5 syytä, miksi aikuisten kannattaa katsoa Skam-nuortensarjaa

ylepressi36-20170120.jpg

Norjalaista Skam-sarjaa on ylistetty jopa maailman parhaaksi nuortensarjaksi. Yhdymme ylistykseen. Henkilöhahmot ovat hämmästyttävän aitoja ja uskottavia, sarja on laadukas ja koukuttava. Skamissa on draamaa enemmän kuin eteläamerikkalaisessa telenovelassa.

Skamissa seurataan lukioikäisen kaveriporukan elämää. Sarjan kolme ensimmäistä tuotantokautta löytyvät Areenasta – odotettu kolmas lisättiin Areenaan tänään 20.1. Neljäs tuotantokausi esitetään Norjassa keväällä.

Jos teini-ikäsi on takana, saatat miettiä, miksi sinun pitäisi innostua Skamista. Tässä viisi syytä.

 

1. Ymmärrät, että nykynuoret ovat parempia kuin omassa teini-iässäsi

Kun teinejä tarkkailee, saattaa tuntua siltä, että he lilluvat läpi elämänsä tuijottaen älypuhelimen ruutua. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö heidän päässään liikkuisi mitään. Skamia katsoessa tulee mieleen, että maailma on paljon parempi paikka nyt, kuin mitä se oli omassa nuoruudessa. Teinit ovat fiksumpia ja avoimempia erilaisille ihmisille, ja sarjan päähenkilöistä moni ajattelee todella feministisesti. Jos olet päivitellyt nykyajan nuorisoa, muutat takuulla mielesi katsottuasi Skamia. Tai ainakin huomaat, että olit itse nuorena vähintäänkin yhtä sekaisin.

Parasta: Sarjassa käsitellään fiksusti arkojakin aiheita, kuten homoseksuaalisuutta, syömishäiriöitä ja seksuaalista häirintää. Sen jälkeen, kun eräs sarjan hahmo joutui seksuaalisen häirinnän kohteeksi, useat norjalaisnuoret rohkaistuivat tekemään ilmoituksen itseensä kohdistuneesta häirinnästä. 

 

2. Innostut taas pussailusta (vaatteet päällä)

Sarjassa vastarakastuneet teinit suutelevat ihan koko ajan: tyhjissä luokkahuoneissa, autoissa ja tuntitolkulla vaatteet päällä sängyssä. Mikseivät aikuiset enää harrasta monen tunnin pussailumaratoneja? Skam inspiroi yllättämään oman rakkaansa kunnon imutussessiolla.

Parasta: Beibi, viikonloppuna imutellaan.

 

3. Muistat, millaista oli olla teini – mikä on hyvä ja huono asia 

Jos olit unohtanut, miltä tuntui harrastaa ensimmäistä kertaa seksiä, lipittää kotibileissä jonkun vanhemman kaverin ostamaa lämmintä valkkaria ja olla toivottoman ihastunut koulun kuumimpaan poikaan tai tyttöön, sarja verestää muistoja. Välillä omat teinisekoilut tulevat niin vahvasti mieleen, että sarjaa on jopa kiusallista katsoa. Skamia katsoessa tajuaa myös, että teinien ja aikuisten ongelmat ovat itse asiassa todella samanlaisia. Kolmekymppistenkin porukoissa esiintyy parisuhdesäätöä, draamaa ja ulkonäkökomplekseja.

Parasta: Saa leikkiä puumaa turvalliselta etäisyydeltä. Itse katson sarjaa myös söpöjen poikien takia. Allekirjoittanut on Team-William, mutta Penetrator-Chrisissäkin on sitä jotain, vaikka hän onkin yksi iso drittsekk (katso alla oleva sanakirja). 

 

4. Norjaa ei puhuta vain vessanpöntölle

Tärkeimmät uudet sanat, jotka olen oppinut Skamista:

drittsekk – paskiainen tai idiootti

Har du morrabrød? – Onko sinulla aamustondis?

doruller – vessapaperirulla

Kødder du? – Lasketko leikkiä?

Parasta: Opit uuden kielen. 

 

5. Saat meikki-inspiraatiota ja opit (vihdoin) hyväksymään finnit

Kuvauksiin ei huhujen mukaan palkattu meikkaajaa, vaan näyttelijättäret meikkasivat itse itsensä, jotta lopputulos olisi mahdollisimman uskottava. Meikkivoiteen läpi näkyy huono teini-iho, mikä on virkistävää ja aitoa. Kaikilla ei todellakaan ole täydellisen siloteltu hipiä, mutta he näyttävät siitä huolimatta ihanilta.

Noora, yksi sarjan päähenkilöistä, käyttää aina punaista huulipunaa ja näyttää niin upealta, että tekee mieli itsekin sutia punaa huuliin. Ei ole paljastettu, mitä punaa kuvauksissa on käytetty, mutta yhdessä jaksossa eräs tyttö kysyy Nooralta, mitä merkkiä hänen huulipunansa on. ”Clinique”, vastaa Noora. Cliniquen edustajat ovat arvelleet, että Nooran vakiopuna vaikuttaisi olevan Clinique Pop Matte -huulipuna sävyssä ”Bold Pop”.

Parasta: Sarja saa (aikuisiän)finneistä kärsivän suhtautumaan ulkonäköönsä lempeämmin.

 

lily_byline_mia_5.jpg

Kuva: Yle

Lue myös Juliaihminen-blogin juttu Skamista: samaistutko sarjan teineihin vai vanhempiin?

 

 

kulttuuri suosittelen
Kommentit (5)
  1. Katarina Kirvesmäki
    1.2.2017, 09:59

    Haha, ihan parhaita syitä katsoa sarja! SKAM for life <3 Pärjäisköhän tällä sanakirjassa esiintyvällä sanastolla seuraavan Norjan vierailun yhteydessä?

  2. Siis joo, toi pussailu!!! Se oli niin kivaa nuorena! Sääli, et aviomies ei tykkää pussailla.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *