4 stereotypiaa sinkkunaisista (oletko vanhapiika vai lesbo?)

Toimitus

 

Budjetilla-blogin milsteri kirjoittaa, ettei Kiina ja Suomi eroa niin kovasti toisistaan siinä, että sinkkunaisia syyllistetään sinkkuudestaan. Hän viittaa Helsingin Sanomien artikkeliin, jossa kerrotaan niin sanottujen ylijäämänaisten parinetsinnästä.

 

”Naiset ovat liian nirsoja ja liian kiltit kunnon miehet eivät kelpaa ja blaadiblaaa.”

 

Mirka Maaria tuo esille kommenttiboksissa yksin eläviä naisia tutkineen Arja Mäkisen listan neljästä stereotypiasta, joihin ilman miestä elävät naiset yritetään luokitella:

 

1. Perinteinen vanhapiika: epäviehättävä, elää selibaatissa ja on ikuisesti kärttyinen

2. Citysinkku: materialistinen narsisti & urakiituri

3. Pelästynyt reppana: traaginen menneisyys on rampauttunut kyvyn parisuhteeseen

4. Kukaties lesbo: on liian itsenäinen & ei päällisin puolin mitään vikaa, mutta ei silti seurustele miehen kanssa

 

Ikävä kyllä nämä tuntuivat vähän liiankin tutuilta stereotypioilta.

 

Onko sinua koskaan luokiteltu johonkin näistä kategorioista?

 

Teksti: Julia, joka uskoo aikoinaan joutuneensa luokkaan neljä

Kuva: A-lehtien kuva-arkisto. Bridget Jonesinkaan sinkkuelämä ei ole ollut ruusuilla tanssimista

 

 

Kommentit

Anonyymi (Ei varmistettu)

En nyt ihan innostunut tästä lesbo-vertauksesta, ja sen rinnastamista vanhapiikana oloon. Aivan kuin lesbous olisi yhtä kuin "ei löydä miestä" tai "päälipuolin ei mitään vikaa". Eihän kyse nyt ole suoraan loukkaavista kommenteista, mutta odotin vähän enemmän asiallisuutta nyt Lilyn toimitukselta, etenkin kun tyyli on ollut avoin ja asiallinen, sekä toisia huomioon ottava. Kaikki mediassa nostetut lauseet on kuitenkin kannanottoja, ja toivon että tekin ajatte enemmän ennakkoluulottomuutta ja tasa-arvoa, kuin nasevia otsikoita.

Arvailisin (Ei varmistettu) http://blogittomuuskurjistaa.fi

Onkohan nyt ihan ymmärretty koko kirjoituksen pääpointti oikein?

Toimitus
Toimitus

Toimituskaan ei innostu lesbovertauksesta, kuten ei mistään muustakaan urposta utelusta ja luokittelusta, joita sinkkunaiset joutuvat kuuntelemaan. Kuten jutussa ja tämän keskustelun kommentissa sanotaan, nämä neljä utelutyyppiä on löytänyt ja luokitellut yksin eläviä naisia tutkinut Arja Mäkinen, ei suinkaan Lilyn toimitus.

 

saimah
Mintulle mies 2014

Olen ollut vuosia sinkkuna koska mukavaa miestä ei ole tullut vastaan. Siskoni kysyi kerran olenko lesbo. Loukkaannuin. En siksi että minua pätkääkään haittaisi olla lesbo, vaan että ihmiset luulevat että piilottelisin sellaista asiaa. Yksinolo on muutenkin kipeää, ärsyttää että siihen yritetään väkisin löytää syitä.

Ystävät ovat vuosien varrella naputtaneet, että olen liian nirso. Aijaa! No millä hälläväliä-asenteella se elämänkumppani sitten pitäisi valita?

Toimitus
Toimitus

Naulan kantaan! Ekanakin: Mitä se muille kuuluu, miksi joku toinen ei seurustele? Seurustelevan suhdestatusta harvemmin tivataan. Tokana: Lesbona ihminen olisi siis automaattisesti kaapissa. Nice one.

heta margareta
Viinillä

Voi ei, mä oon just se kaveri, joka sanoo, ettei kannata olla liian nirso. Mutta haluan sanoa sillä sen, ettei kannata etukäteen päättää, että miehen pitää olla yli 185cm pitkä, sillä pitää olla ruskeat silmät, eikä se saa olla yli kolmea vuotta vanhempi, ja sulkea silmiään kaikilta muilta, koska se maailman ihanin tyyppi voi olla lyhyt ja vihreäsilmäinen. 

Mut se mitä mä vihaan, on se et naisten pitää aina antaa mahdollisuus miehille. "Ai ei eikö teillä synkannut?`Ai se oli tosi krapulassa siellä treffeillä? Ai se oli tosi rasistinen? Nomut anna sille vielä mahdollisuus. " Onko joku kuullut, et miehille hoettais tätä mahdollisuusmantraa, jossa ensimetreillä havaittavan yhteensopimattomuuden yli pitää vaan päästä ja nähdä se ihmisen sisäinen kauneus.

Toimitus
Toimitus

Hyvä pointti: pitää erottaa toisistaan "mulle ei sitten kelpaa kuin tyyppi, joka täyttää kriteerit x, y, z, å, ä ja ö" -ronkelius ja "taidat olla liian ronkeli" -oletusronkelius.

Tiia Rantanen

Mulle henkilökohtaisesti pahinta on se, että olen ihan itse vapaaehtoisesti valmis antamaan mahdollisuuden (jos toisenkin) ihan kenelle tahansa. Eikä kenenkään tarvitse käskeä minun tekemään niin.

Olin kerran treffeillä tyypin kanssa, joka vei minut pelaamaan biljardia (vihaan biljardia), joka ei kysynyt minulta ainuttakaan kysymystä tai juuri vastannut omiini, ei nauranut vitseilleni (vaikka olen selkeästi tosi hauska), eikä välillämme ollut kipinän kipinää. Elämäni pitkäveteisin puolitoistatuntinen. Ajattelin treffien jälkeen silti, että jos tuo pyytää, tottakai lähden hänen kanssaan uusille deiteille. Ja sitten loukkaannuin, kun hänen mielestään meillä "ei oikein synkannut", eikä toista treffikutsua tullut. Ylläri. 

bendable (Ei varmistettu)

Kumppanin löytymiseen myös auttaa kun tunnistaa itselle sopimattomat tyypit sopivista. Mahdollisuuden antaminen "kaikenlaisille" miehille ei välttämättä ole aina toimiva keino, etenkään treffailussa. Itseni kohdalla toimivin keino on ollut nimenomaan uskaltaa rohkeasti myöntää heti jos joku ei kolahda ja luottaa siihen, että se sopiva kyllä tulee vastaan ja mihinkän väliaikaisratkaisuihin ei tule parisuhdeasioissa tyytyä. Mielestäni nirsoilu ei ole lainkaan huono juttu, kunhan sitä ei rajoita pinnallisiin asioihin vaan nimenomaan kahdenväliseen kemiaan, tunteisiin, hyviin käytöstapoihin/toisen huomioonottamiseen ja "elämänkatsomukseen" ymv.

sokeris (Ei varmistettu)

Itseäni ainakin ärsyttää aivan vietävästi se, että oletetaan automaattisesti, että sillä sinkkunaisella on just joku helvetillinen vaatimuslista ja siksi se on sinkku. Entäpä jos ei ole? Se nirsoilukommentti saattaa ihan oikeasti satuttaa, ärsyttää nyt vähintään. Sitä ei kannata ehkä ihan ensimmäisenä tarjota.

annepa (Ei varmistettu)

Miten niin "liian itsenäinen"?? Haluaisin lukea määrittelyn sille, mikä on liian itsenäinen. Mikä olisi "sopivasti itsenäinen"? Olen ihan äimän käkenä tästä määrittelystä!

Asiaan: Minua ei ole määritelty mitenkään sinkkuaikoinani. Siis muuta kuin sinkuksi. Itse käytin ylpeänä sanaa vanhapiika.

Love, mom (Ei varmistettu)

Huh, lähipiirini luokitteli minut aikoinaan vahvasti nro 4. Oma äitinikin kysyi asiasta. Itseäni sinkkuus ja määrittely ahisti ja kunnolla. "Mitenniin liian itsenäinen? Mitenniin liian fiksu? Mitenniin en ole tarpeeksi heikko vaikuttaakseni siltä, että tarvitsen / haluan miehen rinnalleni?". Omat tunteeni liikkuivat enemmän kolmosen luokassa. Lähipiiri luokitteli neloseksi. Nyt olen parisuhteessa ja onneksi sinkkuuteni loppuaikoina tilanne ja mieleni rauhottui, kun lähipiiri ei enää kommentoinnut sinkkuuttani.

sokeris (Ei varmistettu)

Ilmeisesti tämän asian määrittely on ihmisille niin kovin tarpeellista, koska pakkohan sille on löytää joku "syy", että joku nainen on sinkku. Itsestäni on alkanut tuntua, että taustalla on se ajatus, että naisen ajatellaan olevan parisuhdemarkkinoiden valtias ja se onko parisuhteessa vai ei, olisi täysin naisen kontrollissa. Jos ei jostain syystä ole sitä parisuhdetta saanut hankituksi, sille on pakko keksiä joku selitys tai siitä naisesta joku "vika".

Entä jos se syy onkin ihan vain siinä, että ei ole koskaan löytänyt sellaista, joka haluaisi jakaa elämänsä kanssasi?

Toimitus
Toimitus

Niinpä! Monesti tuohon kysymykseen tosiaan liittyy jokin outo kepeyden oletus ("olet vaan liian ronkeli") - siis että nainen kyllä aina saisi mieleisensä parisuhteen, jos vain...

Mahdoton Nainen

Kyllä kyllä kyllä!! Oot naulan kannassa nyt kiinni.

nnn (Ei varmistettu)

Niin asian ytimessä! Kyllä!

Lisäksi tähän tuntuu nivoutuvan ajatus siitä, että kaikki naiset pohjimmiltaan haluavat olla suhteessa. Sinkkuina ovat vain "vialliset". Se vaihtoehto, että nainen olisi omasta tahdostaan ja onnellisesti ilman miestä/parisuhdetta, ei ole olemassa.

LtotheH (Ei varmistettu)

Tulin seurusteluni myötä vasta tietoiseksi, että minut on leimattu vuosikausiksi 4. luokitukseen. Tapasin nykyisen avomieheni 27-vuotiaana. Kohtasin seurustelun virallistamisen ( facebook ;) jälkeen ystäväpiiriini kuuluvan miehen perheensä kanssa ja hän tokaisi, että olet sitten nykyään parisuhteessa, me kyllä ollaan aina poikien kaa ajateltu, että olet lesbo...

Niin no, kai se sitten on ainoa vaihtoehto, kun en kenenkään kanssa seurustellut ja koskaan lämmennyt pikkukaupungissani kohdistuviin lämmitys yrityksiin.

Satumaah
Satumaailmassa

Eilen tästä keskusteltiin parhaiden tyttökavereiden kanssa ja se nirsous nousi siellä ainakin esiin. Mua ei kyllä kukaan ole sanonut miksikään noista, vaikka olen jo 34 vuoden ajan ollut sinkku. Itse sitä aika ajoin ihmettelen, miksi näin on, mutta oikeaa syytä on kovin vaikea keksiä. Aina ei vaan natsaa. 

Seregi
Sekaisin Seregistä

Mä en tajua sitä, miksi omia henkilökohtaisia asioitaan pitäisi selitellä.

Bestikseni esimerkiksi ei ollut seurustellut koskaan ennen kuin tapasi 26-vuotiaana nykyisen aviomiehensä. Hänelle ladeltiin noi kaikki jutut. Häntä ei kiinnostanut seurustella vielä. Hän sanoi, että unelmoi kitaraa soittavasta brittimiehestä. Kappas, sellaisen hän löysikin.

limppan (Ei varmistettu)

Ja mihinköhän noista kategorioista minua EI joku joskus olisi luokitellut? Ihan hirveän hauskaa on tietysti myös kuunnella muiden, totta kai suhteessa olevien, vinkkejä miehen löytämiseksi. Monella on myös mystisesti hankittu tietämys siitä, millainen on unelmapoikaystäväni, ja kuinka toiveeni eivät ole millään muotoa realistiset. Jännittävää sinänsä, sillä itse en ole koskaan julistanut millainen puolisoni "täytyisi" olla. Joko klikkaa tai ei, piste.

saimah
Mintulle mies 2014

Nimenomaan! Mullakaan ei muita kriteerejä ollut kun että olisi rehellinen ja mukava ihminen. Ystävieni mielestä unelmamiehelläni lienee ollut paljon muunkinlaisia ominaisuuksia, kuten tietty tukanväri. Itselleni ne ovat merkityksettömiä. Anyways kenenkään ei pitäisi arvuutella tai kysellä miksi ihminen on sinkku. Eikä ainakaan tarjota neuvojaan.

miltseri
Hyvää, kiitos

Mä en ole toistaiseksi tavannut ketään liian nirsoa naista. Mä uskon romanttisesti, että jos rakastuu, ei voi vastustaa, vaikka kuinka olisi päättänyt ettei ota tennissukkamiestä. Rakkaus voi yllättää!

Satumaah
Satumaailmassa

Oon kyllä täysin samaa mieltä. Kyllä se rakkaus on vaan niin sokea, että jopa ne toivottavatkin kriteerit (kuten vaikkapa rehellisyys/luotettavuus/ystävällisyys jne.) katoaa, kun tosissaan rakastuu tai vaikkapa vain hullaantuu. 

miltseri
Hyvää, kiitos

No ÄLÄ. 

Hanna K
Sunday Blondie

Kahden pitkän parisuhteen päätyttyä löysin itseni kummallisesta tilanteesta: olin ensimmäistä kertaa sinkku aikuisiälläni. Sinkkuelämä vaati aluksi totuttelua, kun jouduin oppimaan, että ihanan ihmisen tapaaminen ei aina tarkoitakaan parisuhteeseen hyppäämistä.

Kesä sujui vauhdikkaissa merkeissä, ja ulkona tuli käytyä paljon. Se oli kuitenkin vain hetkellistä, pitkistä kesäöistä nauttimisen huumaa, joka päättyi arjen alkamiseen. Jotkut kuitenkin jaksavat naljailla sinkuille usein "rankasta ja jatkuvasta bilettämisestä".

Pitäisikö minun siis istua yksin kotona sen sijaan, että nautin elämästä rakkaiden ystävieni kanssa? I don't think so.

Vierailija (Ei varmistettu)

"Sä et vaan yritä tarpeeks, ei ne miehet itsestään sun luo kävele"

Tän mä kuulen useimmin. :D ok? Tissipaita päällä roikkumaan niiden hihasta kiinni?

sokeris (Ei varmistettu)

Eiku hyökkäät jalkaan kiinni ja roikut väkisin mukana. :D Olisko siinä nyt sitten tarpeeksi sitä yritystä? :D

bambiini (Ei varmistettu)

Nelosen mukana olo ihmetyttää... Miksi lesbous tarkoittaisi sinkkuutta? Ja onko oletus, että häpeäisin ja piilottelisin tyttöystävääni, ja lähipiirin joutuisi arvuuttelemaan seksuaalista suuntautumistani??

bambiini (Ei varmistettu)

En muuten myöskään ole lesbo, koska olen liian itsenäinen saamaan miestä. Satun vaan tykkäämään tytöistä.

stiinakaroliina (Ei varmistettu)

"Sä oon liian itsenäinen, miehet pelkää sua."
Ja saman illan aikana sanotut: 1)."Ei kukaan sua kotoa hae!" ja 2). "Et sä baarista ketään löydä."

Kiitos neuvoista armaan kihlautuneet ystäväni. Vinkki! Tykkään myös siitä että multa kysytään että enkö vieläkään seurustele. Pyöritelkää vielä silmiä kun sanon että en, enkä just nyt haluakkaan.

Seregi
Sekaisin Seregistä

Ihan järjetön ajatusm, että pitäisi seurustella vain sen takia, että olisi joku. Jollei tyyppi kolahda, niin miksi tuhlata aikaa? Seurustelee silloin, kun se maailman paras tyyppi kävelee vastaan.

maryjane
Todella jossain

Tästä jutusta inspiroituneena:

http://www.lily.fi/blogit/sinkkublogi/iik-lesbo

Sinkkunaisethan on aina lesboja, ellei niille kelpaa kuka tahansa miessukupuolen edustaja...

Kommentoi