5+1 vinkkiä: Näin otat mahtavia valokuvia

taipaleet.jpg

Daniel (vas.) ja Samuel Taipale eivät myönnä kilpailevansa Instagram-seuraajille. ”Peli on aika selvä tällä hetkellä, mutta on molempien hyöty, jos toinen saa näkyvyyttä. Hyvä kilpailuhenki vie meitä yhdessä eteenpäin”, Daniel sanoo.
 

Suomalaisveljeksiä Samuel ja Daniel Taipaletta voi luvan kanssa nimittää Instagram-guruiksi. Samuelin @eljackson- ja Danielin @dansmoe-tileillä on yhteensä huimat 200 000 seuraajaa, ja he ovat herättäneet huomiota ulkomaita myöten: Instagram on esitellyt Taipaleet omassa blogissaan ja The Daily Mirror on kirjoittanut heistä verkkosivuillaan. Lisäksi veljekset pyörittävät yhdessä omaa yritystään, joka luo Instagram-kampanjoita isoille firmoille.

Veljesten kuvat lumihuippuisista vuorista ja taivaan täyttävistä revontulista herättävät sekä matkakuumeen että saavat haaveilemaan paremmista kuvaustaidoista. Haastattelimme veljeksiä heinäkuun Trendiin ja kysyimme heiltä samalla 5+1 vinkkiä, joita noudattamalla kuka tahansa saa otettua parempia kuvia.
 

1. Sommittele
Kaikista tärkeintä on miettiä, mihin valokuvassa kuvauskohteen sijoittaa. Taipaleet hyödyntävät niin sanottua kultaista leikkausta eli viivoja, jotka jakavat kuvan yhdeksään pienempään ruutuun. Kuvauskohde kannattaa sijoittaa joihinkin viivojen risteyskohdista ja horisontti toiselle vaakaviivalle. Viivojen avulla saat myös esimerkiksi talojen reunat suoriksi. Ruudukon saa iPhonen kameraan puhelimen asetuksista.

2. Käytä jalkoja
Taipaleet ottavat Instagram-kuvansa sekä puhelimella että kameralla. Puhelimella ei kuitenkaan kannata zoomata, sillä puhelimen kameran digitaalinen zoomi heikentää kuvanlaatua. Puhelimella kuvatessasi kävele siis mieluummin kohteen viereen. Monesti muutenkin kannattaa mennä kolme kertaa lähemmäs tai kauemmas kohteesta kuin mitä ensin ajatteli, Taipaleet neuvovat.

3. Uskalla leikkiä
Yleensä kuva otetaan silmien korkeudelta, mikä voi tehdä siitä yllätyksettömän. Kuva muuttuu mielenkiintoisemmaksi, jos se on otettu kuvakulmasta, josta emme normaalisti katso asioita, esimerkiksi alakulmasta tai korkealta. Uskalla siis leikkiä kuvakulmilla.

4. Mielikuvitus peliin
Muiden kuvissa nähtyjä elementtejä ja ideoita voi kopioida omiin kuviinsa ja toteuttaa kuvan muuten omalla tyylillään. Taipaleet vinkkaavat esimerkkinä Instagramissa käytetystä #leanwithit-hashtagista, jossa ihminen seisoo samassa kulmassa taustalla olevan vinon rakennuksen kanssa. Toinen näppärä hashtag on #fromwhereistand, jossa kuvataan se kohta, jossa seisoo. Jujuna voi olla se, että seisookin jyrkänteellä.

5. Tuo kontrasti
Harmaa ja sumuinen keli saa maiseman näyttämään, noh, harmaalta. Värien käyttäminen, esimerkiksi kirkkaan punaisessa sadetakissa seisovan ihmisen sijoittaminen keskelle muuten harmaata maisemaa, tuo kuvaan eloa ja kiinnittää huomion.

+ 1 Hyödynnä valo
Vahvassa auringonvalossa kuvatessa kuvat eivät välttämättä näytä hyvältä. Varsinkin ihmisten kasvoille valo tekee vahvoja varjoja. Illemmalla, jolloin aurinko paistaa matalalta, valo on pehmeämpi. Ilmiö tunnetaan nimellä golden hour, ja meidän eduksemme se kestää Suomessa kauan. Käytä se siis hyväksesi!

Lue Taipaleiden veljestan haastattelu heinäkuun Trendistä.

Teksti: Johanna Keponen
Kuva: Jukka Salminen

 

Kommentit (1)
  1. rule of thirds, jossa kuva jaetaan yhdeksään yhtä suureen osaan on ihan eri juttu kuin golden ratio, eli kultainen leikkaus

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *