Älä lähetä tätä emojia minulle, toivoo tunnerajoittunut

Tero Kartastenpää kirjoittaa toimituksen blogiin kolumnin kerran kuussa. Tällä kertaa aiheena on emojien vallankumous. Sana on vapaa, olkaa hyvät.

tero.jpg

Vieroksun emojeista eniten alla nauravaa palloa. Hekottava pallo tuntuu valheelliselta, liioitellulta ilolta. Sitä paitsi surkeahampaisena en itse koskaan nauraisi suu auki. En myöskään laittaisi spontaanin ilon hetkellä silmiä kiinni, koska haluan nähdä, miten muut seurueessani reagoivat. Silti itkunauru on Twitterin suosituin emoji.

 

emojicrylaugh.jpg

Jotkut ikäiseni tutut ylpeilevät edelleen sillä, etteivät koskaan käytä hymiöitä. Se on samankaltainen itsekehu kuin muutamia vuosia sitten yleinen lause ”en tietenkään omista televisiota”. Kuka jaksaa leijua sillä, ettei ole kykenevä omaksumaan uusia tapoja kommunikoida? Kaltaiselleni tunnerajoittuneelle emojit ovat silti vaikeita, koska öh, ne kertovat emootioista.

Tiedän, että kuulostan nyt ankealta, mutta laita, lukija rakas, se seniiliyteni piikkiin: diginatiiviksi olen auttamatta ihan liian vanha. Kuvallinen kielikylpy olisi minulle paikallaan, sillä emojien käyttämisestä on kehittymässä kieli, jolla ilmaistaan naurun luonteen lisäksi jo paljon muutakin, esimerkiksi etnisyyttä ja seksuaalisuutta.

Emojien yleismaailmallistamisesta vastaavasta intressiryhmästä Unicode Consortiumista on tullut kuvallisen vallan keskus, joka määrää miljoonien ihmisten itseilmaisun rajat. Kun valikoimiin tuotiin viisi eri ihonsävyä, väittely alkoi välittömästi: onko sävyjä liian vähän, onko keltainen liian kirkas ja missä ovat punatukkaiset emojit? Kaikki vähemmistöt vaativat oman kuvansa saamista älylaitteiden valikoimaan, koska emojivalikoimaan pääseminen osoittaa oman elämän ja olemuksen olevan yleismaailmallisesti tunnustettuja ja tärkeitä.

Tällaisiä ovat gayperheet, mutta koska saadaan kuvat transperheistä?

Noin yleisesti ottaen emojien yleistyminen on tietysti mahtavaa. Pienet kuvakkeet ovat se universaali kieli, jota ihmiskunta on havitellut. Se on kuin esperanto, jota kaikki oikeasti oppivat puhumaan. Kuvakkeita yhdistelemällä saa aikaan yhdyssanojen rimpsuja, joissa tunne ja minä sekoittuvat viestiin täysin uudella tavalla.

Ongelmana on vain se, että emojeilla kommunikointi ei ole vielä kaltaisteni nihkeilijöiden takia soveliasta virallisissa yhteyksissä, vaikka moni osaisi minikuvilla sanoa asiansa paremmin kuin kirjaimilla. Viime vuosituhannen lopussa kehitetyt ja kaikkiin laitteisiin viisi vuotta sitten standardisoidut emojit ovat olleet ensiomaksujien ja teinien käyttämä kommunikaatiolisä, mutta muutos tapahtuu nopeasti.

Muutamat ystäväni ovat huvittuneina kertoneet, kuinka heidän äitinsä ja isänsä ovat liittyneet WhatsAppiin ja löytäneet symbolirykelmät. Seniorit painelevat kuvia innostuneina kuin sylivauvat, ja jälkikasvun mielestä tämä aloitteleva kommunikaatio vaikuttaa siltä kuin isä puhuisi lomalla rallienglantia tarjoilijalle.

Näyttäähän se nyt nolostuttavalta, kun äiti tunkee jokaisen viestinsä kukkia täyteen, mutta ainoastaan suloisella tavalla. Tämä on sitä kaunokirjoitusta, jonka opettelu on riemastuttavaa.

Minulla, tunnerajoitteisella aloittelijalla, on kaksi toivetta Unicode Consortiumille.

1. Vapauttakaa emojit hurskastelusta

Ymmärrän, että kuvanpelko edelleen niin suuri, ettei pahoiksi miellettyjä emojeja haluta liikaa kehittää. Kuvamaailmassa ei silti tarvisi häpeillä. Missä ovat alastomat kuvakkeet?

2. Poistakaa emojeista liika tunteilu

Emojikieli on syntynyt Japanissa, joten suurin naamoista on innostuneita ja söpöileviä. Ei tällainen möllöttäjä pysty sellaiseen sokerisuuteen. Missä ovat välinpitämättömyyden kirjot ja harmaan sävyt?

 Ja tietysti tarvitaan lisää krapulaisia naamoja!

 

Lue Tero Kartastenpään aikaisempia kirjoituksia:

Nöyryytä ja laihdu kahden lauseen voimalla

VIHAAN MIEHIÄ – Seitsemän idiooteinta urostyyppiä

Lapseton kertoo: miksi hankit lapsia

Sivistynyt bileröökaaja

Feministien hylkäämä mies

Kun dyykkari kinkun löysi

 

 

Seuraahttps://twitter.com/kartastenpaa

Kommentit (4)
  1. Ehdottomasti lisää rumia hymiöitä! Itse kaipaan ainakin keskisormea näyttävää hymiötä sekä kakkakikkaretta joka ei naura. Ja sit sellainen wtf-emoji, jolla olisi yksi kylmakarva kohotettuna.

  2. Mä ihan laittoman usein itken JA nauran samaan aikaan, mutten mä tota käytä ihan siksi, että jeesus, miten ruma hymiö! Suurin osa emojien designista on muutenkin luokkaa ”Kokeillaas, jos tästä paskasta saisi kiillotettua kultaa”, ne kun tekee siitä keskustelusta jotenkin tosi alatyylisen/halvan/roskasakkimeiningin. Ja mä oon ihminen, joka yleensä tykännyt käyttää graafisia hymiöitä, mutta nämä uudemmat inkarnaatiot BB-foorumien katalogeista on vain liian hirveitä, ihan liian hirveitä. 😐

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *