5 ihanaa asiaa, joita ei kannata pantata täydellistä hetkeä varten

Toimitus

Sain joitakin vuosia sitten lahjaksi 50-luvun Arabia-astiaston, joka oli aikoinaan ostettu anoppini isoisän syntymäpäiville. Kultareunaiset koristeelliset kahvikupit olisivat tuntuneet ehkä jossakin muualla ällösöpöiltä, mutta satavuotiaan puutalomme keittiössä ne olivat kuin kotonaan.

Silti niitä on käytetty ehkä noin kolme kertaa. Käteni alkavat täristä heti, kun vain ajattelenkin, kuinka arvokkaita kupposet mahtavat olla.

Viime aikoina olen tosin alkanut miettiä, mitä iloa on astioista, joita ei voi myydä eikä käyttää.

Aloin ajatella asiaa entistä enemmän, kun luin elokuun Trendistä Eeva Kolun ihanaa arkea käsittelevän jutun Ihmisen parasta aikaa. Siinä Eeva sanoo seuraavat viisauden sanat: ”Arki on ihanaa, kun arkiset asiat ovat ihania. Juo kahvi kauniista kupista, ota käyttöön mummon perintöhopeat ja lakkaa pihtaamasta parhaita vaatteitasi.”

Jostain syystä meillä on taipumus säästellä ihania asioita juuri oikeaa, täydellistä hetkeä varten. Usein sitä täydellistä hetkeä vain ei tule. Mitä pidempään hetkeä odottaa, sitä kovemmaksi kasvavat vaatimukset.

Jos palkankorotus ei riitä syyksi korkata samppanjapulloa, sitä ei voi avata myöhemmin vain siksi, että on perjantai ja hyvä fiilis.

Lopulta käy helposti niin, että hartaasti säästelty ihanuus valuu hukkaan.

Eräs ystäväpari säästeli ulkomailta tuomaansa viinipulloa romanttista illallista varten. Lopulta pari erosi, ja muuttokuormasta löytyi pullo etikkaiseksi mennyttä viiniä.

Elämä on enimmäkseen arkea eikä juhlahetkiä. Missään laissa ei ole määrätty, että arjen pitäisi olla harmaata. Siksi listasimme viisi ihanaa asiaa, joita ei kannata pantata.

1. Marjat. Söitkö tänäkin kesänä pakastinta tyhjäksi viime vuoden mustikoista, joita ensin säästelit koko syksyn? Marjat eivät parane säilyttämällä. Mitä sitten, jos syöt mustikkavarastosi tyhjäksi jo marraskuussa? Ainakin olet syönyt ne silloin, kun niissä on vielä vitamiineja ja hitunen kesän makua tallella.

2. Suklaa. Arvokkaintakaan sveitsiläisen herkkupuodin suklaalevyä ei kannata haudata kaapin perälle odottamaan sitä täydellistä tumma suklaa + punaviini -hetkeä. Ellet pidä härkiydestä muussakin kuin huumorissa.

3. Kosmetiikka. Avattu kosmetiikka ei säily iäisyyksiä, vaikka olisit kuinka maksanut siitä kultahippusia. Silkkiset sääret ja suihkaus ihanaa hajuvettä tuntuvat ihanilta myös arkena.

4. Kengät. Sinä päivänä, kun raskaus kasvattaa kengännumeroasi kolmella koolla, arvostat suuresti sitä, että käytit kalleimpia korkkareitasi useammin kuin kerran.

5. Vaatteet. Muoti muuttuu, paino vaihtelee, turkiskuoriaiset hyökkäävät. Pue se ihana kašmirneule tänään, koska tänään se on vielä ihana. 

Mitä asioita te lisäisitte listaan?

Teksti: Heini, jonka mielestä samppanja maistuu parhaalta ihan tavallisena arki-iltana

Kuva: A-lehtien kuvatoimitus

Kommentit

Hyppytikki

Voi kun joku olisi tuon kenkäasian kertonut neljä vuotta sitten :/ 

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Kauniit muistikirjat ja muistiinpanovälineet! Otin eilen käyttöön ihanan lahjaksi saadun vihon, jota olin pantannut pitkään niitä parempia ja viisaampia ajatuksia odotellessa...mutta eilen päätin, että tuskinpa tästä kauheasti syvällistyn, joten otin kynän käteen ja vihon käyttöön. :) 

Heini Maksimainen

Totta! Olen itsekin jostain syystä pantannut ihania muistikirjojani syvällisiä päiväkirjapohdintoja varten. Mutta hetkinen, enhän minä edes kirjoita päiväkirjaa...

tints
viiskyt piste neljäyks

Eh, mulla on tuolla kaksi skumppapulloa säästössä tiettyä hetkeä varten - tosin tiedän ettei ne tästä viikkoa kauempaa vanhene. Viimeinen cef-hoito on tänään, eli viikon päästä olen jo siinä kunnossa, että voin kilistellä tukijoukkojen kanssa sytkyjen loppumisen kunniaksi! Jee!

Mummaltani ylioppilaslahjaksi saamaani Arabian myrna-astiastoa säilytin huolella ja hartaasti, koskaan käyttämättä, ajatuksella että näitä säästän hienoa hetkeä varten. Eihän semmosta hetkeä ikänä tullut ja päätin ettei tulekaan, vaan kolmetoista vuotta lakituksen jälkeen myin ne, ja sijoitin rahat nahkaani -  mm. myrnakukkaset koristavat nyt olkapäitäni. Karun kaunista on muuten se, että juuri silloin kun noita kukkasia hakattiin ihooni, sain puhelinsoiton mummani kuolemasta - hetki oli sittenkin oikea "ottaa käyttöön" nuo myrnat.

Heini Maksimainen

Ihanaa, että pääset korkkaamaan skumppasi, parempaa syytä juhlaan tuskin onkaan!

Hmm, eli pitäisiköhän tatuoida ihoon kaikki, mitä ei uskalla tai raaski käyttää? Se takaa sen, ettei ihanuus, mikä se sitten onkaan, ainakaan hajoa tai häviä. Tosin harkitsisin ehkä kahdesti ennen samppanjapullotatuointia...

Kati Toivanen
Kaksi-nolla

Öööh, päättelen, että se kuusi vuotta sitten entisestä työpaikasta läksiäislahjaksi saamani erittäin fiini samppanja ei taida olla enää juomakelpoista.

Myyti

Mun pullo on köllötellyt vasta 5,5 vuotta! Ehkä sen voi vielä juoda :D

Eilisen lupaukset

Sain joskus kukkien terälehdistä tehtyjä karamellejä matkamuistoksi. Säilytin niitä monta vuotta kaapissa näytillä, kunnes heitin ne tänä vuonna roskiin. Olisi pitänyt syödä eikä säilyttää.

Kaikki rakkaudella tehdyt mehut, hillot, pakastetut marjat ja sienet... syökää pois! Ne on tehty syötäviksi, ja kun nykyään uutta saa kaupasta, niin ostoksille jos loppuu. Itsellä tilanne, että vanhoja sieniä on pakkasessa, samoin marjoja. Nyt hingun metsälle, mutta kun pakkanen on täynnä... Voi olla, että heitän vanhoja kompostiin, kun saan uusia tilalle. Jostain syystä ne vanhat suppikset ovat todella voimakkaan makuisia, eikä niitä oikein tule käytettyä. Marjat taas pitää vaan kierrättää käyttöön, vaikka jonkinlaisiin smoothieihin.

Yritän myös oppia olemaan ostamatta kosmetiikkaa. Käytän ihan muutamia hyväksi havaittuja tuotteita, ja loput pölyttyvät hyllyillä, vievät tilaa ja vessa näyttää (on) täydeltä.

Maalaishiiri (Ei varmistettu)

Samoin kuin sitä pikkutilkkasta purkin pohjalla, sitä "vähän liian juhlavaa" vaatetta, ihania koruja ja muuta säästelee, tulee myös säästeltyä vieläkin ihanampia asioita: kyllä arkenakin saa ja suorastaan pitää sanoa kivoja asioita itselleen ja toisille, suukottaa ja halailla rakkaita, ostaa kukkia itselleen tai muille jne.

Pitää nauttia, ei se ole vain "täydellisten vapaa-/juhlapäivien" varalle säästelty ylellisyys. Nauttia voi niin monenlaisesta.

SARI H.
KOLIBRI

Minulla on varastossa odottamassa kaksi iltalaukkua, salaattiottimet ja

kristallilasit.

Kommentoi