Ammattilaisvinkit alennusmyynteihin eli näin vältät hutiostot

vaatekaappidetox1.jpg

Ennen kun ryysit alennusmyynteihin ja sovituskoppiin, lue nämä vinkit, jotta vältyt vikaostoilta.

 

1. Liiku vaate päällä

Mitä tahansa vaatetta ostaessasi pidä mielessä, että se ylläsi sinun pitäisi pystyä tekemään asioita, joita teet muutenkin. Testaa siis jo kaupassa, pystytkö vaate ylläsi kietaisemaan hiukset ponnarille tai kumartumaan sitomaan kengännauhat – eli tee liikkeitä, joita arjessasi teet (ja valitse sovituskoppi, jossa on maahan asti ulottuva oviverho).

Muista myös, että se, mikä näyttää oudolta henkarissa, voi toimia päällä kuin unelma. Sovita siis eri malleja ja kokoja ja muista peilata myös takaa ja sivuilta. Lisäksi mieti, millaisia vaatteita käytät arjessasi: esimerkiksi superistuvan takin alle ei mahdu paksu neule tai bleiseri, vaikka kuinka yrittäisi.

 

2. Tarkista materiaalit

Virsi on vanha, mutta tosi: luonnonkuitu lämmittää paremmin kuin tekokuitu. Otetaan esimerkiksi talvitakin ostaminen. Suomen oloissa lampaanvilla on aina hyvä vaihtoehto, kašmir kevyt ja ylellinen mutta arka, alpakka ja kamelinkarva taas superlämpimiä. Tekokuitua ei tarvitse kokonaan vältellä: pieni määrä tuo takkiin kestävyyttä ja napakkuutta. Takkigurujen suositus on, että tekokuitua saa olla kangassekoitteessa korkeintaan 20 prosenttia, muuten laatu kärsii.

Muista myös, että laadukas luonnonkuitu ei yksinään riitä, jos kangasta ei ole kudottu hyvin. Katso siis esimerkiksi juuri takkiostoksilla pintaa läheltä: jos vaikkapa villakankaan kudonta näkyy paljaalla silmällä, se tarkoittaa, että villaa on käytetty vähän. Silloin kankaan rakenne löystyy helposti ja nyppyyntyy nopeasti. Pinnan pitää näyttää tiiviiltä ja tuntua napakalta. Tiiviiksi kudottu villakangas suojaa tuulelta ja hylkii jopa vettä. Muista tsekata myös takin vuori: hyviä materiaaleja ovat esimerkiksi viskoosi ja cupro. Polyesterivuori on yleensä hiostava ja pakkasessa helposti sähköinen.

Pidä myös mielessä, ettei materiaalilappu aina kerro koko totuutta. Puuvillapaita tai farkut saattavat imeä nukkaa pintaansa, ja kaunis takki voi rypistyä epäsiistiksi ensi-istumalla. Tee siis tämä testi jo sovituskopissa: pyyhkäise vaatteen pintaa sen väristä riippuen joko vaalealla tai tummalla neuleella. Jos pintaan jää näkyvä nukkakerros, astu kauemmas. Tee myös rypistystesti: jos vaatteeseen ilmaantuu syviä uurteita jo kevyestä puristamisesta, jätä se kauppaan, ellei sinulla ole silitysfetissiä.

 

3. Tarkista yksityiskohdat ja viimeistely

Ovatko napinlävet siistit? Kulkevatko saumat suorassa vai kierossa? Onko kangas siistin näköinen vai nyppyinen jo kaupassa?

 

4. Tsekkaa kainalot

Unohda yläosat, jotka kinnaavat kainalosta. Kun käytät paitoja, joihin hikiläikät eivät hetkessä imeydy, säästyt jatkuvalta pyykkäämiseltä ja pärjäät pienellä vaatemäärällä.

 

5. Mieti, mihin tarpeeseen vaatetta ostat

Jos et keksi vaatetta sovittaessasi, mihin kolmeen jo omistamaasi vaatteeseen sen yhdistäisit, et keksi sitä kotonakaan, usko pois. Muista käytännöllisyys myös laukkuostoksilla: pidä laukun metalliosat minimissä tai hanki laukku, jossa ei ole ollenkaan somisteita, jotta laukku ei riitele korujen, nappien tai vetoketjujen kanssa. Mieti lisäksi, millaista tavaramäärää kannat arkisin mukanasi, ja valitse laukkusi sen mukaan. 

Tämä on myös sopiva hetki muistuttaa käytäntö edellä -säännön toisesta versiosta, joka pätee sovituskoppikäyttäytymisen sijasta lomapukeutumiseen: pakkaa sille lomalle, jolle olet menossa. Jos siis tiedossa on rentoa kaupunkihengailua, et tarvitse juhla-asuja vaan yhdet veistokselliset korvikset, jotka muuttavat t-paidankin tarvittaessa vaatimattomasta vaikuttavaksi. Ja kun nyt lomamoodiin päästiin, muista stailistien kikka kuvausmatkoilta: ilmatiiviit pukupussit. Kopioi kikka niin, että pakkaat alusvaatteet parin litran Minigrip-pussiin, josta vedät ilmat pihalle.

 

Teksti on koostettu muotituottaja Noora Nuotion vinkeistä, jotka on julkaistu Trendissä vuoden 2016 aikana. Kuva: Timo Pyykkö.

 

Kiinnostaisiko lukea vielä enemmän nerokkaita muotivinkkejä? Tilaa Trendi tästä.

Lue myös:
 Ennen nähtiin vaivaa, että vaatteet istuvat ja siluetit ovat kauniita

 

 

Kommentit (2)
  1. Hyvä lista, mutta sen verran on pakko viilata pilkkua, että jotkut villakangastakit on tarkoituksella valmistettu sellaisesta villakankaasta, jossa kudonnan on tarkoituskin näkyä. Esim. tweed-takeissa kudonta näkyy aina, koska se on tweedin ”pointti”. Kudonnan näkyminen paljaalla silmällä ei siis välttämättä tarkoita sitä, että villakangas on huonolaatuinen. 🙂

    1. Totta, hyvä tarkennus! Kiitos! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *