Ensi-illassa: Filth

filth.jpg

Oletko odottanut jatkoa Trainspottingille ysäriltä asti? No, tämä elokuva ei ole ihan sitä, vaikka läheltä liippaakin. Kelpo leffa silti, varsinkin jo James McAvoy ja Skotlanti kiinnostavat.
 

Mikä? Irvine Welshin romaaniin Paska (1998) perustuva elokuva, jota termi poliittisesti korrekti kuvaa yhtä hyvin kuin luonnehdinta eksoottinen lanttulaatikkoa. Kertoo Bruce Robinsonista (yllättävän roolin tekevä James McAvoy), öykkäripoliisista, joka havittelee ylennystä ja selvittää murhaa. Antisankari juonii, sikailee ja kärsii.

Vie sinut Edinburghin koleille kaduille ja piinatun miehen pään sisään. Tapahtumapaikka on sama, mutta Filth on paljon synkempi kuin edellinen Welshin romaanin filmatisointi Trainspotting.

Tuntuu kipakalta potkulta vatsaan. Sitä mukaa, kun Robinsonin menneisyyttä raotetaan, katsoja joutuu päästämään irti ajatuksesta, että nooh, kieli poskessahan tässä nihilismissä vellotaan.

Tuoksuu kusenhajuiselta kujalta.

Katsottuasi tämän pohdit, mitä tästä kaikesta pitäisi ajatella.

3/5 tähteä, ensi-ilta 15.11.

 

//www.youtube.com/embed/rcQubPzQcpE
Arvio on julkaistu Trendissä 11/2013. Teksti: Kati Toivanen Kuva: Elokuvayhtiö

 

Kommentit (6)
  1. Tulinpa nyt tänne heittämään tosi sisällöttömän kommentin: James McAvoy on ihana.

    1. Olemme erittäin samaa mieltä.

  2. Leffassa ja kirjassa on hiukka erilaisia ratkaisuja – pakostakin, koska kirjassahan on aika spessuja kerronnallisia ratkaisuja. Henki on kyllä sama! T. Kati

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *