”En ole feministi, mutta…” Vai olisitko sittenkin?

IMG_1296.JPG

Tässä maassa moni keskustelu tasa-arvosta lähtee liikkeelle lauseeseella ”En ole feministi, mutta…”. Feminismillä on sanana kaiku, joka saa monet kaihtamaan sitä syyttä suotta: välillä sen kuvitellaan tarkoittavan miesvihaa, välillä ajatellaan, että maailma on jo niin tasa-arvoinen, ettei mitään korjattavaa enää ole ja feminismi pitäisi siksi kuopata.

Ehei, sanomme me. Feminismi on yksinkertaisesti kaikkien ihmisten tasa-arvon puolustamista ja kaikenlaisen syrjinnän ja lokeroinnin vastustamista. Tähän määritelmään päätyy lopulta myös enemmistö En ole feministi, mutta…” -lauseen sanojista.

Siksi haluamme toimituksessa osaltamme auttaa feminismi-sanaa parantamaan mainettaan. Olemme seuranneet Lilyssä käytyä Vaalikenkä-haastattelusarjamme herättämää feminismikeskustelua siellä ja täällä ja siksikin olemme entistä onnellisempia siitä, että tänään ilmestyvässä huhtikuun Trendissä on mukana juttu otsikolla Sinä olet hyvä feministi.

Siinä toimittaja Virpi Salmi kertoo selkeästi ja omalla osuvalla äänellään, mitkä asiat eivät tee ihmisestä huonoa feministiä. Virpi kertoo muun muassa, ettei huonoksi feministiksi tee se…

1) …jos pitää kotitöistä (Epätasa-arvoisia kotitöistä tulee silloin, jos toinen tekee sukupuolensa perusteella hommia, joista ei yhtään pidä, ja sillä aikaa toinen makaa sukupuolensa perusteella sohvalla.)…

2) …jos tykkää vaaleanpunaisesta (”Yksi feminismin ideoista on juuri vähentää naisten makuun ja mieltymyksiin kohdistuvaa väheksyntää.)…

3) tai jos ajattelee, että tytöt ja pojat ovat erilaisia (Vanha, virheellinen ja valitettavan yleinen luulo on, että feminismi haluaa pakottaa miehet ja naiset samanlaisiksi. Päinvastoin! Feminismin mukaan kaikki ovat erilaisia mutta silti tasa-arvoisia, ja mitä erilaisempia, sitä parempi.).

Virpi päätyy lopputulokseen, että huono feministi on vain, jos kieltää olevansa sellainen lainkaan.

Jutun innoittamana kysymme:

Millaisissa tilanteissa olet itse tuntenut olevasi huono feministi? Ja miten olet päässyt tunteesta yli?

Kysyy Laura, joka on potenut omaa feminismiään ostaessaan sukulaistytölle vaaleanpunaisia leluja  kunnes olen tajunnut, että se on ihan ok, koska pinkki on violetin ohella sukulaistytön ehdoton suosikkiväri.

 

Kommentit (23)
 1. mä tykkään toisinaan nauraa aika kyseenalaiselle huumorille. mä myös valitsen taisteluni, joten en jaksa suivaantua ihan kaikista asioista, joista kanssafeministit käyvät taistoa. välillä tulee pohdittua, että onko feminismini nyt vähän puutteellista. kyllä sitä on ihan tervettä pohtia aina aika ajoin, että missä kaikessa voisi olla vielä parempi ihminen. 🙂 

 2. Minä olen nainen, joka kannattaa miesten ja naisten välistä tasa-arvoa, mutten ole feministi. Minusta se on sanana kirjaimellisesti nykyaikaan liian yksipuolinen, se on feminiininen. Se on naisnäkökulma. Pelkästään. Tätä se tarkottaa minulle, ja kun tällaisista arvokysymyksistä on puhe, henkilökohtainen kokemus on kaikki millä on (tai pitäisi olla) väliä.

