5 helppoa tapaa vähentää muovijätettä

Toimitus

 

”Maapallo hukkuu muoviin.” Näin kirjoitti taannoin Lilyn Retroprinsessa-blogin Raisa käytyään Balilla, jossa hän myös nappasi yllä olevan rantakuvan – roskan peittämät rannat ovat totuus, joka yleensä rajataan pois turistikuvista.

Raisan teksti ravisti hereille. Joka ikinen maailmassa valmistettu muovinpala on edelleen planeetallamme. Muovi ei hajoa koskaan – se vain pilkkoutuu yhä pienemmiksi ja pienemmiksi osiksi. Lopulta suuri osa muovihiukkasista päätyy vesistöihin ja sitä kautta niissä eläviin eläimiin. Karmaiseva ajatus.

Tässä viisi helppoa tapaa, joiden avulla omalta osaltasi vähennät muovijätettä. Sano ei näille:
 

1. Ei muovisille kertakäyttöaterimille ja -astioille

Ranska kielsi viime vuonna muovista valmistetut kertakäyttömukit, astiat ja aterimet, jotka eivät ole biohajoavia. Laki tulee voimaan vuonna 2020, ja sen luvataan olevan vain yksi uudistuksista, joiden avulla Ranska pyrkii kohti ”vihreää kasvua”. Aiemmin Ranska on kieltänyt kauppojen muovipussit. Sama Suomeen, kiitos!

Tee näin: Noutolounaita varten kanna mukanasi spork-aterinta, eli lusikan ja haarukan yhdistelmää, jollaisen voit ostaa retkeilyliikkeestä. Kun haet ruokaa mukaan, kieltäydy ravintoloiden tarjoamista muovipilleistä.

Hyvä vinkki on myös kantaa laukussa pientä liinaa, johon voit kääriä esimerkiksi kaupasta ostamasi pullan tai karjalanpiirakan. Näin tekee Trash is for Tossers -blogin Lauren Singer, joka pyrkii elämään niin, että aiheuttaisi mahdollisimman vähän roskaa. Hän on kertonut, että kahviloiden ja kauppojen henkilökunta saattaa joskus hämmästellä hänen tapaansa kääriä ostokset omaan liinaan, mutta kun hän selittää, miksi hän niin tekee, useimmat työntekijät suhtautuvat asiaan positiivisesti.
 

2. Ei vesipulloille

Muovisia vesipulloja saisi ostaa vain äärimmäisessä hädässä, niin turhia ne ovat. Suomessa pullo on melko näppärä kierrättää, mutta ulkomailla vanha vesipullo päätyy helposti roskiin, kun paikalliseen kierrätysjärjestelmään ei jaksa tutustua (tai sellaista ei ole). 

Tee näin: Hanki lasinen tai teräksinen juomapullo ja ota se mukaan myös matkalle. Täytä pullo Suomessa lentokentän vessassa, jolloin koneeseen ei tarvitse ostaa erillistä vesipulloa. Useassa Euroopan maassa kraanavesi on juomakelpoista, joten voit täyttää pullosi hotellissa. Voit myös ostaa hotellihuoneeseen ison tonkan vettä, josta täytät pullosi monen päivän aikana. Näin aiheutat vähän vähemmän muoviroskaa kuin yksittäisiä pikkupulloja ostamalla.

Jos pidät take away -smoothieista tai -mehuista, voit pyytää kahvilan työntekijää tekemään juoman suoraan omaan lasipulloosi.
 

3. Ei take away -kahvikupeille

Kyllä, myös take away -kahvikupeissa on muovia. Pahvikupit päällystetään muovilla, jotta neste ei vuoda kupista läpi. Niitä ei siis voi kierrättää. Onneksi Suomessa on juuri kehitetty muoviton, biohajoava paperimuki, josta neste ei vuoda läpi! Odotamme innolla, että nämä kupit tulevat markkinoille.

Tee näin: Biohajoavia paperimukeja odotellessasi hanki kestokuppi tai juo kahvisi kahvilassa.
 

4. Ei keittiön säilytysmuoville

Pyri eroon keittiön muovirasioista ja vältä kaupassa muoviin pakatun ruoan ostamista. 

Tee näin: Hanki lasisia säilytysastioita. Jotkut vihannekset, kuten vihreät pavut ja pinaatin, sekä leivän voi pakastaa myös kangaspusseissa. Tutustu myös mehiläisvahakääreisiin. Mehiläisvahalla päällystettyihin luomukangasliinoihin on helppo kääräistä esimerkiksi juustot, puolikkaat avokadot ja hedelmät, vinkkaa Noora Shingler Kemikaalicocktail-blogissaan. Yhtä käärettä voi käyttää noin vuoden, jos sen huuhtelee tai pesee käytön jälkeen. Kääreitä myydään ekokaupoissa, kuten Ruohonjuuressa.
 

