Bloggaajat kertovat: ”Tämän somekuvan lavastin”

Valtaosalla meistä on tapana esittää sosiaalisessa mediassa paras versio itsestämme: valita selfieistä edustavin ja julkaista kuvia kuntosalilta, salaattiannoksesta ja teatterireissulta ystävien kanssa.

Samanlaisia kauniita kuvia ihailemme muiden postaamina  ja aina tasaisin väliajoin osallistumme keskusteluun siitä, miten totta” some- tai blogimaailma on.

Tuoreimman keskustelun aiheesta aloitti australialainen muoti- ja kauneusbloggaaja ja malli Essena ONeill, joka kyllästyi julkaisemaan Instagramissa seuraajien ja tykkäysten perässä kuvia, jotka on tyystin lavastettu. ONeillin tapauksessa kyse oli myös rahasta, sillä hän teki Instagram-tilillään sisältömarkkinointia eli julkaisi kuvia tuotteista, joiden mainostamisesta hän sai palkkaa.

Huomattuaan tulleensa riippuvaiseksi saamiensa tykkäysten määrästä ONeill kirjoitti vanhoihin Instagram-kuviinsa uudet kuvatekstit, jotka kertovat, mitä kuvaa otettaessa oikeasti tapahtui.
 

essena.jpg

ONeillin tarinan innoittamina kysyimme kuudelta Lilyn bloggaajilta, löytyykö heidän Instagram-tileiltään otoksia, joiden kuvaushetki poikkesi kuvassa nähdystä. Coco Sweet Dreams -blogin Henna kertoo olevansa mestari filtteröimään kuviaan ja taitava rajaamaan vaatepinot pois kuvista. Erityisesti Hennalle tuli kysyttäessä mieleen tämä kuva:
 

coco.JPG

”En syö koskaan omassa sängyssä, mutta nätin ja eteerisen instakuvan toivossa otan silloin tällöin kuvia aamupalasta sängyssä. Ehkä minusta joskus kuoriutuu vähän boheemimpi tyyppi ja oikeasti syön sängyssä, mutta toistaiseksi kannan safkat takaisin ruokapöytään kuvausten jälkeen.”

Lainahöyhenissä-blogin Piret puolestaan kertoi tämän kuvan syntytarinan:
 

piret.JPG

”Olimme lomamatkalla mieheni kanssa ja jo valmiiksi myöhässä dinneriltä, mutta valon painuessa maille oli mekosta saatava kuva blogiin. Otimme todella kireissä tunnelmissa varmaan 50 kuvaa mekosta, ja kikatin järkyttävää tekonaurua, vaikka teki lähinnä mieli itkeä tilanteen korniutta. Lopulta tämä yksi kuva onnistui nappiin – ja vielä kun malli Niina Kurkinen kommentoi kuvaa Instagramissa sanalla ’kaunotar’, olin todella, todella otettu.”

Visual Diaryn Saara tunnetaan kauniista kuvistaan sekä blogissaan että Instagramissa. Saaralla on kuvan lavastuksesta selkeä esimerkki:

”Sanoisin kärjistetysti, että aina kun Instassani on viikonloppuisin ’söpösti nukkuva kissa’ -kuva, olen krapulassa eli en pysty instaamaan mitään muuta. :D”
 

saara.JPG

Blogiteksteissään Saara on totuudenmukainen, mutta aikajänne heittää arkitodellisuudesta.

”Blogini laahaa yleensä ajallisesti 2–4 viikkoa oikeasta elämästä. Luin esimerkiksi just vähän aikaa sitten suhdeneuvoja lukijoilta, vaikka koko suhdeviritelmä oli jo kuopattu.”

Myös White Trash Diseasen Natan blogissa on lavastuksia.

Blogin aikajänne ei seuraa normaalia elämääni lainkaan. Saatan postailla kuvia itsestäni poseeraamassa laitettuna, vaikka oikeasti istun verkkareissa sohvalla.

