”Älä osta mitään turhaa p*skaa”

Haastattelemme Lilyn suosikkibloggaajia ja julkaisemme juttuja pitkin kesää! 

 

Juliaihminen on aloittanu #minäpuhunrahasta-postaussarjan. Miksi siitä rahasta pitää puhua juuri nyt – ja niin kovaan ääneen? 

 

julia_ikkuna3.jpg

 

Miksi raha-asioista pitää puhua avoimemmin?

Raha-asioista pitäisi puhua yhtä arkisesti ja usein, niin kuin vaikka ruuasta. Tällöin rahasta poistuisi jännitteitä ja arvolatauksia. Raha vaikuttaa hirveän paljon kaikkien elämään, joten minua ärsyttää, jos se ”siivotaan pois” vaikka lifestyle-blogeista. Tyyliin kirjoitetaan, että ”sohva kotiutui meille” eikä ”ostin sohvan.”

Rahatietämys edistää myös tasa-arvoa: osaat pyytää samaa palkkaa kuin vaikka mieskollega, kun tiedät hänen palkkansa. Se, että rahasta puhuminen leimataan mauttomaksi, hyödyttää usein jotakuta, ja luultavasti se joku et ole sinä.

Lisäksi raha on aina politiikkaa: Kuka saa mitäkin ja kuinka paljon? Ihmisen kannattaa olla perillä paitsi omista ja muiden tuloista, myös siitä, mitä ylipäänsä Suomen ja maailman taloudessa tapahtuu (lisää hyviä syitä puhua rahasta löytyy tästä postauksesta).

 

Mikä on paras neuvosi säästämiseen?

Apua, inhoan säästövinkkejä, koska ne kuulostavat joko siltä, että olen takakireä kanttura tai siltä, että alan richplainata minua pienituloisemmille ihmisille, miten kuuluisi elää. Mun paras säästövinkki on ehkä se, että pidä itsesi niin kiireisenä, että shoppailuun ei jää aikaa. Voi esimerkiksi hankkia lapsen.

Oma kertomukseni siitä, miten säästin kymppitonnin, löytyy täältä.

 

Anna yksi pätevä vinkki tuhlarille.

Älä osta mitään turhaa paskaa.

 

raha ja setelit2.jpg

 

Kenen kannattaa sijoittaa? Kenen ei?

Jos kuussa jää vaikka 20 euroa sellaista ekstarahaa, jota ei tarvitse luultavasti ensi tai sitä seuraavana kuukautena, niin kannattaa harkita sen sijoittamista. Mutta jos on koko ajan tosi tiukilla, niin ei kannat lähteä sijoittelemaan vähiä varojaan.

Vaikkapa osakkeisiin sijoittaminen saattaa kuulostaa hankalalta ja siltä, että sitä harrastavat joko vakavat pukupamput tai firman bileissä kokkelia naisten pyllyiltä nuuskaavat nuoret tiikerit. Tämä on Hollywoodin keksintöä. Oikeasti melkein kuka vain voi alkaa sijoittaa hyvin vähälläkin taidolla tai rahamäärällä.

Alkeellisia sijoittamisvinkkejäni löydät täältä.

 

Oletko katunut minkään rahapostauksen julkaisemista?

En ole katunut. Lisääkin on tulossa! 

 

 

lily_byline_uusilehti_4_17_0.jpg

Tilaa Trendi tästä!

 

Haastattelu: Kia Löfberg
Kuvat: Julia Thurén

 

LUE MYÖS NÄMÄ:

 EN AIO JÄÄDÄ ELÄKKEELLE 35-VUOTIAANA
PALJONKO TILILLÄSI ON RAHAA ENNEN PALKKAPÄIVÄÄ?
 TOUKOKUUN MENOT: 16154 EUROA

tyo-ja-raha raha
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *