Ahdistaako uusnatsismin nousu? Asiantuntijat neuvovat: ”Nyt on aika avata suusi!”

Toimitus

Uutislähetykset, verkkojutut ja sosiaalinen media ovat kuluneen viikon toistaneet samaa surullista uutista. Poliisi epäilee vuonna 1988 syntyneen miehen kuolleen sen seurauksena, että uusnatsistisen Suomen Vastarintaliikkeen jäsen pahoinpiteli hänet järjestön mielenosoituksen aikana Helsingin Asema-aukiolla.

Monen suomalaisen päällimmäinen tunne on avuttomuus: Mitä nyt pitäisi tehdä? Kysyimme neuvoa kolmelta rasismin ja uusnatsismin nousua eri kanavissa vastustavalta tyypiltä.

 

”Älä ruikuta!”

Saku Timonen on Suomen suosituin bloggaaja, joka ruotii Uuninpankkopoika-blogissaan yhteiskunnallisia epäkohtia. Kun häneltä kysyy, mitä nyt pitäisi tehdä, hän turhautuu – ja syystä.

”Minulle tulee päivittäin valtavasti yksityisviestejä somessa ja sähköpostilla, ja niistä suurin osa on avutonta käsien vääntelemistä. Ei minulla ole taikasauvaa, jolla korjaisin maailman epäoikeudenmukaisuudet!”

Hän sanoo itse myös käyneensä läpi vaiheen, jossa hän tunsi olonsa yhtä lailla avuttomaksi epäkohtien äärellä kuin moni hänelle kirjoittavakin – ja juuri sen avuttomuuden tunteen purkaakseen hän rupesi aikoinaan kirjoittamaan blogiaan.

”Jokainen pystyy vaikuttamaan, kunhan kertoo ajatuksensa julkisesti ja mahdollisimman isolle yleisölle.”

Timosen viesti on yksinkertainen: ”Älkää ruikuttako, vaan avatkaa sanainen arkkunne.” Hän kehottaa menemään rohkeasti julkisiin FB-ryhmiin ja poliitikkojen seinille kommentoimaan.

”Rohkeutta minä peräänkuulutan, ja itseluottamusta. Pitää varautua siihen, että kuraa alkaa lentää. Jos ei luonto kestä kovaakin palautetta, niin sitten on paras olla hiljaa. Pitää kuitenkin muistaa se, mitä olen monesti sanonut: jos nyt suljet suusi, avaatko sitä enää koskaan?”

 

”Osoita empatiaa”

Ruskeat Tytöt -blogia pitävä Koko Hubara on kirjoittanut vuosia rasismista Suomessa ja siitä, miltä rasistisen ilmapiirin nousu rodullistettujen suomalaisten näkökulmasta tuntuu. Hän on samoilla linjoilla Saku Timosen kanssa: suu pitää avata.

”Hiljaisuus ja vaikeneminen ovat osallistumista natsien toimintaan ja rasismiin. Siitä ei pääse yli eikä ympäri. Eivät toinen maailmansota ja holokaustikaan alkaneet kerralla etnisenä puhdistuksena, vaan juurikin yksittäisinä väkivallantekoina ja murhina”, Hubara sanoo.

”Tiedän, että sanani saavat todella monet tuntemaan olonsa epämukavaksi, epäuskoiseksi ja ahdistuneeksi. Haluan kuitenkin muistuttaa, että nämä ovat tunteita, joita rodullistetut suomalaiset kantavat mukanaan joka ikinen päivä. Se, mitä näillä tunteilla teemme, on se, millä on väliä.”

Hubara kannustaa osallistumaan mielenosoituksiin uusnatsismia vastaan ja allekirjoittamaan Rasismi rikoslakiin -vetoomuksen, jonka tarkoitus on muuttaa yhdistyslakia niin, ettei Suomen Vastarintaliikkeen kaltaisia organisaatioita voisi enää perustaa ja lisätä rikoslakiin pykälä, joka kriminalisoisi sellaisiin järjestöihin kuulumisen.

”Tyhmänrohkea ei kannata olla, mutta esimerkiksi päättäjille voi lähettää postia ja omaa äänestyskäyttäytymistään kannattaa pohtia.”

Hubara myös muistuttaa yhdestä pienestä teosta, joka on hänelle itselleen ollut mullistava:

”Osoita empatiaa rodullistettuja läheisiäsi kohtaan. Sano ääneen, että tulet aina puolustamaan heitä. Sano, että välität meistä ja maastamme. On todella yllättävää, miten harvoin tätä kuulee sanottavan ääneen. Siinä ei ole mitään noloa.”

 

”Ole hyvä ihminen

Maria Ahonen allekirjoittaa sen, mistä Hubara puhuu: juuri niille suomalaisille, joita uusnatsismin nousu kaikkein kouriintuntuvimmin koskee, pitää osoittaa tukea.

Ahonen on graafikko, joka teki graafisen ilmeen sekä viimevuotiseen Meillä on unelma -mielenosoitukseen että tulevana lauantaina Helsingissä järjestettävään Peli Poikki! -mielenosoitukseen. Niin kuin valtaosa mielenosoituksen järjestäjäporukasta, hän käytti juuri omaa osaamistaan auttaakseen siinä, että 15 000 osallistujaa kerännyt mielenosoitus saatiin pikavauhtia pystyyn. Ahoselle omaa osaamista oli graafinen suunnittelu, jollekin muulle mielenosoituksen järjestämisestä kiinnostuneelle se voisi olla järjestyksenvalvojaksi menemistä, tapahtuman some-mainostamista tai vaikkapa esiintyjien kuskaamista paikasta toiseen.

”Kysymys siitä, mitä nyt pitäisi tehdä, on vaikea, ja minua melkein hävettää vastata siihen, sillä olen valkoinen heteronainen suvakkikuplasta eikä minua ole syrjitty. Mutta siinä se ydin onkin: pitää olla empatiaa muita kohtaan ja tajuta, että vain koska joku juttu ei näy omassa arjessa, se on silti väärin.”

Ahonen toivoo, että olemalla avoin voi johtaa jonkun toisen pois vihaisilta poluilta.

”En usko, että kukaan syntyy rasistisena tai ilkeänä, vaan se syntyy vihasta, katkeruudesta ja tyytymättömyydestä omaan elämään. Paras ystäväni sanoo usein, että ’be a nice human’. Se on mielestäni hyvä ohjenuora.”

 

Teksti: Laura Kangasluoma
Kuvat: Koko Hubaran kuva Ilkka Jääskeläinen, muut kuvat haastateltavilta

 

Lilystä löydät kiinnostavimmat blogit, terävimmät puheenaiheet ja paljon inspiraatiota päivittäin. Lue lisää ja reksiteröidy tästä.

 

Haussa lisää kiinnostavaa luettavaa? Lue tämä:
Tiedämme nykyään paremmin kuin asiantuntijoiksi itseään nimittävät pellet

 

Kommentit

Mäkinen (Ei varmistettu)

sakun blogit on niin yksipuolisia ja asenteellisa, että niillä hän haluaa vain jakaa kansaa toisiaan vastaan

sakun blogeissa on vain kehuvia kommentteja koska hiemankin kriittiset hän bloggaa pois. Toimii kuin Pohjois-Koreassa toimitaan

Toimitus
Toimitus

Eiköhän se, että estää nimimerkkien takaa täyttä höpöä huutelevien ihmisten kommentit blogistaan, ole vähän eri asia kuin se, miten diktaattorin hallitsemassa ja ihmisoikeuksia polkevassa maassa toimitaan.

Mikko Rintasaari (Ei varmistettu)

Saku kirjoittaa asiallisesti eikä anna rasistisen disinformaation mennä ohi kommentoimatta. "Mäkinen" yrittää tuossa yllä ilmeisesti väittää pystyvänsä lukemaan Timosen ajatuksia esittäessään väitteen siitä mitä hän "haluaa vain".

Trollien kommenttien pois siivoamisella ei ole mitään tekemistä Pohjois-Korean kanssa, eikä siellä verkkokirjoittelua taida juurikaan tapahua.

Kannattaa muuten panostaa vähän oikeinkirjoitukseen, isoihin kirjaimiin ja välimerkkeihin jos haluat tulla otetuksi vakavasti "Mäkinen".

brysseliläinen (Ei varmistettu)

Sakun vastapelureiden kirjoitukset ne vasta ovat yksipuolisia ja hyytävän asenteellisia. Asenteellisuuteen vastataan vasta-asenteellisuudella. Sakun kommentit ovat hyvin viisaasti punnittuja, asiallisia ja analyyttisiä - sitä samaa ei voida sanoa tyyppien kommunikaatiotaidoista joiden takia hän blogissaan väläyttelee sanaista säiläänsä. Mäkinen tuskin tietää millaisia kommentteja Saku blogiinsa saa ja nillaisia poistaa. Viittaus Pohjois-Koreaan kertoo kommentoijan ajatushautomon olevan täynnä munankuoria. Sekopäiden lakipykälien lakistavetely on toisinaan nautinnollista seurattavaa. Eivätkö he jo lopulta usko, että Sakulla on tieto, kilpakirjoittajilla on vain mututuntuma. Ei riitä, että näkee kirjakaupan ikkunassa lakikirjan nahkakantisen selän...

Toma65 (Ei varmistettu)

Voin tulla lukemaan Mäkisen blogia, sitten kun häneltä löytyy jotain sanottavaa. Ilmeisesti oma ulosanti rajoittuu muiden haukkumiseen.

Foorumilakko

Timonen on riidankylväjä eikä ymmärtäjä tai sovun rakentaja. Hän ehdoin tahdoin pyrkii luomaan eripuraa ja leimaamaan ihmisiä.

Vaikka kuinka kokisi olevansa Timosen puolella, niin siitä ei pääse yli eikä ympäri, että Timonen tahtoo riitaa ja jakautumista.

Satunnainen Tarkkailija (Ei varmistettu)

Uutisista saa lukea lähes päivittäin, kuinka maahanmuuttajat - lähes poikkeuksetta afrikkalais- tai lähi-itätaustaiset muslimit - ovat syyllistyneet ryöstöihin, ahdisteluihin, raiskauksiin, pahoinpitelyihin ja jopa tappoihin. Tämä ei tunnu Lilyn toimitusta huolestuttavan.

Jopa vasemmistoanarkistit, antifasistit, kiakkovieraat ja millä nimellä ne huligaanit sillä viikolla itseään nimittävätkin ovat syyllistyneet suurempaan määrään henkilö- ja omaisuusvahinkoja, kuin kourallisesta kylähulluja juoppoja koostuva äärioikeisto. Tämäkään ei Lilyn toimituksen mielestä ole mainitsemin arvoista.

Mutta kun äkkipikaisena, arvaamattomana ja väkivaltaisena tunnettu pirinisti menee provosoimaan vastaavan kaliberin kiljuskiniä ja homma päätyy ikävästi, niin yhtäkkiä kiljutaan "ahdistaako uusnatsismin nousu?".

Surkuhupaisuuden huippu on se, että Jimi Karttunen esitetään mediassa jonkinlaisena rasismin vastaisuuden esitaistelijana ja poliittisen murhan uhrina, vaikka tapaus vastasi lähinnä liian pitkälle mennyttä nakkikioskirähinää. Niin Jimi Karttunen kuin pahoinpitelijäkin olivat kuin saman kolikon kaksi puolta; syrjäytynyttä roskaväkeä, pikkurikollisia jotka löysivät ideologiasta löyhän tekosyyn rähinöidä.

Ihmettelikö kukaan, miksi mediassa näytetään vain rippikuvaa 28-vuotiaasta miehestä? Siksi että tuoreemmat kuvat Jimin Facebook-seinältä, joissa hän katse harhaillen näyttää keskisormea tappouhkausten, juutalaisvastaisten kommenttien ja Kelan polttouhkausten keskellä eivät vaan sopineet tähän messiaaniseen imagoon, jonka media haluaa hänestä luoda. Eikä muuten vaatinut kovin kummoista etsivätyötä tämän aineiston löytäminen. Elämme totta vie totuuden jälkeistä aikaa!

Siitä ei pääse mihinkään, että väkivalta on yleistynyt yhteiskunnassamme viimeaikoina. Kyllähän se vähän pistää ahdistamaan ja huolestuttamaan. Suhtaudun väkivaltaan kuitenkin siinä mielessä objektiivisesti, että *kaikki* väkivalta on pahasta, oli sen tekijänä vasemmistoanarkisti, uusnatsi tai muslimi. Ihan puhtaasti määrällisen ja laadullisen väkivallan puolesta huolestuttaa eniten tuo listan viimeinen porukka. Olen siitä omituinen tyyppi, että minun mielestäni tapettu/ryöstetty/raiskattu/hakattu on ihan yhtä tapettu/ryöstetty/raiskattu/hakattu, oli tekijän maailmankatsomus ja motiivi mikä tahansa. Ilmeisesti Lilyn toimitus on eri mieltä.

No entäpä sitten tämä "rasismi rikoslakiin" -kampanja? Täysi vitsi kaikin puolin. Pikaisen vilkaisun perusteella ainakin 95% somessa kampanjan puolesta hekumoivista oli naisia. Syvää tunteen paloa, viis faktoista ja logiikasta.

Viis siitä, että meillä on jo nykyisessä lainsäädännössä erittäin kattava edesvastuullisuus väkivaltaa, herjausta tai vaikkapa kiihotusta kansanryhmää vastaan. Viis siitäkin, että aloitteella ollaan Orwelilaisesti kajoamassa avoimen demokratian peruspilareihin, kuten ajatuksen-, ilmaisun- ja kokoontumisen vapauteen. Pyh, mitäs noista. Pääasia, että pääsee brassailemaan somessa kavereille, kuin minä olen Hyvä Ihminen(TM)(C)(R).

Eniten ihmetyttää se, miksi vihervasemmistolaiselle blokille ei riitä edellä mainittu nykyisen lainsäädännön kattava edesvastuullisuus *tapahtuneista* teoista. Tuntuu, että vihervassaria ahdistaa niin maan p****leesti, että joku edes *ajattelee* eri tavalla kuin hän. Ilmeisesti totalitarismi on kivempaa, kuin aikuiseksi kasvaminen.

Koomisinta kuitenkin on, että kampanjan omiin argumentteihin vedoten myös Islam pitäisi kieltää. Kyseessä on jo ihan oman doktriininsa puolesta avoimen ksenobofinen järjestö/ideologia, jonka jäsenten tekemä väkivalta määrän ja laadun puolesta antaa aihetta huoleen. Väkivallalla on myös selvästi rasistinen motiivi, sillä se kohdistuu poikkeuksetta ei-muslimeihin.

Toimitus
Toimitus

”Suhtaudun väkivaltaan kuitenkin siinä mielessä objektiivisesti, että *kaikki* väkivalta on pahasta, oli sen tekijänä vasemmistoanarkisti, uusnatsi tai muslimi.” Siinä asia, josta olemme samaa mieltä kanssasi Satunnainen tarkkailija.

Sillä vaikka olet jostain syystä toisin ymmärtänyt, kerrottakoon, että Lilyn toimituskin tuomitsee kaikenlaisen väkivallan.

Me, toisin kuin sinä, emme rinnasta maahanmuuttajien tai turvapaikanhakijoiden tekemiä rikoksia järjestäytyneen rikollisryhmän poliittiseen väkivaltaan, sillä kyseessä on kaksi täysin eri asiaa. Maahanmuuttajat ja turvapaikanhakijat eivät ole järjestäytynyt ideologinen ryhmittymä, vaan joukko yksilöitä, joiden joukossa – ihan niin kuin missä tahansa yksilöiden joukossa – jotkut tekevät rikoksia. Ja niin kuin sanottua, ne me tuomitsemme.

Asema-aukiolla kuolleen nimittäminen pirinistiksi ja häntä potkaisseen ihmisen nimittäminen kiljuskiniksi osoittanee, että Satunnainen tarkkailija taitaa seurata netin roskajulkaisuja, joiden päämäärä on ollut mustamaalata kuollut – ja toisaalta, että potkaisseen miehen taustat ovat jääneet Tarkkailijalle tuntemattomiksi. Mutta olisi kuollut ihminen ollut kuka tai millainen tyyppi tahansa, se ei poista sitä, että hän kuoli poliittisen väkivallan seurauksena – ja sen nousua yllä olevassa postauksessa vastustetaan.

Ja sitten naiset hekumoimassa Rasismi rikoslakiin -kampanjaa ”syvällä tunteen palolla, viis faktoista ja logiikasta” – no, siihen ei voi sanoa muuta kuin:

Lisäksi todettakoon, että Lilyn sääntöjä rikkovat kommentit poistetaan tästä ketjusta.

Juuso V (Ei varmistettu)

Maahanmuuttajat ja turvapaikanhakijat eivät olekaan ideologinen ryhmittymä, mutta viimemainittujen tulo Suomeen oli poliittinen päätös samoin kuin heidän sijoittamisensaan tietylle paikkakunnalle. On myös todisteita siitä, esim Ruotsin Ikea-kaksoismurha, että rikoksia tehdään jopa siksi jotta saataisiin jäädä maahan. Tämä on paljon pelottavampaa kuin mikään poliittinen motiivi.

Miten ihmeessä saatte asema-aukion tapauksesta poliittisen? OK, SVR:n siellä olo oli ehkä poliittinen, mutta oliko Jimi Karttusen aloittama suunsoitto sitten myös poliittinen asia? Minusta se vaikuttaa humalaisen länkytykseltä johon joku on vastannut tietyllä tavalla johon itseensä ei liity mitään poliittista. Jimi Karttusella ei ollut poliittisia tunnusmerkkejä mukanaan.

Jimi Karttunen on kotiutettu sairaalasta ja oikeutta hieman tuntevana sanoisin, että kuolemantuottamusepäily ja lyöjän vastuu loppuu kotiuttamiseen. Muuten se ei voisikaan olla.

Kuolemantuottamuksista ei myöskään anneta meillä kovin kovia rangaistuksia. Heinäkuussa annettiin kaksi vuotta ehdollista tapauksesta jonka aiheuttanut väkivaltatilanne oli paljon vakavampi.

Satunnainen Tarkkailija (Ei varmistettu)

Haluaako toimitus selventää mitä kohtaa säännöistä poistamanne vastaus mahdollisesti rikkoi? Ei sillä että yllättyisin, mielivaltainen sensuuri on totalitarismin kannattajien weapon of choice kun huomataan olevansa retorisesti ja faktuaalisesti alakynnessä :D

Linkittämissänne säännöistä löytyy lause "On sallittua olla eri mieltä ja esittää kriittisiä mielipiteitä."

Uskoo ken tahtoo :D

Toimitus
Toimitus

Siellä lukee myös, että nimettömät hyökkäävät kommentit eivät kuulu Lilyyn ja herjaavaa tai muulla tavoin loukkaavaa sisältöä ei sallita. Tämän säännön mukaisesti toimimme jatkossakin.

Passerrby (Ei varmistettu)

Mitä ylempään kommenttiin tulee missä sanottiin: "Väkivallalla on myös selvästi rasistinen motiivi, sillä se kohdistuu poikkeuksetta ei-muslimeihin."

Terroristien väkivalta kohdistuu myös kaikkiin niihin, joita he eivät pidä oikeina muslimeina. Näitä uhreja on itse asiassa kaikkein eniten, sillä suurin osa iskuista tapahtuu muualla kuin länsimaissa. Se on totta että niissä maissa joissa naisen asema on huono on paljon asenteita, jotka eivät pysähdy rajoille ja aiheuttavat ahdistelutilanteita yms, mutta toisaalta ei voi myöskään väittää että naisen asema olisi täälläkään kiveen hakattu. Varmin tapa saada ärsytystä on jos nainen sanoo jotain naisten oikeuksista, ja monella maahanmuuttoa vastustavalla on hyvin konservatiiviset mielipiteet, jotka eivät aina edistä tasa-arvoa.

Loppujen lopuksi suuri osa ääriajattelijoista ajattelee hyvin samalla tavalla: luodaan muista vihollisryhmiä, halutaan perinteitä ja naisen kuuluu olla vähän tossun alla, homot ovat pahoja ja se tiedekin tai mistään tietäminen yleensä on oikeastaan vähän epäilyttävää...

”Kysymys siitä, mitä nyt pitäisi tehdä, on vaikea, ja minua melkein hävettää vastata siihen, sillä olen valkoinen heteronainen suvakkikuplasta eikä minua ole syrjitty."

Tämä on itse asiassa se syy, miksi koen vaikeaksi avata suuni omalla nimelläni. Netissä on saanut (lähinnä englanninkielisissä piireissä) selvää palautetta siitä, että valkoihoinen länsimaalainen ei saa olla mitään mieltä mistään. Moni näkee heidät jonkinlaisina perus-ihmisinä, jotka ovat enemmistöä kaikkialla, myös silloin kun ovat vähemmistöä. Lisäksi Suomessakin keskustelu on välillä niin agressiivista, että tuntuu että silmilleen saa kaikki ryhmät jos sohaisee mitään arkoja aiheita. Koska netissä kaikki ymmärretään väärin, saan kohta itsekin fasistin leiman.

Olen pelkuri, tiedän, mutta riski tulla väärinymmärretyksi on liian suuri ja siitä on huonoja kokemuksia. Olen kai sellainen "tolkun ihminen", mitä se sitten tarkoittaakin. Varmaan tämäkin teksti menee nyt pieleen, ja myöhemmin tajuaisin mitä jäi sanomatta tai tarkentamatta.

Myös poliisin tuleminen mielenosoituspaikalle on koettu ongelmalliseksi, jäi vähän hämäräksi että miksi mutta ymmärsin syyn olevan siinä että vastamielenosoituksiin on ilmoittautunut niin vähän ihmisiä. Heti teki mieli todeta että Jimin pahoinpitelyyn tarvittiin vain yksi, ja silloinkin moni ihmetteli miksei poliisi tehnyt mitään, ja lisäksi ei voi tietää kuinka paljon porukkaa tulee ilmoittamatta paikalle. Kai sitä pitää tullakin valvomaan, koska en suoraan sanottuna luota rasismin vastustajienkaan absoluuttiseen rauhallisuuteen? Mutta en uskalla, sillä niin moni tuttuni kokee poliisin olevan fasistien puolella, ja poliisin läsnäolo koetaan automaattisesti ongelmalliseksi koska oli se tapaus kun joku sai silmäänsä jotain.

Satunnainen Tarkkailija (Ei varmistettu)

Mielipiteet ja väitteet tulisi arvottaa aina sen mukaan, miten hyvin ne sopivat faktoihin ja ovat näytettävissä toteen. Mielipiteen arvottaminen sen esittäjän mukaan on itseasiassa yksi klassisista loogisista virheistä (googlaa "logical fallacies").

Kyseiseen loogiseen virheeseen sortuminen kertoo lähinnä siitä, että sortuja on uhriutumisen kuplassa elävä rasistinen reppana - tässä tapauksessa rasistinen valkoista heteronaista kohtaan. Mielipiteen oikeuden evääminen kertoo myös siitä, että evääjä itsekin (ainakin alitajuntaisesti) ymmärtää, että hänen fakta-argumenttinsa ovat huonoja ja/tai olemattomia.

Esimerkkinä kotimainen maahanmuuttokeskustelu; Kun maahanmuuton toteennäytettävät hyödyt ovat olemattomia ja toteennäytettävät haitat ovat ylitsepursuavia, torpataan keskutelu ja keskitytään huutamaan "rasismi" ja "vihapuhe". Konkreettista määritelmää sanoille "rasismi" ja "vihapuhe" ei tietenkään koskaan anneta, koska tarkoitus on luoda ilmapiiri jossa kukaan ei uskalla leimautumisen pelossa esittää kuin yhdenlaisen mielipiteen.

Tämä on sitä samaa totalitarismia, josta aiemminkin puhuin.

Toimitus
Toimitus

Ja Passerby/Satunnainen tarkkailija, lienette sama tyyppi: Jos netin väärinymmärrykset pelottavat, emme jatka tätä keskustelua tässä vaan voit ilmoittautua tulemaan käymään Lilyn toimituksessa, niin jutellaan lisää kasvotusten.

Passerby (Ei varmistettu)

No, jos saan jatkaa vielä sen verran että en ole sama henkilö, päin vastoin yritin korjata tarkkailijan näkemystä terroristien kohteesta ja kommentoida yleisellä tasolla hankalaa ilmapiiriä, joka tuli mieleen jutussa olleesta kommentista. Mutta nyt kävi taas niin että kommentti ei ollut selkeä ja väärässä paikassa.

Pahoittelut, välillä menee itsellä hermot kun seuraa sivusta ja tulee pakko sanoa jotain, ja ymmärrän kirjoittaneeni jälleen jotain mikä olisi pitänyt jättää sanomatta. Olen onnistunut hermostuttamaan sekä rasistit että ei-rasistit ja sen lisäksi vielä uskovaiset ja netin höpö- ja propagandasivustojen lukijat, eli siihen täytyy olla joku syy, eikä se ole varmasti se että osaisin argumentoida hyvin. Otan tästä opikseni ja yritän vastedes jättää kommentoinnin niille, jotka osaavat kommentoida.

Kommentoi