5. Ei kosmetiikan mikromuoveille

Päivittäiskosmetiikassa, kuten hammastahnassa, kuorintavoiteissa ja suihkugeeleissä, saattaa olla mikromuoveja, eli pienen pieniä muovihiukkasia. Nämä hiukkaset läpäisevät vedenpuhdistamoiden suodattimet ja päätyvät lopulta vesistöihin. Niistä saattaa irrota myrkkyjä vesiin.

Tee näin: Suosi sertifioitua luonnonkosmetiikkaa, jossa ei käytetä mikromuoveja. Voit myös ladata puhelimeesi nerokkaan CosmEthics-sovelluksen. Sen avulla voit skannata tuotteen viivakoodin jo kaupassa, ja sovellus kertoo sinulle, sisältääkö tuote mikromuovia tai muita haitallisia ainesosia.
 

Teksti: Mia Frilander
Kuva: Retroprinsessa-blogi


LUE MYÖS:
 
MAAILMAN PARHAAT VEGAANIMEIKIT

KOLME TAPAA KOKEILLA VEGAANISTA RUOKAVALIOTA

 

 

Kommentit

Suvi.p (Ei varmistettu)

Tosi hyvä juttu! Oon ollut huolissaan muovista jo jonkin aikaa. Toivon todella, että mahdollisimman moni lukisi tämän. Tähän olisi voinut lisätä sen vinkin, että muovia kerätään joissain paikoissa, missä esim metallia ja lasia.

Pyjama
Pyjamapäiviä

Hienoa, että nostatte asian esiin. Muutama huomio.

Joka ikinen maailmassa valmistettu muovinpala on edelleen planeetallamme. 

Ei onneksi pidä paikkaansa. Kyllä suuri osa niistä on poltettu joko energiaksi (kohtuullinen vaihtoehto) tai ainakin savuna ilmaan (ei ollenkaan hyvä vaihtoehto). Suomessa pakkausmuovia on kerätty vuoden verran, ja pakkausmuovi kierrätetään ihan materiaalina (tehdään putkea ja pussia). Lähimmän kierrätyspisteesi löydät täältä, kierrätys.infosta.

Mikromuovi tosiaan valuu viemäreitä pitkin jätevedenpuhdistamoille, jotka eivät niitä pysty vedestä poistamaan. Kosmetiikan lisäksi fleecevaatteet ovat haitallisia.

Kun mietitään ruoan hiilijalanjälkeä, niin pakkauksen ja kuljetuksen osuus on hyvin pieni verrattuna itse ruokaan eli on ensiarvoisen tärkeää, että ruoka säilyy, ja että muruakaan ei heitetä pois. Jos sen voi tehdä ilman muovia, niin ok. Jos ei, niin turha tuntea syyllisyyttä: vie sen muovirasian kierrätykseen.

Mikäli takeaway-muki on kartonkia, sen voi laittaa (neste)kartongin keräykseen, vaikka siinä on se  muovikalvo (kuten on maito- ja mehupurkeissakin). Muovisen kannen taas muovinkeräykseen.

Eli ei muovi ole aina aivan nou-nou, kunhan se käyttää tarpeeseen ja huolehtii jätteistään. Erityisen tärkeää tämä on matkustettaessa maissa, joissa jätehuoltoa ei ole (jolloin jätteet päätyvät esimerkiksi mereen). 

Täällä muutamia muoviaiheisia postauksia: http://minavaankysyn.blogspot.fi/search/label/muovi

 

 

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Juurikin näin! En näe muovin käyttämistä enää yhtä pahana asiana nykyisessä asuinmaassani Ruotsissa, sillä täällä jätteenpoltto on viety sille tasolle, että roskat loppuvat oikeasti tästä maasta :D Täällä kyllä kierrätetäänkin ja lajitellaan, mutta loppupeleissä melkein kaikki päätyy sinne samaan polttolaitokseen, kierrätys on vaan pääasiassa polttolaitoksen toiminnan optimoimiseksi tehtyä.

Toki muualla täytyy olla varovainen, jopa ylivarovainenkin. Ja kannattaa muistaa, että muovi ei aiheuta päästöjä vain siinä kohtaa, kun se tulee tiensä päähän ja heitetään pois, vaan myös sen valmistus aiheuttaa hallaa ilmastolle ja luonnolle ja ympäristölle ja ihmisille ja eläimille ja....

Pyjama
Pyjamapäiviä

Toki polttaminen on jätehierarkian mukaisesta toiseksi viimeinen (eli toiseksi huonoin) vaihtoehto jätteenkäsittelyssä ennen kaatopaikalle dumppaamista (jota ei saa Suomen lakien mukaan enää tehdäkään).

Jos kerääminen ja lajittelu saadaan järjestettyä järkevästi, niin materiaalina kierrättäminen on polttamista järkevämpää ja pitäisi olla ensisijaista. Mutta Suomessa, ja etenkin siellä Ruotsissa, on rakennettu ja rakennetaan niin paljon kalliita polttolaitoksia, että ei niitä ole varaa pitää tyhjillään. Joten poltetaan sitten vaikka uusien muovituotteiden raaka-aineita... 

Vierailija (Ei varmistettu)

Minä en pidä yksityiskuluttajien muovin erilliskeräystä kovin järkevänä, jos se tehdään jätekatoksista asti. Jäteautoliikenne on jo melkoinen, kun haetaan sekäjäte, bijäte, lasi, metalli, paperi ja pahvi, vaikka osa viedäänkin samalla autolla. Pk- seudullakin jätteet poltetaan, joten kannattaa miettiä muovin vähentämistä varsinkin kun tekee arkiostoksia. Muovia tulee kierrätykseen kuitenkin valtavasti yrityksiltä ja teollisuudesta ja se on tasalaatuisempaa.

Ja kun tekee mitä tahansa ostoksia niin se tavara tuottaa erilaisia päästöjä myös valmistusvaiheessa ja kun se kuljetetaan kauppaan ja esim. elektroniikkaan taas käytetään paljon erilaisia harvinaisiakin metalleja. Miettisin siis mieluiten kokonaisuutta, kuin yksittäisiä muovipakkauksia, vaikka toki aina voi yrittää tehdä parhaita valintoja (usein ongelmaksi tosin tulee se minkä näkökulman priorisoi...). Vesipullon täyttäminen lentokoneeseen on melkoista lillukanvartta, jos sitä ennen on ostanut uusia vaatteita, meikkejä, koruja ja muuta tarpeellista matkaa varten, mutta toki itsekin yleensä täytän vesipullon enkä osta uutta. En kuitenkaan ajattele, että nyt teen ympäristöteon. ;) (Joku voisi toki sanoa, että matkustaminen itsessään on turhaa, mutta itse rakastan tätä turhuutta).

Pyjama
Pyjamapäiviä

Tämä onkin tärkeä pointti, että keskittyy niihin olennaisiin asioihin. Mulla on postaus työn alla aiheesta. :D

Minulla on ei ole tiukkaa faktaa, että onko jätekatoksista asti muovin hakeminen kannattavaa ja järkevää, muutamia kokeilujan siitä on pk-seudulla. Odotellaan niistä tuloksia. Muovijätettä vaan tulee niin paljon (meillä ainakin enemmän kuin sekäjätettä), että jos se saadaan suht puhtaana kerättyä, niin voi ollakin järkevää tiheästi asutulla alueella.

Kielikylpy

Ja ehkä helpoin tapa välttää muovia on kantaa omaa kestokassia mukana. Ja jättää ottamatta esim. hedelmille niitä pikkupusseja, koska kaikkien EI tarvitse olla erikseen muoveissa (kaikkein vähiten niiden hedelmien, mitkä jokatapauksessa kuoritaan).

Niinpä! Usein tuntuu naurettavalta, mikä kaikki vihannesosastollakin on jo valmiiksi muoveissa, ja mitä kaikkea ihmiset laittavat itse muovipusseihin. Mielelläni ostan esimerkiksi suomalaisia paprikoita, mutta mitenkä niitä ei saa edes kesällä Närpiöstä tänne Tampereelle ilman muovikelmua, kun ne näyttää Marokosta saavan?

Toytoy (Ei varmistettu)

Itse lisäisin tähän että kannattaa kantaa mukana pientä kankaista liinaa, jota käyttää käsipaperin sijaan. Kun ryhdyin kantamaan omaa liinaani, huomasin kuinka minulla on tapana esim. töissä ottaa aina mukaani kertakäyttöliina kahviosta. Onhan se ilmainen, ja siihen voi sitten pyyhkiä kädet, suun, nenän, kaatuneen kahvin pöydältä... Yhdellä pienellä muutoksella olen vähentänyt n. 1000 roskaa vuodessa (käyn paljon ulkona syömässä ja kahvilla).

Muovia kaapit täynnä (Ei varmistettu)

Kun nyt on kuitenkin tullut hankittua pakasterasioita ja kaiken maailman tupperware-kippoa niin lienee kai parasta käyttää me loppuun eikä äkillisessä muoviheräämisessä mennä ostamaan lasi- tms. purkkeja tilalle.
Pitäisi vaan keksiä miten selvitä kosmetiikasta ilman muovia. Samppoo ja saippua on muovitonta, mutta kasvovedet ja voiteet tulee muovissa.

Kommentoi