7 huonoa perustelua, miksi sukupuolettomuus ei toimi

Toimitus

 

BOOM!

Tällainen kiva possahdus kuuluisi, jos Suomeen saataisiin sukupuoleton sukupuoli. Siinä menisi meidän huolella rakentamamme sukupuolijärjestelmä pillun ja kullin päreiksi.

En kuitenkaan pidättele hengitystäni. Kun tässä maassa poliitikot eivät uskalla toteuttaa kansan enemmistön tahtoa homoliitoista, en usko, että neutraali sukupuoli on monen päättäjän tähtäimessä.

Ehkä huutaminen auttaa:

MILLOIN ME SALLIMME SUOMALAISEN, JOKA EI OLE VIRALLISELTA SUKUPUOLELTAAN NAINEN TAI MIES!?!

 

Saksalaiset sallivat viime vuonna ensimmäisenä maailmassa, että vanhemmat voivat luokitella lapsensa pojan ja tytön lisäksi ”määrittelemättömäksi”. Sukupuoleltaan välimuotoa lasta ei siis väkisin silvota kirurginveitsellä tytöksi vaan tämä saa kasvaa välimuotona. Lapsi voi täysi-ikäisenä päättää, minkä sukupuolen ottaa tai on ottamatta.

Neutraalia sukupuolta ajaessa yritetään muuttaa koko yhteiskuntaa niin, ettei olisi väliä, onko ihminen mies vai nainen. Neutraaliuden symboli on purppura, täydellinen ympyrä, kuten tuossa yllä.

Enää kaikkea ratkaiseva kysymys ei kuuluisi: mitä sukupuolta olet?

Jatkossa se olisi samanlainen tiedustelu kuin että oletko vaaleaihoinen, oletko kotoisin Kuopiosta tai oletko mieltynyt seksiin vaginallisten kanssa.

Ruotsalaiset ovat sukupuoliasioissa maailmanmestareita, mutta yhdessä asiassa me olemme naapureita edellä. Ruotsi otti käyttöön ihmiseen viittaavan hanin ja honin rinnalle neutraalin sanan hen. Suomen-kielessä ei alun perinkään sukupuolia erotella. Hän on aina hän.

Suomalaisen ihanan hän-sanan pohjalle on hyvä rakentaa sukupuoleton valtakunta. Jos vaikka lähdetään etenemään ongelmista.

 

Mitä huonoja puolia sukupuolettomuudessa olisi?

1) Koulussa ei enää järjestetä tyttöjen ja poikien liikuntaa. Voi harmi!

2) Enää ei pääsisi virtsaamaan huoneeseen, jossa on ulostamassa vain saman sukupuolisia ihmisiä. Miten tästä selvitään?

3) Armeijassa ei tehdä enää pojista miehiä vaan koulutetaan asevelvollisista kansalaisista sotilaita. Elämä pilalla!

4) Lapselle voi antaa nimen, josta ei heti juolahda mieleen hänen kromosominsa. Rappiohan siitä seuraa!

5) Lapset eivät oppi miehen mallia isältä ja naisen mallia äidiltä. Riittää vain, että on rakastavat vanhemmat. Huh huh!

6) Polttareihin kutsutaan parhaat ystävät. Kukaan ei joudu ryyppäämään puolituntemattomien kanssa vain siksi, että on mies tai nainen. Oksettavaa!

7) Avioliittoon pääsee kenen tahansa kanssa. Hurja konsepti!

 

Epäilen, ettei vänkääminen sukupuolesta tule vähentymään. Sukupuoli on monille niin turvallinen, elämässä kiinnipitävä piirre, ettei siitä ankkurista luopuminen ole kivutonta.

Kolmannen sukupuolen ihmisille ei tulisi olemaan helppoa, sillä ennakkoluuloisille neutraalit edustaisivat uutta vihattavaa ihmisluokkaa.

Vihaajien sukupuolihierarkia on selkeä:

Miehet ovat ylimmäisenä.

Miesten alla ovat naiset, jotka eivät pysty olemaan miehiä.

Naisten alla ovat neutraalit, jotka eivät pysty olemaan edes naisia.

Tällaisiin väitteisiin neutraaliuden kannattajien pitää oppia suhtautumaan neutraalisti. Pitää tyynesti saada enemmistö hyväksymään, että maailma monimutkaistuu, ja se on pirun vaikeaa, mutta samalla vapauttavaa.

Ei ole paluuta aikaan, jolloin mies oli mies ja nainen nainen. Sellaista aikaa ei koskaan ollut olemassakaan, me vain piilotimme välimuodot silmistämme.

 

Lue Tero Kartastenpään aikaisempia kirjoituksia:

Nännisota etenee kahdella rintamalla

Avioliitto ei kaipaa romantiikkaa

Sivistynyt bileröökaaja

Feministien hylkäämä mies

Kun dyykkari kinkun löysi

 

Seuraahttps://twitter.com/kartastenpaa

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Öö... sukupuoli nyt määritellään jo ultrassa ihan fysiologisin perustein, mikäs vika tässä nyt on? Suurin osa tytöistä on tyttöjä ja pojista poikia. Minä ainakin aion kasvattaa tyttäreni huoletta naiseksi, ellei ilmene jotain, mikä viittaisi tähän neutraaliin sukupuoleen. Anteeksi, kun en ymmärrä pointtiasi. Kuulostaa ihan hyvältä määritellä neutraalin sukupuolen olemassa olo, mutta se, että meidän kaikkien pitäisi olla neutraaleja, menee yli ymmärrykseni. Valaise minua!

Sooloartisti

Ehkä tässä on kyse siitä, että samalla kun rakenneultrassa määritellään fyysinen sukupuoli, määritellään myös sosiaalinen sukupuoli, jonka mukaan yhteiskunta ihmistä kohtelee. Riippumatta omasta lahjakkuudesta, luonteesta, heikkouksista, vahvuuksista tai mieltymyksistä, ihminen lätkäistään joko tyttöjen tai poikien sosiaaliseen laariin. Sukupuolivärkkien perusteella sitten pelataan koululiikunassa ringetteä tai lätkää ja mennään tai ollaan menemättä armeijaan. Sukupuolivärkkien perusteella ihmisellä joko on tai ei ole lupa itkeä julkisella paikalla. Neutraalius vapauttaisi tästä. Eikä sen jälkeen siinä olisi mitään ihmeellistä, että pippelin omistaja pukeutuisi mekkoon tai että vaginallinen henkilö olisi diplomi-insinööri-prätkäharrastaja-metsuri.

Neutraaliuden pointtina on kasvattaa lapsista ensisijaisesti hyviä ihmisiä, ei naisia tai miehiä. Ota huomioon, että neutraalius ei ole tasapäistämistä, vaan ihmisen tuomitsematta jättämistä sukupuoleen perustuvin seikoin.

empuska

Mistä ihmisille on tullut ajatus, että sukupuolisensitiivisyys(kö tämä virallinen termi?) koetaan jotenkin tasapäistämiseksi, kun juuri tiukat raamit pojille ja tytöille on juuri sitä omassa lokerossaan? Voiko joku paatunut tapaus sen minulle kertoa?

Vierailija (Ei varmistettu)

Niin, no se. Teksti sai vain jotenkin ymmärtämään, ettei edes fyysisillä ominaisuuksilla saisi olla minkäänlaista painoarvoa. Onhan perinteiset sukupuoliroolit hieman tiukkoja, mutta itse törmään vähän väliä siihen, että kannustetaan toiminaan toisin! Eli tätä ajattelua on olemassa ja paljon!
Kun minut kasvatettiin, ei lastenkasvatusarvoja sen kummemmin varmaan edes ajateltu, mutta ei minusta mitään supertyttömäistä tullut. Maalla kun kaiken piti olla niin KÄYTÄNNÖLLISTÄ, että hiukset oli mulla kuin pojalla ja mekkoja en ikinä saanut :D Nyt olen sitten mekkoja rakastava varastotyöntekijä, meikkaava nainen joka tykkää keskustella koneista ja muusta tekniikasta. Tosin autoon en vaihda renkaita, ei vaan riitä mielenkiinto ;) eikä käsivoimat, heh.
Mutta joo, hurjalle kuulostaa, että ei sukupuoli määrittäisi yhtikäs mitään persoonasta, että se kaikki olisi yhteisön ja kulttuurin tuotosta. Ehkä, ehkä ei. Jännä, kun en itse ole kokenut tätä ongelmaksi, kun tuntuu, että voin tehdä mitä haluan. Miesten kantilta katsottuna sukupuoli määrittää heitä heitä varmaan tiukemmin.

Vierailija (Ei varmistettu)

Itse satuin jostain syystä lueskelemaan intersukupuolisuudesta Transtukipisteen sivuilta muutama päivä sitten. Luulin tietäneeni asioista melko paljon, mutta minulle paljastui huomattavan paljon myös uusia asioita ja siksi henkilökohtaisesti minulle on entistä tärkeämpää, että ihmisiä ei lokeroitaisi sukupuolisten piirteiden vuoksi. En tietääkseni tunne ketään intersukupuolista tai transihmistä henkilökohtaisesti.

Transtukipiste intersukupuolisuudesta: http://transtukipiste.fi/intersukupuolisuus/
(muutkin linkit ovat tämän sivun kautta löydettyjä)

Erinomainen suomalaisen lastenlääkärin, Mika Venholan videohaastattelu (englanniksi) siitä miksi lasten sukupuolta ei useimmiten kannata väkisin määrittää tai leikata ennen kuin he pystyvät kertomaan ajatuksistaan: https://www.youtube.com/watch?v=riNtxjntqZE

Etenkin Maarit Huuskan psykologian essee "Kehityspsykologisia näkökulmia intersukupuolisuuteen (2009)" oli silmiäavaava. Teksti on todella pitkä ja varsin tieteellinen, mutta siinä käytiin hienosti läpi sitä, kuinka valtaosa intersukupuolisista lapsista onkin kromosomimalliltaan XY, mutta heillä saattaa olla yhtä hyvin täydelliset naisen sukupuolielimet, ym. Mielenkiintoinen pointti oli myös se, että liian pieni penis johti etenkin aiemmin muuten normaalien poikalasten muuttamiseen leikkauksella tytöiksi, koska "mies ei voi elää onnellista elämää peniksen kanssa" Linkki PDF:ään http://whm13.louhi.net/~transtuk/wp-content/uploads/2013/08/Essee_is_huu...

Vierailija (Ei varmistettu)

"Mies ei voi elää onnellista elämää PIENEN peniksen kanssa" piti siis kirjoittamani.

VvVv (Ei varmistettu)

Vierailija, ongelmia tulee vastaan etenkin silloin jos lapsesi on intersukupuolinen. Ihmisillä ei ole tarpeeksi tietoa näistäkään tilanteista. Nyky-yhteiskunnassa pienen lapsen sukupuolielimet silpotaan sopiviksi ja pakotetaan kasvamaan niihin sukupuolimuotteihin jotka länsimaisessa maailmassa vallitsevat.

Sukupuoliroolit eivät ole muutenkaan aina olleet täysin itsestäänselviä, vaan nämä nykyisessä maailmassa olevat ovat nimenomaan länsimaalaisten luomia malleja. Esimerkiksi ennen kolonialismia Amerikan mailla asuneet intiaatit eivät tunteneet tätä meidän sukupuolikäsitettä, vaan heillä asiat olivat paljon vapaampaa ja löytyi myös se kolmas sukupuoli.

Tässä vaiheessa moni miettii lisääntymiskysymystä, mutta onko lisääntymiskyvynkään todennäköisyys ihmisellä vakio? Ei ole. Lisääntymiskyvyttömiäkin ihmisiä syntyy paljon. Asiat eivät ole niin mustavalkoisia että yhä nykyään pitäisi yhtä tiukasti elää tämän mies-nainen -binäärin armoilla, koska se ihan oikeasti satuttaa ja aiheuttaa vahinkoa heille ketkä eivät kumpaakaan ahtaaseen kategoriaan mitenkään pysty itseään mahduttamaan tai pakottamaan. Tämän vuoksi tiukoista sukupuolikäsityksistä olisi hyvä päästä eroon, ja onneksi edistystä tapahtuu jatkuvasti.

Ihmisten ei vaan pitäisi enään nykypäivänä kun tietoa tapauksista löytyy niin paljon, pitää sitä oletusta yllä että jos lapsella on penis hän on mies tai jos hänellä on vagina hän on nainen. Se ei aina mene niin.

Jane C.

Sukupuolella ei saisi olla merkitystä työnhaussa, koulutuksessa, harrastuksissa (fyysisten eroavaisuuksien takia tosin ymmärrän esimerkiksi miesten ja naisten jääkiekon erittelyn, eikä koulussa ollut kiva liikata lapsellisten poikien kanssa). Sukupuoli ei saisi määritellä ihmisen persoonallisuutta, pukeutumista, emotionaalisuutta, itsemääräämisoikeutta. Mulla on naisen nimi, naisen kroppa, naisen kasvot. Mutta se ei määrittele mun persoonaa. Ja olen kuulkaas iloinen siitä, että olen nainen. Se on ihan kivaa. Pienenä halusin olla paleontologi, ryvin mudassa, painin, olin nopea juoksemaan. Mutta se ei muuta mun sukupuolta miksikään. Hyvä niin. Voin olla tällainen välillä vähän epänaisellinen kilipää ilman että olen kommatta sukupuolta. Ehkä ei pitäisi vetää huomiota määrittelemättömään sukupuoleen, vaan siihen, että sukupuolella ei ole väliä. Määrittelemätön sukupuoli voisi luoda kolmannen sosiaalisen lokeron, koska sukupuolet eivät häviä luomalla määrittelemätön sukupuoli.

paulahelena
ALUAP

Jep! oon iloinen naiseudestani, vaikka oonkin diplomi-insinööri enkä käytä meikkiä (mutta tykkään shoppailla ja kihartaa joskus hiukset). Mun mielestä ei tarvi olla mikään neutraali ollakseen ja tehdäkseen just niinku tykkää.

Ei-Vaginaa (Ei varmistettu)

Tyttöjen kanssa ei voi harrastaa urheilua, koska 90% niistä on täysin onnettomia lajissa kuin lajissa

dididi (Ei varmistettu)

Niin, ja 100% niistä ei haluaisi panna sua. Mitäs stereotypioita me vielä keksittäis?

empuska

Tai niitä kiinnostaa yhtä paljon kuin kiviä. Ei siis oikeasti. Kilpailullisuutta pystyy harrastaa kehittävämmin työelämässä kuin radalla paikaten joidenkin typerien ääliönationalististen henkisiä aukkoja. Osaanottoni heille, jotka vilpittömästi symppaavat tiimejä ja yksilöitä parhauden mukaan kuin siksi, onko se Suomesta - tai luoja varjelkoot - Ruotsista...!

Vierailija (Ei varmistettu)

Tyypillinen vastaus sellaiselle, joka ei ikinä ole pärjännyt rehdissä kilpailussa. Ja lisäksi yleisin syy on vain siinä, ettei ko. henkilö jaksa treenata

empuska

Tyypillinen vastaus sellaiselle, joka haluaa nähdä vain sen yhden pienen reiän kautta, mitä puusilmään jaksoi hakata. Ja lisäksi yleisin syy on vain siinä, että ihmiset ovat tulosvastuullisia toisin kuin olkiukkoilla taistelevat internetröllit.

Iiro
Aina jonon viimeinen

Ei-Vaginaa (Ei varmistettu)

hihihihihihihhihiiiii

Nämä keskustelut ovat omalla tavallaan hämääviä, koska välillä asetelma muistuttaa "utopia vs. realiteetit"-keskustelua. Utopioita on ihan hyvä rakennella ja teoretisoida, mutta tosiasia on, että sukupuolen ympärille liittyy yllättävän paljon juridiikkaa, jähmeitä rakenteita ja sukupuolen lääketieteellistämistä. Miksi miehillä on asevelvollisuus, miksi naiset vollottavat miehiä enemmän? Tämän kaltaisissa kysymyksissä menee usein puurot ja vellit sekaisin: dna:lla selitetään yhtä, ja roolimalleilla toista. Totuus kuitenkin on, että haarojen välillä on valtaisa merkitys. Ihan mieletön. Sen pohjalta on helppo rakentaa kausaaliketjuja niin asevelvollisuuden kuin monen muunkin suhteen. Logiikka on välillä sumea ja perinteinen, mutta näin meillä vain mennään eteenpäin.

Neutraalisuus on jo sanana kammottava enkä kannata sitä. Sen sijaan pitäisi olla joustovaraa ja tilaa enemmän naisille, miehille kuin muun sukupuolisille. Minusta on hienoa olla nainen, olen tehnyt kiitettävän päivätyönkin sen eteen. Jos minua koskus kohdeltaisiin neutraalisti ja miehenä, suuttuisin. Joskus otan kaikista mahdollisista stereotypioista kaiken irti, koska ne vahvistavat sosiaalista identiteettiäni naisena. Tyhmää, mutta niin kivaa. Neutraalit pukuhuoneet ovat jo ajatustasolla hassuja ja epärealistisia. Sukupuolen, seksuaalisuuden ja rakkauden toisiinsa sekoittaminen on tasa-arvoisen avioliitonkin kompastuskivi. Jos asiaa katsottaisiin vain rakkauden kautta, kaikki saisivat mennä haluamiinsa naimisiin. Mutta kun ei: asioita kontrolloidaan juridiikalla, arvopohjalla, dna:lla (?) ja yleisillä "käyttäydy hyvin"- oletuksilla.

Suomessa puhutaan niin paljon, mutta toimitaan niin hitaasti. Tämän takia monet transihmiset menettävät hedelmällisyyden kun on valittava joko hedelmällisyys tai uusi juridinen asema. Siksi ihailemme esimerkiksi Ruotsia, joka keskittyy puhumaan ja toimimaan. Venäjällä vastaavasti toimitaan ja puhutaan, ja käänteisyydestä on aikamoista haittaa. Meillä ei oikeastaan saada todellisia muutoksia aikaan ennen kuin tuomioistuin tai lääkäri niin määrää. 

CougarWoman
CougarWoman

" Joskus otan kaikista mahdollisista stereotypioista kaiken irti, koska ne vahvistavat sosiaalista identiteettiäni naisena."

Minä muuten teen ihan samaa. Joskus on vaan kiva "heittäytyä naiseksi" ihan siinä perinteisessä ja heikossa mielessä. Siitä tulee naisellinen olo. 

Neutraaleista pukuhuoneista: erehdyin kerran yhdistetyllä työ- ja huvimatkalla Keski-Eurooppaan menemään paikalliseen wellnessiin. Siellä oli tosiaan yksi pukuhuone kaikille...ja tietysti myös saunoissa ja uima-altaissa oltiin kaikki sulassa sovussa (?) alasti. 

 

Vagina puuttuu (Ei varmistettu)

"Minä muuten teen ihan samaa. Joskus on vaan kiva "heittäytyä naiseksi" ihan siinä perinteisessä ja heikossa mielessä. Siitä tulee naisellinen olo. "

Ihan ok, mutta samalla on turha juuri vaatia tasa-arvoa, koska a) miehillä ei ole samaa mahdollisuutta ja b) yhteiskunta ei pysty hallitsemaan, että milloin päätät heittäytyä "naiselliseksi". Miten sinulle voisi antaa mitään vastuullista työtä, jos on olemassa riski, että päätät ruveta heikoksi?

CougarWoman
CougarWoman

Eipä yhteiskunnan sitä tarvitsekaan pystyä hallitsemaan, sillä pystyn siihen ihan itse. ;) 

Miehillä on myös nykypäivinä lupa olla heikko, eli sama pätee myös toisinpäin, mitä vastuulliseen työhön tulee. 

edgybeauty
Edgy Beauty

"Naiselliseksi heittäytyminen"=Heikoksi heittäytyminen?

Saanen olla eri mieltä tuosta naisellisuuden määrittelemisestä.

edgybeauty
Edgy Beauty

Tämä siis ei Cougarille, vaan vierailijalle.

Uskoisin, että monikaan mies ei halua heittäytyä naiseksi, vaan nimenomaan mieheksi ja miehekkääksi. Näitä perinteisiä, kliseisiä esimerkkejä on esim. ovien avaaminen heikommilleen, eli naisille. Joku mies saa siitä kiksejä, toinen taas ei. En ymmärrä tuon heikkouden ja vastuullisuuden toisiinsa sitomista. Voisi ajatella sen perusteella, että miesjalkapalloilija, joka epäonnistuu rankkarissa, on heikko eikä näin ollen voi ottaa vastuullista maajoukkuetehtävää enää vastaan. Tai mies, joka ei hoida vastuullista kasvatustehtävää lastensa kanssa, on myös säälittävän heikko vätys. Milloin päätämme heittäytyä heikoiksi? Milloin mies heittäytyy heikoksi, muistellessaan nostalgisia armeijamuistoja? Jos omia miestuttujaan ajattelee, aika moni heistä heittäytyy heikoksi kun kuumetta on 37,4 astetta.

Vierailija (Ei varmistettu)

Sen enempää ottamatta kantaa siihen, että ovat nuo sinun esimerkkisi sopivia kertomaan miehen heikkoudesta, niin niille kaikille on se yhteistä, että niiden aiheuttama mielikuva on negatiivinen. Toisin kuin tässä, "nainen heittäytyy heikoksi". Kaikkea ei vain voi saada - aikuisen ihmisen pitäisi pystyä huolehtimaan itsestään ilman "heikotuskohtauksia", joista kaikki vaiva sataa toisten niskaan. Itsekuri ho hoi!

Kerro minulle, että mitä positiivista on oletuksessa, että naisille pitää/kuuluu avata ovi miesten toimesta?

CougarWoman
CougarWoman

Jos nyt kuitenkin tarkennettaisiin ennen kuin mopo lähtee kokonaan käsistä, että ainakin itse tarkoitin heikkoutta nimenomaan fyysisenä heikkoutena, en siis niin että päässä jotenkin kokonaisvaltaisesti alkaisi viiraamaan joka kerta kun "heittäydyn naiselliseksi". Se, että jaksan fyysisesti itse kantaa kauppakassini, ei tarkoita sitä, ettenkö antaisi miehen niitä puolestani autoon nostella. Miehen ei siis ole pakko. Mutta yleensä haluaa. 

-Vagina (Ei varmistettu)

Haluaa, jottet sinä rupea siitä tiuskimaan.

CougarWoman
CougarWoman

Kyseinen esimerkki oli itseasiassa elävästä elämästä, ja kyseessä ei siis ollut aviomieheni, vaan minulle entuudestaan tuntematon mies, joka vaan sattui istumaan viereisessä autossa ja säntäsi auttamaan ruokakassien nostelemisessa autooni. 

Että tuskin se sieltä tuli apua tarjoamaan siksi, että olisin muuten heittänyt itkupotkuraivarit yksikseni? :D 

Vierailija (Ei varmistettu)

Se on hienoa vetää koko sukupuolta koskeva yleistys yhden kokemuksen perusteella

Mauahtavaa

Mutta onko oven avaaminen heikommista huolehtimista, jos miehet ovat alun perin avanneet oven naisille sen vuoksi, etteivät tule salamurhatuksi oven takaa? Eikö kyse ole historiallisesti kuitenkin oman nahkansa pelastamisesta ja varsinkin aikana, jolloin nainen oli kauppatavaraa?

Vierailija (Ei varmistettu)

...ennakkoluuloisille neutraalit edustaisivat uutta vihattavaa ihmisluokkaa...

Miehet ovat ylimmäisenä.
Miesten alla ovat naiset, jotka eivät pysty olemaan miehiä.
Naisten alla ovat neutraalit, jotka eivät pysty olemaan edes naisia.

Mopo_Haltuun (Ei varmistettu)

Tällainen rauhoittava välikommentti: kun naiset saavat olla naisia, miehet miehiä ja trans*-henkilöt trans*-henkilöitä niin homma on kunnossa. Yhtä vähän saa naista pakottaa mieheksi kuin miestä naiseksi tai trans*-henkilöä jompaankumpaan. Yleistäminen on tässä niin hirveän vaarallista ja se "oletuksena kaikki neutraaliksi" -asenne ja -ajattelu tuhoavat koko idean.

sukupuolivaikee (Ei varmistettu)

Useimmat trans*-henkilöt ovat joko miehiä tai naisia. On toki myös monia trans*-henkilöitä, jotka eivät koe olevansa miehiä eikä naisia vaan vähän molempia, ei kumpaakaan tai jotain ihan muuta, mutta kaikkien trans*-ihmisten niputtaminen joksikin kolmanneksi sukupuoleksi on tosi perseestä.

Mopo_Haltuun (Ei varmistettu)

On tietenkin, aivan yhtä perseestä kuin tämä koko "luovutaan sukupuolikäsitteestä" -keskustelu.

honeychile

Tämä keskustelu alkaa kuulostaa nyt siltä, kuin neutraali sukupuoli olisi jokin vastaus miesten ja naisten välisiin tasa-arvo-ongelmiin. Epäilen vahvasti. Minä haluan että minua kohdellaan elämässä tasa-arvoisesti ihan nyt, eikä siksi että kaikki muutettaisiin joksikin neutraaliksi ja koitettaisiin väittää ettei mitään ongelmaa ole.

empuska

Itse olen käsittänyt tuon enemmänkin niin, että se ehkäisisi mahdollisia sosiaalisia paineita ja niistä syntyviä ongelmia kuin suoraan pureutuisi tasa-arvo-ongelmiin. Ei mun mielestä ole ainakaan järkevää, miten ei-niin-tyttömäiset teinitytöt kasvavat kuvittelemaan tyttömäisempien vastikkeiden olevan typeriä, pinnallisia lorttoja, kun eivät itse mahtuneet samaan, odotettuun muottiin. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Kumma että luonnonlakienkin vastaisuus on sitä "nykyaikaa". "Meissä ei ole mitään sen ihmeellisempää. Ihan samanlaisia työssäkäyviä tai koulussa käyviä ihmisiä kun muutkin." tässäkin on ristiriita, silti pitää koko ajan vaatia ja tuoda esille asioita erilaisuuttaan kuuluvaan vähemmistöön?
Ja nuo 7 "perustelua" todella huonoja, Sarkasmia

Kommentoi