  Minua on häirinnyt tämä asia siitä saakka kun tämä intohimoja herättänyt keskustelu Lilyssä alkoi. Häirinnyt sen vuoksi, että jotkut ihmiset täällä kokevat, että saavat laittaa leimoja toisten ihmisten otsiin. ”Kylläpä sinä olet feministi, koska täytät ne kriteerit, jotka minulle merkkaavat feminismiä” ”Teet hallaa muille naisille, kun et suostu myöntämään olevasi feministi, vaikka minun mittapuullani sinun arvosi ovat kyllä selvästi feministin arvoja” jne.

  Minun otsaani ei kukaan ulkopuolinen laita mitään leimaa, minä määritän itse itseni ja se on minulle todellista tasa-arvoa.

  1. Täällä Laura toimituksesta, hejssan. Ymmärrän eaornb sun fiiliksen ja mietin, että miten itse perustelisin sitä, miksi haluan käyttää itsestäni nimenomaan sanaa feministi, vaikka se puhtaasti sanana liittyykin naisiin siinä missä feminismi laajemmin liittyy kaiken tasa-arvon puolustamiseen. Päädyin ajatukseen, jonka koomikko Ali Jahangiri hiljattain kiteytti Facbookissa:

   Naisten tasa-arvon tärkeyttä on vaikeaa hahmottaa globaalissa mittakaavassa kun meillä liike on jo niin kehittynyttä, että sillä on valtaa kyseenalaistaa pörssiyritysten johdon sukupuolijakaumaa, kun taas muissa maissa vieläkin taistellaan tyttöjen koulunkäyntioikeudesta tai sukupuolielinten silpomista vastaan.

   Eli vaikka Suomessakin on sukupuolten välisessä tasa-arvossa yhä kaiken muun tasa-arvon ohessa paljon tekemistä, siinä vielä paljon enemmän korjattavaa monissa muissa maissa ja feministi-sanaa käyttämällä se pysyy mullakin muistissa ja mielessä. 🙂

   1. Feminismin tärkeydestä ja vaikeudesta identifioitua feministiksi:

    http://everydayfeminism.com/2015/03/what-im-not-a-feminist-means/

    Tuo vika esimerkki on se, johon niin usein törmää. Itse en ole feministi siksi, että ajaisin omia etujani, vaan nimenomaan sen vuoksi, jotta kaikki saisivat elää sellaisessa maailmassa, jossa sukupuoli, ihonväri, seksuaalisuus, vammaisuus, yhteiskuntaluokka ja muut intersektionaaliset erot eivät asettaisi meitä niin eriarvoiseen asemaan. Ja jos ajatellaan vaan sukupuolta, niin mun feminismi huomioi nais-mies-jaottelun sijaan myös cis-trans-jaon ja siihen liittyvät epätasa-arvoisuudet.

    Kiitti Trendi munkin puolesta siitä, että feminismistä on kirjoitettu!

    1. Mutta minullekin on tärkeää, että tässä yhteiskunnassa ja lopulta toivottavasti myös koko maailmassa päästäisiin tilanteeseen, jossa ketään ei asetettaisi eriarvoiseen asemaan heidän seksuaalisuutensa, ihonvärinsä yms. mainitsemiesi asioiden vuoksi. Tämä arvomaailma ohjaa minua mm. kun valitsen tulevissa vaaleissa ehdokkaan, jota äänestän. Se ei silti minun mielestäni tee minusta feministiä.

     Minusta tuossa linkkaamassasi stripissä juuri nuo muut kohdat olivat huomionarvoisia. Perinteinen länsimaalainen valkoihoisen keskivertoihmisen feminismi jättää tosi monen ihmisen ulkopuolelle, ilman juuri mitään samaistuttavaa kosketuspintaa. Ratkaisu tähän ei minusta ole se, että feminismistä yritetään väkisin tehdä ”sateenvarjotermi” kaikille hyville ja humaaneille mielipiteille/arvoille maailmassa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *