3 kysymystä kaikille, jotka miettivät rahaa

possu.jpg

1. Onko merkkituotteen ostaminen sijoittamista?

”Mikä juttu naistenlehdillä on alennusmyyntejä vastaan? Miksi niistä varoitellaan kuin lahkoilmiöstä, joka voi aivopestä naisen ja viedä kaikki pennoset jättäen jälkeensä vain neonkeltaisia trikoopöksyjä?”

Budjetilla!-blogia pitävää Miltseriä ärsyttää, että naisia varoitellaan aleshoppailusta aivan kuin naisten järki kaikkoaisi sillä sekunnilla, kun hintalapussa lukee -50 %. Miltseri elää pienellä budjetilla, ja hänestä on paljon fiksumpaa shoppailla alessa kuin sijoittaa merkkituotteisiin.

”Kalliit vaatteet eivät ole järkisijoituksia, sijoittakaa ennemmin rahastoon 80 € ja ostakaa alesta vaatteita parilla kympillä. Se on sijoittamista.”

 

2. Kuinka paljon asumisesta kannattaa maksaa?

”Minä teen edelleen osa-aikaista työtä, joka mahdollistaa korkeakouluopinnot ja kuitenkin vielä mukavan huolettoman taloustilanteen. Mutta kun ne lisäneliöt houkuttaisi niiiiiiiin paljon.”

Ma-ma-material girl -blogia pitävä Mindeka pohtii, pitäisikö muuttaa isompaan asuntoon, vaikka se saattaa vaatia osa-aikatyön vaihtamista kokoaikaiseen. Ovatko lisäneliöt todella hintansa arvoisia? Kummasta lopulta nauttii enemmän: siitä, että kotona on 15 lisäneliötä, vai siitä, että rahaa jää esimerkiksi reissaamiseen ja harrastamiseen?

 

3. Voiko juhlista kieltäytyä rahan takia?

”Olen kuullut useamman tarinan siitä, miten ystävien on täytynyt jättäytyä pois polttareista, sillä kustannukset ovat karanneet liian korkeiksi. Tämän ymmärtää, jos suunnittelupuikkoa heiluttelee hyvätuloinen työssäkäyvä ja kaveriporukkaan kuuluu vielä nuudelia kuluttavia opiskelijaystäviä.”

Mennään vaan! -hääblogia kirjoittava Morsio pohdiskelee, kuinka paljon polttarit ja häät saavat vieraille maksaa. Häät ovat tunnetusti niitä juhlista kalleimpia: usein pitää matkustaa johonkin savolaiseen pikkupitäjään, yöpyä paikan ainoassa (ja surkeassa) hotellissa, hankkia mekko ja ostaa tietysti vielä se lahjakin. Kannattaako puolison pikkuserkun häihin syytää monta sataa euroa vai voiko juhlat jättää väliin?

Kuva: A-lehtien kuvatoimitus

Kommentit (7)
 1. Itse olen joutunut jättämään ystäväni polttarit väliin rahan vuoksi. Polttareissa oli vain muutama ystäväni ystävä ja ilmeisen hyvätuloisia kaikki. Olisi pitänyt osallistua hotelliyöhön, useamman ruokalajin illalliseen, kylpylän hemmotteluhoitoihin, jne. Minulla ei vain ollut laittaa sellaista summaa jonka tämä kaikki olisi vaatinut ja lisäksi maksaa menoihin mukaan itseäni. En myöskään saanut sanottua polttareiden suunnitteluvaiheessa joka käytiin sähköpostitse, ettei minulla ole varaa tällaiseen, kun kaikilla muilla näytti olevan. Ajattelin sitten, että on parempi, etten syystä tai toisesta pääse paikalle.

  Asumisasia sen sijaan on kinkkinen. Itse mielummin käytän rahaa muuhunkin kuin asumiseen. Ehkä itselläni muutolle perusteena olisi joku asunnossa ilmenevä ongelma tai sisustusratkaisu joka ei miellytä ja jota ei riittävän pienellä budjetilla saisi korjattua mieleiseksi. En usko, että itse olisin valmis maksamaan esimerkiksi yhdestä lisähuoneesta niin, että joutuisin sitten tinkimään jostakin muusta. Luulen, että jos tarvitsisin ne neliöt kuitenkin, muuttaisin esimerkiksi kauemmas, josta saisin lisäneliöt samaan hintaan.

  Alemyyntejä puolestaan en katsasta juurikaan. Monet sellaiset asiat joita tahtoisin alesta löytää eivät koskaan tule alennukseen tai niin isoihin aleprosentteihin, että niitä voisi sanoa alemyynneissä olleiksi. Sen sijaan katson aina jotain isompaa hankkiessani läpi kaikki verkkokaupat ja kivijalkamyymälät ja vertaan hintoja. Ostan tai tilaan edullisimmasta. Enemmän kuin alemyynneistä hullaannun aina uudesta kaudesta sisustusliikkeissä ja vaateliikkeissä. Nyt odotan kovasti kevään ilmestymistä myymälöihin :)!

 2. Joku on joskus sanonut, että köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa. Mä allekirjoitan tuon sikäli, että mielummin maksan laadusta ja kestävyydestä, kuin ostan koko ajan halpatuotteita hajonneiden tilalle. Opiskeluaikana jotkut katsoi vinoon, kun pukeuduin Marimekkoon ja Nansoon (niin kuin edelleenkin) tai ostin goretex-vaatteet ja -kengät Partioaitasta, enkä Tarjoustalosta. No, kenkien ikä on jo 10+ ja edelleen ovat täysin käyttökelpoiset kalvoineen. Samoin vaatteet. Ei ole irtilähteneitä liimauksia, ei reikiä, ei kalvon haperoitumista. Ja ne Maripaidat – ne ovat edelleen värikkäitä. 🙂

  Asunnosta maksan mielelläni hieman ”mukavuuslisää”, asutaan kahdestaan isoa taloa. Mutta meillä on ihan oma leikkihuone, jossa saavat vierailijat (pienet siis) ihan rauhassa touhuta. Ja tilaa on majoittaa väkeä, se tuntuu mukavalle. Asutaan sen verran periferiassa, että autolla kuljen töissä (ja marketeissa, kun en jaksa bussilla roudata kauppakasseja..). Mutta se on valintakysymys.

  Ja kyllä juhlista välillä kieltäydytään rahan takia. Yhden kaverin 30-vuotispippaloista olisi omakustannehinta ollut 250€ (hemmottelureissu Tallinnaan, hotellit, ruoat ja juomat ja hoidot). En kyennyt lähtemään. Juhlittiin sitten muuten. Häissä on joskus ollut överilahjalistoja, siis sellaista kodintekniikkaa ja astiastoja, joihin ei oma raha riitä – silloin ollaan hankittu useamman kaverin kanssa kimpassa jotain toivottua tai sitten askarreltu ihan omat lahjat (hemmottelupaketit, villasukat, selviytymispakkaukset) morsiusparille. 

  Luovuudella pärjää aika pitkälle. Ja oman(kin) järjen käytöllä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *