4 syytä, miksi ylennystä ei kannata ottaa vastaan

korkkari.jpg

Puretaanpa yksi työelämään ja tasa-arvoon liittyvä myytti: kaikkien ei ole pakko haaveilla ylennyksestä. Aina siihen ei edes kannata suostua – olivat ajat miten tiukat tahansa.

 

Jos pomosi saapastelisi luoksesi ja ehdottaisi nykyistä hienompaa titteliä, suurempaa vastuuta ja parempaa palkkaa, mitä vastaisit?

Tuntuu nololta tunnustaa, että minä nikottelisin. Ei, en missään nimessä halua karata Kaakkois-Aasiaan enkä tehdä vähemmän töitä kuin nyt. Haluan vain tehdä juuri niitä töitä, joita parhaillani teen, enkä vaihtaa hommiani vieressäni istuvan päällikön vastuisiin. Tunnen itseni ja tiedän, mistä tykkään.

Silti olen potenut pitkään huonoa omaatuntoa siitä, etten olisi oikopäätä valmis rikkomaan työelämän lasikattoja. Vuonna 2015 meillä oli esimerkiksi 123 pörssiyhtiötä mutta vain kaksi naista pörssiyhtiön toimitusjohtajina. Jotta asia muuttuu, naisten pitää olla valmiita tavoittelemaan työelämän ja yhteiskunnan huippupaikkoja.

Epätasa-arvo ei kuitenkaan korjaannu sillä, että kaikki alkavat tavoitella samoja unelmia omista kiinnostuksen kohteistaan riippumatta.

Oman työurani suurin oivallus on peräisin yhdysvaltalaiselta professorilta ja kolumnistilta Rosa Brooksilta: Tasa-arvo ei tarkoita sitä, että kaikkien naisten pitäisi haluta pomoiksi. Se tarkoittaa vain sitä, ettei sukupuoli saa katkaista yhdenkään pomonhommista haaveilevan naisen urakiitoa. Jos siis esimiehesi tarjoaa sinulle ylennystä ja haluat uuden, vastuullisemman tehtävän, tarjoukseen on vain yksi oikea vastaus: milloin voin aloittaa?

Sen sijaan näistä neljästä syystä ylennyksestä voi olla viisasta kieltäytyä.
 

1. Raha ei tee onnelliseksi

Jos sinulle tarjotaan ylennystä, et varmasti ole hoitanut hommiasi huonosti. Muista kuitenkin, ettei ylennys ole kiitos hyvin tehdystä työstä. Se on työtarjous, jossa sinulle kaupataan aiempaa vastuullisempaa työtä. Samasta syystä ylennys ei ole synonyymi palkankorotukselle. Älä siis hyppää uuteen pestiin pelkät euronkuvat silmissäsi. Harva todennäköisesti tapailisi epäkiinnostavaa ihmistä vain siksi, että tällä sattuu olemaan Turun saaristossa kiva mökki. Palkkapäivä on kerran kuussa, työpäivä viidesti viikossa – eikä työmääräsi todennäköisesti pienene ylennyksen myötä.

Jos ajattelet, että sinun pitäisi saada hommistasi enemmän rahaa, älä jää odottelemaan, että palkkatasosi joskus korjaantuu vaativampien työtehtävien ansiosta. Pyydä sen sijaan pomoltasi palkankorotusta. Tutkimusten mukaan miehet saavat naisia parempaa palkkaa osittain siksi, että he uskaltavat pyytää palkankorotusta säännöllisesti – heti ensimmäisestä työpaikastaan lähtien.
 

2. Edetä voi ilman ylennystäkin

Kunnianhimosta ei kerro kaikkea se, sattuuko ihminen haaveilemaan pomonpaikasta vai ei. Yleneminen ja uralla eteneminen ovat nimittäin kaksi eri asiaa. Yleneminen tarkoittaa sitä, että työntekijä saa palkankorotuksen lisäksi uuden tittelin: lastentarhanopettajasta tulee ylennyksen myötä päiväkodinjohtaja, myyjästä myymäläpäällikkö ja lehtorista vararehtori.

Jos sinulle tarjotaan uutta työtä, jossa on entistä hulppeampi titteli, yritä erottaa se, mitä itse haluat siitä, mikä on yleisesti arvostettua. Päällikön titteli on ulospäin selkeä signaali uralla etenemisestä, ja monilla aloilla työntekijän pätevyyttä on totuttu mittaamaan nimenomaan hierarkiassa etenemisellä. Tittelin tuoma arvostus muiden silmissä saattaa houkutella, vaikka itse työtehtävä ei kiinnostaisi. Jos esimerkiksi esimiestehtävät eivät tunnu yhtään omalta jutulta, muiden arvostuksen tavoitteleminen tekee vain onnettomaksi.

Sitä paitsi varsinaisesta ylennyksestä haaveileminen alkaa olla monilla aloilla jo vähän vanhanaikaista. Pomonpaikkoja on viime vuosina karsittu esimerkiksi it-alan yrityksistä, joissa saattaa olla sata työntekijää ja vain yksi esimies. Siksi uralla eteneminen on nykypäivänä monille ylenemistä tärkeämpi saavutus. Eteneminen tarkoittaa sitä, että ihminen toteuttaa omia tavoitteitaan ja kehittyy paremmaksi ammattilaiseksi ilman, että tittelit tai työpaikat välttämättä vaihtuvat. Jos opettelet uuden työssäsi tarvitsemasi taidon, saat määräaikaisten sopimusten jälkeen vakipaikan tai pääset töihin yritykseen, jonne pääsystä haaveilit pitkään, voit sanoa edenneesi urallasi.

Jotta pääsisit etenemään nykyisessä pestissäsi, kysy esimieheltäsi, saisitko vastuullesi uusia vaativampia hommia. Uudet vastuut ovat syy pyytää myös palkankorotusta.
 

3. Työ saa olla vain työtä

Jotkut metsästävät vapaa-ajallaan jatkuvasti parempia tuloksia salilla, toiset käyvät tyytyväisinä kolmatta vuotta samalla joogatunnilla. Samalla tavalla kaikki eivät kaipaa työltään niin vaativia haasteita kuin toiset. On ok, että työ on vain työtä, jossa käydään palkan takia, eikä jatkuvan kehityksen ja päämärien saavuttamisen areena.

Kieltäytyminen saattaa kannattaa myös silloin, kun kalenterissa ei yksinkertaisesti ole tilaa nykyistä vaativammalle työlle. Kukaan ei voi istua samaan aikaan ylitöissä ja vaikkapa luentosalin penkillä. Siispä kun sinulle tarjotaan ylennystä, kysy itseltäsi työhaastattelujen klassikkokysymys: missä näet itsesi viiden vuoden päästä? Jos esimerkiksi aiot lähivuosina keskittyä suorittamaan työn ohessa uuden tutkinnon, saattaa olla, että sinun on viisasta kieltäytyä ylennyksestä. Kenties hyppäät valmistuttuasi nyt tarjottua pestiäkin paremmalle paikalle.

Joka tapauksessa tee ennen päätöstä kotiläksysi. Joskus tarjottu pesti paljastuu mahdottomaksi tehtäväksi työntekijän taidoista ja ajankäytöstä riippumatta. Ota selvää, kuka sinulle tarjottua hommaa hoiti tähän saakka ja miksi hän halusi vaihtaa uusiin tehtäviin. Jos vastauksena on vatsahaava, jatkuva ylityösuma tai tuhoon tuomittu projekti, jolle nyt etsitään uutta vetäjää, mieti kahdesti, hakisitko sittenkin vastaavaa paikkaa muualta paremmilla ehdoilla.
 

4. Nykyinen voi olla se oikea

Muistele hetkeä, jolloin naputtelit hakemusta nykyiseen työpaikkaasi. Miksi alun perin halusit saada nykyisen pestisi? Jos syynä olivat hyvät etenemismahdollisuudet, mikään tuskin estää sinua tarttumasta tarjottuun ylennykseen. Mikäli taas syynä oli nimenomaan nykyinen työnkuvasi, on syytäkin punnita kunnolla, oletko valmis luopumaan siitä juuri nyt.

Erota kuitenkin pelko rakkaudesta. Se, että esimerkiksi pomonhommat hirvittävät, ei nimittäin todennäköisesti tarkoita sitä, että olisit nykyisissä hommissasi unelmatyössäsi. Varmemmin se kielii huijarisyndroomasta eli omien taitojen turhasta vähättelystä.

Kehnoin syy kieltäytyä ylennyksestä on se, ettet mielestäsi ole mystistä johtajatyyppiä. Sellaista ei nimittäin ole olemassakaan. Onnellisuustutkimuksissa on selvinnyt, että ihmisiä ei voi jakaa kroonisesti onnettomiin ja onnellisiin, vaan kuka tahansa pystyy opettelemaan onnellisuuteen johtavia ajattelutapoja. Yhtä lailla puheet synnynnäisistä johtajista ovat jämähtäneet menneisyyteen. Nykyiset johtamisteoriat ovat yhtä mieltä siitä, että johtajuutta voi ja pitää opetella. Miksi muuten yrityksissä käytettäisiin suuria summia esimieskoulutuksiin?

Työsuhteisiin pätee sama viisaus kuin parisuhteisiin. Kokeilematta ei voi ihan varmasti sanoa, sopiiko suhde sinulle vai ei. On ihan mahdollista, että tosielämässä rakastut päätä pahkaa paperilla epätäydelliseen kandidaattiin. Toisaalta: jokaiseen uuteen treffikutsuun ei tarvitse suostua vain siksi, että sellainen sinulle esitetään.
 

Teksti: Raisa Mattila
Kuva: Rikka Kantinkoski
Juttu on julkaistu Trendissä lokakuussa 2015.
 

Lue myös:
 Näin teet täydellisen CV:n
Jo joka viides suomalainen nainen 
ei tee lapsia – miksi he joutuvat yhä selittelemään elämäänsä?

 

 

Kommentit (3)
  1. ”Jos ajattelet, että sinun pitäisi saada hommistasi enemmän rahaa, älä jää odottelemaan, että palkkatasosi joskus korjaantuu vaativampien työtehtävien ansiosta. Pyydä sen sijaan pomoltasi palkankorotusta. Tutkimusten mukaan miehet saavat naisia parempaa palkkaa osittain siksi, että he uskaltavat pyytää palkankorotusta säännöllisesti – heti ensimmäisestä työpaikastaan lähtien.”

    Tämä kuulostaa vähän oudolta. Miksi samoista työtehtävistä pitäisi saada äkkiä enemmän palkkaa ihan vain siksi, että kyseisessä tehtävässä on ollut tarpeeksi kauan aikaa, mikäli ei ole valmis ottamaan lisää vastuuta tai uusia tehtäviä? Ainakin meidän työpaikassa palkat tulee taulukosta, ja palkka on sidottu tiettyyn titteliin (= tietyt työtehtävät). Jos haluat siirtyä taulukossa ylöspäin, pitää työtehtävien/vastuun kasvaa (ja samalla titteli muuttuu). Eiköhän iso syy miesten parempiin palkkoihin ole myös se, että ovat valmiita ottamaan enemmän vastuuta (tässä auttaa tietenkin se, ettei ole päävastuussa lasten- ja kodinhoidossa).

  2. Se, että pomon hommat hirvittävät – tai eivät kiinnosta – voi johtua myös siitä, että ei ole pomotyyppiä. Ei kaikista ihmisistä ole esimiehiksi ja on ihan ok sanoa se ääneen. Siis: numero 4. Nykyinen voi olla se oikea, ei kaikki halua pomoiksi. Esimerkiksi minä.

    Varsinkin teknologiakuplan aikaan teknologiayrityksissä tekniset asiantuntijat pääsivät monesti ”etenemään” vain yhteen suuntaa – tiiminvetäjiksi, pomoiksi. Se oli monessa tapauksessa katastrofaalinen virhe. Onneksi ainakin joissain paikoissa tajuttiin kehittää myös teknologiapainoitteisia urapolkuja, joten asiantuntijasta voi tulla myös senior specialist tai architect. Silloin heidän vahvuutensa pääsivät oikeuksiinsa, toisin kuin olisi käynyt pomon hommissa.

    Toki on hyvä erottaa se, että eikö oikeasti halua vai pelkääkö vain esim. huijarisyndrooman takia. Minä olisin hyvä pomo, mutta en tykkää olla pomo, joten en sitten ole.

    1. Mistä tiedät, että olisit hyvä pomo? Mun mielestä hyvää pomoa ei ole olemassakaan, yksin. Alaiset ja työyhteisö tekee pomon; joku voi olla täällä ihan huikea pomo ja hyvä hommassaan ja jossain toisessa yksikössä sama tyyppi onkin hanurista, koska jutut ei kohtaa työyhteisössä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *