Ei-pilleri eli mitä hormonikammosta pitäisi ajatella

Toimitus

”Hormoniehkäisy on joutunut samaan kategoriaan kuin päärynäsiideri, tekokuituvaatteet ja pakastepizza. Ne ovat jotain epäaitoa, johon hairahduimme teineinä, koska emme tienneet paremmasta. E-pillerit kuuluivat aikaan, jolloin emme kyseenalaistaneet ja kuunnelleet kehojamme.”

 

Toimittajamme Heini postasi loppukesällä toimituksen blogiin jutun otsikolla ”Uskallatko syödä e-pillereitä?”. Keskusttelu ryöpsähti heti - kiitos kaikista 95 mielipiteestä!

Moni lilyläinen kertoo kommenttiketjussa pillereiden hyvistä vaikutuksista, kuten aknen, kuukautiskipujen ja raskauspaniikin katoamisesta. Toiset jakavat kauhutarinoita veritulppapelosta ja raivokohtauksista.

Monia suututtaa se, että pillereitä tuputetaan lääkärissä ensimmäisenä ja ainoana ehkäisyvaihtoehtona. Toisia ärsyttää, että pillereiden käyttäjä leimataan hyväuskoiseksi hölmöksi, joka pumppaa itseensä hormoniehkäisyä turhaan.

Kiitos lilyläisten, Heini sai vahvistuksen sille, että pillerien kaihtaminen on ison jutun arvoinen aihe. Samalla selvisi näkökulma. Heini kirjoitti jutun siitä, mistä viime vuosina yleistynyt hormonikammo kumpuaa ja miten siihen voisi suhtautua. Valmis juttu julkaistiin lokakuun Trendissä, tuoreimmassa numerossamme.

Ei-pilleri-jutussa muun muassa

*kerrotaan, miten jotkut ovat onnistuneet juonimaan itselleen kuparikierukan,
*kuullaan asiantuntijan näkemys ehkäisytietokoneesta,
*selvitetään, mistä pillerikammo alkoi,
*kuullaan kiteytyksiä tästä keskustelusta. Lehteen päätyivät Marsun, Itsenäisen, Tarun, Resistin, JKR:n, Littanan, Maria S:n ja Esben kommentit.

Kiitos jutuntekoon osallistumisesta, ihmiset!

Nyt tietysti kiinnostaa, millaisia ajatuksia valmis juttu herätti. Ennen kaikkea:

Millä kannalla itse olet pillereistä: juu vai buu?

Jos aihe herättää intohimoja, olisi huippua lukea siitä juttu blogissasi. Käytäthän jutussasi tägiä #eipilleri, niin muutkin pilleritiedonjanoiset löytävät juttusi. Voit huikata kommenttisi myös tämän jutun keskustelussa tai Twitterissä hashtagilla #eipilleri.

Mielipiteitänne odottaa Lilyn ja Trendin toimituspäällikkö Kati, joka sanoi aikoinaan aknelle heipat pillereiden ansiosta

 

Kommentit

Mirene (Ei varmistettu)

Minua ärsyttää suunnattomasti tämän tekstin ja Trendin artikkelin suhtautuminen "pillerikammoon". Pillereiden eduista on puhuttu aina ja niistä tullaan aina puhumaan, mutta edelleenkään haitoista ei anneta tarpeeksi tietoa. Minulle esimerkiksi gynekologi kertoi kaikkien pillereiden aiheuttavan lievää mielialan laskua, joka masennukseen tapuivaisilla/masentuneilla voi pahentaa heidän olotilaansa. Myöskään haluttomuudesta ei puhuta tarpeeksi, sillä naisten pitäisi voida nauttia enemmän seksuaalisuudestaan. Välillä tuntuu nimittäin siltä, että pillereiden aiheuttama haluttomuus kuitataan sillä vanhalla "naiset eivät ole seksuaalisia olentoja" uskomuksella, mitä taas pillereitä syövien naisten haluttomuus vain korostaa. Eli kyllä, pillereistä on hyötyä, itsekin sain niistä joskus aviun niin akneen kuin kuukautiskipuihin, mutta en pidä noita hyötyjä haittojen arvoisena. Oikea ongelma ei ole pillerikammossa vaan siinä, ettei ongelmista puhuta ja sitä kautta ei-hormonaalisia ehkäisykeinoja suunnitella lisää.

Toimitus
Toimitus

Kiitos kommentista Mirene! Tulkitsenko oikein, oletko siis sitä mieltä, että lehden jutussa (ja tässä postauksessa) on huono näkökulma ja että haluaisit pikemminkin lukea jutun pillereiden haitoista?

Marsublog

Jee, kiva olla mukana (vaikka jos mun kommentissa kiroillaan niin äiti kyllä suuttuu).

Toimitus
Toimitus

Marsu, ihan asiallista kieltä käytät. Paitsi jos äidin mielestä kondomi on kirosana :)

Toimitus
Toimitus

Kiitos kommentista Mirene! Tulkitsenko oikein, oletko siis sitä mieltä, että lehden jutussa (ja tässä postauksessa) on huono näkökulma ja että haluaisit pikemminkin lukea jutun pillereiden haitoista?

Marsublog

Siksi, että moni on kokemuksiensa kanssa yksin.

empuska

...mitkä ehkäisymenetelmät, saanen naurahtaa? Kannattaisi ihan huvin vuoksi verrata, montako menetelmää jää käteen käytettäväksi, kun laskee pois KAIKKI hormonaalista ehkäisyä sisältävät tapaukset. Moi moi, ehkäisyrenkaat, laastarit, pistokset, kapselit ja hormonikierrukka. Kortsut ja kuparikierrukka taitavat olla ainoat, jos ihan itse omin kätösin haluaa vastata ehkäisystä. 

Marsublog

"yyhyyonpahasta"

 

Tajuatko miltä tuo kuulostaa? Ihan kuin ihmisten (lue: tyttöjen ja naisten) terveysongelmat olisivat sinusta jotenkin naurettavia? Luepa tuo ylhäällä linkattu ketju, monilla on todella vakavia oireita - mielenterveysongelmia, kystia, haluttomuutta, veritulppia. Ei mitään yhyy, en syö -kamaa.

Onnittelut, jos e-pillerit toimivat sinulla. Olisi tosi ihanaa ja kätevää jos minullakin. Älä nollaa muiden kokemuksia. Väitän, että moni söisi pillereitä tosi mielellään, jos elämä niiden kanssa olisi jotenkin elämisen ja riskien arvoista.

empuska

Eh, ihan kuin ne riskit olisivat täysin erilaiset muissa hormonaalisissa ehkäisyissä, varmasti hormonin konsentraatio vereen on vähempi, mutta ei se muuta niiden riskien luonnetta. Siinä suhteessa on hölmöä vaatia, ettei niillä muillakaan hormonaalisilla ehkäisymetodeilla ole vain hyviä puolia, kun ne hyvät ja huonot puolet ovat luonteiltaan aika pitkälti samanlaisia.

empuska

Ehkä kannattaisi lukea tuota itse juttua paremmin kuin äimistellä omia tekstejä; kun puhutaan ihmisistä, jotka eivät halua käyttää e-pillereitä "hormonikammon" takia, luuletko, että nämä ihmiset todella ovat ilosta riekuen käyttämässä samanlaisia ehkäisyjä eri tavoin riskien ollessa pitkälti samanlaatuisia? Siinä suhteessa on vain naurettavaa pällistellä juuri e-pillereiden perään, kun koko hormonaalinen ehkäisy on se, mitä katsotaan pikkasen kriittisemmin. Tai ainakin tituleerataan katsottavan kriittisemmin syynä, ettei haluta käyttää e-pillereitä. Tämähän tarkoittaa, että kyseessä ei olisi yksin omaan e-pilleri-raukkojen morkkausmafia, vaan joukollinen jamppoja, jotka ajattelevat, ettei se hormoonaalinen ehkäisy isommassa kaavassa ehkä ole heidän juttunsa. 

On tietenkin sääli, että e-pillerit yksinään nostetaan esille, mutta jos kyse on todellisuudessa juuri hormonaalisen ehkäisyn kriittisestä ajattelusta kuin yhden hormonaalisen keinon sorsimisesta, ei sitä kannattaisi yksinomaan kummastella, että miksi vain ja ainostaan e-pillerit.

MaryB (Ei varmistettu)

Täällä kuparikierukka. Kokeilin aikanaan useita eri pillereitä, mutta sain niistä kaikista migreenikohtauksia sekä niitä kuuluisia raivareita. Migreeniperustelulla sain sitten kuparikierukan vaikka olin vasta kaksikymmentä ja lapseton. Raivarit ja migreenit loppui, mutta kuukautiset on kyllä välillä pitkät, runsaat ja kivuliaat. Ennemmin kuitenkin kärsin sen kerran kuussa kuin raivoan tyhjästä läheisilleni tai makaan kaksi kertaa kuussa vessan lattialla migreenin kourissa.

