3+1 syytä, miksi Beyoncén Lemonade on kevään tärkein levy

Toimitus

1. KOKO LEVY KEKSII MUSIIKKIVIDEON UUSIKSI
90-luku teki musiikkivideoista taidetta, sittemmin niistä on tullut isolta osin joko erittäin geneerisiä tai tarkoituksellisesti kohua herättäviä – sellaisia, joita jaetaan YouTubessa mahdollisimman paljon (mieleen muistuvat viime vuosilta ainakin Robin Thicken Blurred Lines ja Miley Cyruksen Wrecking Ball).

Eikä siinä mitään, huomiota Beyoncénkin visuaalinen albumi Lemonade hakee ja ansaitsee. Mutta samalla 12 biisiä ja niiden musiikkivideot nostavat musavideot uudelle tasolle: biisi biisiltä minielokuvaksi kootut videot kertovat koko levyn tarinan ja tekevät levystä nimenomaan tarinan, ei kokoelman yksittäisiä biisejä. Jokainen video on taideteos ja kokonaisuus – no, se on enemmän kuin osiensa summa ja visuaalisesti pysäyttävän hieno.
 

2. LEVY LEIKKII VIIHDEMAAILMAN HUHUMYLLYLLÄ
Kukin päättäköön, kumpaa vaihtoehtoa pitää todennäköisempänä: Joko Jay-Z todella petti vaimoaan, jolloin Beyoncé ottaa tilanteen haltuun tyylillä: levy etenee kaikki pettämisen vaiheet läpi, ruotii jokaisen Beyoncén omin ehdoin, ja päätyy lopulta siihen, että pariskunta pysyy yhdessä – Jay-Z saa anteeksi, kun osoittaa taas olevansa vaimonsa luottamuksen arvoinen.

Tai sitten Jay-Z ei pettänyt, jolloin koko maailman seuratuin pariskunta nauraa yhdessä pettämishuhuille matkalla pankkiin.
 

3. SIINÄ ON VÄKEVÄ YHTEISKUNNALLINEN VIESTI
Beyoncé nostaa mustien amerikkalaisnaisten aseman esiin komealla tavalla, josta Teksasin yliopiston apulaisprofessori Omise’eke Natasha Tinsley kirjoittaa Time-lehdessä näin:

”Siinä tavassa, jolla Beyoncé ilmentää petetyn mustan naisen jumalatarmaista vihaa, ei ole kyse hänestä – Lemonade on taidetta, ei elämäkerrallinen, ja se jatkaa naisbluesartistien protestiperinnettä. Mustien naisten musiikissa joutavat pettäjämiehet ovat pitkään olleet vertauskuvia patriarkaatille, joka ei koskaan tarjoa mustille naisille sitä rakkautta ja elämää, jonka he ansaitsevat.”
 

+ 1 BIISIT OVAT KÄSITTÄMÄTTÖMÄN KOVIA


Teksti: Laura Kangasluoma, joka valvoi toissapäivänä kello yhteen yöllä kuunnellen... tai siis katsoen tätä levyä. Se on niin hyvä!

 

Kommentit

hanna kovanen

Olen aina arvostanut Beyoncéa tyyppinä ja musiikistakin tykännyt, mutta nyt olen ensimmäistä kertaa super fiilareissa! Freedom ja 6 Inch ovat uusia voimabiisejä :D

Niin nähty (Ei varmistettu)

2) Julkisuustemppu. Sama huhumylly pyöri - yllätys yllätys - juuri sopivasti viimeksi pariskunnan yhteisen kiertueen alkaessa. Syö kyllä kiinnostusta ehkä ihan hyvästä levystä.

Kommentoi