Etsintäkuulutus: eläinkokeeton kosmetiikka

Toimitus

 

Miami-blogin Mia F haluaa vaihtaa koko kosmetiikka-arsenaalinsa eläimillä testaamattomiin tuotteisiin ja aivan erityisesti hän kaipaa vinkkejä hyvien meikkien suhteen. Tule siis apuun ja paljasta omat eläinystävälliset meikkitärppisi:

Mitä eläinkokeetonta kosmetiikkaa sinä käytät?

 

Kuva blogista.

Kommentit

Katie
Aika kypsä äidiksi

Kerrankin aihe, johon mulla riittää sanomista listaksi asti! :)

Liz Earle on ihan paras luonnonkosmetiikkasarja, tietysti eläinkokeeton. Niiden Cleanse & Polish Hot Cloth Cleanser on voittanut sen tsiljoona palkintoa ja kaikki kaverit, joille olen sitä Suomeen raahannut, ovat ihastuneet tuotteeseen.

Dermalogica on toinen superhellä mutta tehokas eläinkokeeton sarja.

Neal's Yard Remedies tekee ihanaa luonnonkosmetiikkaa. Niillä on kauppoja ympäri Britanniaa ja tietysti nettikauppakin.

L'Occitanella on hyväntuoksuisia suihkugeelejä ja vartalovoiteita ja erinomainen hamppukäsivoide.

Amerikkalainen Burt's Bees tekee kivoja hunajajuttuja, niiden vauvanhoitotuotteet ja huulirasvat on ainakin hyviä.

Tanskalaisella Urtekramilla on ainakin tosi hyvä ja halpa käsivoide.

Ja vanha kunnon Yves Rocherkin on nykyisin eläinkokeeton, näemmä

Toimitus
Toimitus

Mahtava listaus, kiitti!

Katie
Aika kypsä äidiksi

Enää ei saa kosmetiikan raaka-aineitakaan testata EU:ssa eli ei Ranskassakaan. Mutta se koskee tietysti vain uusia tuotteita...

annepa (Ei varmistettu)

Ei saisi ei, mutta kuka sitä valvoo? Animalian mukaan ei kukaan.

PIENI KOTI

Hei, näin minäkin olen ymmärtänyt että kielto on, mutta kieltoa ei valvo kukaan. Ja Suomeen tuodaan myös paljon kosmetiikkaa muualta kuin EU maista.

Reetta V. (Ei varmistettu) http://city.fi/blogit/reettavee

Heissan!
Täältä löytyy hyvä postaus aiheesta:
http://incimix.wordpress.com/2012/10/28/elainkokeet-ja-kokeettomuus/

Lyhyesti kuitenkin: eläinkokeet on EU:ssa kielletty, eikä niitä ole pitkään tehtykään. Ongelma sattuu olemaan se, että jokainen kosmetiikan raaka-aine on joskus testattu eläimillä. Eli vaikka yritys ei itse tekisi eläinkokeita, joku muu on raaka-aineita jossain vaiheessa kuitenkin testannut. :)

Katie
Aika kypsä äidiksi

No ei niitä kokeita nyt niin "pitkään" ole oltu tekemättä, 2009 tuli voimaan ensimmäinen kielto, jonka mukaan kosmetiikkaa ei saa testata "akuutisti" esim. noilla 50/50-myrkytystesteillä, ja vasta 2013 tuli voimaan se kielto, ettei EU:n ulkopuolella eläinkokein testattua kosmetiikkakaan saa myydä täällä, ja sekin koskee käsittääkseni vain uusia tuotteita. Kyllähän aika moni nyt myynnissä oleva tuote on ollut markkinoilla jo ennen vuotta 2009 eli testattu eläinkokein. Siksi yhä kannattaa suosia tuotteita, jotka asiantuntijat ovat varmistaneet testaamattomiksi, eli joilla on tuo pupumerkki.

Vierailija (Ei varmistettu)

Oriflame! Joka on myös kohtuullisen edullinen. :) Miinuksena toki ettei tuotteita voi testailla etukäteen kaupassa, mutta en muista että olisin koskaan joutunut johonkin tuotteeseen pettymään. Lisäksi Oriflamen Ecobeauty-linjalla on Vegan Society -sertifikaatti. I like.