Sen sijaan somen puolella Nata vakuuttaa kuitenkin olevansa rehellinen ja julkaisee siellä välillä hyvinkin arkirealistisia kuvia. Ne eivät kuitenkaan ole itseisarvo. Minkä tahansa kuvan tai tekstin julkaisemisen miettimisessä pelaa arkijärki:

Silloin kun on huono fiilis tai elämässä jokin rassaa, jätän vain postaamatta.”
 

nata.JPG

Niin tekee myös Missä olet Laura -blogin Laura Tähkävuori.

Jos on huolia tai murheita, en joko julkaise mitään ja jos julkaisen, mainitsen asiasta jollain tasolla. Tuntuu typerältä pyytää ystävää tai puolisoa ottamaan kymmeniä kuvia vain saadakseen jotain julkaistua. Sellaiseen en lähde. Ennemmin käytän kuvaamiseen kuluvan ajan puhumiseen.

Laura toteaa Instagramin olevan nerokas tapa jäsentää elämäänsä kauniimmaksi kuin se todellisuudessa on  juuri niin kuin Essene ONeillkin teki.

Siinä piilee sama vaara kuin missä tahansa sosiaalisen median kanavassa; ihminen saattaa huomaamattaan luoda itselleen elämän, joka eroaa täysin todellisuudesta. Sellaiseen jää helposti kiinni.

Nude-blogin Erika Naakkaa tehtävänanto mietitytti.

”Selasin eilen kooooooko Instagramini läpi, eikä minulle tullut mieleen yhtäkään tilannetta, jossa olisin lavastanut kuvan niin, ettei se olisi vastannut todellisuutta”, Erika kertoo.

”Minulle Instagram on osa työtäni ja haluan tehdä sen hyvin, enkä tiedä, mikä siinä on väärää. Siksi tämä aihe jotenkin ärsyttää näin bloggaajana. Meitä arvostellaan muutenkin milloin mistäkin ja työn määrää vähätellään. Joidenkin bloggaajien Instagram-kuvat lähentelevät jopa taidetta, ja niiden takana on paljon työtunteja. Katselijalla on sitten oma vastuunsa siinä, kuinka todellisena ja arkielämästä kertovana hän kuvaa pitää.”

 

Lily_Byline_Laura.jpg

kysymys_sininen.png

Miten sinä valitset Instagramissa julkaisemasi kuvat, ja minkä verran muokkaat niitä?

 

Kommentit (16)
 1. Mun mielestä Instagram on niinkuin valokuva-albumit, joita ennen koottiin. (Tekeekö kukaan sitä enää? Itse oon ainakin laiska tekemään kuvatiedostoista paperikuvia. Se on harmi, koska oikeissa, fyysisissä albumeissa on ihan eri tavalla tunnelmaa kuin tylsissä tiedostoissa.) 

  Ennen kaikilla oli filmikamerat, joiden filmeissä oli rajallinen määrä tilaa. Kyllä sillon mietittiin tarkaan, mistä kuva otetaan, ja useinhan kamerat olivat mukana juuri juhlissa, matkoilla ja muissa eritystilaisuuksissa. Kuviin tallennettiin hyvät, kauniit hetket. 

  Nykyään valokuvia voi ottaa rajattomasti, ja niitä voi ladata kaikkien näkyville rajattomasti. Mutta uskon, että pohjimmillaan meininki on sama kuin niissä albumeissa, jotka täytettiin niistä kauneimmista kuvista ja joita näytettiin vieraille ja sukulaisille. Kyllä niilläkin haluttiin antaa tietty kuva elämästään. 

  Kyllä jokainen järkevä ihminen tietää, että some on vain pintaa. Mutta siellä on niin paljon helpompi antaa tietty kuva itsestään, että siihen kuvaan voi jäädä pahasti koukkuun. Koukkuun ja loukkuun.

  Jos sosiaalinen media aiheuttaa enemmän ahdistusta kuin iloa, siihen suhtautumista kannattaa pohtia uudestaan.

 2. Tulin kirjoittamaan kommenttia, mutta siitä meinasi tulla niin megapitkä, että kirjoitin lopulta kokonaisen postauksen. 😉 

  1. Mainio postaus, kiitos! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *