Ensi-illassa: Filth

Toimitus

Oletko odottanut jatkoa Trainspottingille ysäriltä asti? No, tämä elokuva ei ole ihan sitä, vaikka läheltä liippaakin. Kelpo leffa silti, varsinkin jo James McAvoy ja Skotlanti kiinnostavat.
 

Mikä? Irvine Welshin romaaniin Paska (1998) perustuva elokuva, jota termi poliittisesti korrekti kuvaa yhtä hyvin kuin luonnehdinta eksoottinen lanttulaatikkoa. Kertoo Bruce Robinsonista (yllättävän roolin tekevä James McAvoy), öykkäripoliisista, joka havittelee ylennystä ja selvittää murhaa. Antisankari juonii, sikailee ja kärsii.

Vie sinut Edinburghin koleille kaduille ja piinatun miehen pään sisään. Tapahtumapaikka on sama, mutta Filth on paljon synkempi kuin edellinen Welshin romaanin filmatisointi Trainspotting.

Tuntuu kipakalta potkulta vatsaan. Sitä mukaa, kun Robinsonin menneisyyttä raotetaan, katsoja joutuu päästämään irti ajatuksesta, että nooh, kieli poskessahan tässä nihilismissä vellotaan.

Tuoksuu kusenhajuiselta kujalta.

Katsottuasi tämän pohdit, mitä tästä kaikesta pitäisi ajatella.

3/5 tähteä, ensi-ilta 15.11.

 


Arvio on julkaistu Trendissä 11/2013. Teksti: Kati Toivanen Kuva: Elokuvayhtiö


 

Kommentit

CougarWoman
CougarWoman

No NYT löytyi leffa, jonka oikeasti haluan mennä katsomaan silläkin uhalla, että se pilaa kirjasta jääneet illuusiot. Kirja oli aivan loistavan raadollinen ja nerokas ja sopivan haastavakin 'skotlanniksi' luettuna :) 

Maria Hakkala
The Variety Show

En oo hetkeen järkyttyny mistään näin paljoo! :D Suu auki katsoin trailerin!

Toimitus
Toimitus

Leffassa ja kirjassa on hiukka erilaisia ratkaisuja - pakostakin, koska kirjassahan on aika spessuja kerronnallisia ratkaisuja. Henki on kyllä sama! T. Kati

CougarWoman
CougarWoman

Uuuh, loistavaa..!

Nella
Nellancholia

Tulinpa nyt tänne heittämään tosi sisällöttömän kommentin: James McAvoy on ihana.

Toimitus
Toimitus

Olemme erittäin samaa mieltä.

Kommentoi