Ninnipek (Ei varmistettu)

"Ruotsalainen mainonnan eettisyyttä valvova Reklamombudsmannen on todennut Oriflamen valehtelevan eläinkokeettomuudestaan. Oriflame on omien sanojensa mukaan ollut eläinkokeeton vuodesta 1967.

Oriflame myy tuotteitaan Kiinan markkinoilla, joille päästäkseen tuotteet on pakko testata eläinkokein. Näin ollen Oriflamen ei tulisi Reklamombudsmannenin mukaan kutsua itseään eläinkokeettomaksi.

Koska Oriflamen tapaan argumentoivia yrityksiä on paljon, on kiinnostavaa nähdä tuleeko jatkossa lisää samankaltaisia näpäytyksiä.

Oriflame ei ole koskaan ollut eläinkokeettoman kosmetiikan listalla." Lähde: https://www.facebook.com/elainkokeetonkosmetiikka

Tässä uutinen: http://www.metro.se/nyheter/oriflame-ljog-om-djurtestad-kosmetika-falls-...

misu97 (Ei varmistettu)

Yves Rocher ei ole eläintestattu, ja ainesosat ovat kasviperäisiä joten käytän niitä, ja hinta laatusuhdekkin on kohdallaan.

Ninnipek (Ei varmistettu)

"Kansainvälisestä Humane Cosmetic standardista joudutaan poistamaan neljä kansainvälistä kosmetiikkamerkkiä: Caudalie, L’Occitane, Mary Kay ja Yves Rocher. Tämä tarkoittaa sitä, että yritykset poistetaan myös Animalian eläinkokeettoman kosmetiikan listalta, joka noudattaa HCS-järjestelmän ehtoja.

Syy yritysten poistoon listalta ovat epäselvyydet Kiinan viennin kanssa: Kiinassa kosmetiikan eläinkokeet ovat pakollisia. Kiinan markkinoille vientiä harjoittavilta yrityksiltä on pyydetty selvitys siitä, ovatko yritykset toteuttaneet Kiinan vaatimat eläinkokeet. Valitettavasti standardista joudutaan nyt poistamaan ne yritykset, joilta ei ole saatu todistusta siitä, että yritykset olisi vapautettu vaadittavien eläinkokeiden toteuttamisesta Kiinassa.

Eläinsuojelujärjestöt kampanjoivat nyt aktiivisesti sen puolesta, että Kiina luopuisi kosmetiikkatuotteiden pakollisista eläinkokeista."
Lähde: http://www.animalia.fi/uutiset/nelj%C3%A4-yrityst%C3%A4-pois-el%C3%A4ink...

LilyLolo merkillä on hyvät meikit! Vegaaneille sopivia kans eli ei sisällä eläinperäisiä ainesosia eikä ole testattu eläinkokein. Ennen piti tilata Englannista, mutta nykyään saa myös Biodelly verkkokaupasta. Todella hyvät mineraalimeikkipohjat. Saa tilattua myös pieniä muutaman euron kokeilupakkauksia, jotta oman sävyn löytäminen on helpompaa/edullisempaa. Itselle osui kyllä kerrasta nappiin kun on todella vaalea iho. Lily Lolon nettisivuilla on myös videotutoriaaleja tuotteiden käyttämiseen. Tykkään.

annepa (Ei varmistettu)

Jo mainituista käytän Burt's Beesiä, L'Occitanea ja ME:tä. Niiden lisäksi käytössä on poskipuna, puuteri ja kasvojenpuhdistusgeeli Laveralta, jalkavoide ja skinfood Weledalta ja pari luomiväriä Couleur Caramelilta. Ainakin, voi olla että en muista kaikkea :D

PIENI KOTI

Hei, käytän itse täysin eläinkokeetonta kosmetiikkaa, mieluiten luonnonkosmetiikkaa, jota ei ole testattu missään vaiheessa eläimillä. Esittelen tuotteitani täällä Lilyssä, blogissani www.lily.fi/blogit/pieni-koti

Vierailija (Ei varmistettu)

http://www.vegaanituotteet.net/kosmetiikka-hygienia/ Tuolta löytyy lista kosmetiikasta, jota ei ole testattu eläinkokeilla. Itsellä käytössä mm. Lushin tuotteita, Paul Mitchellia ja Lanzaa. :)

Ninnipek (Ei varmistettu)

Täällä tärkeää infoa eläinkokeettomasta kosmetiikasta. Lukaiskaa läpi: http://www.animalia.fi/valinta/kosmetiikka-ja-kemikaalit/el%C3%A4inkokee...

Ninnipek (Ei varmistettu)

Ja täältä löytyy lista eläinkokeettomasta kosmetiikasta: http://www.animalia.fi/kosmetiikkalista

Eev (Ei varmistettu)

Animalian ylläpitämä "Leaping Bunny-merkki" on _ehdottomasti_ varmin tapa ostaa eläinkokeetonta.

"Eläinkokeettoman kosmetiikan listalle pääsevät ne yritykset, jotka ovat sitoutuneet eläinkokeettoman kosmetiikan standardiin. Standardiin sitoutuneiden yritysten koko tuotantoprosessi valvotaan ulkopuolisen auditointiyrityksen taholta niin, että eläinkokeettomuus varmistuu sekä ainesosien että lopputuotteiden osalta." http://www.animalia.fi/kosmetiikkalista

Ulkomaisten tuotteiden samaista Leaping Bunny- listaa ylläpitää BUAV, jonka sivuilta voi tarkistaa vaikka nettikaupoista tilaillessa tietyn merkin eläinkokeettomuuden (jos on listalla, on sitoutunut standardiin) http://www.gocrueltyfree.org/shopper

Marianna Lammi (Ei varmistettu) http://nasuvastisanottu.com/

Moikka!

Ihan loistava aihe - ja tärkeä! Kiitos siitä!

Valitettavasti eläinkokeeton kosmetiikka on tosi monimutkainen juttu. Eläinkokeettomuus on kuluttajille kaikissa mielipidekyselyissä aina supertärkeää, minkä vuoksi mikään tuotesarja ei halua kertoa testaavansa eläimillä, vaikka niin tekisikin. Kosmetiikkaosastojen myyjät eivät usein oikeasti edes tiedä, eikä kukaan halua uskoa pahaa lempimerkistään, joka vakuuttaa eläinkokeettomuuttaan.

Lisäksi moniin hyviin kosmetiikkasertifikaatteihin, kuten Vegan- ja Biocert (luonnonkosmetiikka)-standardeihin kuuluu vaatimus eläinkokeettomuudesta. Pupulogoja on monia erilaisia, yhden niistä omistaa Peta ja toisen Deutscher Tierschutzbund, joissakin on teksti "Cruelty Free" tai "Against animal testing". Ja kaiken kukkraksi EU kielsi kosmetiikka- ja hygieniatuotteiden eläinkokeet vuonna 2003, ja voimaan kielto astui 11.3.2013, siis melkein vuosi sitten. Kielto koskee niin raaka-aineita kuin valmiitakin tuotteita ja estää ulkomailla testatun kosmetiikan myymisen EU:n aluueella.

Missä siis vika? Eikö kosmetiikan pitäisi nyt olla eläinkokeetonta ja eettistä? Valitettavasti ei. Valvontaa ei ole. EU ei valvo direktiivinsä toteutumista eivätkä luonnonskometiikka- tai vegaanisertifikaatit välttämättä sen paremmin. Luonnonkosmetiikkafirmojen alihankkijoilta ei eläinkokeettomuutta enää edes vaadita. EU:n kieltoa heikentää oleellisesti myös se, että raaka-aineita voidaan testata kosmetiikkamerkin omistavan emoyhtiön lääke-tai kemianteollisuusalan testeissä.

Sitten on vielä Kiina, joka tekee suuresta osasta täällä mainituista kosmetiikkamerkeistä eläinkokeellisia. Kiinan markkinoille siirtyminen nimittäin edellyttää Kiinan valtion suorittamia eläinkokeita, oli tuote miten tahansa testattu muualla maailmassa.

Eläinsuojeluliitto Animalia ylläpitää eläinkokeettoman kosmetiikan listaa, jonka tunnistaa hyppäävän pupun logosta. Kyseinen lista on kansainvälinen. Se on ainoa sertifikaatti, joka ulkopuolisesti valvoo ja tarkastaa tuotteiden eläinkokeettomuuden. Se myös vaatii eläinkokeettomuutta kolmansilta osapuolilta eli alihankkijoilta ja estää tuotteen myynnin Kiinassa, missä eläinkokeet olisivat pakolliset. Hyppäävä pupu on globaali merkki, eikä sitä saa tuotteelleen, mikäli yritys suorittaa jossain muualla maailmassa eläinkokeita.

On totta, että Animalian listalla olevien merkkien ainesosia on joskus testattu eläimillä. Kaikki maan ja taivaan välillä oleva on joskus testattu eläimillä, alkaen vedestä, alkoholin sekavuutta aiheuttavasta olotilasta ja kovien äänien vaikutusta kuilon heikentymiseen. Tällä hetkellä maailmassa on 8000 hyväksyttyä kosmetiikan raaka-ainetta, mutta sekään ei vielä riitä kosmetiikkateollisuudelle, vaan jotkut näkevät tarpeelliseksi kehittää uusia raaka-aineita ja siksi teettää eläinkokeita. Menneisyyttä ei voi muuttaa, eikä turhia eläinkokeita saa tehtyä tekemättömiksi, mutta toiset tekevät NYT päätöksen olla eläinkokeettomia, niin kosmetiikkavalmistajat kuin kuluttajatkin.

Animalian kosmetiikkalistaan voi tutustua osoitteessa www.animalia.fi/kosmetiikkalista. Siellä ei ole lueteltuna pelkkää kosmetiikkaa, vaan myös kodinpuhdistusaineita. (Kyllä, tiskiaineitakin testataan eläimillä.)

Käykääpä tutustumassa! Tuotteiden hintahaitari on suuri muutamien eurojen hintaisista kosteusvoiteista ammattilaisten käyttämiin huipputuotteisiin. Eläinkokeettomia shampoita ja voiteita saa etenkin S-ryhmän marketeista sekä Sokoksista, missä on tarjolla tuotteita laajemmalla kirjolla ja myös meikkejä. Sekä S- että K-kaupat myyvät ainakin Ecoverin eläinkokeettomia kodinpuhdistusaineita. Kaikki luontaistuotekauppojen tuotteet eivät ole eläinkokeettomia, joten siellä saa olla tarkkana, sillä montaa merkkiä myydään Kiinassa. Nettikaupoista saa tilattua itselleen mitä ikinä kosmetiikkaa tarvitseekin, hyviä linkkejä löytyy tuolta kosmetiikkasivulta.

Ystävällisin terveisin,
Marianna Lammi,
koe-eläinvastaava,
Eläinsuojeluliitto Animalia
www.animalia.fi
www.koe-eläin.fi

Katie
Aika kypsä äidiksi

Kiitos perinpohjaisesta vastauksesta! Mä olin ennen töissä BUAV:lla ja mietin, jaksaisinko vastata kunnolla, mutta onneksi sä ehdit ensin... :)

Lehdotar

Mitä jos tekisi itse?

Moni peruskosmetiikan valmistus on naurettavan helppoa ja halpaa ja tällöin alkuperästä ja valmistusprosessista voi olla varma.

Voiteiden ja huulirasvojen valmistus on käytännössä vain hyvien raaka-aineiden lämmitystä ja sekoittamista. Saippuankaan valmistus ei ole monimutkainen prosessi.

Kunhan saan blogini vauhtiin, ja jos lukijoita kiinnostaa, jaan mielellään helppoja ja toimivia neuvoja kosmetiikan valmistamiseen.

http://www.lily.fi/blogit/lehdotar/pala-saippuaa

♥' L

Kommentoi