Hemmuli (Ei varmistettu)

Mielestäni juttu oli hyvä ja puolueettomasti tehty. Jäin miettimään mistä ihmisille on tullut käsitys että esim. kuparikierukka olisi jotenkin "parempi", mutta kai syy on juurikin tuossa hormonikammossa.

Toimitus
Toimitus

Niinpä. Pillerit varmasti epäilyttävät eniten siksikin, että niin iso osa nuorista naisista käyttää tai on käyttänyt pillereitä. Kierukasta harvemmalla on omia kokemuksia - ei siis ole sitä huonoakaan sanottavaa.

What else is there?

Muakin vähän ärsytti jutun kärjistäminen pillereitä epäilevistä ihmisistä. En minä nyt ainakaan mikään hihhuli ole jos suhtaudun niihin kriittisesti :D

Mua inhottaa koko ajatus siitä että joku niin iso osa naisen kropan luonnollista toimintaa vaan pysäytetään.

Ehkä huonoin puolustelu pillereille on se ajatus, että "ainahan naiset on olleet kokoajan raskaana ja imettäneet ja kuukautiset on jääneet välistä". Ei mikään kulttuurillinen järjestely ole verrattavissa sille mikä on kropalle luonnollista ja mikä ei.

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Hmm, ei kai tuolla raskaus-argumentilla pyritä pillereiden syömistä perustelemaan, pillereiden kanssahan suurin osa pitää tauon kerran kuussa ja nimenomaan saa kuukautiset useammin kuin aiemmin kun oltiin jatkuvasti raskaana/imetettiin... sitä, kumpi tässä nyt on kulttuurillinen järjestely, pillerit vai raskaana oleminen ilman ehkäisyä, en osaa sanoa.

Sansansssa (Ei varmistettu)

Tietääkö kukaan että pillereiden kanssa tulevat kuukautiset EIVÄT ole OIKEAT kuukautiset vaan ihan jotain muuta: http://luomupimu.blogspot.fi

Hem Buggah

Mulla aiemmin positiivisen suhtautumisen pillereitä kohtaan muutti omalle kohdalle osunut laskimotukos. Sen jälkeen en ole hormoneja kehooni suostunut pumppaamaan.

Alice
My blueberry dream

Iloinen keltarauhashormooneja napsiva täällä moi! Olen miettinyt pariin kertaan lopettamista mutta koska pillereillä ei ole ollut juuri yhtään mainittavaa haittavaikutusta alun mielialamuutosten jälkeen, en halua luopua niistä. (Kai aika moni muukin valitsee mieluummin elämän kokonaan ilman menkkoja kuin menkkojen ja kauheiden menkkakipujen kanssa?)

Saara Hannele

Mun mielestä on aika selvää, että e-pillereillä on hyviä vaikutuksia. Miksipä niitä muuten tarjottaisi tai niitä kukaan söisi? Ja kuten about kaikilla lääkkeillä, niillä on myös haittavaikutuksia. Joitakin ne haittaa enemmän ja joitakin vähemmän, mutta mun mielestä tää ei ole se ratkaiseva tekijä kun väännetään siitä, että onko e-pilleri hyvä vai paha.

Omaakin elämääni pillerit helpottivat aikanaan monessakin mielessä (tosin vaikeuttivat useammassa). Päätös jättää pillerit syömättä syntyi kuitenkin luettuani useampia tän kaltaisia juttuja:

http://www.uusisuomi.fi/tiede-ja-ymparisto/52191-hyytava-tieto-e-pillereista-uhka-ihmiskunnan-tulevaisuudelle

Itsehän en ole biologi enkä mikään muukaan tiedenainen, mutta voisin jopa kuvitella, että jos vesistöihin ajautuvat hormonit aiheuttavat lisääntymiskyvyttömyyttä kaloille, niin voisko ihmisille käydä samoin? Toki siinä mielessä ehkäisypilleri on nimensä veroinen kaveri.

(Tässä yhteydessä pakko lisätä vielä tää: http://evolutionofhatred.files.wordpress.com/2012/07/men.jpg)

Hyppytikki

Pitänee muistaa huomenna napata Trendi kaupasta :) Kiva että sai osallistua!

Vau mikä vauva!

Et ollut vain sinä. Kyllähän "kammo" kalskahtaa korvaan sellasena höpöhöpö-juttuna, "ai sulla on hämähäkkikammo, no kuule ei niissä oo mitään pelottavaa, ei me muutkaan aikuiset niitä pelätä, toi nyt on tollanen perustelematon huuhaapelko". Ei mulla oo mitään kammottavaa tunnetta hormonaalista ehkäsyä kohtaan, vaikka en pidäkään siitä miten itsestäänselvästi niitä koitetaan naisille jakaa. Enkä siitä, miten "no mulla ainakin on näpyt hävinny" -argumenteilla koitetaan perustella miks on tyhmää olla laajakantasempaa kriittistä mieltä. Enkä siitä, miten herääminen valtavaan lääkemasinointiin (naisten kehoilla) pidetään hymähdyttelevänä muotivillityksenä (vrt. ilm. tämän toimituksen postauksen osviitta trendin jutusta).

Toimitus
Toimitus

Kiitos hyvistä kommenteista! Tosiaan, valittu termi hormonikammo on kärkevä ilmaus. Vaihtoehtoinen muotoilu voisi olla esimerkiksi pillerikriittisyys - koko tuon jutussa käsitellyn ilmiön avaaminen kattavasti yhdellä sanalla on tietysti kinkkistä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Olen syönyt pillereitä noin 12 vuoden ajan. Pidin reilu vuosi sitten muutaman kuukauden tauon, mutta iho-ongelmien vuoksi aloitin pillerit uudelleen. Pari kuukautta tästä alavatsa alkoi oireilemaan voimakkaalla turvotuksella, eikä vatsa muutoin oireillut. Epäilin munasarjoissani olevan jotain vikaa ja menin lääkäriin - ärtyneen suolen oireyhtymä, vaikka kerroin moneen otteeseen, ettei mahani ole kipeä tai muita "toiminnallisia" häiriöitä. Menin lopulta oma-alotteisesti gynelle, jossa munasarjojen ultrassa kävi ilmi, että minulla monirakkulaiset munasarjat. Lääkärin AINOA ratkaisu tähän oli pillerit ja hän myöhemmin hän ripitti minut pitkällä työkokemuksellaan, kun ihmettelin, eikö tosiaan muuta ratkaisua ole - alanhan olla tärkeässä iässä lisääntymisen suhteen. Vaivat jatkuivat ja hetken päästä iho-ongelmat palasit, pillereistä huolimatta. Painoa on tullut tänä aikana 10 kiloa lisää, tosin tätä en voi pillereihin liittää, vaikkakin syön terveellisesti ja vain riittävästi - en ole mässäilijä. Nyt lopetin pillerit pari kuukautta sitten, käyn akupunktiossa ja seurailen, mitä tapahtuu. Iho on toistaiseksi ok-kunnossa. Annan itselleni pari vuotta aikaa toipua ja sitten mietin uudestaan. Olo on iloisempi päivä päivältä, vaikka minulla ei koskaan pilelreistä mitään vakavia masennuksia ole tullut, eikä päänsärkyä. Ainoastaan ärtyneisyyttä. Uskon pillereiden olevan tulevaisuuden "aikapommi". Ne käyvät varmasti monelle ihmiselle, mutta uskon, että jotain on jäänyt näkemättä ja tutkimatta vielä. Pillerit annetaan "hoidoksi", kun resursseja mihinkään muuhun ei ole. Haitoista ei ole aiemmin puhuttu tarpeeksi ja olen todella onnellinen, että asia on nostettu esiin! Ne kenelle pillerit sopivat - hieno juttu! Itse olisin kaivannut järkipuhetta silloin 15-kesäisenä..

sairastanut (Ei varmistettu)

Kiitos tärkeän keskustelun avauksesta, Trendin väki! :) Ehkä itsekin hieman ärsyynnyin aluksi jutussa esitetystä asenteesta ns. pillerikammoisia kohtaan, mutta toppuuttelin itseäni, koska mullakin pillerit toimivat vuosia todella hyvin - olen siis nähnyt, että niinkin voi olla! Pikaisella vilkaisulla katsottuna tässä keskustelussa ei taidettu tuoda esille sitä näkökulmaa asiaan, joka kohdallani lopetti pillereiden syömisen (tosin mielestäni masennustaustallani olisi voinut olla järkevää lopettaa niiden syöminen jo aiemmin, nyt en toki tiedä, että mikä vaikutti mihinkin). Olen oikein "keräillyt" erilaisia gynekologisia sairauksia, joiden seurauksena viimeisin kohtaamani, tiettyihin sairauksiin erittäin perehtynyt gyne käski, ettei pillereitä enää mulle. Olivat hänen mukaansa ohentaneet limakalvoni ohuiksi kuin riisipaperi, joten kaikenlaiset tulehdukset, haluttomuus ym. tulivat siinä sitten samalla. Varmasti lopputulokseen vaikuttivat myös muut seikat, esim. kuivuuteen taipuvainen iho. Minipillerit ovat ilmeisesti parempi vaihtoehto, mutta näiden naistentautivuosien jälkeen jännittää kokeilla. :P

Jännittävää on se, miten suhtautuminen e-pillereihin tai muuhunkin hormonaaliseen ehkäisyyn vaihtelee gynekohtaisesti. Olen sairastanut endometrioosin, johon suurin osa gyneistä pitää e-pillereitä ainoana hoitona. Myöhemmin olen saanut myös kuulla jotain epämääräistä siitä, että hormonaalisen ehkäisyn lisääntymisen myötä myös tämä mystinen sairaus nimeltä endometrioosi on lisääntynyt... Ja että ilmeisesti endometrioosiin on myös lääke, siitä en taannoin kuullut silloiselta gyneltä. Tosin en ole perehtynyt tähän lääkeasiaan kovin syvällisesti, voihan olla, että siinä olisi samankaltaisia haittapuolia kuin hormonaalisessa ehkäisyssäkin. Erilaisten mystisen vulvodynian muotojen synnyn yhteys hormonaaliseen ehkäisyyn taitaa puolestaan olla selkeämpi...

Ymmärrän myös, että moni kokee pillerit luotettavampana vaihtoehtona kondomin petettyä. Oma näkökulmani on, että kondomin pettämisen sentään yleensä huomaan... (ja näissä harvoissa tapauksissa voi hätätilanteessa käyttää jälkiehkäisyä, tietysti vain, jos todella tarve on) Tosin käsittääkseni pillerit pettävät nykyään enää hyvin harvoin (sattui tapahtumaan lähipiirissä)? Nuorempana e-pillerit ja seksuaalisesti holtiton käytös puolestaan olivat huono kombo, vaikka pyrkimys oli aina käyttää sekä pillereitä että kortsua. Päihtyneenä säätäessä e-pillerit tietysti yleensä ehkäisevät raskauden, mutta sitten ne sukupuolitaudit...

Kauhea paasausteksti minulta. Kuten aiemmin todettu, ehkä olisi ollut hyvä lehtijutun yhteydessä nostaa vielä selkeämmin esiin, että onneksi e-pillerit sopivat suurimmalle osalle, mutta eivät kaikille. Toki olen itse kai myös niitä ns. e-pillerikriittisiä, koska mielestäni e-pillereiden pitkittäisvaikutuksista ei ole tehty tarpeeksi tutkimusta, jotta niitä voitaisiin määräillä kenelle sattuu, varsinkaan nuorille, vielä kehittyville tytöille. Tähän keskusteluun on edelle tuotu erittäin hyviä pointteja esille. Vaikka veritulppariski on vain pieni, muita riskejä edelleen on. Mielialan heittelyn ja masennuksen pahenemisen lisäksi tuntui raskaalta vuosien "gynekierre", vaikka kuolemanvakavista sairauksista ei olekaan ollut kyse, mutta on toki se muukin elämä ollut siinä ohessa pidettävä kasassa. Ihme kyllä parisuhde kesti tän hyökytyksen, nyt korjaillaan jälkiä.

Toimitus
Toimitus

Kiitos pitkästä kommentista ja kokemustesi jakamisesta! Moni on vähän ärsyyntynyt jutusta, ja sen osasimme arvata; mielipiteet pillereiden puolesta ja vastaan kun ovat monella (minusta jopa yllättävän) jyrkät. Tuo kenelle sopii, kenelle ei -puoli jätettiin jutussa tarkoituksella minimiin, sillä siitä näkökulmasta voisi kirjoittaa oman, pitkän juttunsa.

Kommentoi