Ei koske MINUA!

Kun aikoinaan kävin äitiysneuvolassa, terveyskeskuksen vessan seinässä oli lappu, jossa luki ”Ethän varasta wc-paperia”.

Lappu nauratti monestakin syystä, mutta etenkin siksi, että se tuskin esti paperirosvoa. Päinvastoin, sen ansiosta moni saattoi saada ahaa-elämyksen: voinkin ottaa terveysasemalta kotiin ”ilmaiset” veskipaperit.

***

Sittemmin kuulin, että vessapaperin pölliminen on ihan yleistä esimerkiksi yliopistoilla ja oppilaitoksissa. Niistä kuulemma lähtee myös ruokailuvälineitä ja maustesirottimia. Ja nyt Yle kertoi, että synnytyssairaaloista katoavat kuumemittarit ja kaukösäätimet.

Kysymys ei kuulu: kuka varastaa synnytyssairaalasta? Vaan: kukapa ei varastaisi synnytyssairaalasta!

***

On pakko epäillä, että kaikki nämä rosmot eivät ole niin köyhiä, että heitä ajaa suolan varastamiseen puhdas eloonjäämisvietti.

Aika moni meistä ilmeisesti kokee, että koska yhteiskunta ei ole kauppa, sieltä voi ihan hyvin ottaa ilmaiseksi. Ovathan ne yhteisillä rahoilla ostettukin.

Ja ainakin MINÄ voin ottaa, koska se kätilö oli niin veemäinen. MINUN kohdallani säännöt eivät päde, koska MINÄ olen MINÄ. Ja sehän on vain jotain ihan pientä!

(Itse en kyllä muista sieltä mitään pöllineeni, mutta voihan olla, että 12 vuodessa aivot ovat pyyhkineet pois noin kiusallisen tapahtuman.)

***

Toinen paikka, jossa perusmoraali ei päde, ovat hotellit ja muut matkakohteet. Siellähän ollaan vain käymässä, ja MINÄ haluan matkamuiston. Joissakin lomakohteissa eivät päde mitkään muutkaan asiallisen normaalielämän säännöt. Sisäisen possun on päästävä välillä vapaaksi.

Tässä Washington City Paperin jutussa arvellaan, että ravintoloista ja baareista varastetaan tuoppeja ja laseja matkamuistoiksi, koska ”niissä ei ole hintalappua”. Ne ovat siis ”ilmaisia”. Eräs rosvo selittää, että koska hän jättää baarimikoille aina niin isoja tippejä, hänellä on oikeus ottaa muki muistoksi. Ööh, ja logiikka tässä ajatuksessa oli mikä?

***

Ihminen on koettanut opetella moraalia muutama tuhat vuotta. Sinä aikana se on rakentanut kuuraketin, iPhonen ja itsestään lentävän lentokoneen, saanut useita tappavia viruksia, keksinyt niihin parannuskeinon ja selvittänyt nälänhädän, ainakin teoreettisesti.

Mutta henkinen evoluutio on edelleen vaiheessa, jossa usean eri uskonnon avulla meille pitää jatkuvasti hokea perussääntöjä: älä varasta, älä kadehdi naapurin Audia.

Eivätkä ne siltikään mene jakeluun. Mutku mutku mutku, se naapuri on ääliö ja riistäjä, ja missä se kenelläkään tuntuu, jos otan MINÄ otan Rantasipistä pyyhkeen ja kylpytakin.

 

Lue Virpi Salmen edelliset tekstit:

Kohtele miestä niin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan

Haluan Lena Dunhamini photoshopattuna

Olen vain tällainen perfektionisti

 

Kommentit (9)
  1. Uusia näkökulmia varastamiseen – tai etenkin omistamiseen – sai tuolla Nepalissa. Jos jollain porukasta oli suklaata, se jaettiin tasan yhtän moneen osaan kuin oli ringissä ihmisiä. Ravintolassa neljä ihmistä tilaa neljä ruokaa, kaikki jaetaan kaikkien kesken. Omia tavaroita oli syytä pitää silmällä, oli sitten tunnettujen tai tuntemattomien ihmisten seurassa. Kaikkea, mitä et halua toisten käyttävän, on paras pitää lukkojen takana. Jos se ei siellä ole, niin silloin se on yleisessä käytössä. Jotain kaunista siinä oli, joskus jotain ärsyttävää. 

    1. Mä taas hämennyin vähän lähempänä kotia, nimittäin Islannissa asuessa. Ihan pokkana jätettiin laukku baarin pöytään kun lähdettiin tanssimaan/tupakalle, salilla pieni vähemmistö (=minä epäluuloinen suomalainen :D) lukitsi kamansa kaappiin treenin ajaksi, auton ovet jätettiin auki kauppareissun ajaksi ja omalla pihalla, talonkin ovi laitettiin lukkoon vain jos lähdettiin johonkin pidemmälle matkalle. Luonnollisesti sitten kun islantilaisen treenikaverin laukusta varastettiin bränikkä iPod, mietittiin koko suvun ja kaveripiirin voimin että miten näin on voinut tapahtua, eihän täällä koskaan, mitä ihmettä… Mutta seuraavana päivänä se kassi jätettiin edelleen kaikkien näkösälle salin pukkarissa.

      Ihana ajatus toki, että noin voisi tehdä. Ei kuitenkaan käytännössä toimi kun joukossa on yksikin ääshoul. Ajatelkaa miten kivaa olisi, kun ei tarvitsis panikoida vaikka lukitsematta jäänyttä pyörää! Mikä vapaus! 😀

  2. Jätin synnytyssairaalasta lähtiessäni sen päivän verkkokalsarit jalkaan, mutta ihan vain siksi kun siellä ne menee roskiin käytön jälkeen… Pesin ne kotona ja nyt ovat muistona.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *