämiseen. Lisäksi tutkimuksista tiedetään, että ruuan kovat rasvat voivat johtaa sydänsairauksien syntyyn. Esimerkiksi soijamaidossa on kolme kertaa vähemmän kovaa rasvaa kuin kevytmaidossa.
 

3. Ennen kello kuutta -vegaani

Ennen kello kuutta -vegaani noudattaa vegaaniruokavaliota aamusta iltakuuteen. Jotkut taas ryhtyvät lounasvegaaneiksi ja valitsevat työpaikkaruokalassa päivittäin vegaanisen vaihtoehdon. Silloin pääsee osalliseksi vegaaniruokavalion hyödyistä ilman, että tarvitsee miettiä uusiksi omia kauppa- tai kokkailutottumuksiaan.
 

Lily_Byline_uusilehti_0117.jpg

Haluatko lukea lisää juttuja hyvinvointiaiheista? Tilaa Trendi tästä!

Teksti: Raisa Mattila
Kuva: Istock Photo

 

Edit: ingressiin on lisätty maininta täysvegaaniudesta kello 11.53
 

Lue myös:
Testasimme: nämä ovat parhaat vegaaniset kahvimaidot

 

 

Kommentit (35)
 1. Minusta vinkit olivat tosi hyviä, enkä niele kyllä yhtäkään näistä argumenteista, että jonkinlaiseksi osavegaaniksi itsensä kutsumisesta voisi olla jollekulle jotain haittaa. Toisia auttaa oman ruokavalion ja elämäntavan määrittely ja nimeäminen, toisia ei, mutta eikö nyt kuitenkin ihmiskunnalle olisi parhaaksi, että kaikki yrittävät elää mahdollisimman ekologisesti kestävästi? Itselleni fleksaaminen oli varsinainen taikasana, yhtäkkiä ruokaideologislleni löytyi nimi, en ollutkaan tuomittu epäonnistumaan yrityksissäni elää hyvin, vaan saatoin hyvin mielin antaa itselleni syödä, mitä teki mieli, kuitenkin painottaen terveellisiä ja ekologisia valintoja. Ennen ajattelin, että pitää valita yksi tapa juoda kahvinsa, nyt vaihtelen kahvin ja maitovalikoiman mukaan ainakin mustan, mantelimaidon, kauramaidon, kerman ja luomutäysmaidon välillä. Myös lihankulutukseni on vähentynyt ihan älyttömästi kuin vahingossa, vaikka alunperin tuntui, että fleksaaminen on vain nimi sille, mitä olen aina tehnyt. Kuva vegaaneista pelottavina ja ehdottomina kahvilapoliiseina taas on varmaan eniten estänyt tekemästä niitä vegaanisia valintoja, ettei kukaan vain ajattelisi, että olen vegaani. Mielestäni on tosi hyvä, että myös muunlaisia näkökulmia vegaaniuteen pyrkimiseen tuodaan esiin.

 2. Ehkä maailman turhin juttu. En halua, en aio enkä suostu olemaan minkäänmaailman vegaani, kasvissyöjä, semi tai mikä vaan, vaikka syönkin työpaikan lounasravintolassa useimmiten kasviksia ja salaatteja. Syön niitä siksi, että ne ovat tuoreempia kuin kasvikset, joita kotona puputan – ja tulee halvemmaksikin, kun se puoli kiloa tulee melkein jo puputettua lounaalla. Syön kyllä myös kasvisten kaverina lihaa, jos sattuu olemaan mieluista. Kuitenkaan valintani ei oikeuta ketään luokittelemaan minua persoonana mihinkään aatteeseen ruokailuvalintojeni perusteella.

  Kotona syön sitten sitä, mitä muukin perhe, monipuolisesti lihaa, kalaa, maitotuotteita, viljatuotteita ja kasviksia, ja tähän pyrin lapsianikin kasvattamaan. Se, että joskus valitsen mieluummin kasvisvaihtoehdon, on ihan samanlainen valinta kuin se, että joskus ajan bussilla, joskus omalla autolla ja joskus kävelen. Tai että joskus pukeudun turkkiin, joskus nahkatakkiin ja joskus taas villaan. Naurettavaa väittää, että voisi olla joku ”semivegaani” jos valitsisi joskus kasvisvaihtoehdon – pikemminkin tuollainen nimitys pitää huolen siitä, että jatkossa valitsen mieluummin lihapiirakan. Tuskin se henkeen ja vereen vegaanikaan arvostaa, jos väitän itseäni ”lounasruokalavegaaniksi”.

  Milloin syömisestä ylipäänsä tuli niin vaikeaa? Ruokailun tehtävä on tankata kroppaan polttoainetta. Jos joku tankkaa mieluummin porkkanaa, joku toinen ranskalaisia ja kolmas arvostaa eniten niitä mummon lihapullia, niin miksi ei vaan antaisi mennä? Tekemättä siitä numeroa. Useimmiten asia ikävä kyllä menee vielä niin, että vegaanit tai kasvissyöjät tuntuvat tekevän ruokavaliostaan suurimman haloon (etenkin jos ei ole tarjolla juuri omaan dieettiin sopivaa evästä – kannattaa vaikka vähän seikkailla ruoka-aiheisilla keskustelupalstoilla) kun taas ”oikeasti” ruokarajoitteiset ovat dieetistään hyvinkin hiljaa.

  1. Milloin syömisestä ylipäänsä tuli niin vaikeaa? Ruokailun tehtävä on tankata kroppaan polttoainetta. Jos joku tankkaa mieluummin porkkanaa, joku toinen ranskalaisia ja kolmas arvostaa eniten niitä mummon lihapullia, niin miksi ei vaan antaisi mennä? Tekemättä siitä numeroa. Useimmiten asia ikävä kyllä menee vielä niin, että vegaanit tai kasvissyöjät tuntuvat tekevän ruokavaliostaan suurimman haloon (etenkin jos ei ole tarjolla juuri omaan dieettiin sopivaa evästä – kannattaa vaikka vähän seikkailla ruoka-aiheisilla keskustelupalstoilla) kun taas ”oikeasti” ruokarajoitteiset ovat dieetistään hyvinkin hiljaa.”

    Valitettavasti punaisen lihan ja maidontuotanto on maapallolle nyt jo liian iso kuormite, joka tuhoaa luonnon. Ja se asia vaikuttaa meihin kaikkiin. Ja sen takia ei lihansyöjätkään voi enää sulkea silmiään siltä, että nykyistä tehotuotantoa ei vaan voi enää jatkaa. Se ei edes liity vain eläinten kärsimykseen, vaan siihen että tehotuotanto vähentää esimerkiksi villieläinten määrää maailmassa. Lehmät saastuttaa luontoa ihan uskomattoman paljon. Kannattaa kattoa Cowspiracy-dokumentti, jossa tulee aika paljon lukuja ja faktoja tästä asiasta helposti selitettynä, se avas mun silmät tän asian suhteen. Itsekin syön kaikkea, mutta välttelen punaista lihaa ja maitoa viimeiseen asti.

    

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *