Bluestocking-blogin Minja: "Päätin 19-vuotiaana, että toiset naiset ovat tukijoitani"

Toimitus

Bluestocking-blogin Minja Koskela tekee jatkuvasti feminististä ajatustyötä. Lilyn haastattelussa hän kertoo, miten se näkyy hänen suhteessaan kauneusnormeihin ja käynnissä oleviin presidentinvaaleihin, ja mistä hän löytää inspiraatiota.

Tämän vuoden tavoitteenasi on päästä eroon oman ulkonäkösi kritisoinnista. Miten aiot treenata ajatteluasi siihen suuntaan?

”Se on samanlaista feminististä ajatustyötä kuin kaikki muukin. Pitää aktiivisesti ajatella asioita toisinpäin kuin mihin on tottunut. Päätin esimerkiksi 19-vuotiaana, että toiset naiset ovat tukijoitani ja että en halua lietsoa mitään turhaa vastakkainasettelua. Kun päättää niin, pikkuhiljaa ajatuksiin iskostuu, että kateus on turhaa.

Omaa ajatteluaan ulkonäköön liittyen pitääkin aktiivisesti työstää: ajatella, että on jo riittävä, ja muistaa, että kaikki kauneuskuvasto on tosiasiassa patriarkaatin sanelemaa. Minulla itsellänikin on sen kanssa töitä tehtävänä, koska tietyt asenteet ovat syöpyneet jo nuorena niin syvälle. En kuitenkaan ajattele, että minun pitäisi oppia rakastamaan vartaloani tai pitämään sitä täydellisenä. Ennemminkin haluan pyrkiä ajattelemaan, että olen riittävä, ja se pätee ulkonäön ohella kaikkeen muuhunkin.”

Lue lisää siitä, miten kauneusnormit ovat vaikuttaneet Minjaan.

Paljastit kirjoittaneesi Tinder-kuvaukseesiettä olet feministi. Millaisia reaktioita sait matcheilta?

”Ensinnäkin huomasin, että matcheja tuli vähemmän. Siitä ei kuitenkaan tullut mitään erityisiä kommentteja. Minulla luki biossa myös se, että pidän Rieslingistä, ja matchit tarttuivat siihen paljon useammin.

Joskus sain viestin, jossa joku kertoi stalkanneensa minua netissä ja löytäneensä blogini. Hän kommentoi vain, että onpa sulla hyvä meininki. Kiinnostavimmilla treffeillä onkin aina puhuttu paljon politiikasta ja yhteiskunnasta. Tällä hetkellä en kuitenkaan käytä Tinderiä.”

Lue Minjan viimekesäisiä ajatuksia deittailusta feministinä.

 

Mitä mieltä olet tällä hetkellä käytävistä presidentinvaaleista?

”Vaalit ovat olleet tosi tylsät. Yleensä vaalien aikaan on inspiroiva tunnelma, kun ihmiset haluavat puhua politiikasta – sellaisetkin ihmiset, jotka eivät siitä yleensä puhu. Nyt samaa tunnelmaa ei ole ollut. Niinistö on niin varma valinta, että muut ehdokkaat eivät ole oikein pistäneet vastaan.

Olen koko ajan ajatellut, että Vasemmistoliiton Merja Kyllönen tai SDP:n Tuula Haatainen on ehdokkaani. Kuulun Vasemmistoliittoon, mutta Haatainen on tehnyt hyviä avauksia feministisestä ulkopolitiikasta. Toisaalta hän myös sanoi eräässä haastattelussa, että naiset eivät sovi armeijaan yhtä hyvin kuin miehet, koska armeija on niin fyysinen ja koska naiset synnyttävät. Siinä on kaikuja vanhanaikaisesta feministisestä ajattelusta, joka ei ole intersektionaalista eli kaikkea sortoa vastustavaa. Lausunto oli häiritsevä ja harmitti minua, mutta en sen perusteella halua täysin torpata häntä.”

Lue Minjan toiveita Suomen tulevaisuudelle viime itsenäisyyspäivänä.

Millaisista elokuvista tai tv-sarjoista olet viime aikoina inspiroitunut?

”Yle Areenasta löytyvä Broad City on ihan mahtava. Siinä on tosi estoton ja räävitön meininki. Se on selvästi tehty kahden mimmin ehdoilla: siitä puuttuu kokonaan mieskatse, eli tapa, jolla miestekijät esittävät naiset mieskatsojille. Sarja henkii sellaista asennetta, että 'tämä on meidän oma juttu'.

Toinen sarjasuositus on HBO:n Better Things. Sarjassa on tosi hyvää huumoria. Mediassa ei hirveästi näytetä viisikymppisiä naisia, jotka tekevät ihan omaa juttuaan. Sarja- ja viihdebisnes ei yleensä toimi sen ikäisten naisten ehdoilla, joten tämä sarja ravistelee tottumuksia. Sarja myös rikkoo monesti Bechdelin testin, eli siinä naiset puhuvat keskenään paljosta muustakin kuin vain miehistä.”

Lue Minjan ajatuksia naisten representaatioista supersankarielokuvissa.

 

 

Musiikki on intohimosi. Onko sinulla ongelmallisia lemppareita, joista pidät, vaikka ne eivät jaa feministisiä arvojasi?

”Todellakin on. Kuuntelen aika paljon räppiä ja pidän muun muassa Run the Jewelsistä. Sen jäsenet Killer Mike ja El-P ovat molemmat poliittisia hahmoja, eivätkä mitenkään selkeän seksistisiä. Kun olin Killer Miken keikalla, siellä kuitenkin esimerkiksi puhuttiin paljon strippareista. Kyllähän se vähän latisti fiilistä. Kuuntelen kuitenkin tosi paljon erilaista musiikkia ja yritän myös tietoisesti kuunnella mahdollisimman paljon naisartisteja.”

Lue Minjan lista parhaista naisten vuonna 2017 tekemistä levyistä.

Mistä bongailet feministisiä päivän sitaatteja, joita jaat blogissasi?

”Seuraan paljon erilaisia medioita ja Instagram-tilejä, ja aina jos jotain kiinnostavaa tulee vastaan, otan sen ylös. Lempparitilejäni Instagramissa ovat esimerkiksi feministastic, ulrikkefalch, bodyposipanda, bymariandrew ja pihtarihuorat. Hyvä tapa löytää lainauksia on myös ihan vain googlata ”feminist quotes”. Teen itse feminististä akateemista tutkimusta, ja myös tutkimuksia lukiessa voi tulla vastaan kiinnostavia lainauksia.

Aivan erityisesti minua inspiroivat ihmiset, jotka pystyvät tiivistämään akateemista ja vaikeaa sanastoa helposti ymmärrettävään muotoon niin, ettei sisältö kuitenkaan kärsi. Hyviä esimerkkejä tästä ovat Saara Särmä ja koko Ruskeat tytöt -media.”

Lue mahtava joulukuinen sitaatti ALMAlta.

 

Tätä et tiennyt

Mikä on parasta internetissä juuri nyt?

"Tämä kuva Paavo Väyrysestä."

Mikä omista postauksistasi on suosikkisi?

"Halpaketjujen feministipaitoja ruotiva postaus oli mielestäni onnistunut. Se oli ajankohtainen ja ehkä juuri siksi olen saanut siitä myös kiitosta."

Mitä postausta et meinannut julkaista?

"Harkitsin eropostauksen julkaisua pari kertaa, koska se oli aika henkilökohtainen siitä huolimatta, että käsittelin sitä parisuhdenormien näkökulmasta."

Kuka toinen Lilyn bloggaaja on suosikkisi?

"Juliaihminen. Hän on älykäs, nopea ja helvetin hauska."

 

Teksti: Roosa Oksanen

Kuvat: Minja Koskela / Bluestocking

 

Lue myös

Randolfin hipat -bloggaajien haastattelu

The Good Morning -bloggaajan haastattelu

Anna Vihervaarasta -bloggaajan haastattelu

Destination: Happiness -bloggaajan haastattelu

Tyhjä ajatus -bloggaajan haastattelu

Une petite life -bloggaajan haastattelu

Minnean muruja -bloggaajan haastattelu

 

Kommentoi