Ei anneta Trumpin ja abortinvastustajien polkea naisten oikeuksia! Näin voit vaikuttaa

giphy.gif

Jos huomaisit yllättäen olevasi raskaana, mitä tekisit?

Itsestäni tuntuu absurdilta ajatella, ettei minulla olisi muita vaihtoehtoja kuin lapsen synnyttäminen. Etten itse saisi päättää, mitä teen kehollani.

Monissa maissa naiset eivät saa päättää. Abortti on laiton tai sallittu vain poikkeustilanteissa yli 40 maassa, mukaan lukien EU-maa Irlannissa, jossa 31-vuotias Savita Halappanavar kuoli vuonna 2012, koska hänelle ei myönnetty oikeutta aborttiin. Viime vuonna katolinen Puola yritti puolestaan kiristää aborttilakiaan niin, että abortti olisi ollut laillinen vain raskauden vaarantaessa äidin hengen. Kansa vastusti tätä mielenosoituksilla, ja laki onneksi kaatui. Ainakin hetkeksi.

Nyt tilanne näyttää huolestuttavalta Yhdysvalloissa. Siitä asti, kun abortti laillistettiin vuonna 1973, Yhdysvalloissa on jatkuvasti jouduttu taistelemaan sen puolesta. Donald Trumpin nousu presidentiksi ei ole helpottanut tilannetta.

Trump allekirjoitti viime viikolla Global Gag Rule -asetuksen. Se tarkoittaa, että kaikki yhdysvaltalainen rahoitus vedetään pois ulkomaalaisilta perhesuunnittelujärjestöiltä, jotka kannattavat aborttia. Nämä järjestöt eivät usein itse tee abortteja – ne vain ovat sitä mieltä, että naisella on oikeus aborttiin ja omaan kehoonsa. Lisäksi Trump nimitti tänään uudeksi korkeimman oikeuden tuomariksi Neil Gorsuchin. Yhdysvalloissa viimeinen sana arvokiistoissa, kuten homoavioliittoja tai aborttia käsittelevissä laeissa, on juuri korkeimmalla oikeudella, ja Gorsuch on konservatiivi, joka on aiemmin muun muassa vastustanut eutanasiaa. Hänen kantaansa aborttiin ei tiedetä, mutta hänen aiempien päätöstensä perusteella ei olisi yllätys, jos hän vastustaisi sitä.

Maailman tilasta tulee helposti ahdistunut ja avuton olo. Miten voi itse vaikuttaa? Nopea ja suora tapa auttaa on tukea järjestöjä, jotka puolustavat oikeutta aborttiin. Kokosimme tähän kolme:
 

1) Planned Parenthood

Yhdysvaltalaisjärjestö tarjoaa muun muassa ehkäisyneuvontaa ja terveydenhuoltoa. Trump on sanonut haluavansa eroon järjestöstä, mikä tarkoittaisi sitä, että valtava määrä naisia jäisivät ilman ilmaista ehkäisyä (mikä varmasti vain johtaisi suurempaan määrään abortteja). Täällä voit lahjoittaa.
 

2) Väestöliitto

Suomalainen Väestöliitto ajaa tyttöjen ja naisten oikeuksia niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Järjestö pyrkii vaikuttamaan myös EU-tasolla siihen, että EU-rahoilla tuetaan jatkossakin seksuaaliterveyttä, kuten ehkäisyneuvontaa, oikeutta aborttiin ja HIV/AIDS-työtä, kehitysmaissa. Kun Suomessa on satunnaisesti käyty keskusteluja aborttilainsäädännön kiristämisestä, Väestöliitto on vastustanut tätä ärhäkästi. Näin voit tukea Väestöliittoa. 
 

3) IPPF

IPPF on kansainvälinen perhesuunnittelujärjestöjen kattojärjestö, jonka alle kuuluu noin 150 järjestöä, myös Planned Parenthood ja Väestöliitto. IPPF on maailman suurin kansalaisjärjestö, joka tarjoaa ilmaista ehkäisyä. Trumpin allekirjoittama Global Gag Rule kieltää kaiken yhdysvaltalaisen rahoituksen IPPF:lle, jota Yhdysvallat on aikaisemmin tukenut. Tee lahjoitus täällä. 
 

Lily_Byline_Mia.jpg

 LUE MYÖS: ahdistaako uusnatsismin nousu? Asiantuntijat kertovat, mitä voit tehdä.

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *