5 helppoa tapaa vähentää muovijätettä

 

20161228072855.jpg

”Maapallo hukkuu muoviin.” Näin kirjoitti taannoin Lilyn Retroprinsessa-blogin Raisa käytyään Balilla, jossa hän myös nappasi yllä olevan rantakuvan – roskan peittämät rannat ovat totuus, joka yleensä rajataan pois turistikuvista.

Raisan teksti ravisti hereille. Joka ikinen maailmassa valmistettu muovinpala on edelleen planeetallamme. Muovi ei hajoa koskaan – se vain pilkkoutuu yhä pienemmiksi ja pienemmiksi osiksi. Lopulta suuri osa muovihiukkasista päätyy vesistöihin ja sitä kautta niissä eläviin eläimiin. Karmaiseva ajatus.

Tässä viisi helppoa tapaa, joiden avulla omalta osaltasi vähennät muovijätettä. Sano ei näille:
 

1. Ei muovisille kertakäyttöaterimille ja -astioille

Ranska kielsi viime vuonna muovista valmistetut kertakäyttömukit, astiat ja aterimet, jotka eivät ole biohajoavia. Laki tulee voimaan vuonna 2020, ja sen luvataan olevan vain yksi uudistuksista, joiden avulla Ranska pyrkii kohti ”vihreää kasvua”. Aiemmin Ranska on kieltänyt kauppojen muovipussit. Sama Suomeen, kiitos!

Tee näin: Noutolounaita varten kanna mukanasi spork-aterinta, eli lusikan ja haarukan yhdistelmää, jollaisen voit ostaa retkeilyliikkeestä. Kun haet ruokaa mukaan, kieltäydy ravintoloiden tarjoamista muovipilleistä.

Hyvä vinkki on myös kantaa laukussa pientä liinaa, johon voit kääriä esimerkiksi kaupasta ostamasi pullan tai karjalanpiirakan. Näin tekee Trash is for Tossers -blogin Lauren Singer, joka pyrkii elämään niin, että aiheuttaisi mahdollisimman vähän roskaa. Hän on kertonut, että kahviloiden ja kauppojen henkilökunta saattaa joskus hämmästellä hänen tapaansa kääriä ostokset omaan liinaan, mutta kun hän selittää, miksi hän niin tekee, useimmat työntekijät suhtautuvat asiaan positiivisesti.
 

2. Ei vesipulloille

Muovisia vesipulloja saisi ostaa vain äärimmäisessä hädässä, niin turhia ne ovat. Suomessa pullo on melko näppärä kierrättää, mutta ulkomailla vanha vesipullo päätyy helposti roskiin, kun paikalliseen kierrätysjärjestelmään ei jaksa tutustua (tai sellaista ei ole). 

Tee näin: Hanki lasinen tai teräksinen juomapullo ja ota se mukaan myös matkalle. Täytä pullo Suomessa lentokentän vessassa, jolloin koneeseen ei tarvitse ostaa erillistä vesipulloa. Useassa Euroopan maassa kraanavesi on juomakelpoista, joten voit täyttää pullosi hotellissa. Voit myös ostaa hotellihuoneeseen ison tonkan vettä, josta täytät pullosi monen päivän aikana. Näin aiheutat vähän vähemmän muoviroskaa kuin yksittäisiä pikkupulloja ostamalla.

Jos pidät take away -smoothieista tai -mehuista, voit pyytää kahvilan työntekijää tekemään juoman suoraan omaan lasipulloosi.
 

3. Ei take away -kahvikupeille

Kyllä, myös take away -kahvikupeissa on muovia. Pahvikupit päällystetään muovilla, jotta neste ei vuoda kupista läpi. Niitä ei siis voi kierrättää. Onneksi Suomessa on juuri kehitetty muoviton, biohajoava paperimuki, josta neste ei vuoda läpi! Odotamme innolla, että nämä kupit tulevat markkinoille.

Tee näin: Biohajoavia paperimukeja odotellessasi hanki kestokuppi tai juo kahvisi kahvilassa.
 

4. Ei keittiön säilytysmuoville

Pyri eroon keittiön muovirasioista ja vältä kaupassa muoviin pakatun ruoan ostamista. 

Tee näin: Hanki lasisia säilytysastioita. Jotkut vihannekset, kuten vihreät pavut ja pinaatin, sekä leivän voi pakastaa myös kangaspusseissa. Tutustu myös mehiläisvahakääreisiin. Mehiläisvahalla päällystettyihin luomukangasliinoihin on helppo kääräistä esimerkiksi juustot, puolikkaat avokadot ja hedelmät, vinkkaa Noora Shingler Kemikaalicocktail-blogissaan. Yhtä käärettä voi käyttää noin vuoden, jos sen huuhtelee tai pesee käytön jälkeen. Kääreitä myydään ekokaupoissa, kuten Ruohonjuuressa.
 

5. Ei kosmetiikan mikromuoveille

Päivittäiskosmetiikassa, kuten hammastahnassa, kuorintavoiteissa ja suihkugeeleissä, saattaa olla mikromuoveja, eli pienen pieniä muovihiukkasia. Nämä hiukkaset läpäisevät vedenpuhdistamoiden suodattimet ja päätyvät lopulta vesistöihin. Niistä saattaa irrota myrkkyjä vesiin.

Tee näin: Suosi sertifioitua luonnonkosmetiikkaa, jossa ei käytetä mikromuoveja. Voit myös ladata puhelimeesi nerokkaan CosmEthics-sovelluksen. Sen avulla voit skannata tuotteen viivakoodin jo kaupassa, ja sovellus kertoo sinulle, sisältääkö tuote mikromuovia tai muita haitallisia ainesosia.
 

Teksti: Mia Frilander
Kuva: Retroprinsessa-blogi

LUE MYÖS:
 MAAILMAN PARHAAT VEGAANIMEIKIT
KOLME TAPAA KOKEILLA VEGAANISTA RUOKAVALIOTA

 

 

Kommentit (11)
  1. Muovia kaapit täynnä
    9.7.2017, 09:07

    Kun nyt on kuitenkin tullut hankittua pakasterasioita ja kaiken maailman tupperware-kippoa niin lienee kai parasta käyttää me loppuun eikä äkillisessä muoviheräämisessä mennä ostamaan lasi- tms. purkkeja tilalle.
    Pitäisi vaan keksiä miten selvitä kosmetiikasta ilman muovia. Samppoo ja saippua on muovitonta, mutta kasvovedet ja voiteet tulee muovissa.

  2. Itse lisäisin tähän että kannattaa kantaa mukana pientä kankaista liinaa, jota käyttää käsipaperin sijaan. Kun ryhdyin kantamaan omaa liinaani, huomasin kuinka minulla on tapana esim. töissä ottaa aina mukaani kertakäyttöliina kahviosta. Onhan se ilmainen, ja siihen voi sitten pyyhkiä kädet, suun, nenän, kaatuneen kahvin pöydältä… Yhdellä pienellä muutoksella olen vähentänyt n. 1000 roskaa vuodessa (käyn paljon ulkona syömässä ja kahvilla).

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *