Dior-dokumentin ohjaaja: "Raf Simons on nöyrä julkisuudenkarttaja"

Toimitus


Parhaillaan käynnissä olevalla Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalilla nähdään elokuva Dior and I, jossa elokuvantekijä Frédéric Tcheng seuraa belgialaista vaatesuunnittelija Raf Simonsia, kun tämä luo ensimmäisen haute couture -mallistonsa Diorille kahdeksassa viikossa. Tapasimme Suomessa vierailevan Tchengin.

 

Miksi teit Dior and I -elokuvan?

Tavoitteeni oli mennä muotimaailman glamourin ja julkkisten taakse ja nähdä, mitä sen kaiken takana piilee. En halunnut kuvata elokuvassani ainoastaan Raf Simonsia, vaan kaikkia Diorin tiimiläisiä ja tuoda esille ihmisten omistautumisen ja työn malliston eteen.
 

Millainen tyyppi Raf Simons on?

Rafin tapa lähestyä työtään on vaatimaton ja nöyrä. Hän ei ole kiinnostunut julkisuuskuvastaan vaan itse työstä, vaatteiden suunnittelemisesta. Aluksi Raf ei olisi halunnut tehdä tätä elokuvaa lainkaan. Istuimme alas keskustelemaan ja hän selitti, että hänelle on tärkeää pysytellä yksityisenä henkilönä – hän ei halua olla julkkis. Minusta tuntui kuin olisin kuunnellut Christian Dioria, koska tämä puhui juuri samalla tavoin elämäkerrassaan.
 

Olet todennut, että Christian Diorin vaatteissa vallankumouksellista oli se, että hän antoi naisellisuuden takaisin naisille. Mitä Raf Simons antaa mielestäsi naisille?

Huh! Yleensä yritän olla vastaamatta muotia käsitteleviin kysymyksiin, sillä en ole muodin asiantuntija. Mutta omasta näkökulmastani Raf tekee vaatteita, jotka ovat haastavia mutta käyttökelpoisia. Se on suunnittelua, joka samaan aikaan kyseenalaistaa, mikä mekko on, muttei ole kuitenkaan hullunkurinen tai saa ihmistä näyttämään siltä kuin hän olisi hahmo teattterissa. Hän on sitä suunnittelijoiden sukupolvea, jolla on jalat maassa mutta joka haastaa jatkuvasti itseään.
 

Mitä muoti merkitsee sinulle?

Andy Warhol sanoi itsestään jotakin, jota voisi käyttää kuvaamaan myös muotia: ”Se on syvästi pinnallista”. Muodissa kaikki on pinnalla, kaikki on edessäsi – on vain kyse kuvasta, jonka näet. Mutta kuva paljastaa lopulta varsin vähän siitä, millaisia ihmiset ovat. Elokuvantekijälle tämä on mieletöntä, sillä on pinnan alta voi löytää paljon kuvattavaa; mahtavia persoonia ja hienoja tarinoita.


Miten kuvailisit omaa tyyliäsi?

Pidän asioista, jotka suuntautuvat hieman tulevaisuuteen. En kuitenkaan käytä vaatteita, jotka herättävät liikaa huomiota. Mutta pidän yksityiskohdista ja väreistä.
 

Onko sinulla lempisuunnittelijaa?

Pidän tietysti Raf Simonsista, käytän paljon hänen miesten mallistonsa vaatteita. Minulla itse asiassa oli muutama hänen vaatteensa jo ennen kuin tapasimme – kerroin hänelle, että ostin Raf by Raf Simons -merkin takin Valentino: The Last Emperor -elokuvan ensi-iltaan New Yorkissa. Siitäkin ajattelin, että tämän [Dior and I -elokuvan] oli tarkoitus tapahtua.

Lisäksi pidän Nicolas Ghesquièresta (Balenciaga), Riccardo Tiscistä ja Alexader Wangista.
 

Kirjoitat parhaillaan käsikirjoitusta ensimmäiseen fiktiiviseen elokuvaasi. Käsitteleekö se muotia?

Ei! Elokuva kertoo homoliikkeiden historiasta erilaisten henkilöhahmojen kautta sadan viime vuoden aikana. Haluan saada käsikirjoituksen valmiiksi vuoden loppuun mennessä. Jos kaikki menee hyvin, elokuva on valmis vuonna 2016.

 

Teksti ja kuva: Hanna Kärppä

 

Dior and I tänään torstaina 25.9. Helsingin Kinopalatsissa kello 18.45
 

 

Kommentoi