Avaa suusi ja sano ahdistelijalle ei – näin uskallat

Toimitus

Olen tyttökavereiden kanssa baarin tanssilattialla. Sheikkaamme villisti ja tunnen itseni oman elämäni Beyoncéksi. Yhtäkkiä tunnen jotain: joku liimautuu selkääni ja hinkkaa etumustaan minuun. Kähmivät kädet lähestyvät rintojani. Ei taas, ajattelen. Tämä eläimellinen pariutumisrituaali on koettu ennenkin. Olen jo turtunut siihen, kuinka usein se tapahtuu. 

Yleensä olisin yrittänyt karistaa tyypin tanssahtelemalla pois tilanteesta. Sitkeät niljakkeet kuitenkin yrittävät uudestaan usean kerran. Koko ajan saa varoa takaapäin hyökkääviä käpälöitä. Nyt saa riittää.

Käännyin ja katsoin tyyppiä silmiin: ”Voitko häipyä? En ole kiinnostunut sinusta ja vaikka olisin, sinulla ei ole oikeutta koskea minuun ilman lupaani.”

Mies näyttää hölmistyneeltä – tätä hän ei odottanut. Hän mumisee jotain tiukkapipoiesta nartusta ja häipyy.

Tästä tapahtumasta on kuusi vuotta, mutta se on jäänyt elävästi mieleeni, sillä se oli ensimmäinen kerta, kun uskalsin avata suuni ja sanoa ahdistelijalle suorat sanat. Se tuntui hiton hyvältä ja suosittelen samaa kaikille! Kun kerran uskaltaa sanoa ei, se on jatkossa paljon helpompaa.

Tämän tapahtuman jälkeen en ole enää lamaantunut, kun olen kohdannut seksismiä. Olen torjunut useita kähmijöitä tanssilattialla, vastannut hävyttömyyksiä huuteleville miehille kadulla ja käskenyt limaisia ventovieraita lopettamaan lipevyydet. Pahinta, mitä minulle on puolustautumiseni jälkeen sattunut on, että minua on nimitelty huumorintajuttomaksi tiukkapipoksi (ja vähän muuksikin, mutta niitä nimityksiä on turha toistaa). Kestän haukut, jos se tarkoittaa, että limaniljake edes hetken miettii käyttäytymistään ja minä olen puolustanut oikeutta omaan koskemattomuuteeni.

Visual Diary -blogin Saara kirjoitti hyvän jutun siitä, miten naisena törmää iljettäviin iskuyrityksiin mitä ihmeellisimmissä paikoissa – esimerkiksi vuokra-asuntoa etsiessään. Tuttu juttu: kun etsin taannoin yksiötä Tukholmasta, inboxiini sateli viestejä miehiltä, jotka tarjoasivat huonetta omasta asunnostaan tai jopa omaa sänkyään.

Toisin kun tanssilattialla, pysyin hiljaa. En vastannut noihin limaisiin viesteihin, mutta olisi pitänyt. Ahdistelijoille pitää tehdä selväksi, ettei heidän käytöksensä ole ok. Muuten mikään ei muutu. Saara teki uudenvuodenlupauksen, jossa päätti jatkossa sanoa suorat sanat, vaikka ei aina jaksaisi opettaa aikuiselle ihmiselle käytöstapoja. Näin minäkin aion tehdä.

Mitä ahdisteleville ääliöille sitten pitäisi sanoa? Usein lamaantuu ja tekee mieli vain olla hiljaa ja häipyä paikalta. Jälkeenpäin kuitenkin harmittaa, että on antanut ahdistelijan kävellä ylitseen. Olen oppinut, että toimivin keino on kertoa rauhallisesti ja napakasti, että käytös ei ole okei. Voi sanoa yksinkertaisesti vaikka näin:

1. ”Älä koske minuun.”

2. ”Ei ole ok, että puhut minulle noin.”

3. ”Voitko poistua, en halua puhua kanssasi.”

Häirikkö ei yleensä odota asiallista vastausta ja hämmentyy. Useimmiten hän poistuu paikalta vähin äänin. Jos olet julkisella paikalla, puhu kuuluvaan ääneen. Näin varmistat, että muut paikalla olijat kuulevat ja voivat puuttua tilanteeseen, tai ainakin katsoa niljaketta tuomitsevasti. Nolattu ääliö ei takuulla yritä samaa temppua vähään aikaan uudelleen. Neuvo toimii parhaiten tilanteissa, joissa ympärilläsi on ihmisiä tai ahdistelu tapahtuu esimerkiksi sähköisen viestittelyn yhteydessä. Jos olet yksin ahdistelijan kanssa vaikkapa pimeällä kadulla, älä ota riskejä turvallisuutesi suhteen. Tilanne voi muuttua nopeasti ikäväksi, joten kannattaa vain paeta paikalta mahdollisimman nopeasti ja sanoa nämä sanat kovaan ääneen mielessään.

Kenenkään ei pidä sietää kähmijöitä, korvaan huohottajia tai lipeviä viestittelijöitä. Sanotaan tänä vuonna ahdistelijoille suorat sanat! 

Saaran uudenvuodenlupauksesta inspiroituneina kysymme: Miten sinä vastaat limanuljaskoille? Jaa paras vastalauseesi.

 

LUE MYÖS: 
Jenni Pääskysaaren kirje tyttärelleen: "Nielin sovinistisia huomautuksia liian pitkään

Kommentit

CougarWoman
CougarWoman

Olin taluttamassa koiraa kesäillassa, kun puskasta astahti eteeni masturboiva (nuori)mies. Silleen laiskanpuoleisesti se sitä värkkiään veteli, ja ilmeestä päätellen kyseessä oli molemminpuoleisesti jännä tilanne. Katsoin tyyppiä ja sen jälkeen värkkiä rauhallisesti, ja totesin: "sinuna en paljon tuota julkisesti esittelisi". 

Tyypin liike loppui kesken ja sitten se pakkasi värkkinsä takaisin housuihinsa ja vetäisi vetskarin kiinni, ja sanoi: "aijaa, no anteeksi", ennen kuin katosi takaisin puskaan. 

Mua itseasiassa jopa säälitti koko tyyppi jälkeenpäin. Paradoksaalisesti jopa ajattelen, että aiheutinkohan minä sille jotain traumoja..? 

 

Toimitus
Toimitus

Hahaa, mahtava comeback-veto! Toivottvasti aiheutit sellaisia traumoja, ettei tyyppi tämän jälkeen enää esittellyt värkkiään ventovieraille julkisilla paikoilla :) -Mia

iidis
Varpain jaloin

Itse olen sen verran pahansisuinen ärsytettynä, etten tähän mennessä ole suutani aukaistessa osannut muodostaa rakentavia, mutta useimmiten kyllä tehokkaasti limanuljaskan hiljentäviä vastauksia. Yksi tehokkaimmista epätoivottujen iskuyritysten lopettajista on ollut halveksuntaa viestivään katseeseen yhdistetty: "Kato ittees", jota seuraa paikalta poistuminen. Kourijalle puolestaan: "Näpit irti!" samalla äänensävyllä kuin käskisi koiraa.

Minua ei haittaa, jos huonosti käyttäytyville miehille tulee käytöksensä seurauksista paha mieli tai isompi kolaus itsetuntoon. Ehkä jatkossa osaavat sitten käyttäytyä paremmin.

Satunnainen Tarkkailija (Ei varmistettu)

Joo, kokemusta on näistä valitettavasti. Useamman kerran ovat baarissa naiset tulleet kourimaan vehkeistä. Tyypillisesti sen tyyppisiä naisia, joita "pubiruusuiksi" kutsutaan. Kyllähän tuollainen täyttää seksuaalisen ahdistelun tunnusmerkit. Pitäisi varmaan käskeä painumaan helvettiin, mutta päällimmäinen fiilis on "mitä ihmettä sä teet" -hölmistys.

saarah
visual diary

Just näin! Hyvät vinkit!

Asiallinen vastaus on usein paras, vaikka tekisikin mieli lähteä hyvin asiattomilla kommenteilla tällaisia limanuljaskoja vastaan. Ja jos tyyppi on työasioissa liikkeellä, kannattaa ehkä miettiä voisko vinkata vaikka sen esimiehelle että onkohan tällainen kenties ok käytöstä. Koska eihän se ole. 

 

 

mystery
Vision One

Hmm, mulla ei oo kyllä koskaan oikein mikään reaktio toiminut. Ihan sama miten ärsyyntynyt on tai mitä sanoo, niin miehet ottaa kyllä aina sen reaktion flirttinä takaisin. Ja ovat tyytyväisiä siitä että ovat kiinnittäneet huomioni. Siksi poistun ennemmin katsomatta silmiin. 

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Olisko niin että olet alunperin flirttaillut niille miehille?

saarah
visual diary

Ahahahahaaa!

mystery
Vision One

:DD taidanpa nyt käyttää tätä mun samaa taktiikkaa, ja olla reagoimatta suhun, ja poistua paikalta :)

saarah
visual diary

Musta tässä kannattaa käyttää tilannetajua aika tarkasti: joskus on tosiaankin paras vaan olla sanomatta mitään, joskus taas kannattaa sanoa.

Oon itse ollut kans tilanteissa missä on ollut helpointa vaan häipyä paikalta. Osoittaahan sekin jo että hei, tää ei toimi. 

Toimitus
Toimitus

Tosi hyviä vinkkejä ja keskustelua :) Nää tilanteet on usein vaikeita: milloin olla hiljaa ja häipyä paikalta ja milloin kannattaa avata suu ja sanoa suorat sanat? Kannattaa, kuten Saara tuossa sanoi, käyttää sitä tilannetajua: jos tuntuu yhtään ahdistavalta, älä vaaranna omaa turvallisuuttasi vaan häivy paikalta. Jos ympärilläsi on paljon ihmisiä voi olla paikallaan sano ääliölle pari valittua sanaa. Kiitti kommenteista! - Mia

Vierailija (Ei varmistettu)

Osa näistä ahdistelijoista haluaa vain huomiota ja silloin välinpitämättömyys on paras ase. Harvoin tosin tietää etukäteen mikä toimii. Joskus käy niinkin, että kaikki ihmiset tuijottavat sinua, kun sanot ahdistelijalle suorat sanat...

Vierailija (Ei varmistettu)

Sehän on pelkästään positiivista, jos ihmiset tuijottavat! Silloin kaikki näkevät, että ahdistelua ei tarvitse sietää. Itse ainakin tuijottaisin ihaillen, että vitsi miten rohkea tyyppi.

Suttastiina

Minä tuppaan kiehahtamaan sekunninsadasosassa noissa tilanteissa ja varsinkin nuorempana en paljon miettinyt vaan latasin täyslaidallisen päin ääliöiden naamaa. Pariin otteeseen olen heittänyt juomat tyypin naamalle ja joskus jopa "vanhanaikaisesti" antanut korvatillikan sähinän saattelemana.

Ja sorry vaan kaikki kaksi-kolmekymppiset...tuo kähmiminen ja ällökommentit ei lopu vanhetessa.

Nyt kun jopa ehdin hetken miettiäkin, pystyn reagoimaan pelkästään sanallisesti.
Ehkä paras keskusteluni Hurmaavan Uroksen kanssa on mennyt seuraavasti:
"Do you like cock?"
"Yes, sliced, diced and fried in oil"

CougarWoman
CougarWoman

Oo-äm-gee, mulla oli just tuontyyppinen keskustelu eilen!

"I wonder what you would do if you had my cock in your hands"
- I'd wring it's neck and make coq au vin.

Jännää, että keskustelu tyrehtyi siihen. 

Kommentoi