9 kohdan treeniohjelma: Näin pumppaat itsesi kulttuuriguruksi

//www.youtube.com/embed/BIKYF07Y4kA

Katso katso, kuinka silmä viilletään auki ajassa 1:39. Inhotus tekee hyvää sinulle.

Olet vätys, ääni huutaa pääni sisällä. Vihaista ääntä voisi kutsua personal culture traineriksi, ja se raivoaa, jollen sivistä itseäni useita kertoja viikossa. Tiivistin soimaavan omatuntoni neuvot yhdeksän kohdan kulttuuritreeniksi. Voit vapaasti lainata harjoitusohjelmaa ja pumpata itsesi huippukuntoon.
 

1. Hylkää turvallinen makusi. Se on vain painolasti. Älä katso sellaista, mistä olet aiemmin pitänyt. Uskalla unelmoida ärsyttävästä illasta performanssitaiteilijoiden keskellä. Eniten vihaamasi lajit  laitosteatteri, tanssitaide ja korutaide  puhuttelevat sinua tehokkaimmin. Dream big, hate big!

2. Älä hae taiteesta vain tuudittavaa nautintoa. Monet parhaat teokset ovat vastenmielisiä ja aiheuttavat tunteita, joita ei halua käsitellä. Paha kirja sattuu, mutta lukemista ei saa lopettaa, koska ilman kärsimystä ei pääse kohti täydellistä mieltä.

3. Liian pitkä pätkä samaa treeniä tekee tukkoiseksi, joten vältä pitkiä mutta helppoja kulttuurituotteita. Aivottomat ”ystäväsi” uskottelevat, että sivistyt katselemalla tuntikausia laatudraamasarjaa 1960-luvun mainosmaailmasta tai lukemalla fantasiatonttukirjasarjaa. Väärää treeniä! Televisiomaratoni on laiskojen kehittämä, tahallisen hämäävä termi, sillä löhökatselua ei voi verrata vaativaan juoksusuoritteeseen. Ylös sieltä sohvalta löysimys, ei se tarina kolmoskaudella parane.

4. Ei kipuu, ei hyötyy. Saatana! Nyt katsot läpi jokaisen videoteoksen Nuorten näyttelyssä! Katso, turru, vittuunnu, vaikka oksenna, mutta katso. 

 

kuikka_aniko_itse_still.jpg

Tuijota Anikó Kuikan väkinäistä videoinstallaatiota ITSE (sort of a tale of Narcissus) Nuoret 2013 -näyttelyssä, vaikka tekee kipeää.

5. On idioottimaisuutta luulla treenattua kehoa älykkyyden merkiksi. Ihan sama mitä Hesari väittää. Jokainen salilla vietetty minuutti on pois kuvataiteesta, arkkitehtuurista ja muista päätä möyhentävistä kokemuksista.

6. Sinulla ei ole kykyä sanoa, mikä on kaunista. Ei vielä.

7. Tee paljastava palikkatesti. Jos vihaat betonirakennuksia, se paljastaa, että aivosi ovat vielä löysät. Nyt jumalauta marssit Tapiolaan, harjoitat kevyttä katselua betonikerrostaloihin ja illemmalla suoritat vielä reipasta vilkuilua valitsemasi lähiön betoniostarilla. Kun syke on laskenut, ota juna Pasilan betonihelvettiin ja pumppaa silmät täyteen modernismin karuutta.

8. Jos tuntuu, ettet ymmärrä katsomaasi, tunne on merkki siitä, että aivojesi hermokudos palaa. Jatka, jatka. Nyt ei saa lopettaa. Neuronit ja gliasolut senkun rätisevät, kun ihmettelet kuulemaasi outoa musiikkia. Pääsi pumppaa tunteita ja tietoa sekaisin niin, että pian osaat yhdistellä ajatuksia ihan uudella tavalla. Määränpää on Helsingin revityimmät aivot.

9. Just do it!

 

screenshot_2013-12-18_13.21.20.png

Opi Pasilan upeus, löysäilijä!
 

Lue Tero Kartastenpään aikaisempia kirjoituksia:

Kaikki muu on suomalaista paitsi koalat

Kiltit voittavat miljardipelin

Haloo! Ei taas uutta puhelinta

Koska kiekkoleijoinat tulevat kaapista

 

Seuraahttps://twitter.com/kartastenpaa

hyvinvointi mieli suosittelen ajattelin-tanaan
Kommentit (3)
 1. Kuvataidetta opiskelleena (ammattikoulutaso, maalaus), täytyy sanoa että olen 100 prosenttisesti samaa mieltä. Teen kulttuurijumppaa jatkuvasti. Kannattaa käydä Kiasmassa, vaikka se ärsyttäisi ja oudoksuttaisi kuinka. Se on lempimuseoitan. Oikeastaan kaikki taidemuseot ovat lempimuseoitani. Ja uudet näyttelyt nykytaiteesta, niitä ei kannata missata! Viimeisimmässsä näyttelyssä jonka näin oli pillerikakku ja lapsia jotka repivät kakkuja auki löytääkseen niihin piilotettuja leluja. Upeaa ja häiritsevää. Upeaa koska se oli häiritsevää.

  Välillä paska taide tekee hyvää, koska se herättää meidät kysymään mikä on paskaa. Se että sanoo vain että jokin on ”skeidaa” (edellistä lainatakseni), tarkoittaa ettei pysty ottamaan vastuuta sanoistaan, tai osaa perustella mielipidettään. Miksei sanoa mielummin, minusta se oli skeidaa, koska… Se sentään herättää ajatuksia ja keskustelua enemmän.

  Sanoit että treenattu keho ei ole merkki älykkyydestä. Mutta tuleehan siinä liikuntaa kun kävelee kirjastoissa ja näyttelyissä 😉 Ja kävellessä voi kuunnella outoa musiikkia tai äänikirjaa. Olen myös ollessani todella pahasti koukussa Victor Hugoon lukenut sitä kävellessäni (ideana on katsoa ylös suojateillä. Ihmiset ja pyörät kyllä kuulee kun ne tulevat.).

  Sanottakoon vielä vielä että viha on usein sekudääritunne, mutta ihmiset ajattelevat että se on primääritunne. Taustalla on usein pelko, häpeä (myös toisen puolesta), syyllisyys, suru jne. Niitä tunteita pitäisi käsitellä, kohdata ne, miettiä miksi tämä aiheuttaa minussa tälläisen reaktion, ilman että ohittaa koko asian vain suuttumalla tai leimaamalla sen. Uusi usein pelottaa, toisten paljaat tunteet pelottavat. Nostavat ehkä mieleen omia kokemuksia tai pelkoja.

  No, tulipa paatosta:D Viestinä on se, että kuten muukin kulttuuri, myös blogisi herätti tunteita ja ajatuksia. Kiitos siitä:)

   

   

   

 2. Pasila on skeida! Nimim. Kolme vuotta kuvassa esiintyvän talon naapurissa, eli Helsingin revityimpien aivojen ylpeä omistaja.

   

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *