Avaa suusi ja sano ahdistelijalle ei – näin uskallat

bd7060e69466969649eb6f97a446eaef.jpg

Olen tyttökavereiden kanssa baarin tanssilattialla. Sheikkaamme villisti ja tunnen itseni oman elämäni Beyoncéksi. Yhtäkkiä tunnen jotain: joku liimautuu selkääni ja hinkkaa etumustaan minuun. Kähmivät kädet lähestyvät rintojani. Ei taas, ajattelen. Tämä eläimellinen pariutumisrituaali on koettu ennenkin. Olen jo turtunut siihen, kuinka usein se tapahtuu. 

Yleensä olisin yrittänyt karistaa tyypin tanssahtelemalla pois tilanteesta. Sitkeät niljakkeet kuitenkin yrittävät uudestaan usean kerran. Koko ajan saa varoa takaapäin hyökkääviä käpälöitä. Nyt saa riittää.

Käännyin ja katsoin tyyppiä silmiin: ”Voitko häipyä? En ole kiinnostunut sinusta ja vaikka olisin, sinulla ei ole oikeutta koskea minuun ilman lupaani.”

Mies näyttää hölmistyneeltä – tätä hän ei odottanut. Hän mumisee jotain tiukkapipoiesta nartusta ja häipyy.

Tästä tapahtumasta on kuusi vuotta, mutta se on jäänyt elävästi mieleeni, sillä se oli ensimmäinen kerta, kun uskalsin avata suuni ja sanoa ahdistelijalle suorat sanat. Se tuntui hiton hyvältä ja suosittelen samaa kaikille! Kun kerran uskaltaa sanoa ei, se on jatkossa paljon helpompaa.

Tämän tapahtuman jälkeen en ole enää lamaantunut, kun olen kohdannut seksismiä. Olen torjunut useita kähmijöitä tanssilattialla, vastannut hävyttömyyksiä huuteleville miehille kadulla ja käskenyt limaisia ventovieraita lopettamaan lipevyydet. Pahinta, mitä minulle on puolustautumiseni jälkeen sattunut on, että minua on nimitelty huumorintajuttomaksi tiukkapipoksi (ja vähän muuksikin, mutta niitä nimityksiä on turha toistaa). Kestän haukut, jos se tarkoittaa, että limaniljake edes hetken miettii käyttäytymistään ja minä olen puolustanut oikeutta omaan koskemattomuuteeni.

Visual Diary -blogin Saara kirjoitti hyvän jutun siitä, miten naisena törmää iljettäviin iskuyrityksiin mitä ihmeellisimmissä paikoissa – esimerkiksi vuokra-asuntoa etsiessään. Tuttu juttu: kun etsin taannoin yksiötä Tukholmasta, inboxiini sateli viestejä miehiltä, jotka tarjoasivat huonetta omasta asunnostaan tai jopa omaa sänkyään.

Toisin kun tanssilattialla, pysyin hiljaa. En vastannut noihin limaisiin viesteihin, mutta olisi pitänyt. Ahdistelijoille pitää tehdä selväksi, ettei heidän käytöksensä ole ok. Muuten mikään ei muutu. Saara teki uudenvuodenlupauksen, jossa päätti jatkossa sanoa suorat sanat, vaikka ei aina jaksaisi opettaa aikuiselle ihmiselle käytöstapoja. Näin minäkin aion tehdä.

Mitä ahdisteleville ääliöille sitten pitäisi sanoa? Usein lamaantuu ja tekee mieli vain olla hiljaa ja häipyä paikalta. Jälkeenpäin kuitenkin harmittaa, että on antanut ahdistelijan kävellä ylitseen. Olen oppinut, että toimivin keino on kertoa rauhallisesti ja napakasti, että käytös ei ole okei. Voi sanoa yksinkertaisesti vaikka näin:

1. ”Älä koske minuun.”

2. ”Ei ole ok, että puhut minulle noin.”

3. ”Voitko poistua, en halua puhua kanssasi.”

Häirikkö ei yleensä odota asiallista vastausta ja hämmentyy. Useimmiten hän poistuu paikalta vähin äänin. Jos olet julkisella paikalla, puhu kuuluvaan ääneen. Näin varmistat, että muut paikalla olijat kuulevat ja voivat puuttua tilanteeseen, tai ainakin katsoa niljaketta tuomitsevasti. Nolattu ääliö ei takuulla yritä samaa temppua vähään aikaan uudelleen. Neuvo toimii parhaiten tilanteissa, joissa ympärilläsi on ihmisiä tai ahdistelu tapahtuu esimerkiksi sähköisen viestittelyn yhteydessä. Jos olet yksin ahdistelijan kanssa vaikkapa pimeällä kadulla, älä ota riskejä turvallisuutesi suhteen. Tilanne voi muuttua nopeasti ikäväksi, joten kannattaa vain paeta paikalta mahdollisimman nopeasti ja sanoa nämä sanat kovaan ääneen mielessään.

Kenenkään ei pidä sietää kähmijöitä, korvaan huohottajia tai lipeviä viestittelijöitä. Sanotaan tänä vuonna ahdistelijoille suorat sanat! 

kysymys_sininen_1 (1).png

Saaran uudenvuodenlupauksesta inspiroituneina kysymme: Miten sinä vastaat limanuljaskoille? Jaa paras vastalauseesi.

 

lily_byline_mia_5.jpg

LUE MYÖS: 
Jenni Pääskysaaren kirje tyttärelleen: ”Nielin sovinistisia huomautuksia liian pitkään 

Kommentit (16)
 1. Minä tuppaan kiehahtamaan sekunninsadasosassa noissa tilanteissa ja varsinkin nuorempana en paljon miettinyt vaan latasin täyslaidallisen päin ääliöiden naamaa. Pariin otteeseen olen heittänyt juomat tyypin naamalle ja joskus jopa ”vanhanaikaisesti” antanut korvatillikan sähinän saattelemana.

  Ja sorry vaan kaikki kaksi-kolmekymppiset…tuo kähmiminen ja ällökommentit ei lopu vanhetessa.

  Nyt kun jopa ehdin hetken miettiäkin, pystyn reagoimaan pelkästään sanallisesti.
  Ehkä paras keskusteluni Hurmaavan Uroksen kanssa on mennyt seuraavasti:
  ”Do you like cock?”
  ”Yes, sliced, diced and fried in oil”

  1. Oo-äm-gee, mulla oli just tuontyyppinen keskustelu eilen!

   ”I wonder what you would do if you had my cock in your hands”
   – I’d wring it’s neck and make coq au vin.

   Jännää, että keskustelu tyrehtyi siihen. 

 2. Osa näistä ahdistelijoista haluaa vain huomiota ja silloin välinpitämättömyys on paras ase. Harvoin tosin tietää etukäteen mikä toimii. Joskus käy niinkin, että kaikki ihmiset tuijottavat sinua, kun sanot ahdistelijalle suorat sanat…

  1. Sehän on pelkästään positiivista, jos ihmiset tuijottavat! Silloin kaikki näkevät, että ahdistelua ei tarvitse sietää. Itse ainakin tuijottaisin ihaillen, että vitsi miten rohkea tyyppi.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *