5 + 1 kysymystä, jotka kannattaa kysyä työhaastattelussa

//www.youtube.com/embed/TR0qPl0SXik

Noup, älä ota mallia Hannahista.

Mahdollinen tuleva pomo on kysellyt sinulta työhaastattelussa ummet ja lammet osaamisistasi, heikkouksistasi ja vahvuuksistasi. Lopuksi hän kysyy, onko sinulla jotakin mitä haluaisit tietää. Niin… No… Öö…

Kyllä on! Työhaastattelijan tenttaaminen ei ainoastaan osoita, että olet kiinnostunut työstä ja perehtynyt firman asioihin. Samalla saat itse selville, minkälaiseen paikkaan ja porukkaan olet hakeutumassa ja mitä sinulta odotetaan.

Listasimme 5 + 1 asiaa, jotka työhaastattelussa ainakin kannattaa kysyä.

1. Mitä tarkalleen tulisin tekemään?

Jos itse haastattelussa ei käy ilmi työnkuvan yksityiskohtia, kysele itse mahdollisimman tarkasti. Esimerkiksi toimistossa työskentelevän kannattaa tiedustella, kuinka iso osa työstä on vaikkapa verkkosivujen työstämistä, asiakkaiden tapaamista tai palaverointia.

Näytät, että olet kartalla siitä, mitä kaikkea työnkuvaasi voi kuulua. Samalla saat itse tietää, millaisista asioista työpäiväsi konkreettisesti koostuisi ja kuinka paljon voit itse vaikuttaa asiaan.

2. Miten työssä ja firmassa voi kehittyä?

Kun kysyt työhön perehdyttämisestä sekä työpaikan koulutus- ja kehitysmahdollisuuksista, osoitat, että olet innokas oppimaan uutta ja haluat sitoutua työpaikkaan pitkäksi ajaksi.

Saamiesi tietojen avulla voit pohtia, tarjoaako työ sinulle tarpeeksi mahdollisuuksia oppia uutta ja edetä, jos sitä toivot.

3. Mitä haluatte minun saavuttavan ensimmäisen kolmen kuukauden aikana?

Pätevä työntekijä ei halua notkua uudessa paikassa kuukausikaupalla odottaen, että joku kertoo, mitä pitää tehdä.

Jos olet hakemassa esimerkiksi lyhyeen projektityöhön, on tärkeää tietää, mitä tuloksia sinulta odotetaan kahden viikon sisällä. Kun olet selvillä deadlineista ja odotuksista hyvissä ajoin, voit valmistautua niihin jo henkisesti etukäteen. Esimiestyössä tavoitteiden tiedostaminen on erityisen tärkeää.

4. Minkälaista tyyppiä haette?

Jos haastattelun aikana ei käy täysin selväksi, minkälaista ihmistä yritys on hakemassa, kysy asiasta suoraan. Onko ripeys tärkeämpää kuin luovuus? Haetaanko tsemppaavaa tiiminjäsentä vai tiukkaa tulosta tekevää yksilösuorittajaa?

Luovan alan työntekijä helposti ahdistuu minuuttiaikataulua noudattavassa työpaikassa, jossa on pakko istua aina oman työpöydän ääressä, napakkaan rytmiin tottunut tylsistyy paljon pohdiskelua vaativassa hommassa. Kysymällä varmistat, että työ sopii sinulle.

5. Minkälaisia tulevat työkaverit ovat?

Keiden kanssa tulisit tekemään eniten töitä? Kysele, miten tulevia töitä suunnitellaan, esimerkiksi pidetäänkö viikoittaisia suunnittelupalavereita. Tehdäänkö hommia enemmän porukassa vai yksin?

Osoitat työnantajalle olevasi oikeasti kiinnostunut tulevasta tiimistäsi. Samalla näytät, että sinulla on jo käsitys, millainen ryhmätyöskentelijä itse olet, mitä työnantaja arvostaa.

Voit myös kysyä, viihtyvätkö mahdolliset tulevat kollegasi yhdessä myös vapaa-ajalla. Jos vastaus on myönteinen, se kertoo usein työpaikan hyvästä hengestä (tai joskus siitä, että firman työntekijöillä ei ole muuta elämää).

+1 Tehdäänkö täällä ylitöitä?

Koska tulet antamaan työlle kolmasosan vuorokaudesta, kysy myös kysymyksiä, joilla on merkitystä vapaa-aikasi kannalta.

Ylitöiden määrä paljastaa  paljon esimiehen kyvyistä johtaa ja organisoida töitä. Kysyminen ei anna sinusta kuvaa laiskimuksena, päinvastoin: mietit jo fiksusti etukäteen, kuinka saat päivärytmin sujuvaksi.

 

Teksti: Siina Leppä, joka mieluummin aina kysyy kuin jää ihmettelemään
Lähteet: Demin päätoimittaja Anni Lintula, www.inc.com

 

Kommentit (10)
  1. Kerrankin järkevän kuuloisia ideoita tähän kohtaan työnhakuprosessia! Kiitos! 🙂

  2. Yksi hyvä kysymys on myös ns ”työpaikkakulttuuri” ; onko semmoista, käyvätkö työkaverit keskenään esim drinksuilla, onko jotain urheiluaktiviteettiä tms. Siitä paljastuu aika paljon tunnelma ja miten ihmiset tulevat toimeen, ja voi punnita onko paikassa liikaa vai liian vähän verkostoitumista.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *