Bloggaa paremmin osa 3: Näin käytät kuvia oikein

lily_logo.jpg

Postausten kuvitus blogeissa ja kuvien käyttöoikeudet ovat olleet viime aikoina kiinnostavan keskustelun aiheena. Ainoa täysin varma ja luvallinen tapa käyttää kuvia blogissa on toimia lakien ja sääntöjen mukaisesti: käytä vain omia kuviasi ja sellaisia kuvia, joiden käyttämiseen sinulla on lupa.

Älä kuitenkaan anna kuvapohdinnan rajoittaa luovuuttasi. Vaikka et omistaisi huippukameraa, voit kuvittaa tekstisi itse ottamillasi kuvilla. Tässä erilaisia tapoja kuvittaa postaus:

  1. Käytä filttereitä. Meillä kaikilla on kännykät, joilla saa jonkinlaisia kuvia. Erilaisilla sovelluksilla saa hienoa filttereitä, joiden ansiosta insta-kuvat näyttävät huipuilta. Samat kelpaavat blogiinkin. Filttereitä ja ppseja on lukemattomia. Olemme esimerkiksi ihan koukussa söpöön A Beautiful Mess -filtteriin, jolla saat lisättyä kuviisi kuvioita ja tekstiä.
  2. Pidä yllä kuvapankkia. Nappaa kuvia varastoon koneellesi. Kun näet kauniin maiseman tai hauskan hetken, nappaa siitä kuvitus tulevan jutun kuvituspatteristoosi. Esimerkiksi Sara K -blogi on kuvittanut pohdiskelevat tekstinsä kauniilla kukalla ja arkisilla asetelmilla.
  3. Taiteile itse. Voit kuvittaa postauksiasi taiteilemalla kuvia itse. Hae inspiraatiota vaikkapa Pencils and Ponytails -blogista. Jos kynän jälki ei ole ihan yhtä tarkkaa, tee abstraktia taidetta.
  4. Kokoa kollaasi. Tee instagram-kuvistasi tai omien kuva-arkistojesi aarteista kollaaseja. Pisinreisii-blogissa on kivoja esimerkkikuvia ja inspiroivia gif-animaatioita
  5. Tee yhteistyötä. Minimalenin Roosa sopi aikoinaan kaverinsa kanssa, että sai käyttää tämän ottamia kuvia bloginsa kuvituksena, kunhan linkkaa aina kaverin blogiin ja merkitsee kuvakrediitit. Olisiko sinun lähipiirissäsi aloittelevaa taiteilijaa tai kuvaajaa, joka ilahtuisi yhteistyöstä ja näkyvyydestä blogissasi?
  6. Käytä luvalla. Internetissä on saatavilla myös käyttövapaita CC-merkittyjä kuvia, joita saa käyttää. Lue lisää Pupulandia-blogista, jonne Jenni on tehtyt hyvän ja kattavan jutun aiheesta.
  7. Promokuvien käyttö. Markkinointimateriaaliksi tarkoitetut kuvat (esimerkiksi artistien promokuvat) ovat yleensä vapaita käytettäviksi, kun jutun sisältö liittyy selkeästi kuvaan. Yleensä myöskään verkkokaupat eivät pahastu maininnasta, kunhan merkitset kuvien yhteyteen lähteen ja linkin.  Kuvia ei tule irrottaa asiayhteydestään ja niiden yhteyteen tulee aina merkitä kuvakreditit ja mahdollinen linkki. Lue lisää Pupulandiasta.
  8. Osta kuvia. STT-Lehtikuva on alkanut myydä kuvia yritysasiakkaiden lisäksi myös yksityishenkilöiden käyttöön, esimerkiksi blogeihin. Yksityisasiakkaalta (ilman y-tunnusta) edellytyksenä on täysi-ikäisyys ja kuvan maksaminen ennakkoon. Blogikäytön hinta on max. 60e. Blogissa käytettäviin kuviin sovelletaan Lehtikuvan toimitusehtoja, ne löytyvät www.lehtikuva.fi sivun alalaidasta.

Muista lähdeviittaukset. Kun olet saanut luvan kuvan käyttöön blogissasi, muista merkitä lähde. Kuten Pupulandiassakin kerrotaan, sopiva tapa on merkitä kuvan yhteyteen tai postauksen loppuun kuvaajan nimi (tai blogin nimi, jos kuva on lainattu toisesta blogista) sekä mahdollisuuksien mukaan linkittää tekijän sivuille. Voit myös tiedustella kuvan tekijältä lupaa kysyessäsi, miten tämä toivoisi lähdeviittaukset merkittävän.

Mikäli löydät mieluisan kuvan esimerkiksi Pinterestistä tai muusta kuvien jakamiseen perustuvasta palvelusta, muista, että sinun pitää selvittää kuvan alkuperäinen lähde ja kysyä lupaa kuvan uudelleen julkaisemiseen sen ottajalta. Pinterest, WeHeartIt tai Googlen kuvahaku eivät koskaan ole korrekteja lähdeviittauksia, koska mikään näistä palveluista ei omista niihin liitettyjä kuvia itse. Lue lisää Pupulandiasta.

Eli kertauksena vielä: Noudata tekijänoikeuksia äläkä käytä kuvia ilman lupaa. Valokuvaajilla ja kuvatoimistoilla on oikeus lähettää jälkeenpäin lasku luvatta käytetystä kuvastaan. Jos haluat käyttää toisen ottamia kuvia, kysy etukäteen lupaa kuvan ottajalta. Pelkkä linkkaaminen lähteeseen ei riitä.

Lue myös:

Bloggaa paremmin osa 1: Uusia toimintoja ja ominaisuuksia Lilyssä

Bloggaa paremmin osa 2: Auta Googlea nostamaan juttujasi & hanki lisää lukijoita

Kommentit (1)
  1. Hei toimitus! Olen ennenkin kirjoittanut tästä, mutta teidän sisäiset linkit eivät oikein toimi. Esim. tulin tänne etusivun kautta ja piti ensin linkin alusta siivota http-rimpsu pois, ennen kuin linkki aukeni. Tällä sivulla sama ongelma Pupulandiaan viittaavissa linkeissä… Näitä on varmaan enemmänkin!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *