3+1 syytä rakastua Haruki Murakamiin

Mikko_pirinen.jpg

Mikko Toiviainen, eli Kalenterikarju, lukee paljon ja puhuu paljon lukemisesta. Toiviaisen toimesta syntyi myös suursuosioon noussut #pojatkinlukee-kampanja. Yksi Toiviaisen somessa hypettämistä kirjailijoista on Lilyn Lukupiirin marraskuun kirjan kirjoittanut Haruki Murakami. Kysyimme Mikolta, mikä Murakamissa viehättää.
 

Moi Mikko! Haluaisitko kertoa Lukupiirille, miksi juuri Murakami on yksi suosikeistasi?

”Moi! Mulle Murakamin kirjat ovat kiinnostavia, koska niissä jaaritellaan paljon. Kirjoista voisi helposti poistaa 50-100 sivua menettämättä juonellisesti mitään. Mutta juuri se Murakamin kieli tekee niistä niin omanlaisensa. Haluisin kääriytyä hänen luomiensa maailmojen sisälle.”
 

Kenelle Murakami sopii?

”Murakamin teokset sopivat monille lukijoille, koska hän yhdistelee taidokkaasti eri genrejä ja kirjallisuuden tyyppejä. Norwegian wood on rakkaustarina, 1Q84-trilogia painottuu scifiin ja Maailmanloppujen ihmemaa on silkkaa fantasiaa. Murakamin jokaisesta kirjasta voi myös löytää eri tasoja, jolloin niistä voi nauttia monilla eri tapaa.”
 

Mikä Murakamin kirjoista on sinulle tärkein?

”Ensimmäinen lukemani Murakami oli 1Q84. Nappasin sen mukaan kirjakaupasta, koska halusin perehtyä Keltaisen kirjaston hypetettyyn kirjailijaan. Rakastuin saman tien. Henkilökohtaisesti eniten minua on koskettanut Kafka rannalla ja sen kuvaama traaginen rakkaustarina. Kafka rannalla on mielestäni myös ehein Murakamin suomennetuista teoksista.  Sen kirjan luettuani halusin aloittaa saman tien uudelleen alusta, jotta voisin lukea vielä tarkemmin jokaisen yksityiskohdan.”

+ ”Jokainen Murakamin kirja on omanlainen maailma. Osa niistä ovat täysin unenomaisia ja satumaisia, osa taas hyvinkin realistia. Kaikkiin niihin haluaa kuitenkin jäädä olemaan. Murakami on täydellistä syksyn ja talven lukemista – siis hygge-kirjallisuutta.”
 

Lily_Lukupiiri.jpg

 

Lily_Byline_Anne.jpg

LUE MYÖS:

Parhaat tv-sarjat juuri nyt. Sairaslomapäiviin, sunnuntai-iltojen telkkarimaratoniin ja rentoutumiseen työpäivän jälkeen – kaikkea löytyy! 

Kuva: Miikka Pirinen

 

kulttuuri suosittelen kirjat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *