5 kysymystä Pokémon Go -pelistä, joita et ole kehdannut kysyä

Menikö Pokémon Go -huuman alku sinulta ohi, ja nyt kun peliä pelaavat kaikki, et enää kehtaa kysyä keltään, mistä pelissä on kyse? Ei hätää – me kerromme!

pokemon.jpg

1. Ensinnäkin: siis mikä Pokémon?

90-luvulla syntyneet, skipatkaa tämä. Muut, jatkakaa. Pokémon on japanilaisen videopelisuunnittelija Satoshi Tajirin luoma videopeli. Videopelissä on satoja erilaisia, satueläimiä muistuttavia Pokémon-hahmoja. Tavoitteena on kerätä niistä jokainen ja kouluttaa hahmoja paremmiksi taistelijoiksi.

Alkuperäistä Pokémon-peliä pystyi pelaamaan vain Nintendon konsoleilla. Myöhemmin Pokémoneista on tehty tv-sarjoja, keräilypelikortteja ja lukuisia muita oheistuotteita. Tunnetuin Pokémon-hahmo on Pikachu (se sähkönkeltainen, tärähtäneen näköinen hiiri).

Pokémon Go -mobiilipeli on Pokémon-peli älypuhelimille, joka julkaistiin heinäkuussa. Pelistä on kasvanut maailmanlaajuinen hitti, ja Yhdysvalloissa sillä on enemmän päivittäisiä käyttäjiä kuin Twitterillä. Sen idea on pitkälti sama kuin Tajirin ysärillä luomassa pelissä: tavoitteena on napata mahdollisimman paljon Pokémoneja puhelimen kameran ja GPS:n avulla aidosta ympäristöstä, kuten kaduilta. Saatuaan hahmoja pelaaja voi alkaa kouluttaa Pokémonejaan paremmiksi ja taistella niillä muiden pelaajien Pokémoneja vastaan.

 

2. Miksi kaikki Pokémon-pelaajat puhuvat gymeistä? Ei kai puistossa pyöriminen mitään salitreeniä ole?

Omaan korvaani Pokémon-slangi särähti ensimmäistä kertaa, kun poikaystäväni kertoi menevänsä illalla gymille. Odotin snäppiin kilahtavan treenikuvia himmeistä muskeleista, mutta miten kävikään? Sain kuvan Pokémonista, joka nyhjöttää puun vieressä.

Gymit eli Pokémon-salit ovat peliin merkattuja alueita, joihin toisilleen tuntemattomat pelaajat eli Pokémon-kouluttajat kokoontuvat harjoittelemaan ja taistelemaan Pokémoneillaan. Pokémonit viedään gymille, jotta niistä tulisi vahvempia – salikäynnin syy on siis sama kuin monilla ihmisillä, jotka pumppaavat rautaa.

Treenaamisen lisäksi gymeillä myös taistellaan. Vaikka Pokémon Go -pelin pelaaminen aloitetaan useimmiten yksin, tason viisi saavutettuaan pelaaja voi halutessaan liittyä Pokémon-tiimiin. Tiimejä on kolme: Team Instinct eli Keltainen joukkue, Team Mystic eli Sininen joukkue ja Team Valor eli Punainen joukkue. Taisteluissa kukin tiimi yrittää vallata gymin itselleen. Gymiä voi lähteä valtaamaan myös yksin, mutta paremmin se onnistuu jos pelaajia on useampia. Maineen ja kunnian lisäksi gymien valtaamisesta voi saada erilaisia palkintoja, jos gymi on tarpeeksi kauan pelaajien hallussa.

 

3. Onko Pokémon Go saanut suomalaiset puhumaan tuntemattomille?

Kyllä. Pokémon Gon pelaajat antavat kaduilla kohdatessaan toisilleen vinkkejä ja keskustelevat pyydystämistään Pokémoneista: Missä ovat harvinaisimmat Pokémonit? Kenen hallussa gymi on nyt? Pelaajat puhuvat omista Pokémoneistaan kuin innokkaimmat koiraihmiset hauvoistaan.

Huomasin pelin vuorovaikutuksellisuuden itsekin, kun pelasin ensimmäistä kertaa. Joku huikkasi minulle parinsadan metrin päässä olevasta harvinaisesta Pokémonista, Charizardista. Yhtäkkiä huomasin juoksevani muiden pokettajien kanssa ympäri Suomenlinnaa Pokémonin perässä. Charizardin nappaamisen jälkeen toivottelemme toisillemme kasuaalisti hyvät metsästysonnet ja jatkoimme matkaamme eri suuntiin.

 

4. Miksi porukka kävelee ympäriinsä puhelin kourassa?

Peliä ei voi pelata vain kotisohvalta käsin, vaan Pokémoneja on lähdettävä metsästämään ulos. Luuri kourassa kävellään siis useimmiten Pokémoneja etsiessä sekä Pokémon-munien hautomistarkoituksessa. Pokémoneja voi nimittäin kerätä sekä nappamalla niitä valmiina hahmoina että saamalla munavaiheessa olevan Pokémonin. Jotta munasta kuoriutuu Pokémon, sitä pitää hautoa. Omaa munaani olen hautonut nyt kolmen kilometrin edestä.

Pokémon-munia saa PokéStopeilta. PokéStop on paikka, josta voi kerätä munien lisäksi pokepalloja, joihin Pokémoneja pyydystetään, sekä potioneita, joilla voi parantaa taisteluissa loukkaantuneita Pokemonéja. PokéStopit sijaitsevat usein erilaisten monumenttien ja historiallisten paikkojen luona.

 

5. Miksi porukka jämähtää hengailemaan yhteen paikkaan pitkäksi aikaa?

Pokémoneja on helpoin napata paikoissa, joihin on asennettu lure eli Pokémonien houkutin. Kuka tahansa voi asentaa luren mihin vain haluaa. Yksi lure houkuttelee Pokémoneja luokseen puolen tunnin ajan. Luret hyödyttävät kaikkia lähellä olevia Pokémon-kouluttajia riippumatta siitä, kuka luren on asettanut. Tästä syystä pelaajat kerääntyvät samoille alueille ja jäävät hengailemaan. Monilla Pokémon-kouluttajalla voi nähdä mukanaan eväät, osalla jopa retkituolit ja -pöydät. Helsingin suosituimmat luret sijaitsevat Kaivopihalla ja Ruttopuistossa.

 

Teksti: Mari Jäntti, Trendin ja Lilyn toimitusharjoittelija
Kuva: Istock Photo

 

 

Kommentit (1)
  1. Muuten hyvä, mutta lurea ei voi asentaa ”mihin tahansa haluaa” vaan se liitetään pokestoppiin.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *